Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: Radiologi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 04. april, 2024 kl. 09:00
  • Mødested: Mødelokale F7 stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

 


Sagnr.: 1-30-72-217-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til mødet.


Punkter til eventuelt kan indmeldes.


Mødeforplejning:

  • Morgenbrød ved mødestart
  • Kaffe/the/isvand


Af ressourcehensyn bestilles der kun forplejning til mødedeltagere, som har accepteret mødebookingen via outlook/mail.


Dagsordenen er også vedhæftet som bilag i pdf-fil.


BEMÆRK: Mødet afkortes til to timer kl. 09.00-11.00 som tilpasning til dagsordenen.

Beslutning

Der blev budt velkommen og gennemført en kort navnerunde.

Sagnr.: 1-30-72-217-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet godkendes.

Sagsfremstilling

Referatet fra seneste møde den 15. november 2023 er vedhæftet som bilag.


Hvis der er punkter fra referatet, som kræver opfølgning, bedes udvalget drøfte disse.

Beslutning

Referat har været til skriftlig kommentering og der var enighed om at betragte det som fortsat godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-217-22

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.


Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:


1. En generel orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning.

  • Hver afdeling deler evt. nyheder, problemstillinger og andet relevant til fælles orientering og refleksion.


2. En mere specifik orientering under overskriften 'stjæl vores gode ide'.

  •  Hver afdeling bedes præsentere et vellykket uddannelsestiltag, som vurderes generelt relevant og overførbart.

Beslutning

Horsens: HU-lægerne går nu med i vagten indtil kl. 23, seks måneder efter start på afdelingen.


Viborg: Afdelingen har det seneste stykke tid arbejdet meget med vagtstrukturen og derfor indført en speciallæge i eftermiddagsvagten indtil kl. 18.00 for at aflaste aftenvagten mest muligt.


Silkeborg/Viborg: Afdelingerne lægges sammen fra 1. september 2024 og har ønske om at beholde strukturen med en UAO på hver matrikel. Der vil derfor blive behov for opdatering af uddannelsesprogrammerne for Silkeborg og Viborg. Funktionerne på de to matrikler fortsætter som vanligt indtil videre.


Gødstrup: De fysiske rammer er på plads til at fungere i en uddannelsesmæssig sammenhæng og der arbejdes fortsat med vagtstrukturen i afdelingen. Uddannelsestiltag kommer løbende og er programsat for de næste tre år. Afdelingen ser frem til at modtage inspektor- og PKL besøg.


AUH, afsnit 4-5: Der planlægges et arbejde med den nye spørgeramme på 360 graders evaluering. Afsnittet er begyndt at benytte Emento app’en.


AUH, afsnit 7: UAO arbejder med at flytte funktionsbeskrivelser fra drev til fysiske mapper, da oplevelsen er, at uddannelseslægerne ikke går ind på drevet. Seneste tre timers møde omhandlede kollegaskab og introduktion til afdelingen. I forlængelse heraf arbejdes der med at strømline introduktionen til de forskellige afsnit samt at etablere undervisning for uddannelseslægerne på tværs af afsnit.


AUH, NEURO: Der arbejdes i øjeblikket på at etablere tiltag for at forbedre uddannelsesområdet generelt. PKL er involveret.


AUH, ORTO: Der er tiltrådt ny UAO på afsnittet.


Randers: Der er ro på uddannelsesområdet, hvor de faste uddannelsesinitiativer kører som vanligt. Der skal opstartes et kvalitetsprojekt på lungebiopsier, hvor intro-lægerne inddrages. Der blev efterspurgt interesse blandt de andre afdelinger for, at introlægerne kan besøge de forskellige radiologiske afdelinger i videreuddannelsesregionen. Der blev generelt udtrykt interesse herfor bl.a. med henblik på at kopiere de gode ideer/forskellige metoder.


Aalborg: Afdelingen har udvidet uddannelsesteamet til to UAO’er og fire UKYL’er. Der var inspektorbesøg for et år siden, hvor forskningsområdet blev påtalt. Afdelingen har derfor arbejdet fokuseret med området. Der blev efterlyst erfaring med vejlederfora til inspiration til afdelingens egen etablering af vejlederforum.

  • Nytiltrådt UKYL med forskning som hovedområde, især med fokus på introduktionslægernes muligheder for at deltage i forskning/få opstartet projekter/skrevet artikler (jf. bilag) Forskningsansvarlig overlæge afholder nu forskningsmøde hver anden måned bl.a. vedr. ideer til opstart af forskning. Der afholdes simulationstræning med supervision (simulation på akutte situationer), hvilket kører fint. Afdelingen har indført tre timers undervisning i ultralyd til nyansatte.
  • UKYL med koordinering af undervisning og opdatering af hjemmeside som hovedområder. Der afholdes både intern og bredere undervisning. Der har lige været afholdt tre timers møde med psykologisk tryghed som tema. Som resultat heraf indføres der uddannelsesmæssig mentorordning samt invers feed back.
Sagnr.: 1-30-72-217-22

4. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning.

Sagsfremstilling

Arne vil som PKL orientere om evt. relevante uddannelsesemner, herunder bl.a.:

  1. 360 graders ledelses evaluering: Status for uddannelse af facilitatorer i regionshospitalerne.
  2. 360 graders ledelses evaluering: Hvordan sikrer vi "øvelsesbanen for ledelse" efter evalueringen? Hvordan kan det øves i sidste ansættelses på AAUH eller AUH?
  3. Uddannelseslæger skifter fra Aalborg til Århus i forløbet af uddannelsen.

Beslutning

Ny spørgeramme for 360 graders ledelses evaluering

Det blev drøftet, at det ikke vurderes som problematisk, hvis uddannelseslægerne evalueres af facilitatorer fra andre specialer. Det kan dog være en fordel i forbindelse med udarbejdelse af handleplan, hvis facilitator kender afdelingen.

Det blev italesat som vigtigt at understøtte uddannelseslægerne i ledelsesområdet efter en evaluering fx ved mulighed for at indgå i arbejdsgrupper/i det selvstændige arbejde/arbejde videre med passende ansvar efterfølgende.

Der var en overvejelse vedr., hvordan uddannelseslægerne kan understøttes i ledelse ved Aalborg/Aarhus – der var også en opmærksomhed på løbende at italesætte, hvordan/hvornår der er tale om ledelse/selvledelse og tydeliggøre disse områder i hverdagen.


Uddannelseslægers skift fra Aalborg til Aarhus i løbet af hoveduddannelsen

PKL italesatte et indtryk af, at der har været en del HU-læger, som har ønsket at flytte uddannelseselement fra Aalborg til Aarhus og der blev spurgt ind til Aalborgs oplevelse af situationen. Udfordringen blev drøftet og indtrykket er, at flytningen alene drejer sig om geografi/pendling. Det opleves derfor heller ikke som den helt store udfordring på nuværende tidspunkt.


Sparring vedr. vejlederforum

Derudover blev de forskellige modeller for vejlederforum drøftet. I Gødstrup afholdes der vejlederforum en gang månedligt af ca. en times varighed, hvor uddannelseslægerne gennemgås. Først drøftes intro-lægernes udvikling og kompetenceopnåelse (noter nedskrives af UAO), herefter forlader HU-lægerne rummet og disse drøftes i speciallægegruppen.


AUH bruger et skema til gennemgang af uddannelseslægerne, hvilket ligeledes er tilfældet i Randers ift. feedback (jf. bilag).


Fordele/ulemper ved drøftelse af uddannelseslægerne i fælles forum og de forskellige modeller for mødeafvikling og tilbagemelding blev drøftet. Det blev også pointeret, at vejlederfora kan også holdes separat for hvert enkelt afsnit.


AUH har erfaringer med udelukkende at behandle de uddannelseslæger, hvor der er behov for opmærksomhed/indsatser i forbindelse med den løbende kompetenceopnåelse.

Sagnr.: 1-30-72-217-22

5. UL kursus for introlæger/DUDS kursus

Det indstilles,

at udvalget drøfter mulighederne for UL kursus for Intro-læger/DUDS kursus

Sagsfremstilling

Der kan være en oplevelse af at DUDS kurserne vedr. 'Basiskurset i ultralyd' hurtigt fyldes op uden mulighed for at sikre intro-lægerne en plads. Udvalget bedes drøfte evt. løsningsforslag til udfordringen.


Kan der evt. etableres et lignende kursus her i Jylland? En form for "crash course" kunne evt. også være en mulighed, ligesom der gøres nu med fx CT.


Der er også mulighed for at intro-lægerne kan deltage i ultralyd af abdomen simulationskursus i Aarhus ved Midt Sim.

Kontaktperson: Overlæge Natallie Lapitskaya
via mail:
Natallia.Lapitskaya@aarhus.rm.dk

Beslutning

Det blev fortalt, at uddannelseslæger fra Region Nordjylland nu også kan deltage gratis i kursus i ultralyd af abdomen simulationskursus i Aarhus ved Midt Sim. De relevante kontaktoplysninger står ovenstående og der kan aftales en individuel tid ved Natallie. Der kan maks. deltage to kursister ad gangen (i Aarhus) til selvstyret kursusdeltagelse understøttet af video-undervisningsmateriale. Det blev anbefalet at UAO ser/prøver scanningsapparatet, da det opleves som givtigt at have viden om hvordan undervisningen foregår i praksis.


Der var enighed om, at kurset ikke kan erstatte DUDS kurset men evt. kan være et supplement.


Dagsordenspunktet bunder i en oplevelse af, at det nogle gange kan være svært at få plads på DUDS kurserne. DUDS kurset afholdes to gange om året og det kan være nemmere at få uddannelseslægerne med anden gang, hvis det ikke lykkes første gang. Der blev spurgt ind til vurderingen af behovet for et lokalt kursus. Dette blev pointeret som meget ressourcekrævende.


Der var enighed om ikke at etablere et lokalt kursus, men evt. behandle emnet igen ved et uddannelsesudvalgsmøde med deltagelse af Hjørring for at vende, om der fortsat opleves udfordringer forbundet med kursusdeltagelse ved DUDS.


Det blev foreslået at forespørge DUDS om muligheden for at opnormere kapaciteten for kursusgange, evt. prioritere radiologiske kursister. Arne står for kontakten til DUDS og Hjørring (hvad er efterspørgslen/det oplevede behov?).

Det blev nævnt, at DUDS kurset på nuværende tidspunkt opleves meget bredt og kunne med fordel fokusere mere på den basale ultralyd.


Der afholdes på nuværende tidspunkt uddannelsesdage i Randers, Gødstrup og Viborg. Det blev aftalt, at Arne forespørger Hjørring om muligheden for at varetage en uddannelsesdag omhandlende ultralyd. Det blev nævnt, at Aalborg evt. kan supportere med undervisere eller andet.

Sagnr.: 1-31-77-504-22

6. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Specialevalgsdag 2024 (november 2023)
Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH.

Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand.

De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2023 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2023). Tallene for 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Oktober 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2023 og hele 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2023). Tallene for 2. halvår 2023 og hele 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Fleksibilitet i antal I-stillinger (Oktober 2023)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2023, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2023). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 3 (Middel søgning) til pejlemærke 2 (Lav søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 4 (lav søgning) til pejlemærke 4 (middel søgning)

Kardiologi

Fra pejlemærke 2 (Lav søgning) til pejlemærke 3 (Middel søgning)

Retsmedicin


Beslutning

Der blev kort orienteret mundtligt fra punktet.


Vedr. specialevalgsdag

Arne tilbød at koordinere med FYR om deltagelse i standen og materiale hertil.


Der blev orienteret om, at AUH deltager i årets specialevalgsdag som repræsentanter for radiologi. Aalborg fortalte om gode erfaringer med at medbringe quiz sidste år og det blev aftalt, at Aalborg udlåner relevante materialer til AUH.

Sagnr.: 1-30-72-217-22

7. Næste møde

Det indstilles,

at udvalget fastlægger en dato for næste uddannelsesudvalgsmøde.

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.


Konkrete datoforslag til næste uddannelsesudvalgsmøde i efteråret 2024 kan eksempelvis være:

  • d. 5. november
  • d. 8. november
  • d. 13.-15. november
  • d. 20.-22. november

Beslutning

Der var enighed om at afholde næste uddannelsesudvalgsmøde d. 14. november 2024.

Sagnr.: 1-30-72-217-22

8. Eventuelt

Beslutning

Der var ingen punkter til eventuelt.

Sagnr.: 1-30-72-217-22

9. Deltagere

Sagsfremstilling

Til stede:

Arne Lücke, PKL (PKL og mødeleder)

Pia Ipsen, AUH

Sidse Bregendahl, AUH

Jeppe Bruun-Torjusen, RH Randers

Jette Madsen, HE Midt, Viborg

Chrona Chrysoula, RH Gødstrup

Olga Tcacenco, Aalborg UH

Shalini Singh, HE Midt, RH Silkeborg

Berit Kamilla Skov Gosvig, RH Horsens


UKYL'er:

Annette Obel, AUH

Gayatri Madhab, AUH

Elise Klæstrup, AUH

Duc Tran, RH Randers

Simon Meltesen, HE Midt, Viborg

Paul Martin Simon, HE Midt, Silkeborg

Marie schrøder, RH Horsens

Ali Azubaidi, Aalborg UH

Mille Kristence Lillien Mosegaard, Aalborg UH


Mette Dahl Jacobsen, VUS (referent)


Afbud:

Mahican Gielen, RH Nordjylland

Zeina Hadad, RH Gødstrup

Idris Akreyi, Aalborg UH

Natallia Lapitskaya, AUH


Ikke mødt:

Anders Fuglsang Sørensen, Aalborg UH

Kasper Alexander Nielsen, Aalborg UH

Malene Aastrup, Yngre Radiologer RM