Radiologi - Uddannelsesudvalg 29. august 2023 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Radiologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 29. august, 2023 kl. 09:00
- Mødested: Mødelokale F4, stuen,Regionshuset Viborg,Skottenborg 26,8800 Viborg, Virtuelt: meet.rm15@rooms.rm.dk
Pkt. tekst
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes. |
Sagsfremstilling
Der bydes velkommen til mødet.
Indmelding af evt. punkter til Eventuelt.
Såfremt UAO/UALO er forhindret i at deltage, er suppleanter fx cheflæge meget velkomne.
Forplejning:
- Morgenbrød og kaffe/the/vand
Dagsordenen er også vedhæftet som pdf fil med henblik på udprint.
Beslutning
Der blev budt velkommen og mødets baggrund blev gennemgået.
Dagsordenen blev godkendt.
Bilag
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | referatet godkendes. |
Sagsfremstilling
Referatet fra seneste møde den 8. maj 2023 er vedhæftet som bilag.
Hvis der er punkter fra referatet, som kræver opfølgning, bedes udvalget drøfte disse.
Beslutning
Referatet blev godkendt.
Bilag
3. Ny dimensionering, Hoveduddannelse
Det indstilles,
at | udvalget aftaler placering af de to nye hoveduddannelsesforløb, som medfølger med dimensioneringsplanen 2024-2025. |
Sagsfremstilling
Med dimensioneringsplanen 2024-2025 stiger specialet med to hoveduddannelsesforløb per år, dermed en stigning fra 16 til 18 forløb gældende for hele dimensioneringsperioden. Den gældende lægefaglige indstilling er vedhæftet som bilag.
Med den gældende lægefaglige indstilling er der på nuværende tidspunkt en fordeling på 30,5 procent af det samlede antal årsværk til Region Nordjylland og 69,5 procent til Region Midtjylland. Der eksisterer principiel aftale om en fordelingsnøgle på 1/3 til Nordjylland og 2/3 til Region Midtjylland.
Der blev senest ændret i specialets dimensionering i 2021, hvor specialet gik fra 15 til 16 hoveduddannelsesforløb i hvor Videreuddannelsesregion Nord. Dengang blev frekvensen af AUH - RH Silkeborg - AUH øget, så denne forløbstype gik fra at blive opslået én gang årligt til to gange årligt pga. et uddannelsesmæssigt ønske om at sikre flere HU-læger på afdelingen.
Der opslås hoveduddannelsesstillinger efter den gældende forløbskandence:
Udvalget bedes efter aftale med PKL drøfte følgende muligheder med hensyn til placering af de nye forløb:
- Der tilføjes et AUH-Silkeborg-AUH forløb per år som følge af øget dimensionering.
- Derudover tilføjes der et AUH-Viborg-AUH forløb per år.
Fremtidig fordeling af årsværk vil i så fald være følgende (ændringer markeret med fed skrift):
Ansættelsessted | Nuværende antal HU-årsværk | Forslag til fremtidigt antal HU-årsværk |
AUH | 25 | 30 |
Randers | 3 | 3 |
Viborg | 4,5 | 6 |
RH Silkeborg, Diagnostisk Center | 3 | 4,5 |
Gødstrup | 6 | 6 |
Horsens | 3 | 3 |
Aalborg | 15 | 15 |
Hjørring | 4,5 | 4,5 |
I alt | 64 | 72 |
Med ovenstående model vil den procentvise fordeling være på 27,08 procent til Region Nordjylland og 72,92 procent til Region Midtjylland.
RH Horsens har også indmeldt interesse for at øge med ét yderligere hoveduddannelsesforløb. En alternativ model kan eventuelt også være at øge med ét AUH-Silkeborg-AUH forløb hvert år og skiftevis ét AUH-Viborg-AUH og ét AUH-Horsens-AUH forløb hvert andet år.
Det er tidligere blevet indmeldt fra de nordjyske afdelinger, at der på nuværende tidspunkt ikke er uddannelseskapacitet til at varetage yderligere hoveduddannelsesforløb og ovenstående forslag er også stillet på baggrund heraf.
Det kan evt. overvejes, om dimensioneringsperioden 2024-2025 skal fungere som en prøveperiode for ny fordeling af årsværk, hvilket også vil give Region Nordjylland to år til at sikre yderligere rekruttering til uddannelsesstillinger samt uddannelseskapacitet i afdelingerne.
Hver enkelt UAO/UALO er ansvarlig for at drøfte ovenstående forslag samt afdelingens uddannelseskapacitet med egen ledelse, gerne inden indeværende møde.
Den lægefaglige indstilling har betydning for omfanget af medfinansiering i Region Midtjylland. Finansieringsmodellen for uddannelsesstillinger i Region Midtjylland er vedhæftet. Der gøres opmærksom på, at medlemmerne af udvalget skal sikre ledelsesmæssig opbakning til den lægefaglige indstilling.
Efter indeværende møde udarbejdes udkast til lægefaglig indstilling, som sendes i høring vedrørende de økonomiske konsekvenser ved de hospitaler, som berøres af ændringer og til orientering ved de resterende hospitaler.
Beslutning
Der blev redegjort for, at dimensioneringen øges med to HU-forløb per år for 2024 og 2025.
Udkast til fordeling blev gennemgået.
Afdelingerne gennemgik egen status for uddannelseskapacitet:
- Viborg redegjorde for, at afdelingen har fuld bemanding af speciallæger og derfor god uddannelseskapacitet og gode muligheder for at supervisere i det daglige. Afdelingen har interesse i at deltage i ét uddannelsesforløb årligt, gerne i kombination med Aarhus UH.
- Aalborg meddelte, at afdelingen ikke har uddannelseskapacitet til at øge i antal intro- eller HU-forløb. Afdelingen har de seneste oplevet god søgning til uddannelsesstillingerne samt oprettet flexforløb og har derfor nået egen kapacitetsgrænse for uddannelseslæger.
- Gødstrup pointerede at afdelingen er underbemandet på speciallægesiden, hvilket giver udfordringer ift. supervision af uddannelseslægerne, men afdelingen argumenterede for at have kapacitet til et ekstra HU-forløb om 1-2 år. Derfor ønsker Gødstrup også at få en yderligere HU-læge. Det blev foreslået, at indtænke afdelingen i forbindelse med næste dimensioneringsplan fra 2026 og frem.
- Horsens fortalte, at afdelingen har ekstra uddannelseskapacite, men erklærede sig enig i, at der var stærkere faglige argumenter for at placere et ekstra HU-forløb i Viborg.
- Randers medelte, at afdelingen ikke har uddannelseskapacitet til flere HU-læger, idet afdelingen i forvejen er presset på HU-siden.
Placeringen af øgningen på to HU-forløb blev drøftet og der var enighed i udvalget om en årlig øgning med 1 forløb i kombinationen Aarhus - Silkeborg - Aarhus og 1 forløb i kombinationen Arhus - Viborg - Aarhus.
Bilag
4. Ny dimensionering, Introduktionsuddannelse
Det indstilles,
at | udvalget aftaler placering af de nye introduktionsforløb, som medfølger med dimensioneringsplanen 2024-2025. |
Sagsfremstilling
I dimensioneringsplanen for 2022-2023 er Videreuddannelsesregion Nord tildelt en dimensionering på min. 24 og max 40 introduktionsforløb. Med den nye dimensioneringsplan stiger fordelingen til min. 36 og max 45 forløb.
Den gældende lægefaglige indstilling er vedhæftet som bilag og den nuværende fordeling af årsværk kan også aflæses herunder.
Ovenstående skema er fra den gældende lægefaglige indstilling, hvilket vil sige, at det er kolonnen 'fremtidigt antal introduktionssårsværk', som viser den nuværende fordeling.
Kolonnen 'Nuværende antal introduktionsstillinger' viser fordelingen, før specialet blev opnormeret i forbindelse med nuværende dimensioneringsplan og det kan derved aflæses, hvilke afdelinger som fik tilført et øget antal stillinger dengang.
Med den gældende lægefaglige indstilling er der på nuværende tidspunkt en fordeling på 31 procent af minimum introduktionsstillingerne til Region Nordjylland og 69 procent af minimum introduktionsstillingerne til Region Midtjylland. Der eksisterer principiel aftale om en fordelingsnøgle på 1/3 til Nordjylland og 2/3 til Region Midtjylland.
Minimumsstillingerne øges samlet set med 12 forløb i Videreuddannelsesregion Nord.
Efter aftale med PKL indstilles der som indledende forslag, at de to universitetshospitaler hver øges med to minimum introduktionsforløb samt at alle regionshospitaler øges med ét minimum introduktionsforløb, fraset RH Nordjylland Thisted. Derudover skal der således fordeles to minimum introduktionsforløb og fem maksimum introduktionsforløb ud til afdelingerne. Afdelingernes egne ønsker til placeringen af introduktionsforløbene samt uddannelseskapacitet konfereres gerne med egen ledelse inden mødet.
Når udvalget har aftalt placering af de nye introduktionsforløb, udarbejdes der ny lægefaglig indstilling inkl. beregning af kommende fordeling af årsværk. Den lægefaglig indstilling sendes i høring vedrørende de økonomiske konsekvenser ved de hospitaler, som berøres af ændringer og til orientering ved de resterende hospitaler.
Det kan evt. overvejes, om dimensioneringsperioden 2024-2025 skal fungere som en prøveperiode for ny fordeling af årsværk
Den lægefaglige indstilling har betydning for omfanget af medfinansiering i Region Midtjylland. Finansieringsmodellen for uddannelsesstillinger i Region Midtjylland er vedhæftet. Der gøres opmærksom på, at medlemmerne af udvalget skal sikre ledelsesmæssig opbakning til den lægefaglige indstilling. For Region Midtjylland er det gældende, at der kun medfinansieres til antal min. stillinger.
Beslutning
Det blev opsummeret, at der i Videreuddannelsesregion Nord skal ske en øgning med 12 minimumsstillinger og 5 maksimum stillinger for 2024 og 2025.
Det blev fortalt, at afdelingerne generelt oplever meget god søgning til især introstillinger. Horsens og Aalborg meldte især om mange ansøger per stilling.
Thisted er officielt godkendt til intro og der pågår lige nu en undersøgelse, om uddannelseskvaliteten kan bevares på matriklen.
Der lød et forslag om at fordele den øgede dimensionering ligeligt imellem afdelingerne. Det vurderes dog bedst at tage intro på regionshospitalerne, da universitetshospitalerne er mere specialiserede.
Udvalget fordelte følgende minimumsstillinger:
Viborg øger fra 3 til 4 minimum stillinger samt fra 4 til 5 maksimum stillinger.
Aalborg øger fra 4,5 til 6 minimum stillinger.
Silkeborg øger fra 1,5 til 2,5 minimum stillinger.
Horsens øger fra 3 til 4 minimum stillinger.
Randers øger fra 3 til 4 minimum stillinger, men vurderede også, at øgningen vil udfordre uddannelseskvaliteten/supervisionen.
Aarhus øger fra 2 til 4 minimum stillinger.
Gødstrup øger fra 4 til 4,5 minimum stillinger. Afdelingen vurderer, at der ikke er uddannelseskapacitet til ekstra intro-forløb før 2025.
Hjørring øger fra 3 til 4 minimum stillinger.
Ud fra ovenstående blev der fordelt 9 minimum stillinger og 1 maksimum stilling og udvalget faldt det ikke fagligt forsvarligt at fordele flere introduktionsforløb ud på afdelingerne, da ovenstående blev vurderet som grænsen for uddannelseskapaciteten, hvor det samtidigt er muligt at tilbyde kvalitetsmæssig god uddannelse.
Således mangler en fordeling af de sidste tre minimum stillinger og 4 maksimum stillinger.
Der var enighed om at inddrage afdelingsledelserne i dialog om fordeling af de sidste stillinger, i første omgang over mail og evt. efterfølgende ved fysisk fremmøde. PKL og sekretariatledelsen for VUS inddrages også og VUS er tovholder på en mailhøring.
Bilag
5. Eventuelt
Beslutning
Opdatering af UAO maillisten blev drøftet under eventuelt. Det blev aftalt at advisere de andre UAO'er, når man stopper som UAO
Opdatering af uddannelsesprogrammer blev også drøftet og koordineret ift. kompetenceopnåelse på henholdsvis regions- og universitetshospitalerne.
6. Deltagere
Sagsfremstilling
Tilstede:
Arne Lücke, mødeleder og PKL
Berit Kamilla Skov Gosvig, deltog virtuelt
Jeppe Bruun-Torjusen, deltog virtuelt
Idris Abdulrahman Abdullah Akreyi
Zeina Sahib Hussain Hadad
Chrysoula Chrona
Paul Martin Simon
Louise Sigvardt
Simon Meltesen, deltog virtuelt
Jette Madsen
Shalini Singh
Louise Sigvardt
Paul Martin Simon, deltog virtuelt
Christian Petri Foged
Mette dahl Jacobsen, Referent
Afbud:
Yashar Manhoobi
Kasper Alexander Nielsen
Olga Tcacenco
Annette Obel
Sidse Bregendahl
Elise Klæstrup
Malene B. Aastrup
Ikke til stede:
Mahican Gielen
Gayatri Madhab
Marie Schrøder
Anders Fuglsang Sørensen
Pia Ipsen
Surenth Nalliah