Pædiatri - Uddannelsesudvalg 14. maj 2024 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Pædiatri - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 14. maj, 2024 kl. 09:00
- Mødested: Regionshospitalet Randers, Skovlyvej 17, 8930 Randers, Indgang F, mødelokale 3
Pkt. tekst
- 1. Kl. 9.00 - 9.15 Velkomst og godkendelse af dagsorden v/Rikke Kaae
- 2. Kl. 9.15 - 12.00 Overdragelse mellem delansættelser
- 3. Kl. 12.00 - 12.30 Frokost
- 4. Kl. 12.30 - 14.00 Revidering af i-kursusrækken
- 5. Kl. 14.00 - 15.00 Ordinært møde
- 6. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 7. Status på ny LFI vedr. hoveduddannelsen i pædiatri
- 8. Status på uddannelsesprogrammer
- 9. Nyt fra PKL
- 10. Nyt fra afdelingerne
- 11. Nyt fra VUS
- 12. Næste møde
- 13. Eventuelt
- 14. Deltagere
1. Kl. 9.00 - 9.15 Velkomst og godkendelse af dagsorden v/Rikke Kaae
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes |
Sagsfremstilling
Der bydes velkommen ved Rikke Kaae, hvor der laves en kort gennemgang af dagsordenen.
Det er muligt for uddannelsesudvalget af tilføje punkter under eventuelt.
Beslutning
Kort præsentationsrunde ved deltagerne og gennemgang af dagsordenen.
2. Kl. 9.15 - 12.00 Overdragelse mellem delansættelser
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
at | dagens tema drøftes i grupper |
at | der vedtages en procedure for overlevering mellem delansættelserne i pædiatri |
Sagsfremstilling
Indledningsvis holdes der et oplæg ved Rikke Kaae om dagens tema:
Overlevering mellem delansættelser.
Derefter drøftes det i grupper, hvordan overleveringen mellem delansættelserne i pædiatri skal foregå.
Der samles op i plenum med fokus på den efterfølgende proces. Et endeligt forslag til en arbejdsgang/skema sendes i høring.
Formål ved overleveringssamtaler
- Sikre transfer og dermed skabe mere sammenhængende uddannelsesforløb
- Have fokus på fremadrettede personlige og kompetencemæssige udviklingspunkter
- Identificering af uhensigtsmæssige forløb
- Sikre rettidige handlingsplaner
Gevinsten ved overlevering
Videreuddannelsessekretariatet oplever, at et stigende antal specialer formaliserer overdragelse mellem delansættelser i forbindelse med skift fra én af deling til den næste. Overdragelsen giver anledning til, at uddannelseslægen i samarbejde med den afgivende afdeling reflekterer over status for egen kompetenceopnåelse og dermed særlige indsatsområder eller interesser, der skal understøttes i overgangen fra én afdeling til en anden. Overdragelsen giver desuden den efterfølgende afdeling de bedste betingelser for at forberede modtagelsen af den nye uddannelseslæge og lave en relevant uddannelsesplan.
Nedenfor er det beskrevet, hvordan udvalgte specialer gør ift. formaliseret overdragelse. Listen er ikke udtømmende og er ment som inspiration.
Inspiration fra andre specialer
Urologi:
Nedenstående processer sker med samtykke fra uddannelseslægen.
Den afgivende UAO sender fire måneder før skift til ny afdeling følgende materialer til den modtagende UAO:
1. seneste uddannelsesplan,
2. 360 graders handleplan,
3. Opdateret OP-liste,
4. Opdateret CV,
5. seneste evaluering fra vejlederforum.
Herefter udpeges der en ny hovedvejleder til uddannelseslægen af den modtagende UAO. Den afgivende UAO indkalder til et videomøde med den modtagende UAO (evt. ny/gammel hovedvejleder). Dette videomøde placeres tre måneder før skift til ny afdeling. På selve overdragelsesmødet tages der referat, som efterfølgende sendes til HU-lægen samt den nye hovedvejleder. Se vedhæftede power-point for referatskabelon.
Dermato venerologi:
Ved skift mellem hospitalsafdelinger sker overleveringssamtalen 3 måneder forud for afdelingsskift på initiativ fra afgivende uddannelsesafdeling/praksis. I forbindelse med skift mellem en hospitalsafdeling og en praksis planlægges overleveringssamtalen i stedet ½-1 måned forud for skiftet. Foruden uddannelseslægen selv er de to involverede UAO'er/tutorlæger tilstede. Overleveringen foregår mundtligt, mens parterne tager egne noter. Uddannelseslægen afgiver skriftligt samtykke forud for samtalen. Der er (indtil videre) fokus på kompetencer ift. medicinsk ekspert. Overleveringssamtalen varer mellem 10 og 15 min.
Kirurgi:
Indenfor kirurgi er der ikke udarbejdet en skabelon for overlevering. Uddannelseslægen bedes dog have en kompetenceoversigt med til samtalen, så det er muligt at belyse hvilke kompetencer, der mangler, og hvilke der er opnået. Omdrejningspunktet for samtalen er at afklare, hvorvidt uddannelseslægen er på rette vej. Herunder hvordan vedkommende indgår i afdelingen, og om der er særlige opmærksomhedspunkter. VUS udarbejder oversigt over, hvilke uddannelseslæger, der er i rotation, samt booker lokaler og sender invitation til UAO og uddannelseslægen om den fremtidige samtale. Samtalen placeres 1-3 måneder før skift. Der tages ikke referat, men der kan tages egne noter. Samtalen varer ca. ½ time.
Neurologi:
Overleveringen mellem delansættelserne foregår ved, at den afleverende UAO skriver en kort mail om, hvilke af de forventede kompetencer, der er opnået og andre eventuelle nyttige oplysninger (nogen udfylder et skema om uddannelseslægen) og sender det til modtagende UAO. Uddannelseslægen orienteres om indholdet og sættes cc på mailen. Det sker, når den tidsmæssige del af opholdet godkendes og ikke ved sideansættelserne.
Gyn-obs:
Uddannelseslægen udfylder i samarbejde med vejleder en samtykkeerklæring om, at UAO på den afgivende og modtagende afdeling må drøfte uddannelsesforløbet. Af samtykkeerklæringen fremgår det tydeligt, at uddannelseslægen har mulighed for at sige nej. Overleveringen foregår mundtligt umiddelbart efter de halvårlige møder i det specialespecifikke uddannelsesudvalg. UAO'erne forholder sig i overleveringen til alle lægeroller, men er særligt opmærksomme på de områder, hvor der er behov for forbedring.
Nefrologi:
Specialet har primo 2021 indfaset en skabelon til overleveringssamtaler, som er kvalificeret af uddannelseslæger fra specialet. Skabelonen understøtter en ensartet struktur for overleveringssamtaler. Det er som udgangspunkt hovedvejleder fra den afgivende afdeling, der er ansvarlig for at sikre overdragelse. De vejledere som har brugt skabelonen, er positive og tilkendegiver, at skabelonen er med til at understøtte h-lægernes selvrefleksion, samtidig med at overdragelsessamtalen gør det lettere for den modtagende afdeling at fortsætte uddannelsen.
Beslutning
Rikke lavede en præsentation om overdragelse mellem delansættelser. Her var der bl.a. fokus på formålet med en overdragelse, anbefalinger og eksempler herpå. Præsentationen er vedhæftet som bilag.
Uddannelsesudvalgets egne erfaringer vedr. overdragelser blev drøftet i plenum. På Aalborg Universitetshospital har der været en enkelt telefonisk mundtlig overdragelse i forbindelse med et uhensigtsmæssigt uddannelsesforløb. Det vurderes, at det vil have mere hensigtsmæssigt, hvis denne samtale havde været med fysisk fremmøde i stedet.
Der opfordres derfor til, at der fremadrettet foretages munndtlige overdragelser (med fysisk fremmøde) i forbindelse med uhensigtsmæssige uddannelsesforløb.
Det blev besluttet i uddannelsesudvalget, at der skal laves overdragelse for alle hoveduddannelseslægerne i pædiatri. Dette igennem en enretning.
Der skal i overdragelsen være fokus på det der giver mening for den enkelte og med et fremadrettet fokus - f.eks. Hvad skal lægen bliver ved med?
Som inspiration til at lave en god overlevering introducerede Rikke til en model til helhedsvurdering af uddannelseslæger som kaldes The ARTS framework Approach.
ARTS
Appearence - fremtoning
Relational skills - samarbejde
Technical/medical skills - faglighed
Department Solidarity - loyalitet og morale
Modellen giver mulighed for en mere åben tilgang fremfor at anvende låste og lukkede spørgsmål og kategoriserende vurderinger.
På baggrund af input fra uddannelsesudvalget vedr. hvornår der skal holdes overleveringssamtaler, hvem der skal inddrages i overleveringerne og hvordan disse skal afvikles, udarbejder Rikke et forslag. Forslaget drøftes på næste uddannelsesudvalg og sendes derefter i høring.
Bilag
4. Kl. 12.30 - 14.00 Revidering af i-kursusrækken
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget drøfter en revidering og optimering af i-kurserne |
Sagsfremstilling
Sabine Frølich Maarbjerg, er ny i-kursus koordinator.
Der ønskes en revidering af I kursus undervisningsplanen, da flere kursister tidligere har påpeget, at der har været overlap mellem undervisningsemnerne og der er nye emner som måske vil være relevante at introducere i kursusrækken.
Sabine vil sammen med Rikke Kaae præsentere et forslag til en revidering af I-kursusrækken. Der vil der være tid til diskussion med input fra udvalget. Der samles op i plenum. Et endeligt forslag til ny I-kursusrække sendes i høring.
Der er vedlagt en årsrapport for 2023, som er udarbejdet på baggrund af kursisternes evalueringer.
Nedenstående ses oversigt over i-kurserne for 2024:
1. kursusdag: Gødstrup; tirsdag d. 12. marts 2024
2. kursusdag; AUH; onsdag d. 24. april 2024
3. kursusdag; Hjørring; torsdag d. 6. juni 2024
4. kursusdag; Viborg; torsdag d. 19. september 2024
5. kursusdag; Aalborg; tirsdag d. 24. oktober 2024
6. kursusdag; Randers; torsdag d. 21. november 2024 - flyttes til onsdag d. 20. november 2024
Beslutning
Deltagerne fik udleveret et skema over eksisterende og nye emner til i-kurserne. Deltagerne krydsede af i skemaet under kategorierne "Sikkert inkluderes", "Muligt inkluderes" eller "Kan undværes".
Der var på mødet forslag om at benytte både HU-læger og erfarne pædiatriske læger som undervisere.
UAO'erne skal give en tilbagemelding til Sabine om hvilke emner de kan varetage på deres matrikel.
Rikke og Sabine lavet et forslag til fordeling af emnerne, som efterfølgende sendes i høring.
Kursusdagen i Randers er planlagt til at være torsdag d. 21. november 2024. Denne flyttes dog til onsdag d. 20. november 2024.
Bilag
5. Kl. 14.00 - 15.00 Ordinært møde
Sagsfremstilling
Dagsorden for det ordinære møde
6. Opfølgning på referat fra seneste møde
7. Status på ny LFI vedr. hoveduddannelsen i pædiatri
8. Status på uddannelsesprogrammer
9. Nyt fra PKL
10. Nyt fra afdelingerne
11. Nyt fra VUS
12. Næste møde
13. Eventuelt
14. Deltagere
6. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | udvalget følger op på relevante punkter fra referatet |
Sagsfremstilling
Sidste møde i uddannelsesudvalget blev holdt d. 8. september 2023.
Referatet er vedhæftet som bilag.
Beslutning
Referatet er godkendt.
Bilag
7. Status på ny LFI vedr. hoveduddannelsen i pædiatri
Det indstilles,
at | der orienteres om processen vedr. ny LFI |
Sagsfremstilling
Rikke orienterer om det foreløbige forløb og det fremadrettede arbejde med en ny LFI vedr. hoveduddannelsen i pædiatri.
Beslutning
Rikke lavede en præsentation vedr. status på ny LFI vedr. hoveduddannelsen i pædiatri med gennemgang af processen herfor.
Præsentationen er vedhæftet som bilag under punkt 2, Overdragelse mellem delansættelser.
Formål med at revidere vores hoveduddannelsesforløb:
- de enkelte matriklers styrker udnyttes bedst muligt
- vi minimerer antal af ubesatte HU-forløb
- specielle lokale forhold/problemer løses
Der er udarbejdet et forslag til nye forløb, som drøftes med cheflæger og UAO'er. Der sendes en rapport ud med et oplæg til revidering af hoveduddannelsesforløbene, som kan drøftes og evt. vedtages ved næste uddannelsesudvalgsmøde, hvor cheflægerne også inviteres med.
8. Status på uddannelsesprogrammer
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Status på uddannelsesprogrammer
Der skal være godkendte uddannelsesprogrammer for alle opslåede uddannelsesforløb. Alle uddannelsesprogrammer skal godkendes af Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP) og skal revideres ved behov (fx ved omstrukturering, sammenlægninger o. lign.), og som minimum hvert 3. år. De fleste hoveduddannelsesprogrammer i pædiatri er fra december 2021 og skal dermed revideres i år. I den forbindelse skal der opstartes en proces for udarbejdelse/revidering af uddannelsesprogrammerne bl.a. ved at fastsætte deadlines og aftaler. Der planlægges med at lave et skrivemøde på næstkommende uddannelsesudvalgsmøde, hvor uddannelsesudvalget kan få rådgivning fra VUS.
Link til skabelon for uddannelsesprogrammer:
https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/
Beslutning
I forbindelse med at der evt. sker ændringer i den Lægefaglige indstilling i løbet af efteråret 2024, revideres uddannelsesprogrammerne først efter der er sket afklaring herpå.
9. Nyt fra PKL
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Rikke Kaae deler senest nyt ift. den lægelige videreuddannelse indenfor almen medicin.
Formålet er at understøtte videndeling på tværs af hele Videreuddannelsesregion Nord ift. den lægelige videreuddannelse i specialet Almen medicin.
Rikke Kaae orienterer kort om fremtidig indsats vedrørende rekruttering til specialet i pædiatri.
Beslutning
Rikke orienterede om processen vedr. ændring af hospitalsdelen i speciallægeuddannelsen til Almen medicin. Som led i sundhedsaftalen fra maj 2022 er det besluttet at speciallægeuddannelsen i almen medicin skal omlægges mhp. mere uddannelsestid i almen lægepraksis. Ophold i almen praksis ændres fra 24- 30 måneder til 30 måneder, og tiden på sygehus reduceres tilsvarende.
Anbefaling vedr. ændringer i målbeskrivelsen fra Dansk Pædiatrisk Selskabs uddannelsesudvalg er vedhæftet som bilag.
Rikke har udarbejdet en rekrutteringsplan for hoveduddannelsen i pædiatri med forslag til tiltag:
Medicinstuderende: UPL inddrages, Specialevalgsdag, PKL får 15 min. i forelæsningsrækken "Uddannelses- og karrieremuligheder i pædiatrien"
Introduktionsstilling: I-kurser m. Karrieresparring, flere introduktionsstillinger, I-læger skal inkluderes i "pædiaterfamilien"
Yngre pædiatere: Instagram take-over, information om næste temadag planlagt i vores regioner
Hoveduddannelsesniveau: evt. mulighed for deltid i en periode, forskningsorlov (på deltid)
Speciallæger: Hvad kan jobbet, inkluderende adfærd
UAO:
Ledelse:
Bilag
10. Nyt fra afdelingerne
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
Punktet udgår pga. tidspres.
11. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Anne fra Videreuddannelsessekretariatet orienterer om seneste nyt vedr. den lægelige videreuddannelse.
Genopslag og fleksforløb
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.
Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb.
Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.
Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb:
- Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
- Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser
- Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler
- Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet
Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.
Beslutning
Orienteringen er taget til efterretning.
12. Næste møde
Det indstilles,
at | det vedtages hvornår næste møde i uddannelsesudvalget skal holdes |
Sagsfremstilling
Dato for næste møde fastsættes og eventuelle punkter, tema og emner drøftes.
Beslutning
Næste møde i uddannelsesudvalget holdes på Aarhus Universitetshospital mandag d. 2. september 2024.
Til mødet indkaldes cheflægerne til at deltage i drøftelsen om en ny Lægefaglig indstilling om eftermiddagen.
13. Eventuelt
Beslutning
Der gøres opmærksom på, at der skal findes en ny yngre læge repræsentant.
14. Deltagere
Sagsfremstilling
Tilstede:
Rikke Kaae, PKL, Aarhus Universitetshospital
Ann-Margrethe Christensen, UAO, Aalborg Universitetshospital
Anne Kirkeby Hansen, UAO, Aarhus Universitetshospital
Christian Høst, UAO, Aarhus Universitetshospital
Lisbeth M. T. Jensen, UAO, Regionshospitalet Gødstrup
Pernille Kure, UAO, Hospitalsenhed Midt
Lotte Abildgaard, konstitueret UAO, Regionshospitalet Randers
Sabine Frølich Maarbjerg, UKYL, Regionshospitalet Randers
Cathrine Carlsen Bach, UKYL, Aarhus Universitetshospital
Sofie Gottschalk Højfeldt, UKYL, Aarhus Universitetshospital
Anne Krog Skovbo, Videreuddannelsessekretariatet Nord
Afbud:
Anne Marie Møller, UAO, Regionshospitalet Nordjylland, Hjørring
Jette Hoffmann-Petersen, UAO, Regionshospitalet Randers
Jesper Thaarup, UAO, Aalborg Universitetshospital
Pawel Marcinski, UAO, Regionshospitalet Nordjylland, Hjørring
Cecilie Lundgaard Rimmen, UKYL, Aalborg Universitetshospital
Ninna Brix, UKYL, Aalborg Universitetshospital
Laura Bech Polcwiartek, UKYL, Aalborg Universitetshospital
Sara Yde Steffensen, UKYL, Hospitalsenhed Midt
Sandra Diana Sandblom Berntsen, UKYL, Regionshospitalet Gødstrup
Zebina Julie Heide Jensen, UKYL, Regionshospitalet Gødstrup (barsel)