Klinisk Farmakologi - Uddannelsesudvalg 27. juni 2023 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Klinisk Farmakologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 27. juni, 2023 kl. 10:00
- Mødested: Virtuelt (meet.rm20@rooms.rm.dk)
Pkt. tekst
1. Godkendelse af dagsorden til ekstraordinært møde i uddannelsesudvalget i klinisk farmakologi
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes. |
Sagsfremstilling
Der er indkaldt til ekstraordinært møde i uddannelsesudvalget, da der ønskes en drøftelse af den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen, herunder muligheden for mere fleksible forløbstyper i klinisk farmakologi, som giver mulighed for opslag af forløb på fx Klinisk Epidemiologisk Afdeling.
Deltagere:
Torben Laursen, PKL (mødeleder)
Birgitte Klindt Poulsen, cheflæge, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital
Hanne Bække Borgeskov, uddannelsesansvarlig overlæge, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital
Samuel Azuz, uddannelseskoordinerende yngre læge, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital
Eva Sædder, cheflæge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Casper Larsen, AC-fuldmægtig, Videreuddannelsessekretariatet (referent)
Afbud:
Jakob Nørgaard Henriksen, uddannelseskoordinerende yngre læge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
2. Lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen
Det indstilles,
at | udvalget drøfter den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen, herunder muligheden for mere fleksible hoveduddannelsesforløb. |
Sagsfremstilling
De kliniske farmakologiske afdelinger har efterspurgt muligheden for mere fleksible forløbstyper i klinisk farmakologi, som giver mulighed for opslag af forløb på fx Klinisk Epidemiologisk Afdeling som ønsket ved opslaget 2023-2.
Sådanne forløbstyper ville kunne se ud på følgende måder:
Klinisk farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital (12 mdr.) | Intern medicinsk afdeling efter aftale (12 mdr.) | Intern medicinsk afdeling med grenspecialer eller anden klinisk afdeling/almen praksis efter aftale (12 mdr.) | Afdeling med kliniske farmakologiske funktioner, efter aftale (12 mdr.) |
Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital (12 mdr.) | Intern medicinsk afdeling efter aftale (12 mdr.) | Intern medicinsk afdeling med grenspecialer eller anden klinisk afdeling/almen praksis efter aftale (12 mdr.) | Afdeling med kliniske farmakologiske funktioner, efter aftale (12 mdr.) |
(Evt. også mulighed for anden rækkefølge af delforløb)
Uddannelsesudvalget kan bl.a. drøfte følgende forhold:
- Opmærksomhed på, om det er acceptabelt for uddannelseslægen kun at have sikkerhed for 12 måneder ud af 48 måneder i sit hoveduddannelsesforløb
- Vanskelighed i at få aftaler på plads med afdelinger efter aftale
- Medfinansiering i Region Midtjylland vil følge standardforløbet, og der ville skulle laves individuelle aftaler, hvis der skal flyttes midler
- Bærer disse opslag præg af rekrutteringsopslag, der er målrettet bestemte ansøgere?
- Er der nogen bekymringer i forhold til uddannelseskvaliteten – især ved afdelinger, der ikke er vant til at have hoveduddannelseslæger i kliniske farmakologi?
Beslutning
Baggrunden for mødet blev drøftet. Der var fra afdelingerne ønske om at opslå et hoveduddannelsesforløb med et halvt år på Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital og et år på Klinisk Epidemiologisk Afdeling (KEA), Aarhus Universitetshospital. Dette forløb kunne ikke opslås, da forløbstypen ikke indgår i den lægefaglige indstilling. Dette gav anledning til at drøfte, om den lægefaglige indstilling skulle ændres, så det er muligt at opslå sådanne forløb fremover. Forløbene i sagsfremstillingen er et oplæg til en mulig forløbstype, hvor afdelinger med kliniske farmakologiske funktioner kan indgå efter aftale.
Udvalget drøftede muligheden. Her blev det bemærket, at der bl.a. er tidligere erfaringer med forløb på afdelinger med kliniske farmakologiske funktioner, fx MOMA, KEA og regionens administration. Videreuddannelsesregion Øst har bl.a. forløb i medicinalindustrien, Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen. Der var en opmærksomhed på, at fordeling af kompetencer, der skal opnås, kan være anderledes i sådanne forløb, da det ikke vil være alle kompetencer, der kan opnås i afdelinger med kliniske farmakologiske funktioner. I denne sammenhæng blev det foreslået at se uddannelsesprogrammer fra Videreuddannelsesregion Øst. Der bør under forløb på afdelinger med kliniske farmakologiske funktioner være returdage til den kliniske farmakologiske afdeling for at understøtte fortsat tilknytning, hvilket er særligt relevant, hvis der er tale om det sidste delforløb. Der var samtidig en opmærksomhed på, at ikke alle afdelinger med kliniske farmakologiske funktioner har ansat speciallæger i klinisk farmakologi, og der bør derfor være et særligt fokus på, at uddannelseslægen får tilstrækkelig og relevant vejledning og supervision. Dette kan betyde, at uddannelseslægen fortsat er tilknyttet vejleder fra en klinisk farmakologisk afdeling, der foretager kompetencevurdering og godkendelse.
Fra begge afdelinger blev det tilkendegivet, at forløb med delforløb af 12 måneders varighed på afdelinger med kliniske farmakologiske funktioner er undtagelsen. Langt hovedparten af forløb vil være standardforløbet med ét års ansættelse på både Klinisk Farmakologisk Enhed, (Aalborg Universitetshospital) og Klinisk Farmakologisk Afdeling (Aarhus Universitetshospital). Da der er tale om forløb, der bruges undtagelsesvist, var der enighed om, at disse forløbstyper ikke skal indgå i den lægefaglige indstilling. Det betyder, at det kun er muligt at opslå standardforløbene. Det er dog muligt at ændre de individuelle, besatte uddannelsesforløb, hvis der ønskes delforløb på afdelinger med kliniske farmakologiske afdeling. Dette kræver, at der er accept fra alle involverede afdelinger, og at PKL vurderer, at forløbet uddannelsesmæssigt lever op til regler og målbeskrivelse. Der udarbejdes desuden et individuelt uddannelsesprogram for sådanne forløb, som godkendes af afdelingerne og PKL.
Der blev spurgt til, om det i den lægefaglige indstilling bør være tydeligere, at seks måneder af de i alt 24 måneder på kliniske afdelinger kan omdannes til forløb på afdelinger med kliniske farmakologiske funktioner, herunder også eventuelt kliniske farmakologiske afdelinger. Hertil blev det bemærket, at det er angivet i dokumentet, men at Casper vil undersøge, om det skal stå tydeligere i selve overblikket over forløbstyperne.
3. Eventuelt
Beslutning
Torben orienterede om, at dimensioneringsplanen for 2024-2025 ikke ændrer dimensioneringen af specialet, hvad angår både introduktions- og hoveduddannelsesforløb.
Revisionen af den lægelige videreuddannelse er i høring til og med den 28. august 2023. Høringsversionen kan findes her: