Klinisk Farmakologi - Uddannelsesudvalg 16. november 2023 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Klinisk Farmakologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 16. november, 2023 kl. 10:30
- Mødested: Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Alle 15, lokale 4
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 3. Tanker om uddannelsesstillinger i 2024
- 4. Rekruttering fra Intro til HU
- 5. Brug af ubesatte HU-forløb
- 6. Skabelon for uddannelsesprogram til ikke fastlagte ansættelser
- 7. Nyt fra afdelingerne
- 8. Nyt fra PKL
- 9. Nyt fra VUS
- 10. Næste møde
- 11. Eventuelt
- 12. Deltagere
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Beslutning
PKL bød velkommen.
Til eventuelt tilføjes: uddannelseslæge.dk
Derefter blev dagsordenen godkendt.
Bilag
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Beslutning
Spørgsmål til punkt 4 i referatet fra november 2022.
Meritsager vurderes som konkrete individuelle sager. Meritafgørelser træffes af Videreuddannelsesregion Nord efter rådgivning fra specialets PKL i Videreuddannelsesregion Nord.
I selskabsregi pågår drøftelser omkring merit.
Spørgsmål til punkt 6 vedr. overdragelse mellem delansættelser
Udvalget aftalte i november 2022, at der forud for skift mellem delansættelser skal foregå en overdragelse, både mellem de kl. farmakologiske afdelinger og de øvrige kliniske afdelinger. Dette er ikke fuldt ud implementeret. Udvalget er enig om, at overleveringen skal struktureres. Udvalget vil gerne fastsætte følgende rammer
- Det er UAO på den afgivende afdeling, der har til opgave at tage initiativ til overleveringen.
- Overlevering skal ske mellem de to kl. farmakologiske afdelinger og i overgangen mellem en klinisk ansættelse og en kl. farmakologisk afdeling og omvendt.
- Udvalget er enig i, at uddannelseslægerne selv skal deltage i overleveringen.
De to UAO'er og UKYL'er aftaler at arbejde videre på en struktureret løsning.
Bilag
3. Tanker om uddannelsesstillinger i 2024
Det indstilles,
at | udvalget drøfter HU-stillinger i 2024 |
Sagsfremstilling
Specialet oplever flere ønsker om alternative HU-forløb ift. hvad der tidligere har været planlagt.
Udvalget bedes drøfte hvorvidt dette betyder behov for særligt opmærksomhed, herunder understøtte, at der ikke opstår A og B hold.
Beslutning
Udvalget drøftede, hvilket opslag der skal i opslås i foråret 2024.
Der er opbakning til, at det er et forløb der har udgangspunkt i Aarhus. De to cheflæger vender retur til VUS med en endelig melding inden jul 2023 vedr. opslag i foråret 2024. Herunder om det skal være et forløb med start på AUH eller start i klinikken.
For efteråret 2024 er der eventuelt mulige ansøgere i Aalborg. Aarhus forventer også at kunne have at kunne besætte et forløb i efteråret 2024. Det er ikke aftalt endnu hvorfra forløbet skal udgå.
Aalborg forventer derudover at have ansøgere til foråret 2025.
VUS oplyser, at stillingsoplag kan rykkes ift. startdato forud for, at stillingerne kommer i opslag. Det er langt hen af vejen op til afdelingerne, hvad de ønsker og har ansøgere til. De vanlige opstartsdatoer er den 1. maj og 1. nov. Hvis en potentiel ansøger eksempelvis først har gennemført en intro med udgangen af maj er det derfor muligt, forud for at stillingen kommer i opslag, at rykke startdatoen til den 1. juni. Det vil fortsat være muligt for alle potentielle ansøgere at søge den konkrete stilling.
Vær opmærksom på, at startdatoen alene kan ændres forud for, at stillingen kommer i opslag. Når stillingen først er i opslag, kan der ikke ændres på startdatoen. Det betyder bl.a. at ansøgere, der ikke har en færdig introstilling pr. startdato i HU-forløbet, per definition ikke kommer i betragtning til et forløb. Ansøgeren bliver sorteret fra i gennemgangen af ansøgere i Videreuddannelsessekretariatet.
Udvalget er enig i, at afdelingerne taler sammen i god tid inden opslag hvis der er særlige ønsker til forløb.
Afdelingerne vurderer, at de gør meget for sikre at alle HU-forløb sammensættes på en uddannelsesmæssig hensigtsmæssig måde, således der, uanset sammensætningen er tale om uddannelsesforløb med høj kvalitet.
4. Rekruttering fra Intro til HU
Det indstilles,
at | udvalget drøfter hvordan de kan understøtte rekruttering fra Intro til HU |
Sagsfremstilling
Udvalget oplever et stor gap mellem introlæger i specialet og antallet der vælger at søge hoveduddannelse.
Udvalget bedes drøfte om der skal gøre noget ift. rekruttering fra Intro til HU og/eller specialet skal arbejde for en højere ratio mellem antallet af introstillinger og HU-stillinger.
Beslutning
Udvalget er enig i, at ikke alle introlæger skal søge hoveduddannelse og at det er positivt, at de kan se, at de kan bruge den uddannelse de får på de kl. farmakologiske afdelinger i andre specialer. Herudover bemærker udvalget at en delmængde går videre i ph.d. forløb og at andre kommer retur igen efter at have afprøvet andre specialer.
Derudover oplever afdelingerne grundlæggende, at introlægerne er glade for specialet og de erfaringer de får fra specialet.
Udvalget oplever at de grundlæggende har tilstrækkeligt med ansøgere til hoveduddannelsesstillinger og at de har mulighed for at ansætte de dygtige hoveduddannelseslæger.
Specialet vil dog forsat gerne have en højere ratio mellem hoveduddannelsesstillinger og introduktionsstillinger i den kommende dimensioneringsplan.
5. Brug af ubesatte HU-forløb
Det indstilles,
at | udvalget drøfter hvordan ubesatte forløb i specialet skal håndteres |
Sagsfremstilling
Udvalget bedes drøfte om der er eller skal være en fast aftale om, hvordan ubesatte forløb skal håndteres.
Skal de kunne genopslås i den efterfølgende runde i samme sammensætning som oprindeligt, eller skal det være en mulighed, at forløbet omlægges til en anden forløbssammensætning, evt. med en anden Kl. farmakologisk afdeling?
Beslutning
Udvalget drøftede punktet under punkt 3.
6. Skabelon for uddannelsesprogram til ikke fastlagte ansættelser
Det indstilles,
at | udvalget drøfter rammer for uddannelsesprogrammer for de ikke fastlagte ansættelser |
Sagsfremstilling
Udvalget bedes drøfte om der er behov for at udarbejde en særskilt skabelon for uddannelsesprogrammer for de ikke fastlagte ansættelser.
Den eksisterende skabelon for HU-uddannelsesprogrammer er vedlagt.
Beslutning
Hanne Borgerskov foreslår, at uddannelsesprogrammerne for de kliniske ansættelser opbygges på samme måde som for de øvrige uddannelsesprogrammer. Der er opbakning til dette i hele udvalget.
Fremadrettet anvender specialet de eksisterende skabeloner for uddannelsesprogrammer for de kliniske ansættelse.
Derudover er der opmærksomhed på, at man tilpasser det samlet uddannelsesprogram, når de kliniske ansættelser fastlægges. Det gælder særligt ift. kompetenceopnåelse. Det er PKL der godkender de individuelle uddannelsesprogrammer.
Bilag
7. Nyt fra afdelingerne
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
AUH
AUH har haft inspektorbesøg i september 2023. Rapporten er ikke offentliggjort endnu men inspektorerne har udarbejde en pæn rapport med anbefaling som rutinebesøg om 4 år.
På baggrund af mødet har afdelingen taget fat i introduktion til afdelingen.
Derudover har der netop været 3-timers møde. Her var introduktion også på som emne. Uddannelseslægerne vil særligt gerne kende til forskningsmulighederne på afdelingen.
Uddannelseslægerne foreslog at vejlederinstruksen opdateres ift. forskning, derudover skal hjemmeside og sharepoint opdateret en gang om året. Afdelingen overvejer at udnævne at forskningsansvarlig overlæge på afdelingen.
Herudover ønsker uddannelseslægerne fortsat mere undervisning fra speciallægerne i afdelingen. På baggrund af dette har uddannelseslægerne valgt at etablere en ordning, hvor uddannelseslægerne på skift underviser i kapitler fra lærebogen.
Afdelingen har lavet en aftale med psykiatrien om, at HU-lægerne, på skift, hjælper psykiatrien en gang om ugen med tilpasning af medicin hos patienterne og svarer på spørgsmål fra psykiatrien.
AalborgUH
De to afdelingerne har haft fælles intro og tema dag i 2023, hvilket er gået rigtig godt.
Aalborg får i foråret 2024 nye introlæger og planlægger en introdag i foråret på tværs af de to afdelinger, mens der også skal planlægges en temadag i Aarhus.
I Aalborg har man evalueret journalclub på tværs af de to afdelinger. De har valgt at fastholde konceptet med selvstændig journalclub i Aalborg, men tilpasser strukturen således flest muligt får mest muligt ud af det.
Afdelingen har lavet et opdateret regelret introduktionsprogram, når der starter nye uddannelseslæger.
Afdelingen har haft en trivselsundersøgelse med et virkelig fint resultat. Afdelingen ligger generelt højere end gennemsnittet på hospitalet og hele Region Nordjylland.
Afdelingen har valgt at give uddannelseslægerne ansvar for hver deres område. Det er altid med en senior læge i ryggen. Uddannelseslægerne inddrages også forskellige i administrative opgaver og implementeringen af nye rammer på hospitalet.
Afdelingen har fået et af de specialespecifikke kurser flyttet til Aalborg. afdelingen er meget glade for dette og oplevede at kurset gik godt og fik flotte evalueringer.
8. Nyt fra PKL
Sagsfremstilling
PKL orienterer bl.a. om MUK 2023 og den nye 360 evaluering
Beslutning
PKL og Hanne Borgerskov deltog begge på MUK 2023.
Pointer derfra er kort opsummeret herunder
· Der var meget fokus på psykologisk tryghed.
· KU præsenterede nye måder at tilpasse undervisningen.
· Der var ønske om mere fokus på de nye generationer.
· Fokus på narrativ medicin, og måder hvorpå man samarbejder på tværs af afdelinger.
PKL opfordre til at UKYL'er også deltager en anden gang.
Den nye 360 graders evaluering går mere på det ledelsesmæssige. På AUH er der allerede afklaret, hvem der skal være facilitator på den nye spørgeramme. Afdelingerne overvejer om det er nok med én facilitator i specialet på tværs af de to afdelinger.
PKL nævnte derudover, at der kan være behov for flere inspektorer i specialet, bl.a. fra Videreuddannelsesregion Nord.
9. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Dimensioneringsplan 2024-2025 (august 2023)
Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny dimensioneringsplan for 2024-2025 (vedhæftet som bilag). Antallet af hoveduddannelsesforløb øges på landsplan fra 1.090 forløb (2023) til 1.140 forløb i 2024-2025. Øgningen sker inden for 13 specialer, hvoraf der dog ikke sker øgning af dimensioneringen i gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og intern medicin: geriatri i Videreuddannelsesregion. Derudover øges ratioen for introduktionsforløb for fem specialer. Uddannelsesudvalgene i specialer med ændret dimensionering arbejder på opdatering af de lægefaglige indstillinger.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Specialet ønsker dog en højere ratio mellem hoveduddannelsen og introduktionsuddannelsen. Specialet vurderer, at de kan få en større og vigtigere rolle ifm. med en bredere uddannelse af speciallæger i fremtiden.
Bilag
10. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
13. november 2024 kl 11.00-13.00 i Aalborg
11. Eventuelt
Beslutning
Uddannelseslæge.dk
Aalborg bruger systemet til oprettelse af forskellige dokumenter, herunder referater fra samtaler og notater. Uddannelseslægerne har dog selv mulighed for at slette dokumenter. Det er uhensigtsmæssigt når det er afdelingen, der skal stå på mål for at dokumenterne findes og ligger i uddannelseslæge.dk.
Uddannelsessamtaler og den individuelle uddannelsesplan kan ikke godkendes elektronisk, det ville ellers være smart. I dag skal de printes, godkendes og uploades.
VUS bringer opmærksomhederne videre.
Opdatering 8. dec 2023
VUS har vendt udfordringen med godkendelse af individuelle uddannelsesplaner med projektgruppen omkring uddannelseslæge.dk. Det er muligt at indtaste en uddannelsesplan direkte i uddannelseslæge.dk. VUR er imidlertid opmærksom på, at skabelonen der anvendes til uddannelsesplaner på afdelingen ikke kan anvendes direkte i systemet.
Det dog muligt at godkende en up-loaded uddannelsesplan direkte i uddannelseslæge.dk. Det gøres ved at klikke i "Enig" nederst til højre på siden når man er ved at redigerer en uddannelsesplan.
12. Deltagere
Beslutning
Deltagere:
Torben Laursen, PKL (mødeleder)
Birgitte Klindt Poulsen, cheflæge, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital
Hanne Bække Borgeskov, uddannelsesansvarlig overlæge, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital
Samuel Azuz, uddannelseskoordinerende yngre læge, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital (via video)
Eva Sædder, cheflæge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Jakob Nørgaard Henriksen, uddannelseskoordinerende yngre læge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Trine Kirkegaard Petersen (VUS, referent)