Klinisk Farmakologi - Uddannelsesudvalg 17. november 2022 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Klinisk Farmakologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 17. november, 2022 kl. 12:00
- Mødested: Lokale 4, Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus N
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 3. Nyt fra afdelingerne
- 4. Nyt fra PKL
- 5. Lægeprognosen 2021-2045 og dimensioneringsplan 2024-2028
- 6. Overdragelse mellem delansættelser
- 7. Status på forskningstræningsprojekter
- 8. Kommende opslag af hoveduddannelsesforløb
- 9. Nyt fra VUS
- 10. Næste møde
- 11. Eventuelt
- 12. Deltagere
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | udvalget godkender dagsorden. |
Sagsfremstilling
Der bydes velkommen til mødet, og dagsordenen godkendes.
Dagsordenen er vedhæftet som bilag.
Forplejning: Froskost ved ankomst samt kaffe/te og kage.
Der kan indmeldes punkter til eventuelt.
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
Bilag
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | udvalget godkender referatet. |
Sagsfremstilling
Referat fra seneste møde den 4. januar 2022 er vedhæftet som bilag.
Beslutning
Udvalget fulgte op på forslaget om at lave fælles retningslinjer for introduktionslægers deltagelse i hoveduddannelseskurser for at sikre fælles rammer og tilstrækkelig praktisk uddannelse i afdelingerne. Det blev konkluderet, at hver afdeling har egne retningslinjer, og at der ikke behov for at udarbejde en fælles retningslinje. Det blev desuden oplyst, at der arbejdes på at lave et fælles kursus for introduktionslæger.
Referatet blev herefter godkendt.
Bilag
3. Nyt fra afdelingerne
Det indstilles,
at | der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget. |
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
Klinisk Farmakologisk Enhed (KFE), Aalborg Universitetshospital:
Der er blevet ansat en læge i en uklassificeret stilling og en I-læge. Afdelingen overvejer at ansætte den uklassificerede i en I-stilling ved at lave en I-stilling ud over maksdimensioneringen. Der er herudover blevet ansat en hoveduddannelseslæge, hvilket betyder, at Aalborg som selvstændig uddannelsesafdeling er en realitet.
Afdelingen har ansat en speciallæge i samfundsmedicin, som vil samarbejde med uddannelseslægerne.
Der er i løbet af året blevet arbejdet med uddannelsesprogrammer og –planer, og der arbejdes desuden på et fælles introduktionsprogram, hvor lægerne i Aalborg, som del af programmet, skal på besøg i Aarhus.
Afdelingen gjorde opmærksomhed på, at der afholdes teammøder mellem Aalborg og Aarhus for opgaver, der går på tværs af de to regioner. Her kan de yngre læger også deltage i møderne for at få en fornemmelse af opgaverne.
Klinisk Farmakologisk Afdeling (KFA), Aarhus Universitetshospital:
Afdelingen orienterede om, at I- og H-læger bidrager til løsningen af ibrugtagningssager. Det er forventningen, at det større volumen i sagerne vil give uddannelseslægerne mere rutine i løsningen af opgaverne.
Der er planlagt to delforløb i Regionhuset Viborg, Kvalitet og Lægemidler (Koncern Kvalitet), hvor der skal laves uddannelsesprogram for forløbene.
4. Nyt fra PKL
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning. |
Sagsfremstilling
Torben vil som PKL orientere om relevante uddannelsesemner.
Efterfølgende en evt. drøftelse af emnerne i plenum.
Beslutning
Behov for opdatering af lægefaglig indstilling
Det er blevet opdaget, at der i 2019 har været opslået og besat et hoveduddannelsesforløb uden for den (daværende) lægefaglige indstilling. I forløbet indgår der ikke 12 måneder på to kliniske farmakologiske afdelinger, som ellers er de godkendte forløb. For at sikre opfyldelse af de formelle krav er der behov for at opdatere den lægefaglige indstilling, så det pågældende forløb indgår. PKL vurderer, at forløbet lever op til kravene i målbeskrivelsen.
Den lægefaglige indstilling indeholder alle godkendte forløbstyper, men der er ikke noget krav om, at alle de godkendte forløbstyper anvendes. Opdateringen betyder derfor ikke, at den inkluderede forløbstype skal anvendes.
Procedure for meritvurdering
Udvalget drøftede proceduren for vurdering af merit. Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi har tidligere besluttet, at en meritansøgning vil blive individuelt vurderet i et samarbejde på tværs af videreuddannelsesregioner mellem de postgraduate kliniske lektorer i Videreuddannelsesregion Nord og Øst samt den uddannelsesansvarlige overlæge i Videreuddannelsesregion Syd. Der er i fællesskab vedtaget nogle principper for meritvurdering, som findes på Dansk Selskab for Klinisk Farmakologis hjemmeside. Udvalget ønsker, at vurderingen fremover udelukkende foretages af PKL i Videreuddannelsesregion Nord, og hvor der samtidigt lægges vægt på en mere konkret, individuel vurdering. Ifølge PKL's aftale med Videreuddannelsessekretariatet er det alene PKL i Videreuddannelsesregion Nord, der yder faglig rådgivning for Videreuddannelsessekretariatet. Derfor er holdningen, at vurdering af meritansøgninger alene skal ske ved PKL i Videreuddannelsesregion Nord. PKL vil meddele dette til de to andre videreuddannelsesregioner.
Udvalget blev desuden orienteret om, at henstillingen i målbeskrivelsen om, at der ikke gives merit på baggrund af ansættelser, som er mere end 5 år gamle (jf. målbeskrivelse punkt 3.2.2 merit) drøftes i Sundhedsstyrelsen. I andre specialers målbeskrivelser findes der - så vidt vides - ikke lignende beskrivelser for meritvurderingen.
5. Lægeprognosen 2021-2045 og dimensioneringsplan 2024-2028
Det indstilles,
at | udvalget tager orientering om Lægeprognosen 2021-2045 og den kommende dimensioneringsplan til efterretning. |
at | udvalget drøfter opmærksomhedspunkter til høringen af den kommende dimensioneringsplan. |
Sagsfremstilling
Casper vil orientere kort om den nyeste udgave af Lægeprognosen 2021-2045, som blev udgivet i juni 2022.
Nogle af hovedkonklusionerne om det fremtidige udbud af læger og speciallæger er, at udbuddet af læger i arbejdsstyrken inklusiv orlov i grundscenariet vil stige med cirka 60 pct. fra 28.181 læger i 2021 til 45.486 læger i 2045 svarende til en gennemsnitlig årlig vækst på 2,0 pct.
Herudover viser prognoserne, at udbuddet af speciallæger forventes at være stigende i hele perioden fra 16.808 i 2021 til 29.188 i 2045. Samlet set svarer stigningen til, at der i 2045 forventes cirka 74 pct. flere speciallæger end i 2021 med en årlig gennemsnitlig stigning på 2,3 pct. Stigningen i antallet af læger og speciallæger er højere i den nye prognose sammenlignet med den tidligere (2018-2035), hvilket formentlig skyldes højere besættelsesgrad og øget dimensionering.
I klinisk farmakologi forventes følgende udvikling på landsplan (hovedscenariet):
2021 | 2025 | 2030 | 2035 | 2040 | 2045 | Vækst (%) |
60 | 75 | 92 | 107 | 121 | 133 | 123% |
Der er i Region Midtjylland beregnet følgende fremskrivninger på baggrund af antallet af speciallæger (årsværk) ansat i regionen i august 2022:
2021 | 2030 | 2040 | 2045 |
7 | 11 | 13 | 16 |
Den nye dimensioneringsplan er i høring frem til den 2. januar 2023. Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse behandler sit høringssvar ved møde den 30. november. Udvalget bedes drøfte evt. opmærksomhedspunkter i forbindelse med kommende dimensioneringsplan.
Beslutning
Udvalget bemærkede, at der forventes en lavere vækst i antallet af speciallæger i prognosen for 2021-2045 i forhold til den tidligere prognose for 2015-2040. Der opleves en stigning i efterspørgslen på de kliniske farmakologiske kompetencer på mange områder, samtidig med, at der er blevet oprettet en ny uddannelsesafdeling. Udvalget ønsker derfor, at dimensioneringen af hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord øges fra nuværende 2 til 3.
Bilag
6. Overdragelse mellem delansættelser
Det indstilles,
at | udvalget tager orienteringen om overdragelse til efterretning. |
at | udvalget drøfter overdragelse i specialet. |
Sagsfremstilling
Gevinsten ved overlevering
Videreuddannelsessekretariatet oplever, at et stigende antal specialer formaliserer overdragelse mellem delansættelser i forbindelse med skift fra én af deling til den næste. Overdragelsen giver anledning til, at uddannelseslægen i samarbejde med den afgivende afdeling reflekterer over status for egen kompetenceopnåelse og dermed særlige indsatsområder eller interesser, der skal understøttes i overgangen fra én afdeling til en anden. Overdragelsen giver desuden den efterfølgende afdeling de bedste betingelser for at forberede modtagelsen af den nye uddannelseslæge og lave en relevant uddannelsesplan.
Casper præsenterer overordnet principper og rammer for overdragelse. Herefter kan udvalget drøfte overdragelse i specialet - evt. med inspiration fra praksis i andre specialer.
Nedenfor er det beskrevet, hvordan udvalgte specialer gør ift. formaliseret overdragelse. Listen er ikke udtømmende og er ment som inspiration.
Urologi (se bilag):
Nedenstående processer sker med samtykke fra uddannelseslægen.
Den afgivende UAO sender fire måneder før skift til ny afdeling følgende materialer til den modtagende UAO:
1. seneste uddannelsesplan,
2. 360 graders handleplan,
3. Opdateret OP-liste,
4. Opdateret CV,
5. seneste evaluering fra vejlederforum.
Herefter udpeges der en ny hovedvejleder til uddannelseslægen af den modtagende UAO. Den afgivende UAO indkalder til et videomøde med den modtagende UAO (evt. ny/gammel hovedvejleder). Dette videomøde placeres tre måneder før skift til ny afdeling. På selve overdragelsesmødet tages der referat, som efterfølgende sendes til HU-lægen samt den nye hovedvejleder. Se vedhæftede powerpoint for referatskabelon.
Dermato venerologi:
Ved skift mellem hospitalsafdelinger sker overleveringssamtalen 3 måneder forud for afdelingsskift på initiativ fra afgivende uddannelsesafdeling/praksis. I forbindelse med skift mellem en hospitalsafdeling og en praksis planlægges overleveringssamtalen i stedet ½-1 måned forud for skiftet. Foruden uddannelseslægen selv er de to involverede UAO'er/tutorlæger tilstede. Overleveringen foregår mundligt, mens parterne tager egne noter. Uddannelseslægen afgiver skriftligt samtykke forud for samtalen. Der er (indtil videre) fokus på kompetencer ift. medicinsk ekspert. Overleveringssamtalen varer mellem 10 og 15 min.
Kirugi:
Indenfor kirugi er der ikke udarbejdet en skabelon for overlevering. Uddannelseslægen bedes dog have en kompetenceoversigt med til samtalen, så det er muligt at belyse hvilke kompetencer, der mangler, og hvilke der er opnået. Omdrejningspunktet for samtalen er at afklare, hvorvidt uddannelseslægen er på rette vej. Herunder hvordan vedkommende indgår i afdelingen, og om der er særlige opmærksomhedspunkter. VUS udarbejder oversigt over, hvilke uddannelseslæger, der er i rotation, samt booker lokaler og sender invitation til UAO og uddannelseslægen om den fremtidige samtale. Samtalen placeres 1-3 måneder før skift. Der tages ikke referat, men der kan tages egne noter. Samtalen varer ca. ½ time.
Neurologi:
Overleveringen mellem delansættelserne foregår ved, at den afleverende UAO skriver en kort mail om, hvilke af de forventede kompetencer, der er opnået og andre eventuelle nyttige oplysninger (nogen udfylder et skema om uddannelseslægen) og sender det til modtagende UAO. Uddannelseslægen orienteres om indholdet og sættes cc på mailen. Det sker, når den tidsmæssige del af opholdet godkendes og ikke ved sideansættelserne.
Gyn-obs (Vedhæftet skema):
Uddannelseslægen udfylder i samarbejde med vejleder en samtykkeerklæring om, at UAO på den afgivende og modtagende afdeling må drøfte uddannelsesforløbet. Af samtykkeerklæringen fremgår det tydeligt, at uddannelseslægen har mulighed for at sige nej. Overleveringen foregår mundtligt umiddelbart efter de halvårlige møder i det specialespecifikke uddannelsesudvalg. UAO'erne forholder sig i overleveringen til alle lægeroller, men er særligt opmærksomme på de områder, hvor der er behov for forbedring.
Nefrologi (Vedhæftet skema):
Specialet har primo 2021 indfaset en skabelon til overleveringssamtaler, som er kvalificeret af uddannelseslæger fra specialet. Skabelonen understøtter en ensartet struktur for overleveringssamtaler. Det er som udgangspunkt hovedvejleder fra den afgivende afdeling, der er ansvarlig for at sikre overdragelse. De vejledere som har brugt skabelonen, er positive og tilkendegiver, at skabelonen er med til at understøtte h-lægernes selvrefleksion, samtidig med at overdragelsessamtalen gør det lettere for den modtagende afdeling at fortsætte uddannelsen.
Beslutning
Udvalget bemærkede, at overleveringen mellem de to klinisk farmakologiske afdelinger fungerer godt. Der var dog en opmærksomhed på at styrke overleveringen mellem de kliniske ansættelser og forløb på kliniske farmakologiske afdelinger. Udvalget anbefalede, at overdragelsessamtalerne med tilstedeværelse af uddannelseslæge og repræsentant fra hver afdeling sker ca. en måned inden skift af afdeling.
Bilag
7. Status på forskningstræningsprojekter
Det indstilles,
at | udvalget orienterer om igangværende forskningstræningsprojekter. |
Sagsfremstilling
Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.
Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.
Beslutning
Der er i specialet ikke mange forskningstræningsprojekter, da mange af uddannelseslæger har ph.d. og dermed kan få dispensation for hele forskningstræningsmodulet. Der bør dog være en opmærksomhed på at påminde uddannelseslæger uden ph.d. om, at de skal finde et projekt. Udvalget drøftede desuden mulighederne for at få dispensation for det selvstændige projekt, og der var en opfattelse af, at kravene for dispensation bør være højere end de nuværende. Der blev i den sammenhæng gjort opmærksom på, at vejledere og uddannelsesansvarlige kan opfordre til at gennemføre projektet, selvom om uddannelseslægen lever op til kravet om dispensation.
Rammer for dispensation for forskningstræning findes her:
8. Kommende opslag af hoveduddannelsesforløb
Det indstilles,
at | udvalget drøfter opslag kommende hoveduddannelsesforløb. |
Sagsfremstilling
Udvalget drøfter og eventuelt fastsætter kommende opslag af hoveduddannelsesforløb.
Beslutning
Der forventes følgende kommende hoveduddannelsesforløb:
Opslag 1. maj 2023 – Aarhus-forløb
Opslag 1. november 2023 – Aarhus-forløb
Opslag 1. maj 2024 – Aalborg-forløb
9. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Nye KBU tal (opdateret august 2022)
Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
1. halvår 2021 | 534 | 180 | 120 | 57 |
2. halvår 2021 | 745 | 245 | 162 | 83 |
1. halvår 2022 | 584 | 193 | 128 | 65 |
2. halvår 2022 | 663 | 232 | 154 | 78 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland |
Uddannelseslæge.dk (ny logbog.net og evaluer.dk) (marts 2022)
Ultimo 2022 kommer der et nyt system "Uddannelseslæge.dk", der erstatter de to tidligere systemer www.evaluer.dk og www.logbog.net, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark. Der er lavet en projektorganisering omkring udviklingen af det nye system inklusiv inddragelse af forskellige brugergrupper. På Videreuddannelsesregion Østs hjemmeside kan der findes opdateret information om projektet. Se yderligere via dette link: Uddannelseslæge.dk (laegeuddannelsen.dk)
Spørgsmål til projektet kan rettes til:
Projektleder Barbara Bøgsted Knudsen, bbk@regionh.dk telefon: 3866 9938, Region Hovedstaden
Projektleder Bertil Selde Krogh, berkro@rm.dk telefon: 3052 0517, Region Midtjylland
Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk (marts 2022)
Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.
Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.
Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.
Midler til sprogundervisning til udenlandsk uddannede læger (april 2022)
I Region Midtjylland er det muligt at søge om 10.000 kr. til medfinansiering af et sprogforløb for uddannelseslæger. Afdelingen skal selv betale det resterende beløb. Det er en betingelse, at de kommunale sprogtilbud er opbrugt og at enhedens uddannelseskoordinerende overlæge har godkendt forløbet. Afdelingen vælger selv udbyder. Ved interesse for ordningen kan man kontakte Maja Bertz eller Kasper Hedegaard Clausen i VUS og høre nærmere.
Der findes ikke et lignende tilbud med centrale midler i Region Nordjylland, men der er muligheder for medfinansiering til lignende forløb på de enkelte enheder.
Specialevalgsdag 2022 (april 2022)
Sæt kryds i kalenderen den 17. november 2022 (eftermiddag), hvor Region Midtjylland holder den tilbagevendende specialevalgsdag.
Dagen foregår på Aarhus Universitetshospital. Og vanen tro vil der være mulighed for at høre oplæg om specialevalg og efterfølgende besøge specialernes stande (se vedhæftede invitation).
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Beslutning
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Bilag
10. Næste møde
Sagsfremstilling
Det foreslås, at næste møde i uddannelsesudvalget afholdes i november 2023.
Eventuelle ønsker til emner til mødet kan drøftes.
Beslutning
Næste møde bliver torsdag den 16. november kl. 10-12 og afholdes i Regionshuset i Aarhus. Casper sender mødeindkaldelse.
12. Deltagere
Sagsfremstilling
Til stede:
Torben Laursen, PKL
Birgitte Klindt Poulsen, ledende overlæge, Klinisk Farmakologisk Enhed (KFE), Aalborg Universitetshospital
Eva Aggerholm Sædder, cheflæge, Klinisk Farmakologisk Afdeling (KFA), Aarhus Universitetshospital
Hanne B. Borgeskov, uddannelsesansvarlig overlæge, KFE, Aalborg Universitetshospital
Jakob Nørgaard Henriksen, uddannelseskoordinerende yngre læge, KFA, Aarhus Universitetshospital
Samuel Azuz, uddannelseskoordinerende yngre læge, KFE, Aalborg Universitetshospital
Casper Larsen, Videreuddannelsessekretariatet (referent)
Afbud: