Kirurgi - Uddannelsesudvalg 06. februar 2020 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Kirurgi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 06. februar, 2020 kl. 10:30
- Mødested: Regionshuset Viborg, lokale C1
Pkt. tekst
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes |
Beslutning
Dagsordenen godkendes.
Deltagere:
Anders Husted Madsen, PKL
Finn Lasse Kallehave, UAO, Aalborg UH
Poul-Erik Lundbech, UAO, HE Midt, Viborg
Marlene Julia Sørensen, Uddannelsesansvarlig afdelingslæge, RH Randers
Susanne Haas, UKYL, RH Randers
Jonas Funder, UKYL, AUH
Karen Norberg, Videreuddannelsessekretariatet
Afbud:
Mehmet Öztoprak, UAO, HE Horsens
Nina Wensel, UAO, RH Nordjylland
Charlotte Buchard Nørager, UAO, AUH
Flemming Vejby Møller, UAO, HE Vest, Herning
Anne Samsø Engberg, UAO, Aalborg UH
Annette Boesen Bräuner, UKYL, HE Midt, Viborg
Michael Ørting, UKYL, HE Vest, Herning
2. Inspektorrapport Horsens
Det indstilles,
at | inspektorrapporten drøftes og tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Inspektorrapporten fra besøget findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside –
Kommentarer:
Rutinemæssigt besøg på en kirurgisk afdeling, som varetager uddannelsesfunktion for fire KBU-læger, tre introduktionslæger og fem læger i hoveduddannelse.
Ved selvevalueringen deltog et bredt udsnit af både uddannelseslæger og speciallæger. Ved inspektorbesøget deltog relevante parter inklusiv uddannelseslæger, speciallæger, enkelte afdelingssygeplejersker og repræsentanter fra sygehusledelsen.
Der er god overensstemmelse mellem inspektorernes vurdering af afdelingen og afdelingens selvevaluering. Inspektorerne vurderer fem ”tilstrækkeligt” og 11 ”særdeles godt”. De særdeles gode emner der bliver fremhævet er bl.a. introduktion til afdelingen, uddannelsesprogrammer og uddannelsesplaner, lærings- og kompetencevurdering og arbejdstilrettelæggelse.
Generelt er inspektorerne meget positive. De beskriver et trygt og godt uddannelsesmiljø. De yngre læger står aldrig alene og kan altid få hjælp af en erfaren kollega. Det er nyt for afdelingen, at de har KBU-læger, og de er derfor i gang med at finde et passende ansvarsområde for disse.
Uddannelsesansvarlig overlæge gør et stort arbejde med koordinering og planlægning, og vejledersamtaler samt uddannelsesplaner gennemføres for alle uddannelseslæger.
Afdelingens tidligere indsatsområder er opfyldt og de nye indsatsområder består af bedre arbejdstilrettelæggelse og strukturering af uddannelsesugen, tiltag som Sundhedsstyrelsen bakker op om. Derudover nævnes et indsatsområdet med efteruddannelse af speciallæger. Da inspektorordningen er til for at sikre tilstrækkelig og god uddannelse under speciallægeuddannelsen, kan Sundhedsstyrelsen ikke kommentere på det sidste indsatsområde. Sundhedsstyrelsen bakker dog generelt op om tiltag, som forbedrer uddannelsesmiljøet for uddannelseslæger.
Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg ultimo 2023 eller snarest muligt derefter.
Beslutning
Inspektorrapporten drøftes og tages til efterretning |
3. Inspektorrapport Aalborg
Det indstilles,
Den 9. oktober er der gennemført inspektorbesøg på Kirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital.
Rapporten indeholder flere punkter, hvor der eruddannelsesmæssige udfordringer som bør adresseres
Der ønskes en drøftelse af rapporten fra besøget, der er vedhæftet som bilag
Beslutning
Aalborg har på baggrund af inspektorbesøget genetableret nogle tidligere anvendte uddannelsestiltag fx uddannelsestavlen. Målet er at få lidt mere fokus på, at opgaverne svarer til uddannelsesniveau. Afdelingsledelsen har øget opmærksomheden på, at uddannelsestilbud skal være tilgængelige for uddannelseslægerne.
Der er genbesøg om et år.
VUS sørger for, at inspektorrapporten bliver drøftet i DRRLV snarest muligt.
Bilag
4. Nyt fra Randers og Viborg
Sagsfremstilling
På det seneste møde i uddannelsesudvalget, blev det besluttet, at der fremover på hvert uddannelsesudvalgsmøde skulle sættes fokus på 2 afdelinger. Dette skal sikre, at man kommer mere i dybden med en drøftelse af tiltag og udviklinger på disse afdelinger.
På dette møde er der fokus på afdelingerne i Randers og Viborg
På baggrund af et oplæg fra afdelingerne i Randers og Viborg ønskes en drøftelse af tiltag og udviklinger på de to afdelinger.
Beslutning
Viborg
Der er god bemanding af uddannelseslæger på alle niveauer. Afdelingen har også ansat læger i uklassificerede stillinger, så vagtlagene er dækket ind. I evaluer.dk ligger afdelingen lidt over middel.
Der er generelt god oplæring på operationerne. Der er en superviserende speciallæge i akutafdelingen, så uddannelseslægerne har adgang til kirurgisk supervision ved deres vagter. Der er stuegang på to afsnit og der kobles en yngre læge på stuegangen, så de kan få supervision af den speciallæge der har stuegangen.
Der kan arbejdes på at skabe fokus på uddannelsesmulighederne fx i ambulatoriet, hvor der er parallelt speciallægeambulatorie.
Det opleves, at det er svært at bruge uddannelsesskemaerne konsekvent. Der arbejdes på at bruge kompetencevurderingsskemaer mere. Målet er at indarbejde et effektiv og systematisk arbejde omkring kompetenceopnåelsen.
Det aftales, at Viborg arbejder med at implementere "Randersmodellen", hvor uddannelseslægernes administrative poster gøres til et ansvarsområde fx kompetencevurderingsansvarlig. Viborg deler erfaringer i uddannelsesudvalget ved næste møde.
Randers
De yngre læger tildeles et administrativt ansvarsområder som fx kompetenceansvarlig eller epikriseansvarlig. Ansvarsposterne har givet øget opmærksomhed på kompetencevurderingerne. De der tildeles ansvaret har på skift tilført ny energi i arbejdet med at skemalægge og gennemføre kompetencevurderinger. Det er skemalagt, hvem der skal kompetencevurderes i hvilke funktioner.
Inden vagten er der en mini-forventningsafstemning om hvilket fokus, der skal være i vagten og hvad den yngre læge gerne vil have supervision i.
Der arbejdes med at indføre blokke/fast track oplæring (fx vagt-blok, stuegang-blok, endoskopi-blok) i introduktionsuddannelsen, så man er sikker på at komme omkring alle funktioner i uddannelsen. Visionen er på sigt at indføre blokke i hoveduddannelsen.
Der arbejdes med at blokere tider i ambulatoriet til supervision.
Nyt fokus på proktologi-ambulatorie. Man arbejder med at gøre proktologi-ambulatoriet mere attraktivt og en fast opgave på første del af hoveduddannelsen. Oplæringen skal indebære et fokuseret ophold på AUH. Målet er et fagligt og uddannelsesmæssigt løft af proktologien.
Afdelingen har en dropbox-fil, hvor de yngre læger selv melder ind, hvilke funktioner og operationer de mangler og hvilke de har fået kørekort til. Ud fra disse oplysningerne kigger UAO og UKYL ugeskemaerne igennem og justerer, så funktionerne passer bedst muligt til uddannelsen.
Speciallæger, der har været på stuegang allokeres til at supervisere hu-læger i dagkirurgien. Afdelingen ønsker, at hu-lægernes derved uddannelse kommer i fokus. Der er brug for supervision sent i hoveduddannelsen for at få det optimale uddannelsesniveau.
Funktionsbeskrivelser til alle funktioner fx akutlinjen og bagvagtfunktion. Det beskrives også hvilke uddannelsesopgaver funktionerne indebærer.
5. Introduktionsuddannelsen i kirurgi
Sagsfremstilling
Der ønskes en drøftelse af, hvordan introduktionsuddannelsen struktureres i de forskellige afdelinger
Beslutning
AUH
Introduktionsuddannelsen er opbygget som blokuddannelse. I-lægerne er primært tilknyttet akutteamet, men oplæres også i de andre teams. Der er fokus på endo- og gastroskopioplæring. Galdeoplæring fungerer også. Der er hernieoplæring i samarbejde med Horsens.
Randers
Afdelingen har ca. 3. introlæger ad gangen. Opstart indebærer skopi-kørekort og derefter kommer I-lægerne rundt på funktionerne. Der er en målsætning om ca. 20 hernie- og 20 galdeoperationer.
Aalborg
Akut- og stuegangoplæring er løbende. Der gives 50 superviserede skopier. Galdeoplæring og herineoplæring. De åbne hernieoperationer er der pres på, så det planlægges nøje, hvilke uddannelseslæger der er med til operationerne. De lærer også lapraskopisk hernieoperation. Der er fokus på færdigheder.
Viborg
Afdelingen er opmærksom på at skaffe uddannelsesmuligheder til alle i-læger. Skopi-kørekort er i fokus i starten af I-uddannelsen.
Herning
Der er fast-track-forløb i galde og åbne hernier. Afdelingen har oplæring i koloskopi, og har også gastroskopi-forløb.
6. Ekstern oplægsholdere
Sagsfremstilling
På mødet vil der blive givet orientering om 2 projekter
Beslutning
To ph.d.-studerende fremlægger deres projekter indenfor medicinsk uddannelse.
7. Nyt fra PKL
Sagsfremstilling
PKL orienterer om nyheder i specialet herunder nyt vedr. mammakirurgi
Beslutning
Mammakirurgi
PKL har bedt de tre afdelinger, der har tilbudt at varetage mammakirurgisk oplæring om at komme med et udspil til en plan for det fokuserede ophold. Afdelingerne har desværre ikke meldt noget tilbage. De to måneders fokuseret ophold skal indgå i de første 18 måneders ansættelse på regionshospitalet.
Det aftales, at uddannelseslægerne har mamma-forløb på følgende afdelinger:
Uddannelseslæger med forløb i Aalborg-Hjørring får mamma-kirurgi i Aalborg
Uddannelseslæger med forløb i Herning og Viborg får mamma-kirurgi i Viborg
Uddannelseslæger med forløb i Horsens og Randers for mamma-kirurgi i AUH.
Hoveduddannelsesprogrammer
Hoveduddannelsesprogrammerne blev ikke godkendt af UGUP. PKL og VUS undersøger, hvordan man nemmest muligt gør programmerne klar til godkendelse.
Incision-care
Incision-care har tilrettelagt programmer til introlægerne med e-læring til forberedelse af fx anatomien til en given operation. Herning starter op og vil dele erfaringerne med de andre afdelinger.
8. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2019)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2019, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2019). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Mikrobiologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kardiologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Pædiatri |
Nye KBU tal (opdateret oktober 2019)
- Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 204 | 134 | 61 |
*Antal tilmeldte til KBU |
|
|
| |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
|
|
Baggrundsnotat (november 2019)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").
Beslutning
VUS orienterer om Medicinsk Uddannelseskonference MUK, der afholdes 7. 8. og 9. juni.
Og om det nye UKYL-kursus d. 14. og 15. maj. Kurset er allerede overtegnet, men man opfordres til at melde sig på venteliste.
Bilag
10. Eventuelt
Beslutning
Overdragelsessamtaler
De umiddelbare refleksioner er, at overdragelsessamtalerne er udbytterige og kan optimere uddannelsen. Det pointeres, at forarbejdet alene giver god opmærksomhed på uddannelsen både for uddannelseslægen og UAO'en.
De UAO'er, der pga. afbud til uddannelsesudvalgsmødet ikke har fået holdt overdragelsessamtaler, aftaler selv, hvornår samtalerne gennemføres. Det kan evt. være video eller telefonmøder.
360-graders evaluering
Poul-Erik oplever, at ressourcerne der bruges på 360-gradersevaluering er større end udbyttet. Det er et stort arbejde for informanterne, facilitatorer og uddannelsesteamet, hver gang der skal gennemføres en 360-gradersevaluering.
De øvrige afdelinger kan genkende billedet af, at der bruges mange ressourcer på at udføre 360-gradersevaluering. AUH anbefaler, at det ikke er uddannelsesteamet, der har opgaven med at gennemføre 360-gradersevaluering.
To introduktions-stillinger
Poul-Erik pointerer, at uddannelseslæger ikke skal karrierevejledes til at tage flere klassificerede introduktionsuddannelser i kirurgi. Punktet kan drøftes i ansættelsesudvalget ved lejlighed.