Im Nefrologi - Uddannelsesudvalg 07. december 2021 (Dagsorden)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Nefrologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 07. december, 2021 kl. 14:00
- Mødested: Regionshuset i Viborg
Pkt. tekst
1. Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
Det er fortsat udvalgets intention, at afdelingernes UKYL'er deltager i uddannelsesudvalgsmøderne.
Deltagere:
Anette Bagger (PKL)
Else Randers
Jesper Nørgaard
Maja Eliassen
Krista Kjærgaard
Petra Rössel
Safa Therwani
Mette Thrane Øhrstrøm
2. Nyt fra afdelingerne - status på uddannelsen
Det indstilles,
at | afdelingerne fortæller, hvordan det går med uddannelsen på afdelingen med udgangspunkt i nedenstående spørgsmål: |
- Hvilke uddannelsesmæssige tiltag arbejdes der med på afdelingen? Nævn gerne et tiltag, som I er stolte af på afdelingen.
- Hvad er afdelingens største uddannelsesmæssige udfordring i øjeblikket - og hvordan håndteres den?
Beslutning
Viborg
Afdelingen holder velfungerende kompetencemøder 6 gange årligt, hvor en speciallæge inden for feltet deltager.
Afdelingen har indført stjernevagter, hvor den stjernemarkerede læge er uden funktion og kan bruges til uddannelse, såfremt der ikke er vakancer.
Invers feedback har kørt et stykke tid og giver yngre læger mulighed for at give speciallægerne feedback på deres virke som kliniske vejledere.
Aarhus
Afdelingen har indført forskellige initiativer - blandt andet invers feedback.
Afdelingen kører med superviserede ambulatorier for hoveduddannelseslægerne med vejledning (delt spor), ca. hver anden uge. Der er ikke plads til hu-lægerne i selvstændige ambulatoriespor, så de delte spor sker af nød. Fordelen er, at man er sammen med sin vejleder. Udfordringen er, at er svært at følge patienter over tid, fordi det ikke er forudplanlagt og uddannelseslægen kommer let til at indtage en kigge-på funktion. Afdelingen arbejder på at implementere mere supervision i hverdagen og øge brugen af eksempelvis mini-cex og kompetencekort.
Holstebro
Afdelingen havde planlagt opstart af superviseret ambulatorie, men så kom covid og initiativet blev derfor ikke rullet ordentligt i gang. Afdelingen står nu overfor flytning til Gødstrup og der er derfor stilstand på udviklingsområdet. Uddannelsesmiljøet på afdelingen er godt og uddannelseslægerne får meget supervison, dog kan ambulatoriefunktionen styrkes. I forbindelse med flytningen skal der ske en tilpasning af uddannelsen til de nye rammer og der skal laves nye uddannelsesprogrammer. Flytningen giver både nye muligheder og begrænsninger. På positivsiden vil uddannelseslægerne i den første del af uddannelsen kunne disponeres for mere intern medicin (eksempelvis kardiologi og endokrinologi).
Aalborg
Afdelingen er lykkedes med at give uddannelseslæger faste ambulatoriedage. Faste patienter er uddannelsesmæssigt en stor fordel. Til de yngste læger er indført forundersøgelsesambulatorier (ca. 4), hvor uddannelseslægerne ser de nefrologiske patienter og lærer at lægge planer.
3. Nyt fra PKL
Beslutning
Anette orienterede
Stigende tendens til deltid
Der ses i Videreuddannelsesregion Nord en stigende tendens til deltidsansættelser.
Uddannelsesudvalget erfaringsudvekslede. Der er i specialet ikke en oplevelse af at mange vælger deltid pga. work/life balance, men tendensen til deltid ses også i specialet.
Der er uden tvivl ting, som uddannelseslægerne går glip af ved at være på deltid, dels i forhold til kompetenceopnåelsen, men også ift. tilhørsforholdet til afdelingen.
Petra berettede om, at erfaringen fra Tyskland viser, at deltid kan være medvirkende til dannelsen af et a- og b-hold, hvor a-holdet får de spændende patienter og funktioner og dermed en bedre uddannelse end b-holdet.
Uddannelsesudvalget var enige om at deltid, der ikke bunder i forskning/udvikling, kan være et dårligt karrieremove, der kræver ekstra fokus på at uddannelse fra både uddannelseslægen selv og afdelingens uddannelsesteam.
UU i nefrologisk selskab
Anette refererede fra seneste uu-møde i nefrologisk selskab:
- Inspektorordningen: man er som udgangspunkt kun inspektor i 6 år og derefter skal man genansøge. Dette giver mulighed for at nye kræfter kan komme til.
- Overdragelsessamtaler: alle videreuddannelsesregioner arbejder nu på systematiske overdragelsessamtaler med anvendelse af skabelon.
Anette opfordrede UAO'erne til at huske overdragelsessamtalerne ved skift mellem delansættelser. Det er uddannelseslægen selv, der inden mødet udfylder overdragelsesskabelonen (se vedhæftede), som danner udgangspunkt for drøftelsen.
Bilag
4. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Dimensioneringsplan 2022-2023
Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.
Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.
Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)
Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.
Beslutning
Nyt fra VUS var til skriftlig orientering.
Bilag
5. Godkendelse af lægefaglig indstilling
Det indstilles,
at | udvalget drøfter og godkender den vedhæftede lægefaglig indstilling |
Sagsfremstilling
Nefrologien opdimensioneres fra 2023 fra 3 årlige forløb til 4 årlige forløb jf. Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan. PKL har indstillet, at den nye forløbskadence bliver som følger (se vedhæftede for specificering af forløb):
Uddannelsesudvalg har godkendt dette pr. mail ultimo juni 2021.
Det giver følgende fordeling af årsværk:
Fordelingen mellem RN og RM
Årsværkene er fordelt med 30 % til Region Nordjylland og 70% til Region Midtjylland. Tidligere lægefaglige indstilling fordeler årsværkene med samme procentsats.
Der er dermed ikke tale om en reducering af årsværk i Region Nordjylland.
Beslutning
Anette orienterede om, at nefrologi opdimensioneres fra 3 til 4 årlige forløb fra 2023. Specialet har tidligere haft 4 forløb årligt og "genbruger" således opslagskadencen fra dengang.
Det blev adresseret, at fordelingen mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland kun tilnærmelsesvis lever op til aftalen mellem driftsregionerne.
Den lægefaglige indstilling blev godkendt af uddannelsesudvalget. Sanne fra VUS sender den lægefaglige indstilling i høring blandt de berørte hospitalsledelser. Efterfølgende behandles den lægefaglige indstilling på møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse. Hvis indstillingen godkendes, vil den være gældende fra 2023.
Bilag
6. Opdatering af den lægefaglige indstilling for forskningstræning i specialet
Det indstilles,
at | udvalget vurderer, om der er behov for justeringer eller ændringer i den lægefaglige indstilling for forskningstræning |
Sagsfremstilling
Specialets lægefaglige indstilling for forskningstræning er fra 2017 og det er derfor tid til revision.
Beslutning
Der var ikke bemærkninger til den eksisterende lægefaglige indstilling for forskningstræning. Sanne fra VUS sørger for, at den forelægges styregruppen for forskningstræning og bliver godkendt på ny.
Bilag
7. Næste møde
Det indstilles,
at | udvalget finder dato for næste uddannelsesudvalgsmøde (formentlig samme dag som næstkommende ansættelsessamtaler) |
at | udvalget drøfter, om der allerede nu er emner til det kommende uddannelsesudvalgsmøde |
at | udvalget aftaler afdelingsbesøg ved PKL marts 2022 |
Beslutning
Næste møde bliver 31. maj 2022.
Der planlægges et kort ordinært møde efterfulgt af en workshop om rekruttering til specialet.
Emner til næste møde
Ambulatorier - vi har en idé om at uddannelseslægerne kan klare sig i rummet ved siden af (kondensering af data/formidling osv.).
Hvordan kan det optimeres? (videndeling)
PKL-besøg
Det blev aftalt, at alle sender 2-3 datoforslag til Anette med henblik på kommende PKL-besøg (gerne i marts måned). Anette deltager som udgangspunkt gerne i tidsrummet morgen (til morgenkonference) til formiddag. Anette holder gerne oplæg om eksempelvis forskningstræning eller andre uddannelsesrelevante emner.
8. Eventuelt
Beslutning
Der var ingen bemærkninger under eventuelt.