Im Nefrologi - Uddannelsesudvalg 01. december 2020 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Nefrologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 01. december, 2020 kl. 14:30
- Mødested: Videomøde
Pkt. tekst
1. Godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | udvalget godkender dagsordenen |
Sagsfremstilling
Deltagere:
Anette Bagger, HEM, PKL
Petra Rössel, AAU
Jesper Nørgaard Bech, HEV
Stinne Kvist, AUH
Krista Dybtved Kjærsgaard, AUH
Else Randers, HEM
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
2. Nyt fra PKL
Det indstilles,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Anette Bagger orienterer.
Beslutning
Karrierevalgsdag
Anette orienterede om, at nefrologi har sendt input til Videreuddannelsessekretariatets temahjemmesiden om karrierevalg.
Udvalget håber på, at der igen bliver mulighed for at holde den fysiske karrierevalgsdag, som plejer at være en god dag for de yngre læger.
Hvis endnu en karrierevalgsdag skal afholdes virtuelt, foreslår udvalget at opgaven med at producere input, placeres hos specialets yngre læger, der har bedre forudsætninger for at ramme målgruppen og agere rollemodeller.
Dimensionering
Anette orienterede om at den eksisterende dimensioneringsplan, pga. covid, fortsætter ind i 2021. Der kommer efterfølgende en ny, der gælder fra 2022.
Der er i 2021 indført en fleksibilitetsordning, som betyder, at 5 % af de ubesatte stillinger kan konverteres til andre specialer med større efterspørgsel. Det drejer sig om ubesatte forløb i 2. halvår 2020. 5 % svarer i Videreuddannelsesregion Nord til 17 forløb - heraf 6 i Region Nordjylland og 11 i Region Midtjylland.
Udvalget udtrykte bekymring for de mindre specialer, hvis fleksibilitetsordningen gentages, og for at der potentielt flyttes stillinger fra regionshospitalerne til Universitetshospitalerne, hvilket kan forringe rekrutteringssituationen yderligere for regionshospitalerne.
DNS - Uddannelsesudvalg
Anette orienterede om seneste nyt fra DNS uddannelsesudvalg. Det er blevet drøftet, hvordan MMU (Maximal Medicinsk Uræmibehandling) kan bringes mere ind i specialet, når det på nuværende tidspunkt ikke er en del af målbeskrivelsen eller kursusrækken. Der er fra Sundhedsstyrelsen et ønske om at øge indsatsen i forhold til palliation ved kritisk organsvigt. Det er ikke muligt at få tilladelse til at lave kurser, når MMU ikke er en del af målbeskrivelsen. Uddannelsesudvalgets plan er derfor at få lidt MMU undervisning ind i de eksisterende kurser - herunder dialysekurset.
Anette orienterede om, at inspektorordningen i 2020 kun har foretaget de mest nødvendige opfølgende besøg og ikke uddannet nye inspektorer.
Der er dog en forventning om, at der snarest slås stillinger op, hvor folk har mulighed for aktivt at søge stillingerne. Det er hensigten, at der skal være både junior- og seniorinspektorer fra hver Videreuddannelsesregion. Fra Videreuddannelsesregion Nord mangler der aktuelt en junior inspektor.
3. Erfaringsopsamling, uddannelse under COVID-19
Det indstilles,
at | afdelingerne orienterer om de uddannelsesmæssige implikationer af COVID-19 og nye uddannelsestiltag |
at | udvalget drøfter og videndeler, hvilke erfaringer der er gjort under COVID-19 |
Beslutning
Afdelingerne orienterede om, hvordan det er gået med uddannelsen af uddannelseslæger, konferencer, undervisning og kompetenceopnåelse generelt.
Generelt set oplever afdelingerne, at de udfordringer som covid har afstedkommet, er blevet håndteret på en god og hensigtsmæssig måde. Der har i varierende omfang været udlånt uddannelseslæger til covid-afsnit. De fleste UAO'er har opfattelsen af, at uddannelseslægerne har betragtet det som et supplement til deres uddannelse i, hvordan man rent fagligt håndterer en pandemi. Alle steder har undervisning og konferencer i en periode været lukket ned eller omlagt til virtuel form og mange af de ambulante konsultationer er foregået via telefon, hvilket har givet uddannelseslægerne nye kompetencer.
Derudover har der flere steder under første bølge været en nedgang i det akutte indtag, som dog hurtigt kom op igen. Der er enighed om, at der ved en lignende situation bør være en opmærksomhed på at få allokkeret de få "uddannelsespatienter" til uddannelseslæger.
Generelt oplever afdelingerne, at der har været stor velvilje til at løse udfordringer, selvom nogle afdelinger fortsat er udfordrede med hensyn til kontinuitet og arbejdsplanlægning pga. sygdom/mistanke om smitte hos personalet.
4. Overdragelsessamtaler (vedhæftet forslag)
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget drøfter og kvalificerer det vedhæftede forslag til en skabelon til brug ved overdragelsessamtaler i forbindelse med afdelingsskift |
Beslutning
Der har tidligere været afholdt sporadiske overdragelsessamtaler.
Niels Løkkegaard fra Videreuddannelsesregion Øst har udarbejdet et udkast til en skabelon for overdragelsessamtaler, som er kvalificeret hos yngre læger. Anette Bagger har tilpasset skabelonen og foreslår, at den fremadrettet bruges for at understøtte en nogenlunde ensartet struktur for overdragelsessamtaler.
Det blev aftalt, at UAO'erne sørger for at videreformidle skabelonen til vejlederne.
Det er som udgangspunkt hovedvejleder fra den afgivende afdeling, der er ansvarlig for at sikre overdragelse.
Skabelonen er tilgængelig via videreuddannelsen-nord.dk under specialets side.
Bilag
5. Status for uddannelsesprogrammer
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget gør status for, hvorvidt der er uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen, der trænger til revidering |
at | udvalget, i så fald, aftaler en proces for revidering |
Beslutning
Anette har modtaget et opdateret uddannelsesprogram fra Vest, som hun gennemlæser og sender til Videreuddannelsessekretariatet. Når programmet er godkendt er alle HU-programmer opdaterede.
I-programmerne fra henholdvis Nyresygdomme, AUH og Medicinsk Afdeling, Viborg bør opdateres, da de er fra 2014. I-programmerne fra henholdsvis Nyresygdomme Afdeling, AUH og Medicinsk Afdeling, Viborg bør opdateres, da de er fra 2014. Stinne Kvist og UAO Tina Gissel er ansvarlige for opdateringen. Anette kontakter Tina vedr. dette.
Udvalget har modtaget den nye skabelon til uddannelsesprogrammer på mail.
6. Inspektorrapport - Aalborg, 3. december 2019
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Repræsentanten fra Nyremedicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital fremlægger den flotte inspektorrapporten fra besøget den 3. december 2019.
Ved inspektorbesøget blev 8 temaer scoret til tilstrækkelige og 8 til særdeles gode, herunder blandt andet uddannelsesprogram, medicinsk ekspert og læringsmiljøet på afdelingen.
Beslutning
Petra Rössel orienterede.
Der er generelt stor tilfredshed med afdelingen og det afdelingen tilbyder. En af afdelingens udfordringer er, at der er meget vagtarbejde i forhold til nefrologien, hvilket ikke kan ændres, før akutmodtagelsen er bedre bemandet.
Uddannelseslægerne er glade for nefrologien som speciale og derfor tager de vagterne med, på trods af den belastning det er at være tilknyttet de mange vagtlag.
Afdelingen har fulgt systematisk op på de få kritikpunkter i inspektorrapporten.
Bilag
7. Revision af den lægelige videreuddannelse
Det indstilles,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Anette Bagger orienterer om status, tidsplan og organisering for arbejdet med revision af den lægelige videreuddannelse.
Beslutning
Anette orienterede om den igangværende revision af den lægelige videreuddannelse. Arbejdet er organiseret i fire arbejdsgrupper med hver deres tema:
- indhold i og omfang af opbygning af den lægelige videreuddannelse samt lægeroller
- specialestruktur
- modeller for dimensionering af videreuddannelsen
- videreuddannelsens governance (regler, praksis og processer - eksempelvis struktur med fire universiteter og 3 Videreuddannelsesregioner)
Der er repræsentanter fra Videreuddannelsesregion Nord i alle grupper. Derudover er der nedsat baggrundsgrupper, som kan klæde repræsentanterne i hovedgrupperne på med flere perspektiver.
Anette deltager som UKO i baggrundsgruppe tre om dimensionering.
DNS har også givet input til de fire grupper. Blandt andet følgende:
- styrkelse af den intern medicnske ekspert er vigtigt pga. mere komplekse patienter
- foreslag om at man igen får en "intern mediciner"
- Forslag om at øge KBU til 18 måneder, så alle forløb indeholder intern medicin.
Arbejdet i gruppe 1 og gruppe 2 er i gang, mens arbejdet i gruppe 3 og 4 starter i december. Arbejdet vil pågå i hele 2021 med forventning om afrapportering i 2022.
8. Næste møde
Det indstilles,
at | udvalget finder dato for næste uddannelsesudvalgsmøde (formentlig samme dag som næstkommende ansættelsessamtaler) |
at | udvalget drøfter, om der allerede nu er emner til det kommende uddannelsesudvalgsmøde |
Beslutning
Næste møde bliver 1. juni 2021.
Der er fortsat ønske om at invitere de uddannelsessøgende læger og drøfte rekruttering. Dette afhænger dog af, hvordan situationen omkring covid er til foråret.
Anette orienterede om, at specialet lungesygdomme har haft held med at vende rekrutteringssituationen ved blandt andet at skabe en positiv fortælling om specialet og udsigten til slutstillinger. Derfor er det relevant at invitere specialets PKL, Ulla Weinreich til at fortælle om tiltagene til inspiration.
9. Eventuelt
Beslutning
Der var ingen bemærkninger under eventuelt.