Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: IM Lungesygdomme - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 18. januar, 2022 kl. 13:00
  • Mødested: Viborg

 


Sagnr.: 1-30-72-248-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Sagsfremstilling

Kan dagsorden godkendes?

Beslutning

Udvalget godkendte dagsordenen.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

 Er der rettelser/tilføjelser til referaterne?

Beslutning

Referaterne er godkendt uden rettelser.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

3. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

PKL orienterer om nyt

Beslutning

PKL, Ulla W, orienterede om at målbeskrivelsen stadig er i proces, hvorfor arbejdet med placering af kompetencer i uddannelsesprogrammerne flyttes til efter sommerferien.
Dato for arbejdsdagen fastsættes muligvis på næste møde d. 14. juni.

I arbejdsgruppen for udarbejdelse af ny målbeskrivelse for IM Lungesygdomme sidder der senior og junior medlem fra hver videreuddannelsesregion samt hovedkursusleder.

Udvalget drøftede muligheden for at strømline lungemedicin på tværs af videreuddannelsesregionerne samt muligheden for at opnå flere lungemedicinske kompetencer på regionshospitalerne i Videreuddannelsesregions Nord. PKL tager disse overvejelser med ind i arbejdet med den nye målbeskrivelse.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

4. Inspektorrapport

Sagsfremstilling

Afdelingen fremlægger deres besøg:

Inspektorrapporten fra besøget
findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside –

https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Regionshospital-Nordjylland/Medicinsk-afd/Inspektorrapport-250220.ashx


Vi har disse kommentarer:


Det drejer sig om et rutinebesøg på en bred intern medicinsk afdeling, der varetager uddannelsesfunktion for introduktionslæger i Intern medicin (5) og hoveduddannelseslæger i Intern medicin: Infektionsmedicin (1-2), Almen medicin (2-5), Intern medicin: Reumatologi (1), Intern medicin: Gastroenterologi og hepatologi (1), Intern medicin: Lungemedicin (1-3), Intern medicin: Kardiologi (2-4), Intern medicin: Geriatri (1-3) og Intern medicin: Endokrinologi (1-3).

De to afdelinger Medicinsk og Kardiologisk-Endokrinologisk afdeling, der frem til september 2019 var én afdeling, varetager den lægelige videreuddannelse i fælleskab og evalueres i rapporten som én funktionel uddannelsesgivende enhed. Den rheumatologiske del af afdelingen berøres ikke i denne rapport, idet der tidligere er foretaget et særskilt inspektorbesøg i dette speciale.


Ved selvevalueringen deltog 10 uddannelseslæger og 12 speciallæger.


Ved inspektorbesøget deltog et bredt udvalg af relevante parter, herunder ni uddannelseslæger, speciallæger, lægefaglig direktør og øvrige.


Inspektorerne beskriver en overordnet set velfungerende uddannelsesafdeling hvor man har fokus på at udnytte uddannelsespotentialet i bl.a. stuegang, ambulatorier, konferencer og formaliseret, intern undervisning, ligesom systematiseret oplæring i henholdsvis endoskopi og ekkokardiografi for hoveduddannelseslæger i relevante specialer fremhæves.

Inspektorerne udtrykker bekymring for om forestående omstruktureringer vil tage tid fra uddannelsesmæssige relevante opgaver til opgaver med begrænset uddannelsespotentiale.


Afdelingen vurderer de tre temaer introduktion, medicinsk ekspert og læringsmiljøet som særdeles gode og de øvrige 13 temaer som tilstrækkelige. Inspektorerne vurderer introduktionen som særdeles god og de øvrige 15 temaer som tilstrækkelige.


Ved seneste inspektorbesøg i 2014 var der aftalt fem indsatsområder hvoraf nogle er opfyldt mens andre går igen i de nye indsatsområder.


Der er ved besøget aftalt fem indsatsområder inden for uddannelse af mellemvagt i akutmodtagelse, læringsindhold i middagskonferencer, længere tilknytning til de enkelte afsnit, synlighed af forskningen for uddannelseslæger og superviseret stuegang.


Sundhedsstyrelsen bakker op om disse tiltag.


Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutinebesøg på en samlet afdeling om fire år eller snarest muligt derefter.


Henvendelser vedrørende Inspektorordningen kan ske til Benni Bees, beb@sst.dk eller tlf. 7222 7884.


Med venlig hilsen


Inspektorsekretariatet

Sundhedsstyrelsen

Uddannelse

T +45 72 22 74 00

sst@sst.dk



Beslutning


Udover at RH Nordjylland havde besøg i 2020 har Aalborg UH også haft besøg oktober 2021. Afdelingerne orienterede om deres besøg.
Se link til inspektorrapport fra Aalborg UH og RH Nordjylland

https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aalborg-Universitetshospital/Lungemedicin/Inspektorrapport-131021.ashx


https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Regionshospital-Nordjylland/Medicinsk-afd/Inspektorrapport-250220.ashx



AUH meddelte, at de skal have inspektorbesøg til marts.
He Midt, Viborg får også besøg i løbet af i år, men ved endnu ikke hvornår.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

5. Siden sidst fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

He Vest:
Repræsentanten fra Vest var gået før dette punkt.
De er ved at flytte til Gødstrup og har fået ansat en del læger.

RH Horsens:
Afd. har haft besøg af Ulla W. Besøget havde bl.a. fokus på, hvordan afd. kan øge deres rekruttering. De oplevede det alle som en god dag og afd. har efterfølgende drøftet, om de skal afsætte hele dage til at snakke om uddannelse noget oftere.
Afdelingen har på nuværende tidspunkt to yngre læger, som er lungeinteresserede, hvorfor de er optimistiske omkring rekrutteringen.
De har oprettet Paraplyfunktion i amb., således de yngre læger har en uge ad gangen i lunge amb. De har både intro og AP-læger, som gerne vil ind i dette spor, så nu overvejer de at oprette 2 spor, så der bliver et særskilt introspor.


RH Randers:
Det går godt med både uddannelse og rekruttering til afdelingen.
De får 2 hu læger til foråret.
Der er ikke umiddelbart nyt siden sidst.

He Midt, Silkeborg:
De har amb. og stuegang sammen med bred intern medicin.
De oplever lidt udfordringer ift. deres rekruttering, men de har nogle gode hu-læger som ambassadører for afdelingen.

Aarhus UH:
Alle speciallæger, som går stuegang, hu-læger og i-læger skal på kursus i lunge ultralyd og gennemføre en test.
En del hu læger mente, at de havde for mange vagter, så nu laver man en optælling, så alle afdelingslæger får de timer de skal, hvilket frigiver timer til hu-lægerne.
Alle skal have bronkoskop i hånden i løbet af uddannelsen hos dem og der er næsten dagligt en yngre læge med speciallægen til at bronkoskopere.
Der er en oplevelse af alle har det godt på afd. og man er imponeret over deres 1. års hu læger.

He midt, Viborg:
De har været i gang med at dele amb. op mellem Skive og Viborg. Det betyder at hovedelen af lungemedicin er samlet et sted, hvilket er godt. Men det mangler stadig at blive sat helt i system. Rekrutteringen til afd. går godt. De oplever at få uddannet nogle gode læger, som er dygtige og engagerede.
De står overfor at skulle rekruttere til allergi og cancer – en ny opgave.

Aalborg UH:
Afd. har nogle gode speciallæger, hvilket er godt for afd. og uddannelsen.
De er gået lidt ned i rekrutteringen af nye introlæger, efter en periode med ellers god rekruttering, så det skal de til at arbejde med.
De rekruttere bl.a. ved at gå ned i akutmodtagelsen og supervisere yngre læger og på den måde prøve at vække interessen for lungemedicin. Det er en rekrutteringsform de før er lykkes med.
De arbejder på et få et allergicenter op at stå.

RH Hjørring:
Der er udfordringer i Hjørring, da flere sygeplejersker er rejst og det presser afdelingen.
På lunge afd. går det godt ift. speciallæger, men der er mangel på speciallæger på de andre afd.
Det opleves derudover udfordrende at skaffe plads til amb. tid til de yngre læger.
Udvalget drøftede, hvordan flere afd. har mistet sygeplejersker i både region nord- og midtjyllland.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

6. Rekrutteringsstatus

Sagsfremstilling

Hvordan går det med rekrutteringen?

Beslutning

Udvalget har løbende været inde på rekrutteringen til afdelingerne/specialet. Generelt er der en oplevelse af at potentialerne er der – På nogle afd. ved man, at de skal være observante på deres rekruttering og arbejde med det og ved andre går det godt.

Der er en oplevelse af at nogle tager mange introstillinger før de beslutter sig og det kan skabe flaskehalse ift. at få ansættelse i hoveduddannelse i IM: lungesygdomme. Det er ærgerligt, at man dermed i perioder har rigtig mange ansøgere og i andre perioder ikke har nok.
Der er dog også fordele ved at de yngre læger har flere introstillinger: Det giver mere erfaring og det har de fleste yngre læger stor gavn af. Det giver også noget andet til afdelingen, at de har noget mere med i bagagen.

Udvalget drøftede at de yngre læger har ændret sig/stadig ændrer sig ift. tidligere generationer og det bør der være et fokus på, men også plads til.  
Der er en oplevelse af at specialet får rekrutteret nogle gode læger.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

7. Evaluering af overlevering mellem afd.

Sagsfremstilling

Se evt. punkt 8 for inspiration omkring overlevering mellem afd.

Beslutning

Udvalget drøftede fordele og ulemper ved at lave overlevering mellem delansættelser i hoveduddannelsen. Det giver ekstra arbejde til dem, der skal udfører det, men det kan give rigtig god mening. Både ift. de svære forløb, hvor der er særligt behov for overlevering, men også ved de gode forløb, hvor der så kan fokuseres på at bygge ovenpå på en god og hensigtsmæssig måde, så hu-lægen hurtigere kommer i mål og bliver en god afdelingslæge.

Der er ikke umiddelbart blevet formaliseret en form for overlevering i Aarhus eller Viborg.
Randers har ringet til modtagende afd. og Aalborg og Hjørring har sendt mails. Begge dele har fungeret fint.

Udvalget har fået medsendt inspiration ift., hvordan andre specialer laver overlevering mellem delansættelser.

Hvis der skal laves formaliseret overlevering i IM Lungesygdomme vil udvalget gerne have en form, som kan skrives i logbog. Ulla W. har allerede efterspurgt dette ved teamet der arbejder med Logbog – Her sidder Tina G. også med. Tina og Ulla taler videre sammen om, hvordan formaliseret overlevering kunne laves i logbog.

Sagnr.: 1-31-77-612-20

8. Overlevering mellem delansættelser

Sagsfremstilling

Nedenstående kan inddrages som inspiration til drøftelsen under punkt 7, såfremt det findes relevant


Gevinsten ved overlevering

Videreuddannelsessekretariatet oplever, at et stigende antal specialer formaliserer overleveringen mellem delansættelser i forbindelse med skift fra én af deling til den næste. Overleveringen giver anledning til, at uddannelseslægen i samarbejde med den afgivende afdeling reflekterer over status for egen kompetenceopnåelse og dermed særlige indsatsområder eller interesser, der skal understøttes i overgangen fra én afdeling til en anden. Overleveringen giver desuden den efterfølgende afdeling de bedste betingelser for at forberede modtagelsen af den nye uddannelseslæge og lave en relevant uddannelsesplan.


Nedenfor er det beskrevet, hvordan udvalgte specialer gør ift. formaliseret overlevering. Listen er ikke udtømmende og er ment som inspiration.


Urologi (se bilag):

Nedenstående processer sker med samtykke fra uddannelseslægen.


Den afgivende UAO sender fire måneder før skift til ny afdeling følgende materialer til den modtagende UAO:

1. seneste uddannelsesplan,

2. 360 graders handleplan,

3. Opdateret OP-liste,

4. Opdateret CV,

5. seneste evaluering fra vejlederforum.


Herefter udpeges der en ny hovedvejleder til uddannelseslægen af den modtagende UAO. Den afgivende UAO indkalder til et videomøde med den modtagende UAO (evt. ny/gammel hovedvejleder). Dette videomøde placeres tre måneder før skift til ny afdeling. På selve overdragelsesmødet tages der referat, som efterfølgende sendes til HU-lægen samt den nye hovedvejleder. Se vedhæftede powerpoint for referatskabelon.


Dermato venerologi:

Ved skift mellem hospitalsafdelinger sker overleveringssamtalen 3 måneder forud for afdelingsskift på initiativ fra afgivende uddannelsesafdeling/praksis. I forbindelse med skift mellem en hospitalsafdeling og en praksis planlægges overleveringssamtalen i stedet ½-1 måned forud for skiftet. Foruden uddannelseslægen selv er de to involverede UAO'er/tutorlæger tilstede. Overleveringen foregår mundligt, mens parterne tager egne noter. Uddannelseslægen afgiver skriftligt samtykke forud for samtalen. Der er (indtil videre) fokus på kompetencer ift. medicinsk ekspert. Overleveringssamtalen varer mellem 10 og 15 min.


Kirugi:

Indenfor kirugi er der ikke udarbejdet en skabelon for overlevering. Uddannelseslægen bedes dog have en kompetenceoversigt med til samtalen, så det er muligt at belyse hvilke kompetencer, der mangler, og hvilke der er opnået. Omdrejningspunktet for samtalen er at afklare, hvorvidt uddannelseslægen er på rette vej. Herunder hvordan vedkommende indgår i afdelingen, og om der er særlige opmærksomhedspunkter. VUS udarbejder oversigt over, hvilke uddannelseslæger, der er i rotation, samt booker lokaler og sender invitation til UAO og uddannelseslægen om den fremtidige samtale. Samtalen placeres 1-3 måneder før skift. Der tages ikke referat, men der kan tages egne noter. Samtalen varer ca. ½ time.


Neurologi:

Overleveringen mellem delansættelserne foregår ved, at den afleverende UAO skriver en kort mail om, hvilke af de forventede kompetencer, der er opnået og andre eventuelle nyttige oplysninger (nogen udfylder et skema om uddannelseslægen) og sender det til modtagende UAO. Uddannelseslægen orienteres om indholdet og sættes cc på mailen. Det sker, når den tidsmæssige del af opholdet godkendes og ikke ved sideansættelserne.


Gyn-obs (Vedhæftet skema):

Uddannelseslægen udfylder i samarbejde med vejleder en samtykkeerklæring om, at UAO på den afgivende og modtagende afdeling må drøfte uddannelsesforløbet. Af samtykkeerklæringen fremgår det tydeligt, at uddannelseslægen har mulighed for at sige nej. Overleveringen foregår mundtligt umiddelbart efter de halvårlige møder i det specialespecifikke uddannelsesudvalg. UAO'erne forholder sig i overleveringen til alle lægeroller, men er særligt opmærksomme på de områder, hvor der er behov for forbedring.


Nefrologi (Vedhæftet skema):
Specialet har primo 2021 indfaset en skabelon til overleveringssamtaler, som er kvalificeret af uddannelseslæger fra specialet. Skabelonen understøtter en ensartet struktur for overleveringssamtaler. Det er som udgangspunkt hovedvejleder fra den afgivende afdeling, der er ansvarlig for at sikre overdragelse. De vejledere som har brugt skabelonen, er positive og tilkendegiver, at skabelonen er med til at understøtte h-lægernes selvrefleksion, samtidig med at overdragelsessamtalen gør det lettere for den modtagende afdeling at fortsætte uddannelsen.

Beslutning

Se punkt 7.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

9. Nyt fra DLS uddannelsesudvalg

Beslutning

Se punkt 3.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

10. Engagement af H-læger ved H-kurser

Beslutning

Nogle hovedkursusledere oplever manglende engagement fra kursisterne. De oplever, at deltager ikke er aktive på kurserne og at de ikke har sat sig ind i det materiale de får. Det vurderes problematisk. Udvalget drøftede, hvorvidt man så bør godkende kurset, når kursisterne ikke deltager. Det kan dog være svært at udpege, alle der ikke deltager. Udvalget drøftede om det var et generelt problem, eller om det var en trend på et bestemt hold. Det vil man undersøge nærmere. 

Sagnr.: 1-31-77-1-18

11. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling


NYT FRA VUS


Dimensioneringsplan 2022-2023

Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.

Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.


Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2021)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2021 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger 2021). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk
.

Nye KBU tal (opdateret november 2021)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83

1. halvår 2022

584

193

128

65


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Baggrundsnotat (november 2021)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2021 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2021" og "Bilag til baggrundsnotat 2021").



Beslutning

Der blev orienteret om nyt fra VUS.
Derudover gennemgik Sanne kort hvor langt i processen man er med uddannelsesprogrammerne samt den nye LFI fra 2023, og at det kan være fordelagtigt for udvalget at kigge på forløbskadencen, ift. fremtidige opslag fra 2023, da der kan flyttes rundt på forløbskadencen, så længe man holder sig indenfor LFI'en og dermed ikke ændrer på årsværk.
Denne drøftelse tages med på næste møde til sommer – Sanne forbereder punktet.
Muligheden for flexforløb og omkonvertering, samt konsekvenserne heraf blev kort berørt.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

12. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde afholdes d. 14 juni 2022 i Viborg ca. kl 13 eller umiddelbart efter ansættelsesrunden, som afholdes samme dag.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

13. Eventuelt

Beslutning

Der var ikke noget til dette punkt.

Sagnr.: 1-30-72-248-18

14. Deltagere

Beslutning

Jens Bak, ledelsesrepræsentant, RH Randers (formand)

Tina Nørregaard Gissel, ledelsesrepræsentant, HE Midt Viborg

Romy Djurhuus, ledelsesrepræsentant, RH Horsens

Karin D. Assing, ledelsesrepræsentant, Aalborg UH

Nina Voldby, ledelsesrepræsentant, Aarhus UH
Bente Grønlund, ledelsesrepræsentant, RH Nordjylland

Charlotte Hyldgaard, ledelsesrepræsentant, HE Midt Silkeborg
Pia Gjørup, ledelsesrepræsentant, HE Vest Herning

Mikkel Hvass, yngre læger i specialet, FYL

Sanne Hvidberg, Videreuddannelsessekretariatet