Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: IM Infektionsmedicin - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 05. april, 2022 kl. 14:00
  • Mødested: Regionshospitalet Randers - Skovlyvej 17, Indgang F. Mødelokale 2

 


Sagnr.: 1-30-72-246-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at Uddannelsesudvalget godkender dagsorden.


Sagsfremstilling

Dagsorden er vedlagt som bilag.


Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at Uddannelsesudvalget godkender referatet.

Sagsfremstilling

Referat fra det seneste møde i Uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

3. Status - Revision af den lægelige videreuddannelse

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Den postgraduate klinisk lektor vil holde et kort oplæg omkring revisionsarbejdet med den lægelige videreuddannelse.

Beslutning

Den postgraduate klinisk lektor gennemgik baggrunden for revisionen af den lægelige videreuddannelse samt de fire temaer, som revisionen tager udgangspunkt i.


- Tema 1: Indhold og opbygning af LVU samt lægeroller

- Tema 2: Specialestrukturen

- Tema 3: Modeller for dimensionering

- Tema 4: Governance
(regler, praksis og processer)


Det er muligt, at læse nærmere om de fire temaer i vedhæftet PowerPoint.


Derudover præsenterede den postgraduate klinisk lektor de senest to temadrøftelser fra PKL-UKO-VUS seminariet den 15. marts 2022. Omdrejningspunktet på seminariet var, at få kvalificeret Videreuddannelsesregion Nords bidrag til revisionen af den lægelig videreuddannelse. Drøftelserne tog udgangspunkt i ovenstående fire temaer samt uddannelsesprogrammer. Herunder kvaliteten og anvendelsen af uddannelsesprogrammerne nu og i fremtiden.


Uddannelsesudvalget havde efterfølgende flere drøftelse, men særligt uddannelsen af fremtidige infektionsmedicinere blev drøftet. Herunder hvordan revisionen af den lægelige videreuddannelse vil påvirke specialet og dets indflydelse. Specialet er lille, hvorfor der er frygt for mindsket indflydelse på revisionen. Der var bred enighed om, at det er vigtigt at specialet bliver inkluderet i revisionen. Den postgraduate klinisk lektor italesatte at specialet har bidraget med flere elementer i revisionen - Bl.a. gennem specialeselskabet. Sundhedsstyrelsen har i den nuværende revision ikke lagt op til, at specialet skal sammenlægges med andre.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

4. Forskningstræning

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter status på forskningstræningsmodulet samt gennemgår den lægefaglig indstilling for forskningstræning.

Sagsfremstilling

Uddannelsesudvalget bedes drøfte de nuværende og evt. fremtidige rammer for den lægefaglig indstilling for forskningstræning. Herunder afdelingernes erfaringer med modulet, nærmere antallet af uddannelseslæger der er påbegyndt modulet, samt hvorvidt de oplever udfordringer i forløbet.


Den postgraduate klinisk lektor tager erfaringerne med videre ift. den kommende revidering af den lægefaglig indstilling for forskningstræning.


Den nuværende lægefaglig indstilling for forskningstræning er vedhæftet i bilag.


Beslutning

Uddannelsesudvalget bakker fortsat op om den nuværende lægefaglig indstilling for forskningstræning. Der er derfor ikke behov for en stor revidering. Den postgraduate klinisk lektor og VUS opdaterer blot den lægefaglig indstilling for forskningstræning med ny dato og underskrift.


Uddannelsesudvalget ønsker dog at påpege vigtigheden af, at U-læger i forløb i Region Midtjylland påbegynder deres forskningstræning under ophold på regionshospitalet, så den kan afsluttes på et Universitetshospital.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

5. Overlevering mellem delansættelser

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter om der bør udarbejdes en praksis for overlevering mellem delansættelser.

Sagsfremstilling

Uddannelsesudvalget bedes med afsæt i sine erfaringer drøfte, om det vil styrke uddannelsen at der udarbejdes en procedure + overleveringskema.


Videreuddannelsessekretariatet vil holde et kort oplæg omkring overlevering mellem delansættelser.


Der er vedhæftet et eksempel på et overleveringskema i bilag.


Beslutning

Uddannelsesudvalget drøftede hvorvidt det vil give mening, at indføre en procedure for overlevering mellem delansættelser. Der er bred enighed om, at der i forvejen sker overlevering mellem delansættelser, hvis der er behov for det. F.eks. i forbindelse med uhensigtsmæssige forløb.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

6. Repræsentanter i uddannelsesudvalget

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter den fremtidige repræsentant sammensætning i uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Uddannelsesudvalget bedes drøfte hvorvidt den nuværende repræsentant sammensætning er tilstrækkelig eller om der bør indstilles en anden repræsentant sammensætning til afdelingsledelserne. Herunder om UKYL'erne og uddannelseslægerne skal inddrages mere i uddannelsesudvalget.

Beslutning

Uddannelsesudvalget foreslår at det skal være op til den enkelte afdelingsrepræsentant, hvorvidt UKYL'en skal inviteres med til uddannelsesudvalgsmøder. VUS påminder uddannelsesudvalget om denne beslutning ved næste indkaldelse.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

7. Uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Uddannelsesudvalget orienteres hermed om, at uddannelsesprogrammerne for Aarhus-RH Gødstrup og Aarhus-RH Randers skal genbesøges. Det er aftalt med den Postgraduate klinisk lektor, at de to uddannelsesprogrammer skal opdateres inden inspektorbesøget ved Aarhus Universitetshospital i Maj 2022. De involverede afdelinger bedes sende de færdige uddannelsesprogrammer til undertegnet senest den 17. april 2022.


Derudover er det aftalt mellem den postgraduate klinisk lektor og jeg, at UAO'en fremadrettet sættes cc, når afdelingen informeres om, at et uddannelsesprogram er godkendt og lagt på Videreuddannelsesregion-Nords hjemmeside.


Beslutning

Uddannelsesudvalget er enig om, at der skal ske en overdragelse af udvalgte kompetencer mellem opholdet på universitetshospitalet og delansættelsen ved regionshospitalet. Det drejer sig om sepsis og luftvejsinfektioner.


Derudover blev det påpeget, at HU-lægerne ved delansættelsen på regionshospitalet kan blive stillet overfor kompetencer, som normalt ikke indgår i målbeskrivelsen. F.eks. ved RH Gødstrup, hvor HU-lægerne på 4-5 år er en del af hjertestopteamet. Det er vigtigt, at HU-lægerne forberedes på denne del.


RH Gødstrup og RH Randers går i dialog med AUH ift. færdiggørelsen af uddannelsesprogrammer inden frist den 17. april 2022. VUS sender eksempel på kompetenceskema fra Geriatri til uddannelsesudvalget.


Sagnr.: 1-30-72-246-18

8. Ny lægefaglig indstilling - Introduktionsuddannelsen i Intern Medicin

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I forbindelse med Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan 2022-2023 er introduktionsuddannelsen i Intern Medicin blevet opdimensioneret, hvorfor der er blevet godkendt en ny lægefaglig indstilling. Uddannelsesudvalget bedes orientere sig i den nye lægefaglig indstilling, som er vedhæftet i bilag.

Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. RH Gødstrup italesatte at de ærgrer sig over den lokale fordeling af I-stillinger. Medicinsk afdeling er blevet skåret i deres antal af I-stillinger.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

9. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

RH Randers

Der er pt. to HU-læger og to speciallæger i afdelingen. Afdelingen er med i flere konferencer ift. at udbrede specialet og dele viden. Dertil er der lavet flere formaliseret møder, hvor der drøftes cases. Specialet bliver brugt meget på Medicinsk afdeling, hvilket HU-lægerne nyder godt af. HU-lægerne bistår den infektionsmedicinske vagttelefon, når det er muligt.


RH Gødstrup

Pt. ingen HU-læger, men der kommer en til juni. Afdelingen har iværksat, at HU-lægerne skal have ambulatorietid hver 14.dag. Lars har et ønske om, at uddannelsen skal styrkes på et regionalplan. Derudover har Medicinsk afdeling arbejdet med at forbedre uddannelsen på afdelingen. F.eks. gennem evalueringer. Det har været en udfordring, at sammenlægge Holstebro og Herning. Afdelingen planlægger at indfører invers feedback efter sommerferien.


AUH

Afdelingen skal have inspektorbesøg d. 13 juni, hvorfor der er flere forberedelser i gang. F.eks. evaluering ift. hvad afdelingen kan gøre bedre. Covid har fyldt rigtigt meget for uddannelseslægerne i afdelingen, hvilket særligt Dermatologerne har mærket. Afdelingens UKYL har haft et stort fokus på kompetencevurdering med etablering af tavle over alle uddannelseslæger samt udarbejdet en "lommebog" med kompetencevurderingsskemaer for hhv. KBU-, Intro- og HU-læger. Introduktionsindsatsen overfor nye uddannelseslæger har været udfordret under Covid, der arbejdes på forbedringer. Derudover er der indført "Ugens komet", hvor HU-lægen skal modtage feedback fra alle andre på afdelingen.


AAUH

Afdelingen har siden sidst fået to nye HU-læger. Dog har der været en kort periode uden en HU-læge, hvilket særligt bagvagtslaget har mærket. Covid fylder mindre og mindre i den daglige drift. Jacob er ny UAO og været på UAO kursus. Afdelingen her i gang med, at indføre invers feedback.


RH Nordjylland

Shakil var syg på dagen, hvorfor der mangler en beretning fra afdelingen.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

10. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Den postgraduate klinisk lektor orienterer om væsentligt nyt.


Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringerne til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

11. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Dimensioneringsplan 2022-2023

Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.

Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2021 og hele 2021 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger Nord 2. halvår 2021 + 2021 samlet). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2021 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger 2021). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2021)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2021, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2021). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Pædiatri

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kirurgi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Gynækologi-obstetrik

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Dermato-venerologi


Nye KBU tal (opdateret november 2021)

Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83

1. halvår 2022

584

193

128

65


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Baggrundsnotat (november 2021)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2021 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2021" og "Bilag til baggrundsnotat 2021").


Uddannelseslæge.dk (ny logbog.net og evaluer.dk) (marts 2022)

Ultimo 2022 kommer der et nyt system "Uddannelseslæge.dk", der erstatter de to tidligere systemer www.evaluer.dk og www.logbog.net, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark. Der er lavet en projektorganisering omkring udviklingen af det nye system inklusiv inddragelse af forskellige brugergrupper. På Videreuddannelsesregion Østs hjemmeside kan der findes opdateret information om projektet. Se yderligere via dette link: www.laegeuddannelsen.dk/logbognet/logbognet-nyheder/projekt-'nyt-logbognet-og-evaluerdk'.aspx


Spørgsmål til projektet kan rettes til:

Projektleder Barbara Bøgsted Knudsen, bbk@regionh.dk telefon: 3866 9938, Region Hovedstaden

Projektleder Bertil Selde Krogh, berkro@rm.dk telefon: 3052 0517, Region Midtjylland


Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk

Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.

Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.


Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.

Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringerne til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

12. Eventuelt

Beslutning

Drøftelse af henvendelse fra Medicinsk afdeling, Viborg.

- Uddannelsesudvalget er enige om, at Medicinsk afdeling skal inviteres til næste møde i uddannelsesudvalget den 24. august 2022. Dette er med henblik på, at give et oplæg om hvordan afdelingen vil løfte uddannelsen. Den postgraduate klinisk lektor og VUS går i dialog med Medicinsk afdeling ift. det kommende oplæg.



Punkt til næste møde.

- Hvordan styrker vi rekrutteringen til specialet?

Sagnr.: 1-30-72-246-18

13. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.


VUS forslår at næste møde i uddannelsesudvalget er den 25. oktober 2022 kl.14-16. Uddannelsesudvalget bedes vælge en lokation.

Beslutning

Næste møde i uddannelsesudvalget er den 24. august 2022 kl.14-16.30 i Aalborg.

Sagnr.: 1-30-72-246-18

14. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

- Lotte Ebdrup (Overlæge, RH Randers)

- Hanne Arildsen (UAO & PKL, AUH)

- Lars Skov Dalgaard (UAO, HE Vest)

- Jacob Bodilsen (UAO, AAUH)

- Gitte Petersen (UAO, AAUH)

- Karina Frahm (Specialerepræsentant)

- Rune Knudsen (AC-fuldmægtig VUS)


Afbud:

- Frauke Rudolf (UKYL, AUH)

- Shakil Shakar (Overlæge, RH Nordjylland)

- Karen Lise Dahl Kringel (UKYL, AAUH)