Im Infektionsmedicin - Uddannelsesudvalg 14. april 2021 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Infektionsmedicin - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 14. april, 2021 kl. 14:00
- Mødested: Lokale 13, Regionshuset Aarhus Olof Palmes Alle 15
Pkt. tekst
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes |
Beslutning
Dagsorden blev godkendt uden kommetarer.
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | referatet godkendes. |
Beslutning
Referat blev godkendt uden kommetarer.
3. Nyt fra afdelingen og status vedr. uddannelses under covid-19
Det indstilles,
at | afdelingerne orienter |
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen
Har uddannelseslægerne kunnet få deres kompetencer i en tid med COVID-19?
Har der været tid og rum til supervision og kompetencevurdering?
Er der nogle uddannelseslæger, som er kommet i klemme pga. COVID-19?
Trivsel og arbejdsforhold
Er der gjort nogle uddannelsesmæssige erfaringer, som kan tages med videre.
Hvordan opretholdes vidensdeling og læring, når konferencer afholdelse virtuelt.
Beslutning
I Aarhus har det været et særligt år på grund af Covid-19. De uddannelseskoordinerende overlæger har haft meget fokus på, at alle uddannelseslæger fik opnået deres kompetencer på trods af Covid-19, og derved er ingen uddannelseslæger kommet i klemme. Der har også været fokus på at uddannelseslægerne havde andre opgaver end Covid-19 patienter.
I Herning er det mest den forestående flytning, som fylder, mens Covid-19 ikke giver problemer for uddannelseslægerne. Der er mange uddannelsesmæssige udfordringer, når to afdelinger skal lægges sammen, og de skal være klarlagt inden flytningen i oktober 2021. Afdelingen har fået et helt nyt uddannelsesteam med to nye UKYL'er og en ny UAO. Uddannelsesmæssigt går det godt.
Hjørring har ingen uddannelsesmæssige problemer. De har netop oprettet en ny vagtstruktur, hvor der også er bagvagter i nattevagt. Det skal køres ind over den næste måned.
I Aalborg har der været stor udskiftning af speciallæger og afdelingen har 1 HU-læge, som er sprunget fra sin stilling sent i forløbet pga. ansættelse som mikrobiologisk speciallæge, og en ny HU-læge har orlov til forskning. Ny UAO er Jacob Bodilsen. De uddannelseslæger, som de har, er glade for at være i afdelingen og kan får godkendt deres kompetencer.
Beredskabsniveauet i forbindelse med pandemien er lige nu meget lavt og skaber ikke uddannelsesmæssige problemer. Det er dog fortsat ikke muligt at samles alle til konferencer, hvilket er uhensigtsmæssigt.
Konklusion: Ingen store uddannelsesmæssige problemer i afdelingerne
4. Kursusafvikling under covid-19
Sagsfremstilling
Hvordan fungerer afviklingen af de specialespecifikke kurser under COVID-19
Er kurser blevet aflyst eller ændret til virtuelle kurser
Hvis der er store ændringer, hvordan er indhold og kvaliteten af kurserne sammenholdt med tidligere
Beslutning
Flere kurser er blevet omlagt til virtuelt form, men der er håb for at fremtidige kurser vil blive med fysisk fremmøde.
Enkelte læger er kommet i klemme, da de afsluttede hoveduddannelse inden et kursus blev afviklet, men der er i de tilfælde blevet lavet individuelle planer, så kompetencen kunne godkendes.
5. Uddannelsesprogrammer
Sagsfremstilling
Det drøftes hvor langt afdelingerne er med uddannelsesprogrammerne.
Følgende er opdaterede:
HU: AAUH - Hjørring, februar 2019
HU: AAUH - Randers, januar 2020
Intro: AAUH, marts 2021
KBU: AUH (infektion) - Almen Praksis, juni 2019
KBU: Randers, Medicinsk afdeling - Almen Praksis, juni 2019
Der mangler følgende:
HU: AUH - Randers
HU: AUH - Herning
Intro: AUH
Beslutning
Der arbejdes på de manglende uddannelsesprogrammer. Randers og Herning er godt på vej, mens det har været udfordrende for Klinisk Mikrobiologisk Afdeling at få lavet deres del.
Herning skal ind og ændre en del i uddannelsesprogrammerne i forbindelsen med flytningen til Gødstrup. Det bliver en meget stor medicinsk afdeling med alle ni grenspecialer. De arbejder her på, hvordan uddannelseslægerne bedst kommer forbi alle ni grenspecialer uden at skulle have mange korte ophold på alle afdelinger.
Det anbefales at uddannelseslægerne kommer på de 4-5 afdelinger, som bedst dækker de kompetencer, som de skal have, og så kun stifter bekendtskab med de øvrige specialer i vagten eller på fokuserede ophold. Man kan evt. skele til uddannelsen i Almen Medicin, hvor uddannelseslægerne også har brug for at få viden om mange specialer på kort tid. Det er vigtig at fokusere på common trunk kompetencerne samt at have et tilhørsforhold til en afdeling.
6. Nyt fra PKL
Sagsfremstilling
PKL orienterer om nyt
Beslutning
PKL orienterede om, at Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at inspektorbesøgene har været reduceret med en tredjedel, dels pga manglende inspektorer, men også pga COVID-19.
Det førte til en drøftelse af evalueringerne fra uddannelseslægerne til en afdeling. Nogle afdelinger har bemærket at ikke alle uddannelseslægerne får lavet en evaluering inden afrejse, mens det på andre afdelinger er sat mere i system. Flere steder italesættes ønsket om en evaluering fra uddannelseslægerne, og muligheden for en samtale med UAO, såfremt en utilfreds uddannelseslæge ønsker det.
Der er kommet to nye ledende kliniske lektorer efter Bente Mallings afrejse. Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Prognose og dimensioneringsudvalget har fremlagt en ny dimensioneringsplan for perioden 2022-2025, som i første omgang er blevet forkastet, da der var for få stillinger. Der ventes at komme et nyt udkast i løbet af 2021.
7. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)
I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.
Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.
Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.
Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)
Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.
Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)
Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.
Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.
Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.
Beslutning
Ditte orienterede om ovenstående
Karrierevalgsdagen var i 2020 virtuel. I perioden fra 20. november til 18. december, hvor det var muligt at tilgå siden, havde den 2445 sidevisninger og 357 unikke besøgende. Det virtuelle karrierevalgstema har haft flere besøgende end de seneste fysiske karrierevalgsdage med ca. 150-200 besøgende.
Infektionsmedicin have 31 sidevisninger og ligger derfor i den øverste halvdel af de mest besøgte sider.
Resultatet af Karrierevalgsdagen blev drøftet på mødet i Det Regionale Råd for lægers videreuddannelse den 4. marts. Her blev det også drøftet om en kombination af det virtuelle og fysisk fremmøde kunne være en mulighed fremover.
Bilag
8. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
Næste møde afholdes fysisk i Aarhus den 26. oktober kl. 14-16. Ditte booker lokaler.
9. Eventuelt
Beslutning
Den nuværende målbeskrivelse er tilbage fra 2014 og trænger til en opdatering. Særligt er der behov for at evaluere forløbet under Covid-19 pandemien, så der kan tages højde for en lignende situation i fremtiden. Det er et arbejde der ligger hos specialeselskabet og Sundhedsstyrelsen.
Den lægefaglige indstilling er også fra 2014. Gitte og Ditte gennemgår den og sørger for evt. opdatering.
10. Deltagere
Sagsfremstilling
Tilstede:
PKL Gitte Pedersen (Aalborg UH)
UAO Shakil Shakar (RH Nordjylland)
UAO Hanne Arildsen (AUH)
UAO Jacob Bodilsen (Aalborg UH)
UKYL Frauke Rudolf (AUH)
UAO Lars skov Dalgaard (HEV)
Ditte Munkedal (VUS, referent)
Afbud:
UKYL Karen Lise Dahl Kringel (Aalborg UH)
UAO Bjarke Johannessen Bruun (Randers RH)
UAO Lotte Ebdrup (Randers)