Im Geriatri - Uddannelsesudvalg 05. december 2024 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Geriatri - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 05. december, 2024 kl. 14:00
- Mødested: AUH, lokale J501-111
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 3. Thisted, som en del af den geriatriske hoveduddannelse
- 4. Fordeling af tid mellem common trunk og eget speciale i 2. år på regionshospital
- 5. Inspektorbesøg siden sidst
- 6. Læring ved afkortning af ansættelser og indflydelse på beregning af deltid
- 7. Nyt fra PKL
- 8. Nyt fra VUS - skriftlig orientering
- 9. Næste møde
- 10. Eventuelt
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Sagsfremstilling
Dagsordenen godkendes.
Beslutning
Dagsorden godkendes
Deltagere:
Anne Birgitte Langsted, Regionshospitalet Gødstrup
Seham Shahla, Regionshospitalet Randers
Stig Andersen, Aalborg Universitetshospital
Marianne Ørum, Aarhus Universitetshospital
Heidi Helverskov, Regionshospitalet Horsens
Lotte Kirring, Hospitalsenhed Midt, Silkeborg
Ausra Cleemann, Aalborg Universitetshospital
Bettina Havekrog, Regionshospital Nordjylland
Helle Østergaard, VUS
Tina Nielsen, VUS (referent)
Afbud:
Niels Valdemar Vestergaard Krabbe, Regionshospitalet Gødstrup
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Beslutning
Ingen kommentar
Bilag
3. Thisted, som en del af den geriatriske hoveduddannelse
Det indstilles,
at | udvalget drøfter punktet |
Sagsfremstilling
På seneste møde drøftede udvalget punktet - her infomerede Stig om processen op til nu. I og med Bettinna desværre var fraværende på mødet, besluttede udvalget at genbesøge punktet på det kommende uddannelsesudvalgsmøde i december.
Nedenfor følger sagsfremstillingen fra sidste møde samt udvalgets drøftelser på baggrund af denne:
Tilbage i foråret 2024 modtog specialet en henvendelse fra Medicinsk Afd. Thisted med et ønske om at lavet et hoveduddannelsesforløb i Geriatri, hvor Medicinsk Afd. Thisted kunne indgå. Delforløbet skulle træde i stedet for en del af common trunk forløbet, som lige nu hører under Hjørring Ældremedicinsk afdeling, Regionshospitalet Nordjylland. Forløbet var tænkt som en flex-forløb eller alternativt et genopslag af et ubesat forløb, og dermed ikke som en fast del af opslagskadencen.
Forslaget lød på: Thisted (24 måneder) - Aalborg (24 måneder) - RHN/Hjørring (12 mdr.)
Formålet med et sådan forløb var at tiltrække ansøgere fra Thisted-området til specialet, sådan som man også gør i f.eks. Endokrinologi.
Efter dialog mellem PKL, Aalborg og Thisted sendte PKL en forespørgsel til RHN/Hjørring om, hvorvidt der kunne have interesse at indgå i et sådant forløb (ved flex eller genopslag af ubesat forløb) i fremtiden. Tilbagemeldingen fra RHN/Hjørring var imidlertid, at man ikke på nuværende tidspunkt ønskede at indgå i forløbet, i det det man herfra vurderede at det nuværende uddannelsesforløb i Intern medicin, Geriatri, var optimalt, både fagligt, uddannelsesmæssigt samt logistisk i forhold til rekruttering og forankring af de ældremedicinske kompetencer i Region Nord. RHN/Hjørring henviste ligeledes til at en videre diskussion om ændringer i det geriatriske uddannelsesforløb måtte foregå i regi af Videreuddannelsesregion Nord, Geriatri.
Uden opbakning til at oprette et Thisted forløb på nuværende tidspunkt, valgte man derfor ikke at arbejde videre med forslaget.
Udvalgets drøftelser fra mødet d. 10. oktober:
Udvalget er enige om, at det er problematisk at lave forløb grundet én person, men man er generelt åbne for at indgå i en dialog om forløb, der inkluderer andre matrikler end Aalborg og Hjørring, hvor Thisted kan indgå, ligesom fx Hobro. Det forudsætter, at kompetencerne tilhørende common trunk kan opfyldes. Ideen hilses velkommen, idet dette også kan være med til at udvikle geriatrien fremadrettet. Det kunne tage udgangspunkt i flex forløb eller genopslag.
På dagens møde har udvalget mulighed for at drøfte ovenstående, herunder også en evt. mulighed for at inkludere Hobro i fremtidige forløb.
Beslutning
Niels Svaneborg, Ledende overlæge på Ældremedicinsk afsnit og
Team for Lindrende Behandling, Regionshospitalet Nordjylland deltog under punktet. Han fremhævede bekymring for, at et nyt forløb i Thisted kan svække eksisterende faglige miljøer i Aalborg og Hjørring, som fungerer godt og opfylder uddannelseskravene. Han påpegede vigtigheden af at bevare det faglige niveau og undgå at udvande ressourcerne.
Marianne nævnte, at Region Midtjylland tidligere har arbejdet med at sprede geriatrien ud for at imødekomme rekrutteringsbehov. Hun foreslog at overveje nye, fleksible løsninger, herunder forløb på tværs af regioner, eksempelvis mellem Viborg og Thisted.
Seham og Bettina understregede behovet for, at nye forløb opfylder kravene til common trunk, og at der skal være speciallæger tilstede, som kan sikre kvaliteten. Thisted har efter sigende pt. udfordringer med at opfylde visse krav (reumatologi og kardiologi) i common trunk, hvilket kan være en begrænsning.
Ausra argumenterede for at udvide uddannelsesforløb til flere geografiske områder i Nordjylland, så længe de faglige og uddannelsesmæssige standarder opretholdes.
Astrid fremhævede, at Thisted har tradition for at tænke nyt, og det kan gøre området attraktivt for læger gennem innovative initiativer. Hun påpegede, at det er vigtigt at balancere mellem at skabe gode uddannelsesmiljøer og sikre efterspørgsel på forløbene.
Udvalget var generelt åbne for at indgå i dialog om nye fleksible forløb, som kunne inkludere andre matrikler som Hobro og Thisted. Det understreges dog, at eksisterende forløb skal besættes først, og at det ikke må ske på bekostning af de nuværende faglige miljøer.
Udvalget bidrog desuden med forslag til tiltag, der bør igangsættes de steder, som ønsker at indgå i den geriatriske hoveduddannelse:
En opfordring til at man som minimum ansætter to geriatriske speciallæger, for at sikre at der er mulighed for supervision – også indenfor det geriatriske fagområde.
Sikre at der på afdelingerne er geriatrisk lignende funktioner
Sikre attraktive vilkår og gode faglige miljøer
Udvalget stiller sig ligeledes meget gerne til rådighed med erfaringer fra Region Midtjylland, som også har gennemgået lignede proces for år tilbage. Udvalgsmedlemmer indgik i processen og har erfaringer derfra, der med fordel kan understøtte udviklingen hos sygehuse med interessetilkendegivelse.
4. Fordeling af tid mellem common trunk og eget speciale i 2. år på regionshospital
Sagsfremstilling
Punktet er en genganger fra tidligere, hvor udvalget kun kort nåede at berører emnet, som oprindelig var foreslået af Bettina Havekrog fra Regionshospitalet Hjørring. Hun foreslog, at udvalget drøfter, hvordan afdelingerne i praksis fordeler tiden mellem commun trunk og eget speciale i 2. år på regionshospital.
Beslutning
Udvalget erfaringsudvekslede under punktet.
Hvis der er afdelinger som har noget grafisk, de kan dele til Bettina, bedes de sende det til hende til inspiration.
Flere afdelinger nævner, at uddannelsesplanen udarbejdes ud fra en systematik, hvor de medicinske speciale blokke er af en varighed på ca. 4 mdr.
5. Inspektorbesøg siden sidst
Sagsfremstilling
Siden sidst har der været inspektorbesøg på Medicinsk afdeling, Regionshospitalet Nordjylland. Nedenfor ses links til hhv. inspektorrapport og kommentarer fra SST.
Betinna giver et kort oplæg om erfaringer gjort på baggrund af processen.
På mødet i maj gav Stig
et kort oplæg om inspektorbesøget på Geriatrisk Afdeling, Aalborg UH. På daværende tidspunkt var kommentarerne fra SST ikke offentliggjort. Disse kan tilgås via nedenstående link til orientering.
Beslutning
Hjørring er overordnet tilfreds med rapporten og det var et godt besøg.
Under besøget har afdelingen og inspektorer aftalt fem indsatsområder omhandlende funktionsbeskrivelser, supervision, sammenhængende forløb, feedback og programmer, der passer til uddannelsesniveauet. Indsatsområderne kan ses i inspektorrapporten.
Aalborg UH: Den endelig rapport er blevet modificeret og afdelingen er generelt tilfredse.
6. Læring ved afkortning af ansættelser og indflydelse på beregning af deltid
Sagsfremstilling
Punktet løftes ind af PKL, Stig, på baggrund af en konkret sag i specialet.
Beslutning
Udvalget drøftede, om deltidsarbejde blandt læger kan påvirke kvaliteten af lægeuddannelsen negativt.
Sundhedsstyrelsen har fastlagt, at uddannelsestiden beregnes dag for dag.
Gødstrup
Påpegede, at mange læger arbejder på deltid for at opnå en bedre work/life balance.
Rejste spørgsmålet, om det også bør medføre reduceret vagttid.
Bemærkede, at en sådan ændring kan have konsekvenser for andre læger, som måske skal tage flere vagter, hvilket rejser spørgsmål om den uddannelsesmæssige påvirkning.
AUH
Fremhævede, at der ikke gives kompensation for læger, der arbejder på deltid. Hvilket betyder at man ikke ansætter yderligere til at dække de timer, hvor uddannelseslægerne er fraværende pga. deltid.
VUS (Videreuddannelsessekretariatet):
Oplyste, at ved deltidsarbejde kan det samlede uddannelsesforløb forlænges, ofte frem til den sidste i en måned, hvilket kan medføre mere uddannelsestid end oprindeligt planlagt. Vigtigst er dog, at uddannelseslægen opnår den tid, som de som minimum retmæssig skal have jf. bekendtgørelsen for uddannelse af speciallæger. Udvalget var enige om, at det er en vigtig drøftelse, i det det er vigtigt at have fokus på balancen mellem uddannelsesforløb, arbejdsbelastning og behovet for fleksibilitet. Det aftales derfor, at punktet genbesøges ved næste møde i marts.
7. Nyt fra PKL
Sagsfremstilling
PKL informere om nyt, hvis det er relevant
Beslutning
Stig orienterede om seneste PKL/UKO/VUS temadag og et oplæg om håndtering af high performers, altså de uddannelseslæger, som ikke har udfordringer med at opnå kompetencerne, og godt kan klare yderligere opgaver/udfordringer.
Udvalget erfaringsudveksler ift. hvordan de enkelte steder tackler high- og underperformers i afdelingerne.
AUH:
HU-læger evaluerer sig selv efter 6 og 18 måneder.
Evalueringerne sendes til speciallægegruppen for at identificere både high-performers og low-performers.
Formålet er at understøtte lægerne ved at øge deres bevidsthed om egne interesser og udviklingspunkter.
Marianne vil dele erfaringer og praksis med udvalget vedr. HU-selvevaluering. Bilag vedlagt under punktet.
Skemaerne anvendes til at foretage speciallægevurdering af HU-læger.
Det foregår ved, at man beder HU-lægen om at foretage en selv-evaluering før mødet. Dernæst gives feedback ud fra skema nr 2 på et speciallægemøde. Feedback efter speciallægemødet gives af hovedvejlederen.
Der evalueres efter ca.
6 og 18 måneder (af deres 2-års ophold på afdelingen)
Randers:
Alle læger vurderes, men der er en tendens til at fokusere for meget på de dårligere præstationer.
Der er behov for en mere systematisk tilgang til også at fremme high-performers.
Horsens:
Erfaringen er, at det ofte er high-performers, der melder sig til officielle poster og opgaver, men man har ikke igangsat noget struktureret for disse.
Gødstrup:
Evaluering af lægernes niveau er systematiseret både på afdelingsniveau og i forbindelse med vagter.
Kompetenceudvikling drøftes regelmæssigt ved speciallægemøder, og feedback formidles til lægerne gennem deres vejledere.
Bilag
8. Nyt fra VUS - skriftlig orientering
Det indstilles,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (oktober 2024)
Sundhedsstyrelsen har den 30. september 2024 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030. Det er frist for fremsendelse af høringssvar den 2. december 2024. Sundhedsstyrelsen har udpeget høringsparter herunder de fem regioner, Danske Regioner, Videreuddannelsesregionerne, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber. Videreuddannelsesregion Nord har nedsat en arbejdsgruppe der udarbejder et høringssvar, der fremsendes efter behandling i det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse og godkendelse af rådets formand. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektions |
Beslutning
Ingen indvendinger.
Bilag
9. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
Nyt møde d. 24. marts 2025 kl. 13.30 på Teams.
Forslag til punkter:
Læring ved afkortning af ansættelser og indflydelse på beregning af deltid
AUH – ny vagtstruktur – evaluering fra regionshospitalerne på baggrund af erfaringer
Nyt fra afdelinger
Sammensætning af Horsens forløbet.
10. Eventuelt
Beslutning
AUH: Afdelingen har ændret deres vagtstruktur. Uddannelsesmæssigt er håbet, at det giver noget positivt for læger i hoveduddannelse, således at HU-lægerne er mere vant til bagvagtsfunktionen, når de kommer retur på regionshospitalerne. Der ønskes et feedback fra de andre afdelinger, som modtager lægerne efter forløb på afdelingen.
Punktet sættes på næste uddannelsesudvalgsmøde i marts 2025.