Im Geriatri - Uddannelsesudvalg 03. december 2021 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Geriatri - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 03. december, 2021 kl. 11:00
- Mødested: Regionshuset i Viborg
Pkt. tekst
1. Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Deltagere:
Stig Andersen (PKL)
Anne Birgitte Langsted
Ausra Cleemann
Joanna Secher-Johnsen
Lotte Kirring
Marianne Ørum
Christian Haugaard
Christian Emil Andersen
Kirsten Baggesen
Astrid Heath
Dagsordenen blev godkendt.
2. Nyt fra PKL
Det indstilles,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Stig orienterer:
- specialets nye målbeskrivelse
- generation x versus generation y (på baggrund af oplæg ved Mikkel Sandahl, Youngconsult ved PKL-UKO-VUS temadagen den 11. november 2021 )
Beslutning
Stig orienterede:
Den nye målbeskrivelse
Den nye målbeskrivelse er godkendt - der er tale om få justeringer.
Der er nu en opgave i at opdatere/tilpasse specialets uddannelsesprogrammer.
Der er ikke ændringer i kursusrækken.
Generation x versus generation y
Stig orienterede om oplæg ved Mikkel Sandahl, Youngconsult, der ved seneste PKL-UKO-VUS dag holdt et tankevækkende og inspirerende oplæg om generationsforskelle. Stig præsenterede blandt andet nedenstående paradokser, der kendetegner generation y:
- ambitiøse og målrettede high performers - usikre og meningssøgende, diskrete problembærer.
- Er enormt sultne efter personligt ansvar og udvikling - er bange for at fejle, ikke slå til og bekymrede for om udviklingen er hurtig nok.
- Dresserede SoMe performers og facadepolerere - hungrende efter nærvær, ægte anerkendelse og autentiske relationer.
- Trænede i at præstere, være på og sige de rigtige ting - usikre i at være "off" og i det svære, hvor de kradser i overfladen.
- Mulighedsmaksimerende achivers: skaber så mange valgmuligheder som muligt - mulighedslammede tvivlere: har svært ved at sortere i muligheder og vælge til og fra.
- Ønsker et fleksibelt arbejdsliv, hvor grænsen mellem arbejde og privatliv er sømløs - kæmper med at finde balance i livet og sætte grænser.
Udvalget kunne nikke genkendende til flere aspekter af karakteristikken. Særligt de yngre lægers usikkerhed og behov for eksplicit anerkendelse. Sat på spidsen gav udvalget eksemplet: "hvis ikke vi fik hakket hovedet af, var det en god dag". Den yngre generation har brug for eksplicit at vide, når du har gjort det godt. De lader sig ikke stille med: "jeg havde jo sagt det, hvis ikke det var godt!". Der var enighed om, at bevidstheden om generationsforskelle er berigende i uddannelsesopgaven.
Udvalget drøftede, om ovenstående paradokser kan bruges til at skabe vurderingskriterier ved ansættelsessamtalerne. Emnet bliver et punkt ved næste uddannelsesudvalgsmøde.
3. Revision af specialets lægefaglige indstilling
Det indstilles,
at | udvalget drøfter og beslutter, hvordan specialets fremadrettede forløbstyper skal se ud, samt hvordan de 8 årlige opslag skal fordeles mellem forløbstyperne (opslagskadence) |
Sagsfremstilling
Afdelingerne godkendte efter uddannelsesudvalgsmødet den 28. maj 2021 et forslag fra PKL/VUS til forløbstyper (ingen ændringer udover inkludering af HE Midt i den geriatriske uddannelse) + opslagskadence.
Siden mødet den 28. maj har Sundhedsstyrelsen opdimensioneret specialet fra 7 til 8 årlige stillinger fra 2023.
Det betyder, at der skal laves en ny opslagskadence og dermed også en ny lægefaglig indstilling, fordi det ændrer på fordelingen af årsværk.
Sanne fra VUS orienterer om arbejdet med ny lægefaglig indstilling, herunder en introduktion til begreberne: lægefaglig indstilling, årsværk, forløbstyper og opslagskadence, samt den aftalte fordeling mellem driftsregionerne.
Dette bliver er indflyvning til en status/drøftelse i uddannelsesudvalget:
- Status på HE Midt - AUH forløbet (Lotte Kirring, Joanna Secher-Johnsen og Marianne Ørum orienterer)
- Hvordan skal de fremadrettede forløbstyper se ud? (nedenstående er de eksisterende forløbstyper + det nye HEM-AUH forløb, (hvor der ikke er taget stilling til placeringen af evt. ophold i akutafdelingen)).
- Hvorfor indeholder nogen forløbstyper ophold i akutafdelingen, mens andre ikke gør?
- Hvordan skal de 8 årlige forløb fordeles? (Stig præsenterer et forslag til opslagskadence)
Målet er at uddannelsesudvalget kan være klar med en ny lægefaglig indstilling til behandling på møde i Det Regionale Råd 3. marts 2022.
Beslutning
Sanne fra VUS introducerede udvalget til begreberne: lægefaglig indstilling, årsværk, forløbstyper og opslagskadence, samt den aftalte fordeling mellem driftsregionerne.
Herefter blev udvalget præsenteret for et forslag til en 3-årig opslagskadence gældende fra 2023, hvor specialet opdimensioneres fra 7 til 8 årlige opslag. I udkastet får Region Nordjylland i alt 1/3 af årsværkene og de resterende antal opslag deles ligeligt mellem de fire regionshospitaler i Region Midtjylland.
Udvalget bakkede op om forslaget til en ny 3-årige opslagskadence. Det blev aftalt, at Regionshospitalet Horsens hurtigst muligt afklarer, hvorvidt de fortsat ønsker to forskellige forløbstyper, og om akutafdelingen fortsat skal indgå.
Sanne har på baggrund af opslagskadencen beregnet fordelingen af årsværk og lavet vedhæftede udkast til ny lægefaglig indstilling, som sendes i høring blandt hospitalsledelserne, såfremt ledelsesrepræsentanterne i uddannelsesudvalget ikke har bemærkninger.
Fremrykning af HEM-AUH
Ifølge opslagskadencen er der først opslag af det nye HEM-AUH forløb 2. halvår 2023.
Det blev aftalt, at dette om muligt fremrykkes til 2. halvår 2022 (sendes i høring ved afdelingsledelserne inden opslag).
Ændring i placering af delansættelse på universitetshospital
Udvalget har tidligere drøftet muligheden for at ændre på sammensætningen af uddannelsen, så uddannelseslægerne i stedet for 1 år på regionshospital starter med 2 år på regionshospital, derefter 2 år på universitetshospital og til slut 1 år på regionshospital (2, 2, 1). Konklusionen på tidligere drøftelse var, at udvalget ønskede at se "produktet" af den eksisterende sammensætning (1, 2, 2). Argumentet for at ændre på sammensætningen er, at uddannelseslægerne vil kunne trække mere læring ud af tiden på universitetshospitalerne. Der var generelt en velvillighed til at se på sammensætningen af uddannelsen. Det blev aftalt at Stig, evt. i samarbejde med Yngre Geriatere, undersøger holdningen blandt uddannelseslægerne i specialet.
Bilag
4. Status på uddannelsesprogrammer
Det indstilles,
at | udvalget aftaler en proces for revision og godkendelse af specialets uddannelsesprogrammer |
Sagsfremstilling
Der var ved senest møde den 28. maj 2021 enighed om, at revision af uddannelsesprogrammer er en prioriteret opgave. Dengang afventede den endelige udarbejdelse af uddannelsesprogrammerne Sundhedsstyrelsens godkendelse af den nye målbeskrivelse. Denne er nu godkendt og flere af afdelingerne har indsendt en opdateret afdelingsbeskrivelse.
Afdelingerne i Region Midtjylland har desuden sendt et opdateret kompetenceskema (se vedhæftede).
Beslutning
Status på uddannelsesprogrammer:
Regionshospitalet Randers: uddannelsesprogram færdigt, men skal overføres til ny skabelon
Aarhus Universitetshospital: uddannelsesprogram færdigt
Hospitalsenheden Vest : uddannelsesprogram færdigt
Hospitalsenhed Midt: ikke færdigt
Regionshospitalet Horsens: ikke færdigt
Aalborg Universitetshospital: ikke færdigt
Regionshospital Nordjylland: ikke færdigt
For alle de færdige programmer gælder, at de skal klippes sammen med. VUS bidrager gerne med sammenklipningen forudsat, at programmerne er indsendt senest 1. marts 2021.
Næste møde i UGUP (udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer) er den 25. marts 2021.
Det blev aftalt, at VUS hurtigst muligt sender et af de "færdigklippede" programmer videre til inspiration for de øvrige afdelinger, der stadig arbejder på deres uddannelsesprogrammer.
Det blev desuden aftalt, at programmerne godkendes løbende og ikke afventer en samlet godkendelse.
Bilag
5. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Dimensioneringsplan 2022-2023
Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.
Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.
Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)
Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.
Beslutning
Sanne orienterede om nyt fra VUS.
Bilag
6. Nyt fra afdelingerne
Beslutning
Afdelingerne erfaringsudvekslede ud fra spørgsmålet: hvad er afdelingens største uddannelsesmæssige udfordring?
Generelt går det godt med uddannelsen hele vejen rundt, og kun få afdelinger kunne nævne uddannelsesmæssige udfordringer.
Silkeborg
Silkeborg får først uddannelseslæger fra 2022/2023 - det er glædeligt, at processen med at blive inkluderet i uddannelsen går godt.
Der er rigtig mange introlæger, der vil geriatrien i Silkeborg.
Herning
Afdelingen har mange ansøgere til i-stillinger. Det er en udfordring ikke at kunne honorere alles ønske om en i-stilling
Aalborg
Afdelingens største udfordring er den vekslende ansøgning til hu-stillinger.
Det er positivt med god bemanding på speciallægesiden og god rekruttering til i-stillinger.
Horsens
Afdelingen har en udfordring med få hu-læger pga. ph.d. osv. Det betyder, at der vagtmæssigt bliver trukket store veksler på afdelingens nuværende hu-læger. På positivsiden rekrutterer afdelingen mange i-læger til hoveduddannelse i specialet.
Viborg
Afdelingen ser frem til at implementere den nye forløbstype, som giver uddannelseslægerne mere tid på afdelingen.
Afdelingen kører pt. et projekt med mini-cex i forbindelse med afvikling af stuegang.
Hjørring
Afdelingen er udfordret bemandingsmæssigt på speciallægesiden - stillinger er i opslag. Der kan blive behov for at etablere et samarbejde med Aalborg.
Afdelingen har stort set alle h-stillinger besat. Alle i-stillinger er besat og afdelingen får desuden uopfordrede ansøgere.
Aarhus
Afdelingen har periodevis rigtig mange hoveduddannelseslæger til få speciallæger, hvilket stiller krav til, at uddannelseslægerne kan supervisere hinanden. Uddannelsen er langt hen ad vejen bundet op på mesterlære, hvilket er svært med få speciallæger.
Afdelingen har netop afholdt et godt 3-timers møde.
Randers
Afdelingen har gode hoveduddannelseslæger, men oplever store udsving i antallet.
En af afdelingens udfordringer er at opnå tilstrækkelig erfaring i teamsamarbejde.
7. Næste møde
Det indstilles,
at | udvalget finder dato for næste uddannelsesudvalgsmøde (formentlig samme dag som næstkommende ansættelsessamtaler) |
at | udvalget drøfter, om der allerede nu er emner til det kommende uddannelsesudvalgsmøde |
Beslutning
Næste møde bliver den 25. maj 2022.
Dagsordenspunkter til det kommende møde(r):
- Vurderingskriterier ved ansættelsessamtaler (brainstorm/ønsketænkning som senere konkretiseres)
- Evaluering af mini-cex projekt i Viborg (december-møde 2022)
8. Eventuelt
Beslutning
Der blev rejst et spørgsmål angående ikke ensartede aflønningsforhold/honoreringsprincipper i forbindelse med undervisning på akutugen.
Uddannelsesudvalget var enige om, at det uddannelsesmæssigt er givtigt, at uddannelseslægerne deltager i undervisningen, men at spørgsmål vedrørende aflønningsforhold bør adresseres hos den lokale ledelse.