IM Geriatri - uddannelsesudvalg
IM Geriatri - uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse. Se dagsordner og referater fra møderne.
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Geriatri - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 24. marts, 2025 kl. 13:30
- Mødested: Virtuelt møde
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Sammensætning af Horsens forløbet
- 3. Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan
- 4. AUH - ny vagtstruktur - evaluering
- 5. Læring ved afkortning af ansættelser og indflydelse på beregning af deltid
- 6. Nyt fra afdelingerne
- 7. Nyt fra PKL
- 8. Eventuelt
- 9. Næste møde
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Sagsfremstilling
Dagsordenen godkendes.
Referatet fra sidste møde i udvalget er vedlagt.
Deltagere:
Anne Birgitte Langsted, Regionshospitalet Gødstrup
Seham Shahla, Regionshospitalet Randers
Stig Andersen, Aalborg Universitetshospital
Marianne Ørum, Aarhus Universitetshospital
Heidi Helverskov, Regionshospitalet Horsens
Lotte Kirring, Hospitalsenhed Midt, Silkeborg
Ausra Cleemann, Aalborg Universitetshospital
Bettina Havekrog, Regionshospital Nordjylland
Niels Valdemar Vestergaard Krabbe, Regionshospitalet Gødstrup
Helle Østergaard, VUS
Afbud:
Beslutning
Deltagere:
Anne Birgitte Langsted, Regionshospitalet Gødstrup
Seham Shahla, Regionshospitalet Randers
Stig Andersen, Aalborg Universitetshospital
Marianne Ørum, Aarhus Universitetshospital
Heidi Helverskov, Regionshospitalet Horsens
Lotte Kirring, Hospitalsenhed Midt, Silkeborg
Ausra Cleemann, Aalborg Universitetshospital
Bettina Havekrog, Regionshospital Nordjylland
Helle Østergaard, VUS
PKL bød velkommen. Der var ingen bemærkninger til dagsordenen, som blev godkendt. Referatet fra sidste møde blev ligeledes godkendt.
Bilag
2. Sammensætning af Horsens forløbet
Det indstilles,
at | udvalget drøfter status og laver en plan for processen fremadrettet |
Sagsfremstilling
Der har løbende været et ønske om at få omlagt Horsens-Aarhus-forløb til 2+2+1, som de øvrige HU-forløb i Geriatri, herunder at få tid i akutafdelingen ud af ansættelsen i Horsens. Punktet blev senest drøftet i maj 2024, hvor konklusionen var at der på daværende tidspunkt ikke var ledelsesmæssig opbakning til at ændre forløbet.
På seneste møde i uddannelsesudvalget blev man enige om at genoptage drøftelsen på dagens møde.
Udvalget bedes drøfte følgende punkter:
- Hvad er status mhp. ændring af forløbet til Regionshospital (24 mdr.)- AUH (24 mdr.) - Regionshospital (12 mdr.) i lighed med de andre hoveduddannelsesforløb
- Hvad er status mhp. ophold i akutafdelingen?
- Hvis der endnu ikke er aftaler mhp. at justere forløbet, hvad er den fremadrettede plan for at komme videre med at få forløbet lavet om, så det flugter de øvrige forløb i Videreuddannelsesregion Nord?
Beslutning
Udvalget diskuterede muligheden for at omlægge Horsens-Aarhus-forløbet til en 2+2+1, så det i højere grad ensrettes med de øvrige HU-forløb i Geriatri.
Et centralt punkt i drøftelsen var, hvorvidt opholdet i akutafdelingen fortsat bør være en del af forløbet.
Det blev bemærket, at de nye cheflæger i både medicinsk og akutafdelingen har udtrykt interesse i at bevare akutforløbet, da HU-lægerne her opnår værdifuld erfaring inden for akutmedicin. Fremadrettet ville man i så fald kunne lave et uddannelsesprogram, som indeholder flere intern medicinske kompetencer under det akutmedicinske delforløb.
På den anden side blev det fremført, at de samme kompetencer kan opnås på medicinsk afdeling, hvorfor det bør overvejes, om opholdet i akutafdelingen er nødvendigt. Udvalget er bevidst om at HU-lægernes funktion på akutafdelingen ikke nødvendigvis vil bortfalde, men der stilles spørgsmål til, hvorvidt en egentlig ansættelse på akutafdelingen er nødvendig. Udvalget er dermed fortaler for, at HU-lægerne har ansættelse i den medicinske afdeling, hvor de altså har hovedfunktion og hører hjemme under opholdet på regionshospitalet, mens de går i vagter på akutafdelingen.
For at få et bedre grundlag for beslutningen blev det aftalt, at PKL vil besøge afdelingen for at afdække, hvilke kompetencer lægerne tilegner sig, samt hvorvidt delforløbet i akutafdelingen bidrager væsentligt til deres uddannelse. Udvalget var enige om, at en eventuel ny målbeskrivelse ikke bør udskyde en hurtigere omlægning af forløbet, hvis det viser sig hensigtsmæssigt.
Punktet genbesøges, når Stig har besøgt Regionshospitalet Horsens.
3. Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan
Sagsfremstilling
Det forventes, at der i løbet af marts (omkring den 20.) offentliggøres den nye dimensioneringsplan for 2026-2030. Med udgangspunkt i Regeringens sundhedsreform er der en forventning om at Intern Medicin: Geriatri skal opnormeres i den kommende dimensioneringsperiode. Så snart Videreuddannelsessekretariatet har modtaget den nye dimensioneringsplan, gives der besked til uddannelsesudvalget, så der på dagens møde er mulighed for at drøfte en plan for den kommende proces frem mod at få godkendt en ny lægefaglig indstilling for 2026.
Beslutning
Forud for dagens møde var den en forventning om at dimensioneringsplanen for 2026-2030 ville være offentliggjort, men det var desværre ikke tilfældet.
Med udgangspunkt i Regeringens sundhedsreform er der dog fortsat en forventning om en opnormering af Intern Medicin: Geriatri i denne periode.
Udvalget drøftede, hvorvidt nye hospitaler, herunder Hobro, kan inddrages i uddannelsesforløb. Der blev også udvekslet erfaringer med tværregionale forløb, som i nogle tilfælde har vist sig at give en mere fleksibel tilgang til uddannelsesplanlægningen.
Det blev foreslået, at tidligere udregninger fra Stig kan bruges som udgangspunkt for at argumentere for en optimal fordeling af uddannelsespladserne.
Der er en forventning om, at der er mere nyt, når udvalget mødes til ansættelsessamtalerne d. 9. maj, og man vil derfor drøfte punktet igen. Der opfordres til at udvalget forud for mødet d. 9. maj overvejer, hvilke forløbssammensætninger, man vil arbejde videre med.
4. AUH - ny vagtstruktur - evaluering
Sagsfremstilling
Ældresygdomme AUH har, som fortalt på sidste møde i udvalget, ændret deres vagtstruktur. Uddannelsesmæssigt er håbet, at det giver noget positivt for læger i hoveduddannelse, således HU-lægerne er mere vant til bagvagtsfunktionen, når de kommer retur på regionshospitalerne. Der ønskes et feedback fra de andre afdelinger, som modtager lægerne efter forløb på afdelingen.
Beslutning
AUH har for nylig ændret deres vagtstruktur, således at der er en fælles vagtordning mellem lungemedicinsk, hormon og knogle og ældresygdomme. Formålet er at give HU-lægerne mere erfaring med bagvagtsfunktionen og derved styrke deres kompetencer.
Udvalget var enige om, at det er for tidligt at drage endelige konklusioner, men de foreløbige tilbagemeldinger har været positive. En grundigere evaluering af ordningen vil finde sted i maj, hvor der også vil blive set nærmere på arbejdspresset og kvaliteten af supervisionen i den nye vagtstruktur.
Punktet kan evalueres i uddannelsesudvalget på uddannelsesudvalgsmødet i efteråret.
5. Læring ved afkortning af ansættelser og indflydelse på beregning af deltid
Sagsfremstilling
På seneste møde i udvalget drøftede man, om deltidsarbejde blandt læger kan påvirke kvaliteten af lægeuddannelsen negativt. Der var enighed om, at punktet skulle drøftes igen på dagens møde.
På sidste møde havde udvalget følgende overvejelser:
- Mange læger arbejder på deltid for at opnå en bedre work/life balance.
- Bør medføre reduceret vagttid? En sådan ændring kan have konsekvenser for andre læger, som måske skal tage flere vagter, hvilket rejser spørgsmål om den uddannelsesmæssige påvirkning.
- Der ikke gives kompensation for læger, der arbejder på deltid. Hvilket betyder at man ikke ansætter yderligere til at dække de timer, hvor uddannelseslægerne er fraværende pga. deltid.
- Ved deltidsarbejde kan det samlede uddannelsesforløb forlænges, ofte frem til den sidste i en måned, hvilket kan medføre mere uddannelsestid end oprindeligt planlagt.
- Vigtigst er dog, at uddannelseslægen opnår den tid, som de som minimum retmæssig skal have jf. bekendtgørelsen for uddannelse af speciallæger.
Udvalget var enige om, at det er en vigtig drøftelse, da det er vigtigt at have fokus på balancen mellem uddannelsesforløb, arbejdsbelastning og behovet for fleksibilitet.
Beslutning
Der var en drøftelse af, hvorvidt deltidsansættelser blandt uddannelseslæger påvirker kvaliteten af deres uddannelse.
Udvalget var enige om, at det er vigtigt at finde en balance mellem fleksibilitet i arbejdslivet og opretholdelsen af et sammenhængende uddannelsesforløb.
Der blev særligt fokuseret på spørgsmålet om, hvorvidt vagttiden bør reduceres for læger, der arbejder deltid, og hvordan man kan sikre kontinuiteten i deres læring. Det blev bemærket, at flere læger i Horsens arbejder deltid grundet forskningsaktiviteter, og at Randers har en fleksibel vagtstruktur, hvor uddannelseslæger selv kan byde ind på vagter. Man oplever ligeledes uddannelseslæger, som har gavn af en deltidsordning.
Det blev konkluderet, at de nuværende rammer sætter visse begrænsninger for at forlænge uddannelsesforløb udover minimum tid, men at der er behov for yderligere drøftelser om, hvordan læringsprocessen bedst understøttes under sådanne forhold.
6. Nyt fra afdelingerne
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om nye uddannelsestiltag og eventuelle uddannelsesmæssige udfordringer fra afdelingen.
Beslutning
- HE Midt: Der er i øjeblikket ingen KBU-læger i afdelingen. Et nyt sengeafsnit er under opbygning, og der er planer om at inddrage simulationstræning i HU-uddannelsen for at styrke læringen.
- Horsens: Opsplitningen af den medicinske afdeling forventes at få konsekvenser for uddannelsen. Afdelingen mister kardiologi, men der vil være en gevinst for intern medicin-uddannelsen. Det vil betyde en ny fordeling af kompetencer.
- AUH: Der arbejdes på at finde en ny chefsygeplejerske.
- Randers: Intet nyt at berette.
- Hjørring: Har oplevet overbelægning, men har formået at håndtere situationen tilfredsstillende.
- Aalborg: Der er stort fokus på sundhedsreformen og tværsektorielt samarbejde. Der arbejdes på forberedelserne til flytningen til NAU.
7. Nyt fra PKL
Sagsfremstilling
PKL informere om nyt, hvis det er relevant
Beslutning
”Det hele handler ikke om dig” af Niels Overgaard
Stig orienterede om en dygtig formidling af de 5 stoiske principper for et godt liv i en lærerig bog. Den vurderes at have relevans for uddannelsen med inspiration til forståelse af unge kolleger og som bivirkning basis for en selvindsigt som uddanner. Bogen er opkaldt efter ét af de 5 principper, Det hele handler ikke om dig. Til videre inspiration i sikring af læringsparathed.
8. Eventuelt
Beslutning
Seham rejste punktet vedr. forskningstræning. Hun har ansvaret for forskningstræningen i Randers, og der blev drøftet en række udfordringer i forbindelse med afholdelsen. Det blev påpeget, at forskningstræningen i øjeblikket ligger på andet år af uddannelsesforløbet, men at lægerne ofte ikke kommer i gang med den på dette tidspunkt. Herefter fortsætter de til Aarhus, hvor det ikke er muligt at gennemføre træningen på tilsvarende måde.
En yderligere udfordring er, at forskningstræningen afholdes på regionshospitalerne, mens AUH gerne vil deltage, men ikke har mulighed for at afsætte de nødvendige dage til forløbet. Der blev foreslået en nærmere gennemgang af, hvordan forskningstræningen kan tilpasses, så den finder sted på et mere hensigtsmæssigt tidspunkt i uddannelsen.
Det blev aftalt at evaluere fordelingen af de 10 forskningsdage samt kursusdagene for at sikre, at alle HU-læger får de nødvendige kompetencer uden unødige forsinkelser.
Punktet genbesøges på næste møde.
9. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde er i umiddelbar forlængelse af ansættelsessamtalerne d. 9. maj 2025, hvis der er punkter.
OBS: Heidi står for at booke lokaler.
Beslutning
Næste møde er i umiddelbar forlængelse af ansættelsessamtalerne d. 9. maj 2025, hvis der er punkter. Tidspunktet tilpasses, når man kender antal deltagere.
Næste gang:
Forskningstræning
Horsens forløb: Hvis Stig har været på besøg
Dimensionering
Efterår 2025:
Evaluering af ny vagtstruktur på AUH