Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: IM Gastroenterologi - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 28. maj, 2024 kl. 09:00
  • Mødested: Olufs Palmes Alle 15, Regionshuset Aarhus

 


Sagnr.: 1-30-72-243-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender dagsordenen.

Sagsfremstilling

Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-243-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender referatet.

Sagsfremstilling

Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-241-22

3. Status på fusion mellem SIlkeborg og Viborg

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning og drøfter evt. spørgsmål


Sagsfremstilling

UAO Sabine Becker vil orientere om seneste nyt vedr. fusionen mellem Diagnostisk afdeling, Silkeborg og Medicinsk afdeling, Viborg.

Beslutning

Sabine orienterede om, at afdelingsledelsen ved DC, Silkeborg og Medicinsk afdeling, Viborg allerede nu er fusioneret. De resterende sengepladser ved DC, Silkeborg flyttes til Viborg pr. 01.09.2024. De yngre læger vil formelt være ansat ved Medicinsk Diagnostisk Center, Viborg pr. 01.09.2024. Sengepladser og akut funktion er pr. 01.09,24 placereret i Viborg, mens der fortsat er ambulatorie og skopi-funktion i både Silkeborg og Viborg. Uddannelseslæger kan, ligesom speciallæger, forventes at have funktion på begge matrikler. Der etableres en ny geriatrisk sengeafdeling i Viborg, mens de to nuværende sengeafdelinger i Viborg tilføjes ekstra sengepladser.

Sagnr.: 1-30-72-241-22

4. Godkendelse af lægefaglig indstilling

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Diagnostisk Center, RH Silkeborg og Medicinsk Afdeling, RH Viborg fusionerer til Medicinsk Diagnostisk Center (MDC) pr. 1. september 2024. I den anledning har Videreuddannelsessekretariatet den 22. april 2024 afholdt møde med den uddannelseskoordinerende overlæge ved HE Midt samt afdelingsledelsen ved den nye afdeling. Mødet havde til formål at afklare de fremtidige uddannelsesforhold ved MDC for de specialer, der for nuværende har uddannelsesforløb ved Diagnostisk Center, RH Silkeborg og/eller Medicinsk afdeling, RH Viborg.


På baggrund af den aktuelle og fremtidige uddannelseskapacitet og patientgrundlag vurderer HE Midt, at MDC fortsat kan løfte uddannelsesopgaven for de uddannelsesforløb, der normalt ville være placeret ved Diagnostisk Center, RH Silkeborg og/eller Medicinsk afdeling, RH Viborg. Der lægges derfor ikke op til ændringer i den nuværende fordeling af hoveduddannelsesårsværk i Gastroenterologi og Hepatologi. Der afholdes ikke en høring, eftersom der ikke foretages ændringer i fordelingen af hoveduddannelsesårsværk. Det forventes, at den nuværende fordeling af hoveduddannelsesårsværk skal drøftes i forbindelse med den kommende revisions af den lægelige videreuddannelse.


Den postgraduate kliniske lektor og Videreuddannelsessekretariatet har på baggrund af ovenstående opdateret den lægefaglige indstilling. Uddannelsesudvalget bedes orientere sig i den opdaterede lægefaglige indstilling. Evt. bemærkninger til den opdaterede lægefaglig indstilling kan stilles ved uddannelsesudvalgsmødet. Den opdaterede lægefaglig indstilling er vedhæftet som bilag.

Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. De havde ingen bemærkninger.

Sagnr.: 1-30-72-241-22

5. Revision af målbeskrivelse

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning

Sagsfremstilling

Den postgraduate kliniske lektor uddyber punktet.

Beslutning

Den postgraduate kliniske lektor orienterede om, at Sundhedsstyrelsen har udgivet rapporten om fremtidens lægelige videreuddannelse. Arbejdet med implementering af anbefalinger vil påbegynde i løbet af det næste halve år. Det forventes, at implementeringen vil ske over en årrække.


DSGH er dog allerede i gang med en revision af specialets målbeskrivelse, da den seneste revision ligger over 10 år tilbage.

Sagnr.: 1-30-72-241-22

6. Uddannelseslæge.dk

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning

Sagsfremstilling

Den postgraduate kliniske lektor uddyber punktet.

Beslutning

Den postgraduate kliniske lektor orienterede om en ny feature i uddannelseslæge.dk. Fremadrettet er der tilknyttet specialespecifikke dokumenter til hver uddannelseslæge i uddannelseslæge.dk. Herunder målbeskriverlse, kompetenceskema mv.

Sagnr.: 1-30-72-241-22

7. Inspektorrapport - RH Horsens

Sagsfremstilling

Lise vil fremlægge konklusionerne fra inspektorrapporten.


Inspektorrapporten er vedlagt som bilag.


Inspektorerne havde følgende bemærkninger:


"Inspektorrapporten fra besøget
findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside –

https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Regionshospitalet-Horsens/Medicinsk-afd/Inspektorrapport-310823.ashx


Vi har tilføjet disse kommentarer:


Sundhedsstyrelsen har den 28. februar modtaget en handleplan fra medicinsk afdeling i Horsens. Her har man adresseret de problemstillinger der i inspektorrapporten fra besøget i august 2023 blev beskrevet omkring introduktionen og arbejdstilrettelæggelsen særligt for HU læger.

I handleplanen beskriver afdelingen konkrete tiltag i forhold til de 3 indsatsområder der blev aftalt på besøgsdagen.

I forhold til indsatsområde 1. har man nedsat en arbejdsgruppe der skal analysere Hu lægernes funktioner arbejdsopgaver og tidsforbrug mhp. udarbejdelse af et nyt 3 måneders rul for HU lægerne, der prioriterer kontinuitet og tilknytning samt fastholdelse af Specialespecifikke funktioner. Det nye rul forventes implementeret september 2024.

I forhold til indsatsområde 2-3 har man kigget på arbejdstilrettelæggelsen for de kardiologiske HU læger og i dialog mellem HU lægerne og afdelingsledelsen udarbejdet forskellige bud på forbedringer af uddannelsestilbuddet. Dette sikrer bedre supervision og at de kardiologiske HU læger ikke står alene med specialiserede funktioner eller ikke har nok tid til opgaver.

Sundhedsstyrelsen vil gerne takke afdelingen for den grundige handleplan, som vi mener er med til at rette op på de få bekymrende punkter i afdelingens ellers gode uddannelse. Sundhedsstyrelsen vil for at støtte afdelingen i det videre arbejde, bede om en skriftlig status på hvordan det går med implementeringen ved udgangen af februar 2025.

I forventning om at ovenstående tiltag kan være med til at løse afdelingens udfordringer i forhold til HU lægerne, som blev fundet bekymrende ved inspektorbesøget vil sundhedsstyrelsen planlægge næste inspektorbesøg i afdelingen som et rutinebesøg i efteråret 2027.


Vores samlede kommentarer er:

Det drejer sig om et rutinebesøg på medicinsk afdeling Regionshospitalet i Horsens. Sidste inspektorbesøg var i efteråret 2016.

Der er tale om en stor medicinsk afdeling der har de internmedicinske specialer: Endokrinologi, gastroenterologi & hepatologi, geriatri, kardiologi, lungesygdomme og reumatologi.
Afdelingen har hovedfunktion indenfor alle specialerne. Der er uddannelseslæger fra alle ovenstående specialer samt almen medicin og akutmedicin. Afdelingen har uddannelseslæger i KBU, introduktionsstillinger samt hoveduddannelse. Der er ifølge selvevalueringen 4 læger i KBU forløb, 18 læger i introduktionsforløb og 16 læger i HU forløb.


Et relevant udsnit af afdelingens læger fra alle vagtlag har deltaget i udarbejdelsen af selvevalueringen. Afdelingens temascoring er overvejende positiv med 5 temaer i tilstrækkelig (introduktion, medicinsk ekspert, akademiker, forskning og konferencernes læringsværdi) og scorer de resterende som særdeles god.

Inspektorerne er overvejende enige i denne scoring de ændrer dog på 4 temaer akademiker og læring og kompetencevurdering fra tilstrækkelig til særdeles god. Mens de ifølge prosateksten scorer sundhedsfremmer som tilstrækkelig mod særdeles god hos afdelingen, dette er dog ikke blevet rettet i scoringsskemaet. Endelig scorer inspektorerne arbejdstilrettelæggelsen som utilstrækkelig mod afdelingens særdeles god. Alle ændringer er der systematisk redegjort for i teksten i rapporten.


Ved besøget var der en flot deltagelse fra 31 speciallæger og 38 uddannelseslæger herudover deltog en repræsentant for sygehus/centerledelse.


Inspektorerne beskriver en meget stor og aktiv afdeling med mange specialer hvilket er både positivt og negativt i forhold til uddannelsen. De finder at afdelingen har et kæmpe læringspotentiale der dog ikke udnyttes fuldt pga. travlhed og en uhensigtsmæssig organisering.

Inspektorerne roser dog også afdelingen for at der både er blevet gjort og kontinuerligt arbejdes for at bedre uddannelsesforholdene på afdelingen. Afdelingens akademiske tilgang roses, idet der lægges vægt på veltilrettelagte konferencer og drøftelser af patientcases og kontinuerlig undervisning.


Uddannelseslægerne beskriver at de godt kan føle sig lidt fortabte i den store afdeling og megen travlhed. For KBU og introlægerne har man løst dette organisatorisk ved en fast tilknytning som gør opholdene mere overskuelige, et lignende tiltag er dog ikke implementeret for HU lægerne.

HU lægerne beskriver en ikke fyldestgørende introduktion, da de under deres ansættelse skal dække så mange funktioner i forskellige specialer lige fra starten at det er svært at blive introduceret ordentligt til alle deres arbejdsfunktioner. Alle uddannelseslæger inkl. HU lægerne giver udtryk for at det er hårdt at starte på afdelingen.


Inspektorerne beskriver en afdeling der har formået at lave en overordnet god arbejdstilrettelæggelse for KBU og intro læger så de tilknyttes et subspeciale som der så kan fokuseres på og dermed fremme læring og tryghed. Desværre er det samme ikke tilfældet for afdelingens HU læger hvor særligt lægerne i den kardiologiske gruppe vurderes at have en arbejdsplan der ligger over deres uddannelsesniveau da de fra første år af hoveduddannelsen forventes at udføre opgaver på speciallægeniveau og indgå i bagvagtslaget, samtidig med supervisionen er mangelfuld. Det beskrives utrygt og de yngre læger er berørte af dette.

Inspektorerne beskriver de er direkte bekymrede for trivslen blandt HU lægerne i kardiologiske forløb. Ovenstående er årsag til at inspektorerne scorer arbejdstilrettelæggelsen som utilstrækkelig.

Inspektorerne foreslår at man fokuserer mere på den brede medicinske oplæring som afdelingen kan tilbyde initialt i hoveduddannelsen og så en større fokus på kardiologien senere i HU forløbet.


Tidligere indsatsområder fra seneste besøg i 2016 er overordnet opfyldt fraset det første der handlede om kontinuitet i uddannelsen. Inspektorerne vurderer dette er opfyldt for KBU og introlæger, mens det fortsat ikke er opfyldt for HU læger og i særdeleshed ikke for de kardiologiske HU læger. Hvilket afspejles i nedenstående indsatsområder.


Under besøget er afdelingen og inspektorerne blevet enige om følgende indsatsområder:

  1. Arbejdstilrettelæggelse for alle HU læger.
  2. Arbejdstilrettelæggelse for kardiologiske HU læger.
  3. Optimering af HU i kardiologi.


Alle indsatsområder er udførligt beskrevet med konkrete forslag til forbedringer som kan være med til at opfylde indsatsen. Sundhedsstyrelsen er enige i de valgte indsatsområder som vi finder vil optimere afdelingens gode uddannelsespotentiale.


Inspektorerne har lagt op til et opfølgende besøg efter 12 måneder. Sundhedsstyrelsen deler inspektorernes bekymring for afdelingens hoveduddannelseslæger herunder de kardiologiske uddannelseslæger. Det er dog umiddelbart det eneste punkt der er bekymrende og der er tale om en afdeling der har gør en væsentlig indsats for uddannelsen af andre yngre læger.


Sundhedsstyrelsen vil derfor bede afdelingen udarbejde en konkret handleplan for hvordan man vil ændre organiseringen af HU lægernes opgaver og arbejdstilrettelæggelse, så den bliver mere hensigtsmæssig og bidrager til et styrket og trygt uddannelsesmiljø også for disse læger. Denne skal være sundhedsstyrelsen i hænde senest ved udgangen af februar 2024, herefter tages stilling til den videre opfølgning fra Sundhedsstyrelsens side.

Afdelingen opfordres til at man inddrager den relevante PKL mhp. støtte til at styrke afdelingens HU forløb.


Til trods for ovenstående skal der lyde en ros til afdelingen for at formå at løfte rigtig mange lægers uddannelse og tilbyde mange gode initiativer som undervisning, konferencer mm systematisk.


Sundhedsstyrelsen har den 28. februar modtaget en handleplan fra medicinsk afdeling i Horsens. Her har man adresseret de problemstillinger der i inspektorrapporten fra besøget i august 2023 blev beskrevet omkring introduktionen og arbejdstilrettelæggelsen særligt for HU læger.

I handleplanen beskriver afdelingen konkrete tiltag i forhold til de 3 indsatsområder der blev aftalt på besøgsdagen.

I forhold til indsatsområde 1. har man nedsat en arbejdsgruppe der skal analysere Hu lægernes funktioner arbejdsopgaver og tidsforbrug mhp. udarbejdelse af et nyt 3 måneders rul for HU lægerne, der prioriterer kontinuitet og tilknytning samt fastholdelse af Specialespecifikke funktioner. Det nye rul forventes implementeret september 2024.

I forhold til indsatsområde 2-3 har man kigget på arbejdstilrettelæggelsen for de kardiologiske HU læger og i dialog mellem HU lægerne og afdelingsledelsen udarbejdet forskellige bud på forbedringer af uddannelsestilbuddet. Dette sikrer bedre supervision og at de kardiologiske HU læger ikke står alene med specialiserede funktioner eller ikke har nok tid til opgaver.

Sundhedsstyrelsen vil gerne takke afdelingen for den grundige handleplan, som vi mener er med til at rette op på de få bekymrende punkter i afdelingens ellers gode uddannelse. Sundhedsstyrelsen vil for at støtte afdelingen i det videre arbejde, bede om en skriftlig status på hvordan det går med implementeringen ved udgangen af februar 2025.

I forventning om at ovenstående tiltag kan være med til at løse afdelingens udfordringer i forhold til HU lægerne, som blev fundet bekymrende ved inspektorbesøget vil sundhedsstyrelsen planlægge næste inspektorbesøg i afdelingen som et rutinebesøg i efteråret 2027.


Ovenstående er sendt til afdelingen, sygehusledelsen, sygehusregionen, videreuddannelsesregionen, det videnskabelige selskab og Følgegruppen for Inspektorordningen.”



Beslutning

Lise orienterede om, at inspektorrapporten var tilfredsstillende. Dog med undtagelse af den kardiologisk speciallægeuddannelse og den generelle arbejdstilrettelæggelse i medicinsk afdeling. Afdelingen er i proces med at implementere nye tiltag, som skal løse de specifikke udfordringer i afdelingen.

Sagnr.: 1-30-72-241-22

8. Inspektorrapport - Aalborg UH

Sagsfremstilling

Lars vil fremlægge konklusionerne fra inspektorrapporten.


Inspektorrapporten er vedlagt som bilag.


Inspektorerne havde følgende bemærkninger:


Inspektorrapporten fra besøget
findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside –

https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aalborg-Universitetshospital/Med-gastro/Inspektorrapport-121223.ashx



Vi har følgende kommentarer:


Det drejer sig om et rutinebesøg på Medicinsk Gastroenterologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital. Afdelingen uddanner læger i KBU, introduktions- og hoveduddannelsesforløb. Der er ved besøget ansat 3 læger i KBU-stilling, 3 i Introduktionsstilling og 3 i hoveduddannelsesstilling.


Afdelingens selvevalueringsrapport er foretaget af 7 uddannelseslæger og 4 speciallæger.


Ved inspektorbesøget deltog et bredt udvalg af relevante parter: alle 7 uddannelseslæger, 2 læger i uklassificerede stillinger, 6 (af 9) speciallæger inkl. UAO og ledende overlæge foruden også 2 repræsentanter fra sygehus/centerledelsen samt 1 sygeplejerske fra ambulatoriet.


Inspektorerne er meget enige med afdelingen, idet de har scoret 15 af 16 temaer ens med 7 ”særdeles gode”, 7 ”tilstrækkelige” og 1 tema: Læring og kompetencevurdering ”Utilstrækkelig”.
Inspektorerne finder Arbejdstilrettelæggelse ”Utilstrækkelig” og dermed lavere end afdelingens vurdering ”Tilstrækkelig”. Således finder inspektorerne, at der er 2 utilstrækkelige temaer, hvilket begrundes i rapporten og afspejles i indsatsområderne.


Arbejdstilrettelæggelsen udfordres særligt af et meget fluktuerende antal KBU-læger, der blandt andet medfører at H-lægerne har meget få planlagte dage i ambulatoriet, hvorfor de selv bytter sig til ekstra dage her, for at kunne få deres kompetencer. For at løse dette, er der fornyligt oprettet en BIO-sweeper funktion, ligesom der arbejdes på øvrige tiltag, der skal opjustere ambulatoriedagene for H-lægerne med deadline indenfor første halvår af 2024.


Grundet en belastet vagtfunktion har direktionen meldt ud, at der planlægges strukturændringer vedr. vagterne med fokus på blandt andet kommunikation og samarbejde i løbet af 2024. Inspektorerne foreslår at den uddannelseskoordinerende overlæge inddrages i processen, hvilket Sundhedsstyrelsen bakker op om.


Inspektorerne beskriver overordnet en velfungerende afdeling, hvor uddannelseslægerne oplever et trygt læringsmiljø, hvor de bliver mødt af en stor velvilje og engagement til konferering og supervision og hvor speciallægerne er tilgængelige, både i ambulatorierne og ved stuegang.

Uddannelsesmiljøet har de seneste par år været under en betydelig positiv udvikling under ledelse af en ny cheflæge og to nye uddannelsesansvarlige overlæger. Af særlige positive initiativer nævnes blandt andet en tværfaglig visionsdag til højnelse af samarbejdet på tværs af afdelingen, årlige kurser for KBU-læger, UKYL og UAO (afholdt af de uddannelseskoordinerende overlæger), en navngiven speciallæge til supervision i ambulatoriet, samt et imponerende antal forskningsprojekter.



Sidste inspektorbesøg var for over 10 år siden, så rapporten herfra er ikke tilgængelig, hvorfor indsatsområderne fra sidste besøg ikke blev drøftet under besøget.


Under besøget har afdelingen og inspektorer aftalt fokus på følgende indsatsområder:


1.
Struktureret supervision/ genoptagelse kompetencevurderingsredskaber

2.
Skemalægning til sikring af højtspecialiserede kompetencer inkl. fast supervision

3.
Fokus på vagtstrukturen









Der er beskrevet konkrete forslag til løsningsmuligheder for indsatspunkterne. Vedr forslagene under indsatsområde 2 og 3 kommenterer Sundhedsstyrelsen ikke på områder af strukturel karakter, da dette ligger udenfor rammerne af inspektorordningen. Sundhedsstyrelsen støtter dog generelt indsatser, der fremmer uddannelsen og tilslutter sig de øvrige forslag/indsatsområder, da de vurderes at optimere den lægelige videreuddannelse.



Der er således tale om en velfungerende uddannelsesafdeling, der gør et godt og stort arbejde for den lægelige videreuddannelse, hvorfor ovenstående indsatsområder skal ses som led i at løfte et allerede godt uddannelsesniveau endnu højere.


Der planlægges et rutinebesøg igen i efteråret 2027 eller snarest derefter.


Henvendelser vedrørende Inspektorordningen kan ske til Pia Lykke Wise, plwi@sst.dk, tlf. 2012 0713 eller Benni Bees, beb@sst.dk, tlf. 7222 7884.


Beslutning

Lars orienterede om keypoints fra inspektorrapporten. Afdelingen fik blandt andet kritiske bemærkninger for deres kompetencevurdering og planlægning af arbejdstid. Afdelingen har siden besøget indført faste pricipper for kompetencevurdering og er i proces med at forbedre planlægningen af arbejdstid.

Sagnr.: 1-30-72-243-18

9. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

RH Nordjylland

  • Afdelingen har pt. 2 hoveduddannelseslæger i gastro. Der er tilknyttet 3 speciallæger i gastro til afdelingen.
  • Hoveduddannelseslægerne dækker pt. visse speciallægeopgaver i driften pga. personalemangel.
  • Cheflæge er gået på pension. Stilling som lægefaglig direktør og hospitalsdirektør er vakant.
  • Afdelingen har netop haft inspektorbesøg.
  • Tilfredshed blandt uddannelseslægerne.


HE Midt

  • Fusion mellem Silkeborg og Viborg fylder en del i afdelingen.
  • Afdelingen har pt. 3 hoveduddannelseslæger i gastro.
  • Tilfredshed blandt uddannelseslægerne.


Aarhus UH

  • Afdelingen har pt. 3 hoveduddannelseslæger i gastro.
  • Der er overvejelser om fremtidigt vagtfællesskab med Infektionsmedicin.
  • Afdelingen er i proces med opstarte simulationstræning.
  • Tilfredshed blandt uddannelseslægerne.


RH Randers

  • Afdelingen har pt. 3 hoveduddannelseslæger.
  • Tilfredshed blandt uddannelseslægerne.
  • Hoveduddannelseslægerne tilbydes ugentligt skopi. Afdelingen er i dialog med hoveduddannelseslægerne om mere stuegangsfunktion.


RH Gødstrup

  • Afdelingen har pt. 2 hoveduddannelseslæger.
  • Afdelingen er presset på driften.
  • Afdelingen har fået ny cheflæge.


RH Horsens

  • Afdelingen oplever en smule personalemangel i øjeblikket.
  • Tilfredshed blandt uddannelseslægerne.


Aalborg UH

  • Afdelingens eget skopi afsnit er lukket. Det er nu fælles med kirurgien.
  • Tilfredshed blandt uddannelseslægerne.



Sagnr.: 1-30-72-243-18

10. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Specialevalgsdag 2024 (november 2023)
Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH.

Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand.

De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2023 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2023). Tallene for 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal I-stillinger (Oktober 2023)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2023, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2023). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 3 (Middel søgning) til pejlemærke 2 (Lav søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 4 (lav søgning) til pejlemærke 4 (middel søgning)

Kardiologi

Fra pejlemærke 2 (Lav søgning) til pejlemærke 3 (Middel søgning)

Retsmedicin


Genopslag og fleksforløb
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.


Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb.


Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.


Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb

  • Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
  • Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser.
  • Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler.
  • Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet.


Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.


Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Maj 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2024 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2024). Tallene for 1. halvår 2024 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. Videreuddannelsessekretariatet orienterede også om den nye kandidatbank for udenlandske læger.

Sagnr.: 1-30-72-243-18

11. Næste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

D. 21. januar 2025 kl. 9.00-16.00 i Regionshuset Aarhus.

Sagnr.: 1-30-72-243-18

12. Eventuelt

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagnr.: 1-30-72-243-18

13. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

- Janne Ladefoged Fassov, PKL og UAO. Aarhus Universitetshospital

- Søren Lyhne, Overlæge. RH Randers

- Ulrich m. Bick, Overlæge. RH Gødstrup

- Sabine Becker, UAO. HE Midt

- Tea Lund Laursen, Hoveduddannelseslæge. Aarhus Universitetshospital

- Christa Marie Culmbach Fernis, Overlæge. RH Nordjylland

- Lars Vinter-Jensen, UAO. Aalborg Universitetshospital

- Lise Svenningsen, Overlæge. RH Horsens


Afbud: