Im Gastroenterologi - Uddannelsesudvalg 13. januar 2023 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Gastroenterologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 13. januar, 2023 kl. 13:00
- Mødested: Olof Palmes Alle 15, Regionshuset Aarhus.- Lokale 16
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 3. Lægeprognose 2021-2045 - Sundhedsstyrelsen
- 4. Forskningstræning - Afrapportering
- 5. Opfølgning på uddannelsesprogrammer
- 6. Inspektorrapport - Aarhus UH
- 7. Nyt fra afdelingerne
- 8. Nyt fra PKL
- 9. Nyt fra VUS
- 10. Næste møde
- 11. Eventuelt
- 12. Deltagere
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Sagsfremstilling
Dagsordenen er vedlagt som bilag.
Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.
Beslutning
Dagsordenen er godkendt
Bilag
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget godkender referatet. |
Sagsfremstilling
Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.
Beslutning
Referatet er godkendt
Bilag
3. Lægeprognose 2021-2045 - Sundhedsstyrelsen
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orientering fra PKL til efterretning, og |
at | uddannelsesudvalget drøfter evt. aspekter af den nyeste lægeprognose, som vurderes relevante for specialet. |
Sagsfremstilling
PKL vil orientere kort om den nyeste udgave af Lægeprognosen 2021-2045, som blev udgivet i juni 2022.
Nogle af hovedkonklusionerne om det fremtidige udbud af læger og speciallæger er, at udbuddet af læger i arbejdsstyrken inklusiv orlov i grundscenariet vil stige med cirka 60 pct. fra 28.181 læger i 2021 til 45.486 læger i 2045 svarende til en gennemsnitlig årlig vækst på 2,0 pct.
Herudover viser prognoserne, at udbuddet af speciallæger forventes at være stigende i hele perioden fra 16.808 i 2021 til 29.188 i 2045. Samlet set svarer stigningen til, at der i 2045 forventes cirka 74 pct. flere speciallæger end i 2021 med en årlig gennemsnitlig stigning på 2,3 pct. Stigningen i antallet af læger og speciallæger er højere i den nye prognose sammenlignet med den tidligere (2018-2035), hvilket formentlig skyldes højere besættelsesgrad og øget dimensionering.
Ifølge Sundhedsstyrelsens foreløbige procesplan påbegyndes høringsproces blandt specialerne til september 2022 inden udarbejdelse af ny dimensioneringsplan (jf. vedhæftet præsentation, sidste side). Høringen forventes afsluttet i januar 2023. Udvalget bedes drøfte evt. opmærksomhedspunkter i forbindelse med kommende høringsperiode.
Sundhedsstyrelsens lægeprognose 2021-2045 er vedlagt som bilag. Derudover er der vedlagt en kort præsentation af lægeprognosen 2021-2045 samt den samlet lægeprognose for Gastroenterologi og hepatologi mellem 2021-2045. PKL vil gennemgå disse bilag.
Beslutning
Janne Ladefoged Fassov orienterede om lægeprognosen. Herunder fremskrivningen for specialet, som vurderes at være sammenlignelig med andre Intern medicinske specialer. Uddannelsesudvalget ser positivt på fremskrivningen trods indlejret usikkerheder. Den kommende dimensioneringsplan har været i høring ved specialeselskabet og enhederne i Region Midtjylland.
Bilag
4. Forskningstræning - Afrapportering
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget til fælles inspiration orienterer om igangværende forskningstræningsprojekter på de respektive afdelinger. |
Sagsfremstilling
Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.
Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.
Beslutning
Janne Ladefoged Fassov italesatte at hun i det seneste år har modtaget et forskningstræningsprojekt(Aalborg). Hun ser gerne at afdelingerne påminder HU-lægerne om, at projekterne skal fremsendes til PKL, når de er færdige.
Uddannelsesudvalget drøftede efterfølgende hvordan man bør tilgå forskningstræningsprojekterne. Herunder om der skal ske en større vidensdeling i uddannelsesudvalget. Der var enighed om, at den nuværende praksis fordrer, at det er Aalborg og Aarhus, som har ansvaret for administrationen af projekterne samt afrapportering. Herunder vidensdeling i uddannelsesudvalget. Afdelingerne ser gerne at denne praksis fortsætter. PKL opfordrer dog til, at afdelingerne tager et større ansvar.
5. Opfølgning på uddannelsesprogrammer
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Videreuddannelsessekretariatet ønsker at nedenstående uddannelsesprogrammer opdateres frem mod næste uddannelsesudvalgsmøde den 4. juli 2023. Der er frist ved UGUP den 9. maj 2023, hvorfor PKL senest skal modtage jeres udkast den 24. april 2023, hvis de skal indstilles til UGUP-mødet den 9. juni 2023. I er mere end velkommen til at kontakte PKL eller mig, hvis der er behov for sparring.
Beslutning
Størstedelen af afdelingerne er allerede påbegyndt arbejdet med en opdatering af deres uddannelsesprogrammer. Ovestående frist opretholdes.
6. Inspektorrapport - Aarhus UH
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Janne Ladefoged Fassov vil præsentere konklusionerne fra inspektorbesøget.
"Det drejer sig om et rutinebesøg på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, Aarhus Universitets Hospital. Afdelingen uddanner læger i KBU samt i introduktions- og hoveduddannelsesforløb. Der er ansat 2 KBU-læger, 6 læger i Introduktionsstilling og 5 i hoveduddannelsesstilling.
Afdelingens selvevalueringsrapport er udarbejdet af 6 af de 13 uddannelseslæger, (fordelt på 2 KBU-, 2 I- og 2 H-læger), samt 7 af 17 speciallæger.
Ved inspektorbesøget deltog et udvalg af relevante parter: 6 uddannelseslæger, 7 speciallæger inkl. den uddannelsesansvarlige og den ledende overlæge. Fra sygehus/centerledelsen deltog 3 repræsentanter. Af øvrige relevante faggrupper deltog 2 sygeplejersker fra hhv. sengeafsnit og ambulatorium.
Inspektorerne og afdelingen er stort set enige om temascoringerne, da de vurderer 14 af de 16 temaer ens, med 4 ”tilstrækkelige” og 10 ”særdeles gode” vurderinger. Inspektorerne har vurderet 2 temaer: ”Leder/administrator” og ””arbejdstilrettelæggelse” ”tilstrækkelige” og dermed lavere end afdelings ”særdeles god”.
Inspektorerne beskriver en travl afdeling, hvor uddannelsesmiljøet er trygt og anerkendende og hvor der er let adgang til løsningsorienteret supervision. UAO’ens etablering af en systematisk fælles kompetencevurdering fremhæves.
Vedrørende indsatsområder fra sidste besøg i 2015 beskrives både vagtarbejdet i akutmodtagelsen, særligt for H-læger i fase 2, samt endoskopiuddannelsen fortsat som en udfordring, hvorfor dette afspejles i de netop aftalte indsatsområder.
Under besøget har afdelingen og inspektorer aftalt fokus på følgende indsatsområder:
1. Ændring af fordelingsnøgle af yngre læger i akutmodtagelsens vagtfunktion
2. Omstrukturering af vagtplanlægning af ambulatoriefunktion
3. Forbedre oplæring i og vedligeholdelse af endoskopifærdigheder
4. Øge fokus på struktureret supervision
Der er beskrevet konkrete forslag til løsningsmuligheder i rapporten. Vedr. indsatspunkterne 1 og 2 forholder Sundhedsstyrelsen sig ikke til de strukturelle og økonomiske forhold, men støtter op om de uddannelsesmæssige aspekter, der vil forbedre den lægelige videreuddannelse. Sundhedsstyrelsen bakker desuden op om indsatsområde 3 og 4, da det vurderes, at de kan øge afdelingens uddannelsespotentiale.
Der er tale om en travl, men velfungerende uddannelsesafdeling, hvor lægerne beskrives tilfredse og engagerede. Afdelingen gør en stor indsats for den lægelige videreuddannelse, hvorfor ovenstående indsatsområder skal ses som et yderligere løft af et allerede godt uddannelsesniveau.
Der planlægges et rutinebesøg igen i efteråret 2026 eller snarest derefter."
Inspektorrapporten er vedhæftet som bilag.
Beslutning
Aarhus orienterede om konklusionerne på inspektorrapporten. Herunder forskellen mellem egen scoring og inspektorernes. Afdelingen er særdeles tilfreds med rapporten og udviklingen siden sidste inspektorbesøg. Udvalgte konklusioner samt indsatsområder er præsenteret i vedlagt PowerPoint.
Bilag
7. Nyt fra afdelingerne
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
Hjørring
Der er ansat en ekstra speciallæge, hvilket har været positiv for drift og uddannelsen i specialet. Der er pt. 2 HU-læger. Dog er en af dem påbegyndt forskning. De er begge tilknyttet amb. og tilbydes mulighed for skopi løbende. Der er pt. mulighed for at åbne et ekstra skopi spor. Der er sket en stor organisatoriske ændring på medicinsk område, hvilket kan være udfordrende for driften og uddannelsen på sigt.
Aalborg UH
Muligheden for skopi i Aalborg er ikke gode, hvorfor HU-lægerne tilbydes ekstra skopi i Farsø. Flere HU-læger er påbegyndt forskning eller forskningstræning. Der er ansat en ny UAO udover Lars. Navnet er Anna Zaremba.
Randers
Det går umiddelbart godt på afdelingen. Der er pt. tre HU-læger. De tilbydes ugentligt skopi og amb.. De ser dog ikke meget stuegang, men det forventes at blive bedre snarest.
Viborg
Uddannelsesmæssigt går det godt på afdelingen. Uddannelseslægerne tilbydes skopi i et stort omfang. Afdelingen følger op på I-læger, som er allokeret til andre specialer under uddannelsen. Der er et stort fokus på feedback i afdelingen.
Silkeborg
Der er travlhed og amb er oftest overfyldt.
Gødstrup
Afdelingen har sin første HU-læge i en rum tid. I-læger tilbydes skopi oplæring, hvilket er en fordel for driften, da den ellers vil være udfordret. Sygeplejerske manglen presset både drift og personale. Særligt cancer patienter fylder i dagligdagen.
Aarhus UH
Der er blevet brugt mange ressourcer på inspektorbesøget samt uddannelsestiltag forud og efterfølgende, se bilag pkt 6. Grundet vakante sygeplejerske stillinger er driften stadig udfordret. Der allokeres mange midler til vikar lønninger pt.
Horsens
Afdelingen har pt. 2 HU-læger. En HU-læge skal dog snart lave ph.d. Ellers kører det fint, men det akutte fylder meget i dagligdagen. Afdelingen skal have inspektorbesøg om en måned, men forventer en fin rapport ift. gastro området. Det går okay med rekruttering af sygeplejersker. HU-læger tilbydes skopi en til to dage om måneden.
8. Nyt fra PKL
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Sagsfremstilling
PKL vil gennemgå nedenstående punkter:
- Status på revisionen af den lægelige videreuddannelse
- Endoskopi ved AUH under hoveduddannelsesforløb i Region Midtjylland.
- MUK2023
Beslutning
Status på revisionen af den lægelige videreuddannelse
- Rapporten er forsinket pga. folketingsvalget. Forventes offentliggjort i foråret 2023.
Endoskopi ved AUH under hoveduddannelsesforløb i Region Midtjylland.
- HU-lægerne ved AUH tilbydes ekstra skopi dage ved Randers og HE Midt, Viborg.
MUK2023
- Medicinsk udviklings konference d. 24-26. september 2023. Afholdes I Aarhus. Se under punktet Nyt fra VUS.
9. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Genetik |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Oftalmologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kl. Mikrobiologi |
MUK 2023 (December 2022)
I Videreuddannelsesregion Nord er vi igen gået gang med at arrangere den store danske fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen (MUK2023) for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse.
MUK2023 afholdes
24.-26. september 2023
i Aarhus. Tilmelding åbner den 1. februar 2023 via www.rm.plan2learn.dk, hvor man skal søge på "MUK2023"
Formålet med MUK2023 er at inspirere til videreudvikling og nytænkning af den lægelige uddannelse fra studie over videreuddannelse til efteruddannelse.
Konferencens overordnede tema er:
”Hvordan skaber vi lægers uddannelse i fremtiden - sammen?”
Beslutning
Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Bilag
10. Næste møde
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Den 4. juli kl. 10.30-12.30. Der er planlagt ansættelsessamtaler fra kl. 9.00-10.30.
Beslutning
Den 21. november 2023 efter ansættelsesrunden. Afholdes i Regionshuset Aarhus.
11. Eventuelt
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
12. Deltagere
Sagsfremstilling
Tilstede:
- Janne Ladefoged Fassov, PKL og UAO. Aarhus Universitetshospital
- Søren Lyhne, Overlæge. RH Randers
- Ulrich m. Bick, Overlæge. RH Gødstrup
- Annett Cannon, Overlæge. RH Silkeborg
- Abdel Wase Amarkhail, Overlæge. RH Viborg
- Mia Bendix Rasch, Afdelingslæge. RH Randers
- Christa Marie Culmbach Fernis, Overlæge. RH Nordjylland
- Lars Vinter-Jensen, UAO. Aalborg Universitetshospital
- Lise Svenningsen, Overlæge. RH Horsens
Afbud: