Im Gastroenterologi - Uddannelsesudvalg 01. oktober 2019 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Gastroenterologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 01. oktober, 2019 kl. 10:00
- Mødested: Olof Palmes Allé 15, Lokale 16
Pkt. tekst
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Beslutning
Jens byder velkommen og forklarer, at uddannelsesmødet denne gang holdes an anden dag end ansættelsessamtaler, da han var forhindret i at deltage i juni 2019. Det aftales at vi flytter punkt 5 og tager det efter punkt 2.
2. Nyt fra afdelingerne
Sagsfremstilling
- Eks. Hvad går godt på afdelingen?
- Eks. Hvilke områder arbejder man p.t. med at forbedre?
- Eks. Hvordan bruges feedback og evaluering formativt?
Beslutning
Aalborg:
Der er udfordringer med at få bemandingen på afdelingen til at hænge sammen. I begyndelsen af 2019 var der på grund skæve forløb, barsel mm. mange uddannelseslæger på afdelingen. Da afdelingen har et fast lønbudget, kan det være vanskeligt at ansætte så mange læger i sidste halvdel af 2019, som afdelingen har behov for. Det har betydet at HU-lægerne bliver flyttet fra bag- til forvagtsfunktion mens afdelingens speciallæger tager bagvagtsfunktionen. Det er en både dyr og uhensigtsmæssig løsning.
Afdelingen har efterhånden fået ry for at være en "hård" afdeling at være på, og der er en stigende bekymring for, om der kommer rekrutteringsudfordringer.
Der har i afdelingen været stor bekymring om, hvorvidt uddannelseslægerne kunne opnå de kompetencer de skal, idet ambulatoriedage aflyses og lægerne får ikke tid og mulighed for at gå i dybden i specialet i det omfang, de har brug for.
Der udmeldt yderligere besparelser på Aalborg Universitetshospital, hvilket har fået afdelingen til at skrive et bekymringsbrev til hospitalsledelsen, og har på trods af de økonomiske udfordringer fået lov til at opslå intro-stillinger, der ellers var sparet væk.
Randers:
Afdelingen er for tiden godt bemandet og har derudover mange AP-læger. Der er god tid til både stuegang og vagtarbejde, og yngre læger har gode muligheder for supervision fra en senior læge. Afdelingen har et godt ry og får mange ansøgere til intro-stillinger.
Horsens:
Der er for tiden mange intro- og AP-læger. Det kan være en udfordring at AP-læger kun er kort tid i afdelingen og kan ikke helt så meget, som uddannelseslæger i specialet.
Viborg:
Afdelingen har stor succes med skopi-uddannelse i fase 1. Lægerne tages ud af vagtfunktionen i 4-6 uger, hvor de uddannes og efterfølgende kan de arbejde selvstændigt og har ikke behov for supervision.
Horsens:
Afdelingen er interesseret i den måde uddannelsen tilrettelægges i Viborg, og vil gerne prøve noget lignende.
HEV:
Der er gode erfaringer med at koloskopi-sygeplejersker oplærer uddannelseslægerne. De sammensætter individuelle uddannelsesprogrammer, der passer til den enkelte læge.
Hjørring:
HU-lægerne kører selvstændigt i faste spor. Generelt er der tilfredshed blandt lægerne på afdelingen.
Silkeborg:
Alle HU-læger mødes fire gange årligt, hvor de drøfter/fremlægger cases fra hverdagen.
AUH:
Det skal ikke være farligt at give/få feed-back. Jens til vil gerne have at HU-lægerne arbejder på at blive bedre til at give feed-back til hinanden. Det er en drøm, at alle mindst en gang i løbet af en arbejdsdag både giver og modtager feed-back.
3. Færdighedstræning/simulatortræning i HU
Sagsfremstilling
Ultralyd – i speciallægeuddannelse i Gas/Hep
Endoskopisk simulatortræning i Videreuddannelsesregion NORD
Beslutning
JFD viser powerpoint med målbeskrivelse og uddannelsesprogrammer.
Efterhånden fylder ultralyd meget i uddannelsen, men der er kun få underviserer. Der er en forventning om, at ultralyd kommer til at betyde meget fremover, og vi skal finde ud af, hvordan uddannelseslægerne får en god oplæring.
Der er ikke krav om simulatortræning i endoskopi, men både MidtSim og NordSim udbyder kurser primært målrettet mod intro-lægerne.
Bilag
4. Uddannelsesprogrammer
Sagsfremstilling
Udvalget drøfter, hvor og hvornår kompetencerne skal være opnået.
Beslutning
Næsten alle uddannelsesprogrammer er indsendt til godkendelse i UGUP.
Man skal være opmærksom på, at uddannelsesprogrammerne er vejledende, og kompetencer kan godkendes tidligere end angivet i programmet.
5. Uddannelsesforløb – geografi har betydning for besættelser af stillinger
Sagsfremstilling
Der har f. eks. været udfordringer med at få ansøgere til Aalborg- Herning HU-forløb. Udvalget drøfter, om der er anledning til at se på forløbssammensætninger i HU.
Beslutning
I 2013 blev lavet en udvidelse i antallet af HU-forløb i Gastroenterologi. I Videreuddannelsesregion Nord blev drøftet forskellige modeller for, hvordan forløbene kunne sammensættes og fordeles mellem hospitalerne. For at få kabalen til at gå op, blev der oprettet et særligt Herning-Ålborg forløb.
Udvalget drøfter muligheden for at lave en anden sammensætning, og hvilke konsekvenser en eventuel ændring vil have. En flytning af forløbet kan være dyrt for HEV og samtidigt har Ragionshospitalet Randers en bekymring for, om deres forløb bliver mindre attraktive, ved en ændring. Udvalget bliver enige om at afvente en ny dimensioneringsplan, som måske giver anledning til at vi alligevel skal til at ændre på forløb.
6. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
Funktionstidsbestemmelse
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
- alle yngre læger, der har gennemført KBU
- læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010
Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.
Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, første halvår 2019 (Se bilag: Opslåede og besatte HU-stillinger 1. halvår 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Sammenhængende uddannelsesforløb Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.
I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.
Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019. Fra 1. halvår 2020 har almen medicin i Region Midtjylland fået dispensation til i en femårig periode at opslå op til 4 sammenhængende uddannelsesforløb om året bestående af KBU, Introstilling og hoveduddannelsesforløb. Forløbene vil være forankret i den vestlige del af Region Midtjylland.
Fleksibilitet i antal i-stillinger
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2018, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb). Der er sket følgende ændringer:
Nye KBU tal
Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
*Antal tilmeldte til KBU |
|
|
| |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
|
|
Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/
http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/
Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.