IM Gastroenterologi - uddannelsesudvalg
IM Gastroenterologi - uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse. Se dagsordner og referater fra møderne.
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: IM Gastroenterologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 21. januar, 2025 kl. 09:00
- Mødested: Regionshuset Aarhus
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 3. Formaliseret overdragelse mellem hoveduddannelsesforløb.
- 4. Opdatering på revision af specialespecifik målbeskrivelse
- 5. Inspektorrapport: Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Nordjylland
- 6. Orientering om godkendelse af lægefaglig indstilling
- 7. Nyt fra afdelingerne
- 8. Nyt fra VUS
- 9. Næste møde
- 10. Eventuelt
- 11. Deltagere
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget godkender dagsordenen. |
Sagsfremstilling
Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget godkender referatet. |
Sagsfremstilling
Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.
Beslutning
Referatet blev godkendt.
Bilag
3. Formaliseret overdragelse mellem hoveduddannelsesforløb.
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget drøfter om der bør indføres formaliseret overdragelse mellem delansættelserne. |
Sagsfremstilling
Det postgraduate kliniske lektor vil uddybe punktet.
Beslutning
Den postgraduate kliniske lektor ønsker, at punktet drøftes igen, da hun ser et behov for formaliseret overdragelse mellem delansættelserne. Det er med henblik på at undgå uhensigtsmæssige forløb. Hun foreslår, at overdragelserne sker mundtligt via videomøde. Deltagerne skal være den afgivende hovedvejleder, hoveduddannelseslæge og modtagende hovedvejleder, respektive UAO´er/UALO´er kan ligeledes deltage, men er ikke obligat. Overdragelsen bør ske 3-2 måneder før et afdelingsskifte.
Videreuddannelsessekretariatet orienterede om de formelle regler for overdragelse mellem delansættelser. Herunder vigtigheden af samtykke fra hoveduddannelseslægen ift. indhold i overdragelsessamtalen. Videreuddannelsessekretariatet sender forskellige overdragelsesskemaer til den postgraduate kliniske lektor, således hun kan udforme et udkast, der kan forelægges for uddannelsesudvalget.
4. Opdatering på revision af specialespecifik målbeskrivelse
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Den postgraduate kliniske lektor vil give en status på arbejdet med den nye målbeskrivelse.
Beslutning
”Udvalg for speiallægeuddannelsen” under DSGH er ansvarlig for arbejdet med en ny målbeskrivelse. Sundhedsstyrelsen er på nuværende tidspunkt ikke involveret, men arbejdet tager udgangspunkt i en skabelon, som de har udarbejdet. Den postgraduate kliniske lektor vurderer at det nuværende udkast til en ny målbeskrivelse, er inden for de rammer, som Sundhedsstyrelsen har opsat for arbejdet med nye målbeskrivelser. Aktuelt gældende specialespecifikke målbeskrivelse er fra 2014 og bør revideres.
Aktuelle udgave af nuværende udkast til en ny målbeskrivelse blev præsenteret for udvalget. Særligt forslaget om at nedgradere den specialespecifikke kompetence koloskopi til sigmoideoskopi fandt uddannelsesudvalget bekymrende i forhold til driften på hospitalerne samt tiltrækningskraft for yngre læger ved specialevalg. Den postgraduate kliniske lektor orienterede om, at der på ingen måde ønskes at den specialespecifikke koloskopikompetence nedgraderes. I stedet skal der via DSGH etableres efteruddannelse inden for endoskopi, der kan involvere yderligere kompetencer inden for EU's, EUL, ERCP, stent mv. Denne efteruddannelse vil kunne graders for de interesserede og kompetente.
5. Inspektorrapport: Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Nordjylland
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Christa vil fremlægge konklusionerne fra inspektorrapporten.
Inspektorrapporten er vedlagt som bilag.
Inspektorerne havde følgende bemærkninger:
"Det drejer sig om et rutinebesøg på Medicinsk Afdeling på Regionshospital Nordjylland.
Der er tale om en stor uddannelsesgivende afdeling, der deltager i uddannelse af læger i introduktions- og hoveduddannelsesforløb i intern medicin: reumatologi, lungemedicin, gastroenterologi, infektionsmedicin, geriatri, akutmedicin, endokrinologi, kardiologi og almen medicin. Sidste inspektorbesøg var i 2020.
Der var ved selvevalueringen ansat ni læger i introduktionsforløb og 22 læger i hoveduddannelse. Flertallet af disse deltog sammen med afdelingens speciallæger i selvevalueringen, som var baseret på anonyme svar. Ved inspektorbesøget var der bred repræsentation på tværs af specialer og uddannelsestrin samt afdelingsledelsen og UAO, som for nyligt er blevet en del af ledelseskredsen. Sygehusledelsen var ikke repræsenteret. Sundhedsstyrelsen anbefaler at sygehusledelsen er repræsenteret ved inspektorbesøg.
Afdelingen og inspektorerne er enige i deres vurdering af temascoringerne, som alle vurderes som tilstrækkelige med undtagelse af ”forskning”, som scores utilstrækkelig.
Inspektorerne beskriver en velfungerende uddannelsesgivende afdeling. Vejlederforum og systematisk oplæring i endoskopi og ekkokardiografi fremhæves som særligt positivt, og det bemærkes, at afdelingen kontinuerligt arbejder for at forbedre uddannelsesforholdene. Der er ikke vakante speciallægestillinger, men på grund af pensioneringer og stillingsnedlæggelser er nogle specialer belastede i forhold til befolkningsgrundlaget. På nogle afsnit er der ikke speciallæge tilstede alle dage, hvorfor der lægges et stort ansvar på de mest erfarne HU-læger og usikkerhed omkring, hvem der skal supervisere og kompetencevurdere HU-lægerne. Nogle uddannelsesforløb indebærer, at uddannelseslægerne ikke er tilknyttet de enkelte afsnit i mere end én måned ad gangen, og flere oplever at blive flyttet rundt for at dække huller i arbejdsplanen. Der er ønske om rul. Det omtales som en frustration, at der lægges en del arbejdskraft i akutafdelingen uden at man har indflydelse på planlægningen. Forskningsaktiviteten på afdelingen er begrænset. De yngre læger oplever ikke, at de præsenteres for forskning eller at der prioriteres tid til dette.
Både de yngre læger og speciallægerne er under opfattelsen af, at afdelingen var i mål med alle indsatsområderne fra sidste besøg, men at strukturændringer i akutafdelingen har modarbejdet denne indsats. Af den grund ligner de nye indsatsområderne dem, der blev opført under forrige besøg.
Under besøget har afdelingen og inspektorer aftalt fem indsatsområder omhandlende funktionsbeskrivelser, supervision, sammenhængende forløb, feedback og programmer, der passer til uddannelsesniveauet. Indsatsområderne kan ses i inspektorrapporten.
Inspektorerne opstiller en række indsatsområder, som vi er enige i og som vi finder vil optimere afdelingens uddannelsespotentiale. Der er tale om en velfungerende uddannelsesafdeling, der gør et kontinuerligt arbejde for den lægelige videreuddannelse.
Der planlægges jf. inspektorernes anbefaling med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutinebesøg om fire år eller snarest muligt derefter.
Ovenstående er sendt til afdelingen, sygehusledelsen, sygehusregionen, videreuddannelsesregionen, det videnskabelige selskab og Følgegruppen for Inspektorordningen."
Beslutning
Christa orienterede om konklusionerne i inspektorrapporten. Herunder det utilstrækkeligt punkt vedr. forskning. Afdelingen har indført, at forskningsenheden kommer på besøg og tydeliggør forskningsmulighederne for nye læger i afdelingen. Der er fortsat ikke ansat en forskningsansvarlig overlæge.
Afdelingen har derudover forbedret adgangen til supervision ved speciallæger samt arbejdstilrettelæggelsen for de yngre læger.
Yderligere er der givet lovning på ansættelse af en specialelæge indenfor eget speciale.
Bilag
6. Orientering om godkendelse af lægefaglig indstilling
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i IM: Gastro og Hepa blev godkendt ved Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 4. september 2024. Der er tale om en administrativ opdatering på baggrund af fusionen mellem Mecicinsk afdeling, Viborg og Diagnostisk Center, Silkeborg.
Den gældende lægefaglige indstilling er vedlagt som bilag
Beslutning
Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Bilag
7. Nyt fra afdelingerne
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
RH Nordjylland
- Afdelingen skal igennem store besparelser i 2025
- Afdelingen har ansat en ny speciallæge i Gastro og Hepa.
Aalborg UH
- Der er pt. mange hoveduddannelseslæger i afdelingen. Økonomisk set er det en udfordring, men uddannelsesmæssigt er det givende.
- Skopifunktionen er flyttet fra gastro til kirurgi.
HE Midt
- Fusionen mellem Silkeborg og Viborg er gennemført pr. d. 1.9.24
- Afdelingen har ansat en ny cheflæge. Hun er speciallæge i Hæmatologi.
- Hoveduddannelseslægerne har primær tilknytning til Viborg, men ambulant funktion i Silkeborg. Det tilrettelægges efter lægens ønsker.
- Der er 11 speciallæger i afdelingen, men ikke svarende til 11 årsværk.
RH Gødstrup
- Der er pt. ingen hoveduddannelseslæger på afdelingen.
- Afdelingen har igen indført 12. måneders introduktionsstillinger med fokus på Gastro og Hepa. Det er efter aftale med afdelingsledelsen.
- Ledende overlæge har opsagt sin stilling.
- Der er pt. 4 speciallæger i Gastro og Hepa ansat.
RH Randers
- Ingen nye ændringer vedr. uddannelse.
- Afdelingen går ind i en periode med et lavt antal hoveduddannelseslæger.
Aarhus UH
- Afdelingen har pt. syv introduktionsstillinger.
- Afdelingen er i gang med at planlægge simulationstræning for alle faggrupper. Ønsker at klæde særligt nye læger på til at varetage vagtfunktionen.
RH Horsens
- Afdelingen er udfordret af sygemelding i speciallægelaget.
- Afdelingen har ansat to nye speciallæger i Gastro og Hepa.
- Afdelingen oplever stor interesse til deres introduktionsstillinger.
8. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning. |
Sagsfremstilling
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (Maj 2024)
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
- Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
- Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk
Region Nordjylland
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
- Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
- Link til den regionale kandidatbank - rn.dk/kbu-udenlandsk-uddannet-læge
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
- Evalueringsansættelse af 6 måneder for speciallæger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse.
- Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (maj 2024)
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at det forventes, at arbejdet med den kommende dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen fra 2026 og frem igangsættes i efteråret 2024 og at en ny dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Tidsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at den kommende dimensioneringsplan udarbejdes på baggrund af gældende Lægeprognose 2021-2045.
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektions |
Beslutning
Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Bilag
9. Næste møde
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
2. september 2025 kl. 08.00-16.00 i Regionshuset Aarhus.
10. Eventuelt
Det indstilles,
at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning. |
Beslutning
Ingen punkter under eventuelt.
11. Deltagere
Sagsfremstilling
Tilstede:
- Janne Ladefoged Fassov, PKL og UAO. Aarhus Universitetshospital
- Søren Lyhne, Overlæge. RH Randers
- Thea Lund Lauersen, Hoveduddannelseslæge. Aarhus Universitetshospital
- Christa Marie Culmbach Fernis, Overlæge. RH Nordjylland
- Lars Vinter-Jensen, UAO. Aalborg Universitetshospital
- Lise Svenningsen, Overlæge. RH Horsens
- Sabine becker, UAO. HE Midt
- Ulrich Martin Bick, Ledende overlæge. RH Gødstrup
Afbud: