Dermatovenerologi - Uddannelsesudvalg 07. juni 2023 (Referat)
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater fra udvalgets arbejde
- Udvalg: Dermatovenerologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 07. juni, 2023 kl. 08:30
- Mødested: Comwell Kolding eller via video (meet.rm21@rooms.rm.dk)
Pkt. tekst
- 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
- 2. Opfølgning på referat fra seneste møde
- 3. Inspektorrapport AUH
- 4. Status for forskningstræning
- 5. Status for revision af den lægelige videreuddannelse
- 6. Uddannelsesnyt fra afdelingerne og tutorlægerne
- 7. Nyt fra PKL
- 8. Nyt fra VUS
- 9. Næste møde
- 10. Eventuelt
- 11. Deltagere
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes |
Sagsfremstilling
Dagsordenen er vedlagt som pdf.
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt uden bemærkninger.
Bilag
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | udvalget følger op på relevante punkter i referatet. |
Sagsfremstilling
Referatet er vedlagt som pdf.
Beslutning
Der var ikke yderligere bemærkninger til referatet fra sidste møde.
Bilag
3. Inspektorrapport AUH
Det indstilles,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning |
at | udvalget videndeler omkring oplevelserne med inspektorbesøg |
Sagsfremstilling
Hud- og kønssygdomme på AUH havde den 1. februar 2023 inspektorbesøg. Rapporten er nu endelig og vedlagt. AUH fortæller på mødet om oplevelse med besøget og den læring de
tager med fra besøget og processen forud for og efterfølgende.
Den korte opsummering fra SST fremgår herunder:
Afdelingens temascoring fordeler sig med otte temaer, der får vurderingen ”tilstrækkelig” og de resterende otte temaer ”særdeles god”. Inspektorerne giver fem temaer vurderingen ”tilstrækkelig”, de resterende 11 temaer får vurderingen ”særdeles god”. Ændringerne er velbegrundede i rapporten.
Inspektorerne beskriver en velfungerende afdeling, hvor lægelig videreuddannelse generelt er højt prioriteret. Afdelingen tilbyder en god og struktureret introduktion, som bl.a. inkluderer et telefonopkald til de kommende ansatte inden uddannelsesstart. Supervision prioriteres højt, og der er dagligt skemalagt en supervisor, der står til rådighed for uddannelseslægerne. Der er ligeledes stort fokus på undervisning og på læringsudbytte ved morgen- og eftermiddagskonferencer. Både speciallæger og uddannelseslæger står for undervisning. Afdelingen arbejder med differentierede arbejdsprogrammer, som tager hensyn til uddannelseslægernes niveau. Afdelingen har planlagt konkrete tiltag, der skal forbedre muligheden for kontinuitet i klinikker og for at opnå obligatoriske kompetencer i målbeskrivelsen.
Indsatsområdet fra sidste besøg angående bedre samspil mellem forskning og klinik er opfyldt, idet uddannelseslæger har mulighed for at deltage i forskningens journal clubs og oplyses om, hvor de skal henvende sig ved interesse for forskning.
Inspektorerne har efter aftale med afdelingen opstillet følgende indsatsområder:
1) Arbejdstilrettelæggelse, som tilgodeser bedre mulighed for at opnå obligatoriske indsatser, herunder for eksempel allokering af patienter med atopisk eksem til læger i introduktionsforløb.
2) Fokus på kompetencevurdering af uddannelseslæger.
Inspektorerne opstiller en række indsatsområder, som vi er enige i og som vi finder vil optimere afdelingens uddannelsespotentiale. Der er tale om en velfungerende uddannelsesafdeling, hvor uddannelse prioriteres højt og hvor indsatsområderne har til hensigt at gøre et godt uddannelsesmiljø endnu bedre.
Beslutning
UALO Rikke Bech fra AUH gav et oplæg omkring deres oplevelse med inspektorbesøget og hvilken læring de har fået ud af besøget.
Slides er vedlagt.
Besøget viste at der er tale om en velfungerende uddannelsesafdeling, hvor uddannelse prioriteres højt. Formålet med fokuspunkterne er derfor også at gøre et godt uddannelsesmiljø endnu bedre.
Der arbejdes på øget tilgængelighed af patienter med atopisk dermatit for I-læger, mens der arbejdes med øget fokus på kompetencevurdering af HU-læger og revision af oplæring og supervision i laser/OP afsnit.
Bilag
4. Status for forskningstræning
Det indstilles,
at | udvalget drøfter status for forskningstræning ift. hvorvidt uddannelseslægerne kommer tids nok i gang med dette |
at | udvalget drøfter den nuværende lægefaglige indstilling for forskningstræning i VUR Nord |
Sagsfremstilling
PKL oplever at forskningstræningen for de enkelte uddannelseslæger kommer sent i gang og ønsker på den baggrund en drøftelse af, hvorvidt der er en udfordring, og hvad de i så fald kan gøres for at understøtte, at uddannelseslægerne kommer i gang med forskningstræningen tids nok.
Derudover er den lægefaglige indstilling for forskningstræning i VUR Nord senest godkendt i 2016. Det vil derfor være passende, at udvalget kigger den igennem og ved behov reviderer.
Den gældende lægefaglige indstilling er vedlagt.
Som minimum skal den konverteres til en ny skabelon.
Dette står VUR Nord for.
Efter mødet og evt. revision vil den lægefaglige indstilling blive sendt til godkendelse i styregruppen for forskningstræning i VUR Nord.
Beslutning
PKL i VUR Nord Anne Braae indledte punktet.
Der er to elementer i punktet:
1. LFI for forskningstræning i VUR Nord
Grundlæggende er den nuværende LFI stadig relevant. Der er dog et ønske om at bløde formuleringen vedr. den skriftlige fremstilling og afrapportering op, således det ikke handler om omfanget, men i højere grad dets karakter. Et forslag er, at det skal være publicer bart.
PKL udarbejder et nyt udkast til LFI for forskningstræningen og sender til OUH og AUH.
Det er ikke et krav at forskningstræningen i VUR Syd skal være ens med VUS Nord, men er der i udvalget opbakning til at den er ensrettet på tværs af de to regioner.
2. En oplevet udfordring med at få HU-læger i gang med forskningstræning, for de HU-læger, der ikke har fået dispensation via Ph.d forud for påbegyndt HU.
I VUR Nord skal HU-læger have underskrevet en forskningstræningsaftale mellem forskningstræningsvejleder og HU-læger. Dertil skal PKL underskrive aftalen. Herefter har VUR Nord mulighed for at udbetale vejlederhonorar. PKL modtager meget få af disse.
Derudover oplever PKL en udfordring med at få den skriftlige og mundtlige afrapportering fra uddannelseslægerne. Afdelingerne vil gerne have opmærksomhed på dette.
Der er i udvalget enighed om at forskningstræningen i udgangspunktet skal foregå på de primære afdeling og skal påbegyndes i under første delansættelse her. Der er desuden enighed om, at forskningstræningen ikke skal placeres i praksis.
Der er enighed om, at udgangspunktet er uddannelseslægerne skal være til stede på afdelingen, når de arbejder med deres forskningstræning. Der er dog mulighed for, efter aftale med cheflægen, at sidde hjemme.
Bilag
5. Status for revision af den lægelige videreuddannelse
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
PKL og VUS orienterer om status for revision af LVU.
Revisionen af den lægelige videreuddannelse er i gang sat på foranledning af tidligere Sundhedsminister Magnus Heunicke og er forankret i SST. Processen har kørt siden sommeren 2020 og været afbrudt af et par omgange grundet COVID-19 og folketingsvalg. SST har i januar 2023 udsendt udkast til hovedrapport inkl. anbefalinger. Denne er blevet behandlet i DRRLV, i PKL-UK-VUS kredsen og i ledelsesfora i begge driftsregioner. I Region Midtjylland har Klinikforum bl.a. drøftet udkastet.
For nuværende afventes den kommende formelle offentlige høring. Her bliver VUR, driftsregionerne og selskaberne bl.a. høringsparter. Pt. er forventningen at rapporten og dens anbefalinger kommer i høring inden juni 2023. Høringsperioden forventes at være 4 uger.
Udvalget opfordres til at forsøge at påvirke via selskabet og dets høringssvar.
Efter høringsperioden skal rapporten og dens anbefalinger behandles politisk. Herefter skal anbefalingerne operationaliseres og sidenhed implementeres.
Beslutning
Status for nuværende er, at vi fortsat afventer, at rapporten kommer i høring.
Det er endnu uvist hvornår dette sker.
Som anbefalingerne ser ud indtil videre fastholdes KBU, intro og HU.
Den store drøftelse i revisionen er bredde vs. dybde specialisering ift. udviklingen i demografien, hvorfor der må forventes et behov for flere bredde kompetence - altså flere generalist kompetencer. Det forventes at gælde alle specialer, men i særlig høj grad de intern medicinske specialer, såvel som almen medicin, geriatri, pædiatri og akutmedicin.
Et andet fokus på tværs af alle specialer må forventes et større fokus på fælles kompetencer. Dette gælder alle specialer, men i særlig grad de medicinske, kirurgiske og paramedicinske. På baggrund af dette må man forvente, at der for alle specialer kommer en opgave med
1. En specialebeskrivelse (et nyt tiltag)
2. Nye målbeskrivelser, som i højere grad skal udarbejde med inddragelse af samarbejdsspecialer.
Der er dog intet vedtaget endnu og der kendes ikke en endelig tidsplan.
Udvalget og specialet opfordres derfor at fortsætte som hidtil indtil videre.
6. Uddannelsesnyt fra afdelingerne og tutorlægerne
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
AUH
AUH har fået ny UALO, Rikke Bech, der har overtaget efter Henrik Lorentzen.
AUH gav status ift. inspektorrapporten og har ikke yderligere.
OUH
Afdelingen fik uddannelsesprisen på OUH i sidste uge.
Afdelingen oplever en god stemning både blandt uddannelseslægerne og speciallægerne.
Afdelingen oplever, at der er gode muligheder for at italesætte og drøfte de opfordringer, der måtte opstå.
Afdelingen har etableret en række masterclasses, hvor de har inviteret en professor med, der faciliteterer en gennemgang af patientcases.
Afdelingen oplever desværre en udfordring med rekruttering fra intro til HU. Afdelingen forsøger derfor at være særlig opmærksom på, hvilke opgaver de reelt sætter deres uddannelseslæger til, afhængig af deres uddannelsesniveau. Der er fokus på at sikre relevante og interessante opgaver til alle uddannelsesniveauer.
AalborgUH
Afdelingen skal til efteråret afslutte 2. hold introlæger og har stor glæde af at deltage i den lægelige videreuddannelse.
Praksis
Nord: Praksis er glade for deres uddannelseslæger, men har en opmærksomhed på deltagelse på kurser undervejs i praksis. Dette drøftes yderligere under punktet "eventuelt"
Syd: Tutorlægerne oplever lidt lang tid mellem de enkelte HU-læger i praksis. Der er dog fortsat stor tilfredshed med uddannelseslægerne. Jacob Madsen er ny tutorlæge og får sin første HU-lægen den 1. oktober 2023.
7. Nyt fra PKL
Sagsfremstilling
PKL orienterer om seneste nyt på uddannelsesområdet.
Beslutning
PKL havde ikke yderligere end der allerede er drøftet.
8. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
Specialevalgsdag 2023 i Aalborg (april 2023)
I samarbejde med Videreuddannelsesregion Nord afholder Region Nordjylland i år specialevalgsdag for medicinstuderende og yngre læger. Specialevalgsdagen afholdes torsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15 – 18.30 på Aalborg Universitetshospital. I må allerede nu meget gerne sætte kryds i kalenderen.
PKL'er og UKO'er vil i den nærmeste fremtid modtage link til tilmelding samt program for dagen.
Hvis der er spørgsmål, kan I kontakte Maria Jul i Region Nordjylland (maria.jul@rn.dk)
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Den 22. november er der specialevalgsdag i VUR Syd, hvor specialet også plejer at deltage med en stand.
Bilag
9. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
Næste møde afholdes den 6. december kl. 08.30-10.00 Park Hotel Middelbart
VUR Syd står for booking af lokaler.
10. Eventuelt
Beslutning
Praksis oplever at HU-læger ønsker at deltage på kurser under ansættelse i praksis.
I det landsdækkende uddannelsesudvalg er der enighed om, at den obligatoriske kursusaktivitet ikke foregår mens lægerne er praksis.
I Odense planlægger man med at HU-lægerne deltager på kurserne uden for tiden i praksis. Der kan dog ske afvigelser, særligt vedr. SOL 2, da der er meget lang ventetid på dette kursus.
Der er i udvalget enighed om, at der skal være en forventningsafstemning mellem uddannelsesstederne og uddannelseslægerne ift. hvornår kurserne placeres i hoveduddannelsen. Der er i udvalget forskellige holdninger til hvorvidt der skal planlæges med kursusaktivitet mens uddannelseslægerne er i praksis. Der er dog en fælles forståelse af at det er begrænset, hvor meget kursusaktivitet der kan være i praksis ift at sikre tiden til en kliniske uddannelse.
Udvalget aftaler at afholde et ekstraordinært møde med henblik på en videre drøftelse og aftale vedr. deltagelse i kurser undervejs i praksis. Mødet bliver afholdt over video.
PKL og VUR Nord står for indkaldelse. Mødet forventes at blive placeret efter kl. 15.00.
Udvalget opfordrer desuden til, at Videreuddannelsesregionerne henvender sig til SST med henblik på drøftelse af kapaciteten på SOL 2 kurserne. Der er stor utilfredshed med, at alle 2024 kurser allerede er fuldt tegnet. En problemstilling der har været gennem mange år og som bør kunne ændres.
11. Deltagere
Sagsfremstilling
Tilstede:
Anne Braae Olesen (PKL i VUR Nord)
Henrik Thormann (Tutorlæge i VUR Syd)
Sumangali Prasad (UAO OUH)
Shailajah Kamaleswaran (UKYL OUH)
Mikael Gjødesen (VUR Syd)
Sigurd Broesby-Olsen (Cheflæge OUH)
Sanne Fast(Tutorlæge VUR Syd)
Anne Funding (Praksis Nord)
Jacob Torp Madsen (Praksis Syd)
Marie Bjørn (UKYL Aalborg)
Maiken Dalager (Cheflæge Aalborg)
Mette Deleuran (Cheflæge AUH)
Afbud
Morten Østergaard (Praksis Nord)
Kirsten Stauholm (UKYL AUH)