Dagsordener og referater for møder i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse
Her finder du dagsordener og referater for møder i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse
Her finder du dagsordener og referater for møder i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer
Dagsordener og referater fra møder i Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer offentliggøres ikke.
Hvilke uddannelsesprogrammer, der er blevet godkendt af udvalget fremgår af dagordnen til møderne i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
til
mødet i
den 26. september 2019 kl. 14:00
i Konference 1 (908728552), Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg
1. Godkendelse af dagsorden (5 min. kl. 14.00-14.05)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender dagsordenen |
Sagsfremstilling
Dagsordenen er vedlagt som bilag.
Dagsordenspunkterne 18 til 26 er orienteringspunkter, der kun behandles på mødet, såfremt et medlem af Rådet ønsker dette. Såfremt et punkt ikke aktivt behandles på mødet, godkendes indstillingen per automatik.
Beslutning
Mødet blev indledt med en kort præsentationsrunde.
Punkt 19 blev ønsket som drøftelsespunkt i stedet for orientering fra uddannelsessøgende lægers side.
Dagsordenen blev godkendt.
Bilag
2. Godkendelse af referat (5 min. kl. 14.05-14.10)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender referatet. |
Sagsfremstilling
Referatet er vedlagt som bilag.
Der er ikke indkommet skriftlige bemærkninger til referatet.
Beslutning
Referatet blev godkendt.
Bilag
3. Oplæg om baggrund for prisen som årets uddannelsesafdeling (15 min. kl. 14.10-14.25
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager oplægget til efterretning. |
Sagsfremstilling
Sundhedsstyrelsen uddeler hvert år i regi af inspektorordningen to uddannelsespriser: Bedste uddannelsesafdeling og Årets højdespringer.
I år blev prisen som 'Bedste uddannelsesafdeling' tildelt Afdeling for Led- og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital. Prisen bliver givet til den afdeling, som viser de bedste resultater i inspektorrapporten. Afdelingen opfyldte alle målepunkter som 'særdeles godt' og fik dermed højst mulige point indenfor alle de 16 temaer, som vurderes under inspektorbesøget. Inspektorerne fremhævede derudover den store uddannelsesindsats, som afdelingen leverer.
Under oplægget vil afdelingsledelsen for Led- og Bindevævssygdomme fortælle nærmere om baggrunden for uddannelsesprisen.
Beslutning
Mads Nyhuus Rasch, konstitueret UAO præsenterede afdelingen og dennes personalegruppe samt de uddannelsesmæssige fokusområder, som der især arbejdes med på afdelingen:
- Kulturmæssige tiltag for at sikre uddannelseslægernes muligheder for at søge supervision/sparring hos senior kollegaer.
- "Flyvende" overlæge imellem ambulatorierne, som er afsat til at supervisere.
- Planlægning med "parrede" ambulatorier, hvor en yngre læge sættes sammen med en senior læge.
- Stuegang med gennemgående YL eller speciallæge på sengeafsnit.
- Fokus på intern undervisning med fx 10 kliniske min. hver dag, obligatorisk undervisning for YL, og uofficielle læsegrupper.
Afdelingen har mange højtspecialiserede patienter, som kræver en skarp struktur på konferencerne, hvorfor der er tilrettelagt en fast skabelon for konferencerne.
Tiltag som kan overføres til andre afdelinger af tiltag:
- Fokus på gode introprogrammer
- Fast procedure med booking af vejledersamtaler
- Udarbejdelse af grønspættebog som opslagsværk
- UKYL informerer sekretær/vagtplanlægger om, hvornår der kommer nye uddannelseslæger på afdelingen (planlægning af ambulatoriespor ift. hvilke læger der kan varetage hvilke patienter).
4. Oplæg om baggrund for prisen som årets højdespringer (15 min. kl.14.25-14.40)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager oplægget til efterretning. |
Sagsfremstilling
Sundhedsstyrelsen uddeler hvert år i regi af inspektorordningen to uddannelsespriser: Bedste uddannelsesafdeling og Årets højdespringer.
I år blev prisen som 'Årets højdespringer' tildelt Anæstesi og Intensiv, Aalborg Universitetshospital. Prisen bliver givet til den afdeling, som ved en ihærdig indsats har rykket sig mest samlet set mellem to inspektorbesøg.
Afdelingen gik fra en gennemsnitlig score på 2,7 i 2015 til en score på 3,7 (af 4 mulige) ved genbesøg i 2018. Ved seneste inspektorbesøg var der dermed sket forbedringer på de fleste områder og alle 16 temaer var vurderet som 'tilstrækkelig' eller 'særdeles godt'.
Under oplægget vil uddannelsesansvarlig overlæge Simon Ladehoff Thomsen fortælle nærmere om baggrunden for uddannelsesprisen.
Beslutning
Simon Ladehoff Thomsen redegjorde for processen mod årets højdespringer, som begyndte i 2015 med baggrund i en utilfredsstillende inspektorrapport, hvilket igangsatte en række tiltag:
- Fokus på rotationsplads, hvor HU-lægerne roterer imellem afsnit og vagtlag udelukkende efter hensyntagen til uddannelsen (og ikke produktion)
- Fokus på evaluering blandt uddannelsesteamet
- Brug af Mini-cex
- Regelmæssige uddannelsesrådsmøde med diskussion af hvert enkelt HU-læger med tilbagemelding til hver enkelt læge
- 360 graders evaluering med regelmæssig interval
- Evaluering af vejledere: Alle speciallæger kommer på vejlederkursus samt tilbagemelding fra HU-læger ift. evaluering af egen vejleder og SWOT-analyser.
- Afdelingen overvejer 360 graders evalueringer af vejlederne (deres vejlederrolle) i fremtiden.
- Selve evaluering af afdelingen: SWOT-analyse (seminar en gang årligt)
- Overlevering til næste hospital med skabelon (hvordan lægen udfylder de syv lægeroller).
Simon redegjorde for inspektorbesøget som en positiv proces at gennemgå. Det indledende arbejde med beskrivelse og SWOT analyse af afdelingen var en vigtig og konstruktiv proces ift. at bedre uddannelsen på afdelingen, hvorefter der blev igangsat en række strukturerede tiltag bl.a. formaliseret undervisning og introduktion samt faste møder med uddannelseslægerne.
Hvad kan andre afdelinger lære af processen:
- God uddannelse kræver engagement
- Planlægge faste uddannelsesmøder (især hvis uddannelseslægerne roterer meget imellem faglige sektorer)
- Indføre formaliseret undervisning
- Mundtlig tilbagemelding (med skriftlige stikord) til de uddannelsessøgende efter en fast struktur (efter skabelon for 360 graders evaluering)
- UAO binder de individuelle uddannelsesplaner sammen med evalueringssamtale og afsluttende samtaler, foretaget af UAO.
5. Oplæg om årsrapport 2018 for den lægelige videreuddannelse på Hospitalsenhed Midt (15 min. kl. 14.40-14.55)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager oplægget til efterretning. |
Sagsfremstilling
Jens Peter Nielsen, uddannelseskoordinerende overlæge, Hospitalsenhed Midt vil fremlægge hospitalets seneste kvalitetsrapport for den lægelige videreuddannelse. Rapporten er udarbejdet af Anette Bagger Sørensen og Jens Peter Nielsen.
Der er udarbejdet årsrapport for 2018 for den lægelige videreuddannelse, Hospitalsenhed Midt. Rapporten behandler blandt andet:
- Generelt om den lægelige videreuddannelse på HE Midt
- Året der gik for den lægelige videreuddannelse på HE Midt
- Udvikling af den lægelige videreuddannelse på HE Midt
På indeværende møde præsenteres centrale hovedpointer fra rapporten.
Beslutning
Jens Peter Nielsen præsenterede uddannelsesstrukturen på HE Midt inkluderende bl.a. tre årlige eftermiddagsmøder og ét årligt temamøde.
Årsrapport 2018 indeholder forskellige emner heriblandt årets gang, kvaliteten af uddannelsen og katalog over gode initiativer på afdelingerne (som andre afdelinger kan lære noget af). Årsrapporten følger udviklingen over tid på Evaluer.dk, heriblandt en regional sammenligning ift. evalueringer og bibeholder fokus på, hvad de skrevne kommentarer kan fortælle om uddannelsesmiljø og oplevelser af at være på afdelingerne.
Fokusområder i 2019 fx:
- Forbedring af uddannelseskultur
- Vejledninger (hoved- og klinisk)
- Særligt fokus på evalueringerne/uddannelsesmiljøet (fx via fokus på vejledningsopgaver) på akutafdelingen samt en tæt konneks til vejlederne på afdelingen.
Det blev hejst et flag for, hvorvidt der er behov for at se på KBU-lægernes evalueringer på tværs af hospitalerne i Uddannelsesregion Nord i forbindelse med et senere rådsmøde i DRRLV.
Bilag
6. Temadrøftelse (45 min. kl. 14.55-15.40)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet drøfter den nuværende og fremtidige evalueringskultur herunder muligt forbedringspotentiale vedr. brugen af Evaluer.dk. |
Sagsfremstilling
Tiden kalder på en øget opmærksomhed på brugen af Evaluer.dk samt den aktuelle evalueringskultur lokalt på afdelingerne herunder muligt forbedringspotentiale heraf. Der kan på nogle afdelinger være et behov for i højere udstrækning at fremdyrke en åben evalueringskultur for herigennem at skabe bedre muligheder for at højne den lægelige videreuddannelse i afdelingen. Derudover vil der sikkert være afdelinger, hvor selve brugen af Evaluer.dk som redskab kan styrkes.
Kl. 14.55-15.05: Temadrøftelsen startes ud med et oplæg ved Sekretariatschef Mads Skipper, VUS:
- Baggrund for temadrøftelsen
- Evalueringer som udgangspunkt for læring og tilrettelæggelse af vejledning
- Muligheder for brug af evalueringer til uddannelsesmæssige forbedringer i en åben evalueringskultur
I temadrøftelsen kan der med fordel rettes en opmærksomhed imod den hjemmel og krav, der er udstukket fra Sundhedsstyrelsen i forbindelse med slutevalueringerne af uddannelsesstederne (se bilag 1: vejledning) bl.a. for at nuancere mulighederne vedr. anonymitet i evalueringerne. Det er deriblandt et krav at: "Offentliggørelsen af evalueringsresultatet skal indeholde stillingstype, uddannelsesspeciale, ansættelsesstedets speciale, sygehus og afdeling/praksis samt region. Resultatet skal være offentligt tilgængeligt, så snart det foreligger." Vejledningen tydeliggør også det handlerum, som VUR Nord har i forbindelse med de formelle krav tilknyttet evaluering som en bunden opgave fra Sundhedsstyrelsen (baggrunden for indføringen af Evaluer.dk).
Kl. 15.05-15.40: Den resterende temadrøftelse vil foregå som en åben drøftelse i plenum:
Der ønskes en drøftelse i DRRLV omkring brugen af evalueringer i afdelingerne med afsæt i følgende spørgsmål:
- Hvordan drager vi bedst muligt læring af Evaluer.dk, herunder hvordan bruger vi data og iværksætter forbedringer herudfra?
- Bruges Evaluer.dk i tilstrækkelig udstrækning ude på afdelingerne og hvis ikke, hvordan fremmes afdelingernes udbytte af Evaluer.dk?
Rådet bedes også drøftes betydningen af en åben evalueringskultur som ramme for, hvordan evalueringerne benyttes til læring:
- Hvordan fremmer vi en åben og konstruktiv evalueringskultur lokalt i afdelingerne?
- Bør der igangsættes specifikke tiltag for at styrke evalueringskulturen under de forudsætninger for anonymitet, som Evaluer.dk rummer?
En god evalueringskultur og en udbytterig læring af afdelingernes evalueringer indebærer bl.a. en god feedback kultur, som også bør være indlejret i vejledningen af uddannelseslægerne på afdelingerne. Rådet bedes i denne forbindelse drøfte:
- Hvordan bruger vi bedst muligt evalueringerne i den daglige vejledning samt til at forbedre vejledningen løbende?
Beslutning
Temadrøftelsen blev indledt med et oplæg ved Mads Skipper, som bl.a. redegjorde for:
- Baggrund for indeværende temadrøftelse: Emnet har været behandlet i UUU, på DRRLV-mødet i maj 2019 og på møde i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse i september 2019.
- Overvejelser om, hvordan vi kan løfte Evaluer.dk til at blive et nyttigt redskab med blik for begrænsningerne ift. anonymisering.
- Ved opsamling af evalueringerne fx en gang årligt mister vi muligheden for tidstro evalueringer og mulighed for at handle rettidigt herpå.
- Der skal være afsluttende samtale (som kan ligge før evalueringen). Jf. Sundhedsstyrelsens vejledning omkring evaluering af uddannelsesforløb er det et krav, at afdelingen skal invitere uddannelsessøgende læger ind til en konstruktiv samtale/evaluering af uddannelsesstedet.
- Evaluer.dk kan ikke stå alene, men skal suppleres af andre tiltag fx inspektorrapport og 3 timers møder.
- Evaluer.dk kan have karaktertræk af en bagudrettet kontrolmåling – derfor kan det være nyttigt også at fokusere på kommentarerne ift. fremadrettede forbedringer.
Oplægget blev efterfulgt af korte gruppedrøftelser, hvorefter der blev fremlagt og opsummeret i plenum:
Der kan være fordele ved at lægge vægt på prosateksten i evalueringerne og i højere grad at italesætte, at evalueringerne ikke er anonyme - på denne vis kan Evaluer.dk nærmere blive et redskab til at skabe en åben dialog og positiv evalueringskultur. Hvis der er større åbenhed om, at evalueringerne ikke er anonyme, skaber det også en anden forpligtigelse til at svare på en saglig og konstruktiv måde og samtidigt et ansvar for, at afdelingerne skal og kan modtage kritik ift. mulige forbedringsområder. Det er fx en mulighed at fortælle dybdegående om Evaluer.dk og formålet hermed i introduktionen af nye uddannelseslæger, samt at behandle brugen og udviklingsmulighederne forbundet med Evaluer.dk regelmæssigt til uddannelsesmøder el.lign. fx ved at italesætte vigtigheden af supplerende konstruktive prosatekster.
Det kan ligeledes være en fordel at være bevidst om løbende feedback/evaluerings-/uddannelsessamtaler for at træne den gode evalueringskultur i afdelingen – det kan i nogle tilfælde være nemmere at evaluere mundtligt end skriftligt.
Muligheden for at evaluere tidligere i delansættelsen blev drøftet. På denne vis vil det være muligt at få igangsat udviklingsinitiativer tidligere og med hjælp fra de evaluerende uddannelsessøgende læger (fx midtvejs evaluering eller én årlig evaluering). Uddannelseslægerne kan derved være med til at indføre ændringerne og se dem blive ført ud i livet (det giver også en forpligtigelse til at være med til at indføre forbedringer).
Det blev italesat, at det er vigtigt at se på Evaluer.dk som et redskab, der ikke kan stå alene og vigtigt at kigge tilbage på evalueringerne over tid for at se udviklingen. KBU-lægerne giver generelt set mindre positive evalueringer/lavere score – kommer de evt. med nogle andre forventninger, som giver udslag i deres evalueringer? Er det undersøgt hvorfor KBU-lægerne generelt set giver mindre posisitve evalueringer? Skal det undersøges?
Der kan være fordele ved at evaluere inden den afsluttende samtale. På denne vis kan evalueringen danne grundsten til en dialog, hvor man kan italesætte evalueringen yderligere. Det spiller også en stor rolle, hvordan dette italesættes inden samtalen, så samtalen ikke kommer til at fremstå som en kontrol af, at der er leveret en positiv evaluering.
DRRLV drøftede muligheden for at udarbejde et holdningspapir tilknyttet Evaluer.dk for at tydeliggøre rådets forventninger om brugen af systemet samt at understøtte en god evalueringskultur. Følgende emner til et evt. holdningspapir blev nævnt:
- Det er centralt med åbenhed, ærlighed og viden om, hvornår man evaluerer og evalueres.
- Opfordring til systematisk evaluering på afdelingen
- Evaluer.dk som redskab til dialog, udvikling, gensidigt tillid og konstruktiv feedback
- Opfordring til en kombination af mundtlig og skriftlig evaluering
- Bruge spørgerammen fra Evaluer.dk til samtalerne for at sætte en forventning op ift., hvad afdelingen gerne vil have evaluering på.
- Man lærer bedst i et trygt og tillidsbaseret miljø
Det blev nævnt, at det er velkendt at høre ytringer fra uddannelseslægerne i almen praksis om, at de oplever, at de ikke kan angive eventuelt berettige kritikpointer i evalueringerne og derved ikke tør give sandfærdige evalueringer, da dette tages som personlig kritik af én tutorlæge. Formanden for DRRLV opfordrede til generelt at indbringe konkrete tilfælde for rådet.
Opsummerende kan det fremadrettet være gavnligt at fokusere på:
- At aflive "myten" om anonyme evalueringer for på denne måde at være åbne og klare om, at evalueringerne reelt ikke er anonyme.
- At evalueringer med lav score/kritikpointer kan og skal skal bruges konstruktivt, især ift. mulige forbedringsområder.
- At evaluere løbende og åbent samt før afrejse fra et uddannelsessted.
- At Evaluer.dk ikke kan stå alene – det er brugbart til tidstro temperaturmålinger af uddannelsesmiljøet.
8. Inspektorrapport for Afdeling for Ortopædkirurgi, Aarhus Universitetshospital (15 min kl. 15.50-16.05)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet drøfter inspektorrapporten og godkender afdelingens handleplan. |
Sagsfremstilling
Den 22. maj 2019 var der et rutinemæssigt inspektorbesøg på ortopædkirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital (se bilag 1).
Sundhedsstyrelsens kommentarer til inspektorrapporterne kan læses sidst i dette punkt.
For afdelingen var rapporten negativ med angivelse af fire utilstrækkelige punkter: introduktion til afdelingen, uddannelsesprogram, undervisning - som afdelingen giver samt læringsmiljøet på afdelingen. På baggrund af inspektorrapporten fremrykkes næste inspektorbesøg primo 2021.
Ortopædkirurgisk afdeling har udfærdiget kommentarer til inspektorrapporten samt en handleplan for forbedring af uddannelsen (se bilag 2). Hospitalsledelsen og UKO'erne på AUH bakker op om denne.
På mødet i DRRLV vil Aarhus Universitetshospital fremlægge handleplanen og PKL vil afgive sin vurdering af uddannelsesforholdene og mulighederne for forbedringer.
Sundhedsstyrelsen har følgende kommentarer:
Inspektorbesøget fandt sted umiddelbart efter udflytningen af afdelingen til det nye sygehus.
Ved inspektorernes besøg deltog 5 af afdelingens 14 uddannelseslæger, 14 af afdelingens 52 speciallæger, uddannelseskoordinerende overlæge og lægefaglig direktør.
Siden sidste besøg er sket en del. Således er de tidligere indsatsområder håndteret. Men introduktion, uddannelsesprogrammer og fast undervisning i afdelingen er endnu ikke rigtig forankret i de nye rammer. Derfor scorer inspektorerne disse temaer som ”utilstrækkelige” og har indgået aftale med afdelingen om umiddelbare indsatser på disse områder. Øvrige temaer scores ”tilstrækkeligt” af såvel afdelingen selv, som af inspektorerne.
Endvidere bemærker inspektorerne, at en beslutning om, at alene overlæger kan være hovedvejledere for læger i hoveduddannelse ikke nødvendigvis giver den bedste vejledning, da disse ikke altid er tættest på uddannelseslægerne i hverdagen. Sundhedsstyrelsen deler denne bekymring hvis ikke det sikres at de udpegede overlæger er engageret og opkvalificeret i vejlederrollen. Sundhedsstyrelsen støtter derfor de aftalte indsatser med fokus på at sikre kvalificerede vejledere for uddannelseslægerne, opdatering af uddannelsesprogrammer ift den nye afdeling og sikre såvel god introduktion, som undervisning og supervision i afdelingens nye rammer.
Beslutning
Afdelingen fremlagde et oplæg vedr. baggrunden for den negative inspektorrapport og handlingsplanen fremadrettet. Rapporten bunder bl.a. i en omfangsrig flytning fra to matrikler i Aarhus til samling i én afdeling i Skejby. Inspektorrapporten bunder i et rutinebesøg, hvor besøget gik helt efter skabelonen.
Afdelingen redegjorde bl.a. for følgende indsatsområder:
- Arbejde med korpset af hovedvejledere
- Revision af uddannelsesprogrammerne
- Opgradere introduktionen og reorganisering af denne
- Opprioritering af alle lægers deltagelse i den formaliserede undervisning/konferencer
- Forbedring af supervision og planlægning af supervision, feedback og vejledning.
- Fokus på arbejdstilrettelæggelsen i afdelingen efter flytningen.
Det blev drøftet, at det ikke er omkostningsfrit at flytte ind i nye rammer. Det var et stort kulturarbejde at flytte de to afdelinger sammen og det blev tydeligt hen ad vejen, at der burde have været et større fokus på det kulturarbejde, som uddannelse også kræver.
Afdelingen blev rost af DRRLV for deres omfattende plan for videre forløb, samtidigt med en anerkendelse af, at afdelingen har været udsat for mange forandringer. DRRLV bemærkede, at oplægget var et flot og læringsrigt eksempel på, hvad der kan ske med uddannelse, når afdelinger flytter – andre afdelinger kan med fordel lære heraf inden flytning i nye rammer fx i forhold til den forestående flytning til Gødstrup.
Rådet besluttede, at der ikke er behov for, at afdelingen genbesøger DRRLV ift. opfølgning på handleplan.
Bilag
9. Fremtidens KBU-lignende ansættelse for udenlandsk uddannede læger (25 min. kl.16.05-16.30)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet drøfter den fremtidige linje for KBU-lignende ansættelser af udenlandsk uddannede læger. |
Sagsfremstilling
På baggrund af den pågående ændring i Videreuddannelsesregion Nord af hvilke afdelinger der kan indgå i KBU-forløbene, og med udgangspunkt i den nuværende erfaring med at ansætte udenlandsk uddannede læger i KBU-lignende ansættelser, lægges der op til en drøftelse af den fremtidige linje for KBU-lignende ansættelser af udenlandsk uddannede læger.
Baggrund
De udenlandsk uddannede læger der ansættes, er dels læger uddannet i et land i EU/EØS/Norden, der ansættes i KBU-lignende ansættelser, og dels læger uddannet i et andet land end EU/EØS/Norden, der ansættes i evalueringsansættelser.
Det har til nu i Videreuddannelsesregion Nord været praksis, at KBU-lignende stillinger eller evalueringsansættelser udelukkende kan etableres i afdelinger, der er godkendt til at have KBU jævnfør de lægefaglige indstillinger for KBU.
Dermed er det et krav i Videreuddannelsesregion Nord, at udenlandsk uddannede læger kun ansættes i forløb,
- hvor første delansættelse sker i en afdeling, der er godkendt i de lægefaglige indstillinger for en KBU til første del,
- og anden delansættelse sker i en afdeling, der er godkendt i de lægefaglige indstillinger for KBU til anden del.
Alle forløb skal leve op til kravene godkendt i DRRLV for KBU forløb, men der er ikke et krav om, at de konkrete forløbskombinationer skal være identiske med forløbskombinationerne i de lægefaglige indstillinger. En ansættelse kan eksempelvis stykkes sammen af 6 måneder ved en afdeling ved Hospitalsenhed Midt (godkendt til forløb 1) og 6 måneder ved en afdeling ved psykiatrien i Randers (godkendt til forløb 2), selvom de to forløb ikke direkte er koblet sammen i den lægefaglige indstilling. Denne fleksibilitet er vigtig, dels fordi det er den udenlandsk uddannede læge, der selv søger og finder sine to delansættelser og dels fordi det er op til den enkelte afdeling, om man konkret vil oprette stillingen (og finansiere den).
Styrelsen for Patientsikkerhed stiller krav om, at de to delansættelser for udenlandsk uddannede læger skal svare til den kliniske basisuddannelse for dansk uddannede læger og inkludere samme kurser. Det er ikke et krav, at ansættelserne sker i de afgrænsede uddannelsesforløb, som Videreuddannelsesregion Nord har godkendt til de dansk uddannede. Sundhedsstyrelsen har tilkendegivet, at udenlandsk uddannede læger fortsat kan ansættes i henholdsvis somatikken og psykiatrien, selvom det ikke længere er tilfældet for de dansk uddannede læger.
Da en lang række afdelinger udgår af de godkendte lægefaglige indstillinger for de almindelige KBU forløb, vil det alt andet lige fremadrettet blive sværere at finde KBU-lignende ansættelser eller evalueringsansættelser, hvis den nuværende praksis i Videreuddannelsesregion Nord opretholdes. Grunden til at afdelingerne udgår skyldes, at Videreuddannelsesregion Nord overgår til 100 % almen medicin i anden del af de almindelige KBU. Region Nordjylland har i den forbindelse tilkendegivet, at det ikke er muligt at finde pladser i almen praksis ud over de almindelige KBU forløb. Videreuddannelsessekretariatet er også blevet mødt af et ønske fra nogle hospitalsafdelinger og psykiatrien om at kunne tage 2. delansættelse ud fra blandt andet et potentielt rekrutteringsønske.
Til drøftelse
På baggrund af den pågående ændring i Videreuddannelsesregion Nord af hvilke afdelinger der kan indgå i KBU-forløbene, og med udgangspunkt i den nuværende erfaring med at ansætte udenlandsk uddannede læger i KBU-lignende ansættelser, lægges der op til en drøftelse af den fremtidige linje for KBU-lignende ansættelser af udenlandsk uddannede læger. Nærværende drøftelsen i DRRLV vil danne grundlag for udarbejdelsen af det notat på området, som DRRLV besluttede på mødet den 27. maj 2019.
Mulige scenarier
- KBU forløb for udenlandsk uddannede læger skal være lig de dansk uddannedes forløb. Det vil sige, at det skal være godkendte forløbstyper i DRRLV og ansættelserne kun kan have almen praksis eller psykiatri i anden del. Når Psykiatrien i 2022 er udfaset af KBU, vil det kun være muligt at have et KBU forløb med anden del i almen praksis.
- KBU forløb for udenlandsk uddannede læger (ud over det ovenstående scenarie 1) skal være i forløb der sammenstykkes af eksempelvis to hospitalsansættelser, såfremt at 2. delansættelse foregår på en afdeling, som i forvejen er godkendt til 1. delansættelse.
- KBU forløb for udenlandsk uddannede læger kan være i alle afdelinger, psykiatri og almen praksis, så længe disse forløb svarer til KBU for dansk uddannede læger og inkludere samme kurser. Alle afdelinger kan ad hoc søge om at få godkendt de konkrete forløb.
Beslutning
DRRLV drøftede baggrunden for punktet og de forskellige mulige modeller for KBU-lignende afsættelser i fremtiden. Videreuddannelsesregion Nord har i flere år kørt en model, hvor forløbene skulle være fuldstændigt tilsvarende den ordinære KBU-ordning med alene 1. og 2. delansættelse, som er tilsvarende godkendte i den danske KBU-ordning. De tre mulige modeller blev gennemgået og der blev lagt vægt på, at der i den KBU-lignende ansættelse også i fremtiden skal sikres bredde i de to delansættelser, hvorfor det fx ikke vil blive muligt med en kombination af fx to kirurgiske afdelinger.
Herefter drøftede DRRLV fordele og ulemper ved de forskellige modeller:
- Det kan være en fordel, hvis udenlandsk uddannede læger kommer ud i almen praksis, da det er en grundlæggende del af det danske sundhedssystem. Det kan dog være problematisk for patientsikkerheden, hvis lægerne i almen praksis varetager patienter alene uden en sikkerhed for, at patienterne sprogligt forstår dem. Erfaringsmæssigt er der blandt de udenlandsk uddannede læger en del med sprogproblemer, hvilket kan være risikabelt, hvis patienterne ikke forstår den videre plan/behandling.
- De fleste hospitalsafdelinger kan vurdere, om de udenlandsk uddannede læger er egnede til at fungere som læger i DK - at vurdere egnetheden er hovedformålet med en KBU-lignende ansættelse.
- Der kan være problemer med tutorkapacitet i Region Nordjylland, hvilket i værste tilfælde vil udelukke mange udenlandsk uddannede læger fra at få en KBU-lignende ansættelse.
- Det kan være problematisk, hvis den KBU-lignende ansættelse er sammenstykket således, at lægen kun ser akutte eller kroniske patienter i et helt år. Det kan evt. give bedre forløb ved model 3 med en ad hoc godkendelse, hvilket dog kan blive en stor administrativ opgave med godkendelse i rådet hver gang og vil også forsinke forløb.
- Det er et stort arbejde at lave 1. afdeling om til en 2. delansættelse – det er vigtigt at tage stilling til, hvordan vi gør det operationelt i hverdagen.
Psykiatrien og Region Nordjylland støttede op om model 2 eller 3. PKL i almen medicin støtter op herom. Der var enkelte fortalere for model 1 med en tilføjelse af evt. ad hoc godkendelse for alternative afdelinger ved kapacitetsproblemer i almen praksis.
Det blev afgjort, at VUS tager sagen med tilbage og fremlægger et forslag på næste DRRLV-møde ift. en model 2 og 3, men ikke en model 1. Forslaget bliver nødt til at præcisere, hvad det er for en ansættelse og hvad vi skal bruge den til (evaluering). Skal begge delansættelse findes på en gang eller kun en ad gangen?
Det blev konkluderet, at VUS tager sagen med tilbage og fremlægger et forslag på næste rådsmøde, som indeholder elementer fra model 2 og 3, men ikke model 1. I forslaget skal det præciseres, hvilken type af ansættelse der er tale om, og hvad den skal bruges til (evaluering). Skal begge delansættelse findes på en gang eller kun en ad gangen? Dette er en beslutning, som endnu udestår.
10. Klinisk Basisuddannelse - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl.16.30-16.35)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender ny lægefaglig indstilling for KBU på Aalborg Universitetshospital. |
Sagsfremstilling
Den lægefaglige indstilling for KBU på Aalborg UH ønskes udvidet med ansættelseskombinationen:
Ortopædkirurgisk afdeling, placeret på RH Nordjylland - Hæmatologisk afdeling.
Udvidelsen ønskes på baggrund af en enkeltstående konkret sag og er bundet op herpå.
Begge afdelinger er i forvejen godkendte til 1. ansættelse i den nuværende lægefaglige indstilling.
Baggrunden for ændringen er, at Region Nordjylland oplever en stigning i antallet af udenlandsk uddannede læger, som ønsker ansættelse i regionen. Hæmatologisk afdeling ønsker i en konkret sag at medvirke i et KBU-forløb for en udenlandsk udannet læge som 2. delansættelse. Det vurderes, at afdelingen vil kunne varetage 2. delansættelse.
Der er udarbejdet uddannelsesprogram tilhørende den nye forløbskombination.
Den nye lægefaglige indstilling har ikke været i høring forud for behandling i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse, da ændringerne i indstillingen ikke vil have økonomiske konsekvenser.
Den nye lægefaglige indstilling er indstillet af den uddannelseskoordinerende overlæge ved Aalborg UH Susanne Nøhr. Der er ikke ansat en PKL indenfor KBU i VUR Nord.
Indstillingen præsenteres kort på rådsmødet.
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
11. Gynækologi og Obstetrik hoveduddannelse - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl. 16.35-16.40)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse godkender den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i Gynækologi og Obstetrik |
Sagsfremstilling
Godkendelse af ny Lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen i Gynækologi og Obstetrik sker som følge af ny skabelon. Der er således ingen ændringer i forløbssammensætning eller antal årsværk.
Indstillingen har været drøftet i det specialespecifikke uddannelsesudvalg. Uddannelsesudvalget var enigt om den nye Lægefaglige indstilling.
PKL, Inge Marie Møller, deltager på mødet.
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
12. Klinisk Immunologi introduktionsuddannelse - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl. 16.40-16.45)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender ny lægefaglig indstilling for introduktionsuddannelsen i Klinisk Immunologi. |
Sagsfremstilling
Den nuværende lægelige indstilling er fra 2004 og trænger dermed til en opdatering bl.a. for at medtage spændet imellem minimum og maksimum antal introduktionsstillinger. Der er ingen ændringer i fordelingen af maksimum introduktionsstillinger imellem Aalborg og Aarhus Universitetshospital. Den nye lægefaglige indstilling overholder således den gængse fordeling med 1/3 til Region Nordjylland og 2/3 til Region Midtjylland, såfremt der besættes op til maksimum antal stillinger. Hvis der besættes minimum antal stillinger, vil fordelingen derimod være 50/50 grundet specialets størrelse (VUR Nord er dimensioneret til 2-3 introstillinger i alt).
Den nuværende lægefaglige indstilling beskriver specialet på landsplan, herunder både introduktionsuddannelsen og hoveduddannelsen samt den landsdækkende dimensionering fordelt på de tre uddannelsesregioner. Derfor er den væsentlige ændring en tilpasning til den nye form på de lægefaglige indstillinger, herunder en opdeling af minimum og maksimum introduktionsstillinger. Der er allerede en særskilt nyere lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen i Klinisk Immunologi.
Den nye lægefaglige indstilling har været behandlet i det specialespecifikke uddannelsesudvalg.
Indstillingen har været i høring ved de relevante hospitalsenheder og der har ikke været dissens hertil.
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
13. Pædiatri hoveduddannelse - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl. 16.45-16.50)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse godkender den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i Pædiatri |
Sagsfremstilling
Godkendelse af ny Lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen i Pædiatri sker som følge af ny skabelon. Der er således ingen ændringer i forløbssammensætning eller antal årsværk.
Indstillingen har været drøftet i det specialespecifikke uddannelsesudvalg. Uddannelsesudvalget var enigt om den nye Lægefaglige indstilling.
PKL, Thomas Balslev, deltager ikke på mødet.
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
14. Almen medicin Region Midtjylland introduktionsuddannelse - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl.16.50-16.55)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse godkender den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i almen medicin i Region Midtjylland |
Sagsfremstilling
Antal årlige hoveduddannelsesstillinger i almen medicin skal i alt øges med 12 fordelt over 2019 og 2020 som følge af at regeringen i juni 2018 udmeldte "En læge tæt på dig – en plan for fremtidens almen praksis"(se bilag side 17). I den forbindelse har Direktionen i Region Midtjylland godkendt at øge det årlige antal introstillinger fra 88 til 108 for at sikre tilstrækkeligt med ansøgere til det øgede antal hoveduddannelsesstillinger.
Uddannelsesudvalget i almen medicin foreslår at fordele de 20 årlige introduktionsstillinger med:
- Otte forløb i kommunerne Skanderborg, Horsens, Odder og Hedensted
- Otte forløb i kommunerne Randers, Favrskov og Norddjurs
- Fire forløb i kommunerne Lemvig, Struer, Holstebro, Herning, Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande
Forslaget om placeringen af de 20 introduktionsstillinger er udarbejdet på baggrund af en anbefaling fra uddannelsesudvalget i almen medicin i Region Midtjylland bestående af PKL´er, almen medicinske uddannelseskoordinatorer og yngre almen medicinske uddannelseskoordinatorer. Koncernøkonomi, Strategisk Styring og Analyse – Lægedækning er også inddraget i forslaget.
Fordelingen af de 20 introduktionsstillinger har været for Klinikforum den 16. august 2019.
Anbefalingen bygger på en spørgeskemaundersøgelse, der har afdækket tutorlægekapaciteten i Region Midtjylland samt uddannelsesudvalgets vurdering af hvor, der er bedst mulighed for at få forløbene besat. Derudover er der en skæv fordeling af antal introstillinger i forhold til befolkningstal i de forskellige praksisområder, hvilket dette forslag vil mindske.
Region Midtjylland er indenfor almen medicin opdelt i tre distrikter.
Forslaget til placeringen af de i alt 108 årlige introduktionsstillinger ses i nedenstående tabel:
Praksisområde | Antal introstillinger/år | Antal introstillinger pr runde |
Distrikt Øst |
|
|
Randers, Favrskov og Norddjurs kommune | 20 (før 12) | 5 |
Aarhus og Syddjurs kommune | 20 | 5 |
Skanderborg, Horsens, Odder og Hedensted kommune | 20 (før 12) | 5 |
|
|
|
Distrikt Midt |
|
|
Skive, Viborg og Silkeborg kommune | 24 | 6 |
|
|
|
Distrikt Vest |
|
|
Lemvig, Struer, Holstebro, Herning, Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande kommune | 24 (før 20) | 6 |
i alt | 108 | 27 |
Der opslås introstillinger fire gange om året.
Samlet vil der i Videreuddannelsesregion Nord blive opslået 164 introduktionsstillinger i 2020, hvor ca 1/3 (34,1 %) er i Region Nordjylland og ca 2/3 (65,9 %) er i Region Midtjylland.
PKL, Søren Prins forventes at deltage i mødet
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
15. Almen medicin Region Midtjylland hoveduddannelse - godkendelse af lægefalig indstilling (10 min. kl.16.55-17.05)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse godkender, at de seks ekstra årlige hoveduddannelsesforløb i almen medicin placeres med: |
- Fire forløb med hospitalsansættelse ved Aarhus Universitetshospital og praksisansættelse i kommunerne Århus og Syddjurs.
- Et forløb med hospitalsansættelse ved Regionshospitalet Horsens med praksisansættelse i kommunerne Odder, Skanderborg, Hedensted og Horsens.
- Et forløb med hospitalsansættelse ved Hospitalsenheden Midt med praksis ansættelse i kommunerne Viborg, Skive og Silkeborg
Sagsfremstilling
Sundheds- og Ældreministeriet har i juni 2018 udmeldt "En læge tæt på dig – en plan for fremtidens almen praksis"(se bilag side 17). I den forbindelse skal antallet af hoveduddannelsesforløb i almen medicin øges ekstraordinært fra 2019 med 30 hoveduddannelsesforløb i henholdsvis 2019 og 2020 – altså 60 hoveduddannelsesforløb i alt. Sundhedsstyrelsen har udmeldt, at 20 af de 60 hoveduddannelsesforløb placeres i Videreuddannelsesregion Nord. Region Midtjylland og Region Nordjylland er blevet enige om en fordeling med 12 hoveduddannelsesforløb til Region Midtjylland og otte hoveduddannelsesforløb til Region Nordjylland. Placeringen af de første seks af de i alt 12 hoveduddannelsesforløb er implementeret i 2019.
Forslaget om placeringen af de resterende seks hoveduddannelsesforløb er udarbejdet på baggrund af en anbefaling fra uddannelsesudvalget i almen medicin i Region Midtjylland bestående af PKL´er, almen medicinske uddannelseskoordinatorer og yngre almen medicinske uddannelseskoordinatorer. Koncernøkonomi, Strategisk Styring og Analyse – Lægedækning er også inddraget i forslaget.
Forslaget til placeringen har været for klinikforum den 16. august 2019.
Forslaget til placeringen af de seks hoveduddannelsesforløb er foretaget på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, der har afdækket tutorkapaciteten i Region Midtjylland samt uddannelsesudvalgets vurdering af hvor, der er bedst mulighed for at få forløbene besat.
De fire forløb, der er forankret ved Aarhus Universitetshospital, opslås første gang med ansættelsesstart henholdsvis 1. februar 2020, 1. maj 2020, 1. august 2020 og 1. november 2020. Forløbet forankret ved Regionshospitalet Horsens opslås første gang med ansættelsesstart 1. februar 2020 og forløbet forankret ved Hospitalsenheden Midt opslås første gang med ansættelsesstart 1. maj 2020.
Fra og med 2020 vil de indgå i en fast opslagskadence. Der opslås hoveduddannelsesforløb fire gange om året, hvilket betyder at fordelingen af forløb for hver ansættelsesrunde vil se således ud for alle fem områder i Region Midtjylland(Tabel 1):
Tabel 1
Område | 1. halvår 1. opslag | 1. halvår 2. opslag | 2.halvår 1. opslag | 2. halvår 2. opslag |
Aarhus UH | 4 | 4 | 4 | 4 |
RH Randers | 4 | 3 | 3 | 3 |
RH Horsens | 4 | 3 | 3 | 3 |
HE Midt | 3 | 4 | 3 | 4 |
HE Vest | 3 | 4 | 4 | 4 |
Der henledes en opmærksomhed på den lægefaglige indstilling angående den intern medicinske ansættelse på Aarhus UH hvor det indstilles, at Ældresygdomme og Lever,- Mave- og Tarmsygdomme fremover også indgår i hoveduddannelsen for almen medicin efter møde mellem PKL (Roar Maagaard), de to afdelinger og UKO ved Aarhus UH(se den lægefaglige indstilling side 4).
Der er sendt høringsbreve til de berørte afdelingers hospitalsledelser med svarfrist den 5. september. Der er ikke indkommet dissens fra hospitalerne.
PKL, Søren Prins forventes at deltage i mødet
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
16. Godkendelse af revideret kommissorium for følgegruppen for de generelle kurser (5 min. kl.17.05-17.10)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender det reviderede kommissorium for følgegruppen for de generelle kurser |
Sagsfremstilling
I 2012 godkendte DRRLV det eksisterende kommissorium for Følgegruppen for de generelle kurser. Kommissoriet er ikke revideret siden da.
Følgegruppen drøftede derfor på deres seneste møde den 25. februar 2019 det eksisterende kommissorium og behovet for en revision. På den baggrund har Videreuddannelsessekretariatet udarbejdet et forslag til et opdateret og revideret kommissorium for følgegruppen.
Grundlæggende er der ikke ændret ved følgegruppens formål op opgaver, da disse fortsat er gældende og opleves meningsfulde for følgegruppens medlemmer.
Til gengæld foreslår Følgegruppen og Videreuddannelsessekretariatet følgende tilpasninger
- at baggrunden for følgegruppen beskrives nærmere end tilfældet er i det eksisterende kommissorium, således det fremgår på, hvilket grundlag, følgegruppen er nedsat og hvem der nedsætter følgegruppen.
- at der i sammensætningen af følgegruppen tilføjes en repræsentant fra Almen praksis. Almen praksis har indtil nu ikke været repræsenteret i følgegruppen.
- en nærmere beskrivelse af proceduren for udpegning af medlemmer med henblik på at skabe klarhed over indstilling og udpegning af medlemmer.
Følgegruppen blev på mødet den 25. februar desuden enig om, at der udarbejdes en forretningsorden for følgegruppen med henblik på at understøtte gennemsigtighed og fælles forståelse for arbejdet i følgegruppen. Følgegruppen godkender selv forretningsordenen, men orienterer Rådet når resultatet foreligger.
Beslutning
Udkastet til revideret kommissorium blev godkendt.
VUS sørger for, at der sker genudpegninger hvert 3. år.
Bilag
17. KBU-notat om rammer og retningslinjer (10 min. kl. 17.10-17.20)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet erklærer sig enigt i Aalborg UHs ønske om at inddrage Thoraxkirurgiske afdelinger som 1. delansættelse i notatet vedr. rammer og retningslinjer for KBU i Videreuddannelsesregion Nord og dermed også godkender det reviderede rammenotat. |
at | Rådet godkender, at der iværksættes proces med at udarbejde tilhørende LFI og uddannelsesprogram med henblik på formel godkendelse heraf. |
Sagsfremstilling
På møde d. 27. maj 2019 i DRRLV blev det reviderede notat vedr. rammer og retningslinjer for KBU i Videreuddannelsesregion Nord behandlet.
I forhold til den planmæssige udfasning af hospitalsafdelinger som anden delansættelse i KBU-ordningen, betyder det, at der er fire typer afdelinger i notatet, som står til at udgå af andet halvår, og samtidigt ikke indgår i første halvår, hvilket vil sige, at de ikke længere deltager i den kliniske basisuddannelse i VUR Nord: Gynækologiske og obstetriske afdelinger, Karkirurgiske afdelinger, Thoraxkirurgiske afdelinger og Neurokirurgiske afdelinger.
På rådsmøde d. 27. maj nåede DRRLV ikke at behandle indstillingen til, hvorvidt Gynækologiske og obstetriske afdelinger, Karkirurgiske afdelinger, Thoraxkirurgiske afdelinger og Neurokirurgiske afdelinger skal tilbydes deltagelse i første halvår af KBU-forløbet. VUS foreslog derfor i referatet at gennemføre en høring herom. Igennem høringen er det blevet klarlagt, at Aalborg UH ønsker at inddrage Thoraxkirurgiske afdelinger i notatet som 1. delansættelser. Aalborgs Thoraxkirurgiske afdeling er godkendt til 2. delansættelse på nuværende tidspunkt.
Der er ikke indkommet ønsker fra andre hospitalsenheder om at inddrage de specifikke afdelinger (Gynækologiske og obstetriske, Karkirurgiske, Thoraxkirurgiske samt Neurokirurgiske) i notatet som mulige afdelinger for 1. delansættelse.
Beskrivelse af afdelingen samt opdateret rammenotat er vedlagt som bilag. Den eneste ændring i rammenotatet er tilføjelsen af thoraxkirurgiske afdelinger som 1. delansættelse med udgangen af 2019 og frem.
Såfremt der ikke er indvendinger herfor, foreslår VUS at igangsætte processen med at udarbejde opdateret LFI og uddannelsesprogram, som herefter sendes til godkendelse i DRRLV og UGUP.
Beslutning
Repræsentant for uddannelsessøgende læger fremførte følgende bekymringspointer for rådet:
- Afdelingen har et lavt akut patientindtag.
- Akutte patienter udefra fejler et begrænset antal problemstillinger.
- Afdelingen er en højt specialiseret afdeling, hvor fastlagte behandlingsforløb gør stuegangens udfordringer begrænset.
- Andre læger har erfaring med, at en stor del af arbejdet på afdelingen drejede sig om journaloptagelser af elektive patienter.
- Afdelingens forvagter er som udgangspunkt ikke i skademodtagelsen. Modtagelse og initial diagnostik af akutte patienter drejer sig som regel om akutte patienter, som "ender" ved thoraxkirurgisk afdeling. Karkirurgiske patienter vil oftest varetages af en medicinsk forvagt/a-kirurgisk forvagt under supervision af MMV/A-Kir. MV/BV.
Ifølge ovenstående opmærksomhedspointer er den umiddelbare vurdering af afdelingen ift. at indgå i KBU 1. delansættelse:
- Et for lavt akutindtag
- Få veldefineret patientkategorier
- En højt specialiseret afdeling med faste behandlingsforløb
- Begrænset antal hyperakutte patienter som ofte bliver vurderet af anden YL
Ud fra ovenstående drøftede DRRLV hvorvidt afdelingen kan matche de øvrige krav til rammer og retningslinjer for KBU-forløb i Videreuddannelsesregion Nord. Det blev konkluderet, at der skal indhentes beskrivelse fra afdelingen om, hvorvidt de kan håndtere de bekymringspointer, som uddannelsessøgende læger rejser. Det er erfaringen fra Neurologisk afdeling i Odense, at KBU-lægerne også skal arbejde i FAM, når de ansættes i afdelingen.
18. Orientering: Almen Medicin Region Nordjylland - udvidelse af antal introstillinger
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen om supplerende bilag til gældende lægefaglig indstilling fra november 2018 til efterretning. |
Sagsfremstilling
DRRLV godkendte i november 2018 en udvidelse i antal intro- og hoveduddannelsesstillinger i almen medicin i Nordjylland (se vedhæftede lægefaglig indstilling fa nov. 2018).
Region Nordjylland opslår som følge heraf i alt i 2019 og 2020 henholdsvis 36 og 37 hoveduddannelsesforløb i almen medicin.
For at sikre et tilstrækkeligt antal ansøgere blev det godkendt, at øge det årlige antal introduktionsstillinger i Region Nordjylland, med den sædvanlige ratio på 1,5. Antallet af introduktionsstillinger var således planlagt til at stige i 2019 fra 45 til 54 stillinger – og fra 47 til 56 stillinger i 2020.
Region Nordjylland har i de seneste ansættelsesrunder oplevet en øget søgning til specialets introduktionsstillinger – i en sådan grad, at regionen ved sidste ansættelsesrunde var nødsaget til at afvise kvalificerede ansøgere. Som følge heraf, har Region Nordjyllands direktion i august 2019 besluttet, at øge antallet af introduktionsstillinger med yderligere 2 i 2019. Hvilket betyder, at der ved fjerde og sidste ansættelsesrunde i 2019 opslås 15 introstillinger, i stedet for de planlagte 13. Dermed implementeres den planlagte udvidelse til 56 introstillinger i 2020 allerede i 2019.
Dimensioneringen for introduktionsstillinger i almen medicin i Region Nordjylland:
2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
39 | 45 | 45 | 45 | 45 | 47 | (54) 56 |
56 |
Det har desværre ikke været muligt at nå at indstille en ny lægefaglig indstilling på et rådsmøde, inden opslag og besættelse af det øgede antal 2019 introstillinger. Der er i stedet udarbejdet et supplerende bilag til gældende lægefaglig indstilling til en undtagelsesvis sekretariatsgodkendelse inden besættelse af stillingerne. Med den nye økonomiaftale med Regeringen inkl. en øgning i HU, Almen Medicin er der en forventning om, at der formodentligt vil blive behov for en ny lægefaglig indstilling i foråret 2020. Det indeværende supplerende bilag vil i samme omgang blive indarbejdet i den lægefaglige indstilling.
19. Orientering: Bekymringsbrev fra psykiatrien
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg har sendt et bekymringsbrev til DRRLV og psykiatriledelsen i Region Midtjylland og Region Nordjylland.
Brevet omhandler uddannelsesudvalgets bekymring for den lægelige videreuddannelse i psykiatri.
Brevet bliver planmæssigt taget op i psykiatri task-force til november. I psykiatri task-force sidder de to lægefaglige direktører, sekretariatschefen, PKL, HR-chefen i psykiatri fra RM og repræsentant fra RN.
Når psykiatri task-force har drøftet henvendelsen samt plan for, hvordan bekymringerne skal håndteres, vil det blive præsenteret for DRRLV.
20. Orientering: Midlertidige introduktionsstillinger ud over maksimum
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse d. 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger. Som opfølgning på denne beslutning skal der på hvert rådsmøde gives en kort status for udviklingen.
Siden seneste møde i DRRLV har Mave- og Tarm Kirurgi, Aarhus Universitetshospital fået godkendelse til en midlertidig udvidelse på 1 I-stilling udover maksimums dimensioneringen. Den midlertidige udvidelse er gældende i perioden: d. 1. juli 2019 - 30. juni 2020
Afdeling for Depression og Angst, Aarhus Universitetshospital Psykiatri har fået godkendelse til en midlertidig udvidelse på 2 I-stillinger udover maksimums dimensioneringen i perioden d. 1. september 2019 - 31. juli 2020.
Onkologisk afdeling, Hospitalsenheden Vest har fået godkendelse til en midlertidig udvidelse på 1 I-stilling udover maksimums dimensioneringen i perioden d. 1. november 2019 - 30. september 2020.
Derudover har Regionspsykiatrien Randers fået godkendelse til en midlertidig udvidelse på 2 I-stillinger udover maksimums dimensioneringen i perioderne:
- d. 1. juli 2019 - 30. juni 2020
- d. 1. september 2019 - 31. august 2020
21. Orientering: PKL
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Der er igangsat proces med at besætte stillingerne som PKL i Plastikkirurgi og IM:Reumatologi.
Anita Sørensen har opsagt sin stilling som PKL i Samfundsmedicin. Stillingen er i opslag med ansøgningsfrist d. 15. september 2019.
22. Orientering: Inspektorrapporter
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Såfremt medlemmer af Rådet ønsker at drøfte nedenstående inspektorrapporter, bedes dette meddelt Videreuddannelsessekretariatet snarest muligt med henblik på, at afdeling og hospitalsledelse får mulighed for at udtale sig og eventuelt deltage i mødet under dette punkt.
Videreuddannelsessekretariatet har fået tilsendt følgende inspektorrapporter siden seneste møde i DRRLV:
- Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital - 2 ud af 16 temaer vurderes som 'utilstrækkelig', 2 temaer vurderes som 'særdeles god'. De resterende 10 temaer vurderes som 'tilstrækkelig'.
- Børn og Unge Afdelingen, Regionshospitalet Nordjylland - 7 ud af 16 temaer vurderes som 'særdeles god'. De resterende temaer vurderes som 'tilstrækkelig'.
- Arbejdsmedicinsk Overafdeling, Aarhus Universitetshospital - 10 ud af 16 temaer vurderes som 'særdeles god'. De resterende temaer vurderes som 'tilstrækkelig'.
- Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital - 5 ud af 16 temaer vurderes som 'tilstrækkelig'. De resterende temaer vurderes som 'særdeles god'.
- Mave- Tarm Kirurgisk Afdeling, Aahus Universitetshospital - 5 ud af 16 temaer vurderes som 'tilstrækkelig'. De resterende temaer vurderes som 'særdeles god'.
- Klinik Anæstesi, Regionshospital Nordjylland - 1 ud af 16 temaer vurderes som 'utilstrækkelig'. 7 temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og 8 temaer vurderes som 'særdeles god'.
- Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital - 1 ud af 16 temaer vurderes som 'utilstrækkelig'. 7 temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og 8 temaer vurderes som 'særdeles god'.
- Røntgen og Skanning, Aarhus Universitetshospital - 6 ud af 16 temaer vurderes som 'særdeles god, 9 temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og 1 tema (forskning) vurderes som 'utilstrækkelig'.
- Røntgen og Skanning, Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Silkeborg - 11 ud af 16 temaer vurderes som 'særdeles god'. De resterende temaer vurderes som 'tilstrækkelig'.
- Urinvejskirurgisk afdeling, Hospitalsenheden Vest - 11 ud af 16 temaer vurderes som 'tilstrækkelig', 4 temaer vurderes som 'særdeles god' og 1 tema (arbejdstilrettelæggelse) vurderes som 'utilstrækkelig'.
- Akutafdelingen, Regionshospitalet Horsens - 14 ud af 16 temaer vurderes som 'særdeles god' og 2 temaer vurderes som 'tilstrækkelig'.
Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital ved besøg d. 11. januar 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinebesøg på en mindre, højt specialiseret hjerte-lungekirurgisk afdeling, der varetager uddannelse for 2 KBU læger, 1 læge i introduktionsstilling og 1 læge i hoveduddannelse.
- Indsatsområderne fra sidste besøg er i overvejende grad implementeret.
- Ved selvevalueringen deltog relevante parter, herunder alle afdelingens uddannelseslæger. Ligeledes deltog alle relevante parter ved inspektorbesøget, herunder sygehusledelsen og den afsnitsledende sygeplejerske.
- Temascoringen er overordnet set positiv, dog med en vis divergens mellem selvevalueringen og inspektorernes scoring. Temascoringen fordeler sig således med 8/4 (selvevaluering/inspektorer) temaer som ”Særdeles god”, 6/10 temaer som ”Tilstrækkelig” og 2/2 temaer som ”Utilstrækkelig”. Afdelingen vurderer følgende temaer højere end inspektorerne: ”Uddannelsesprogram”, ”Medicinsk ekspert”, ”Samarbejder”, ”Sundhedsfremmer”, ”Professionel”, ”Læringsmiljø på afdelingen”.
- Inspektorerne vurderer følgende temaer højere end afdelingen: ”Akademiker”, ”Forskning”.
- Afdelingen og inspektorerne har samstemmende vurderet ”Introduktion til afdelingen” og ”Arbejdstilrettelæggelse” som utilstrækkelig. Dette begrundes af inspektorerne med, at introduktionsprogrammet ofte ikke kan gennemføres pga. afbud fra undervisere og at arbejdstilrettelæggelsen bevirker, at uddannelseslægerne har begrænset mulighed for at deltage i operativ aktivitet.
- Inspektorerne bemærker, at der blandt uddannelseslægerne generelt er stor tilfredshed med afdelingens uddannelsesmiljø og at de oplever en tryg og god dialog med ældre kollegaer. Dette finder vi naturligvis positivt.
- Inspektorerne og afdelingen har aftalt tre nye indsatsområder, der sigter mod at bedre introduktionsprogrammet og arbejdstilrettelæggelsen. Der er angivet en tidshorisont på op til 3 måneder. Sundhedsstyrelsen støtter disse indsatsområder samt tilhørende tidshorisonter.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg primo 2023 eller snarest muligt derefter.
Børn og Unge Afdelingen, Regionshospitalet Nordjylland ved besøg d. 14. januar 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinebesøg på en lille pædiatrisk afdeling, der har uddannelsesansvar over for 2 læger i introduktionsforløb og 7 læger i hoveduddannelsesforløb (herunder pædiatri: 2, almen medicin: 5).
- Indsatsområderne fra sidste besøg er tilfredsstillende implementeret, således er der kommet tilstedeværende bagvagt i hele døgnet, forbedret supervision på fødegangen og i ambulatoriet 3 dage ugentligt, ligesom der er indført systematisk simulationstræning og der nu foreligger individuelle uddannelsesprogrammer.
- Ved selvevalueringen deltog relevante parter. Dog bemærker inspektorerne, at uddannelseslægerne kun bidrog med kommentarer efter den allerede var blevet udfyldt af UAO, UKYL og ledende overlæge. Dette finder Sundhedsstyrelsen beklageligt, da uddannelseslægernes vurdering af afdelingen i denne sammenhæng er helt central. Ligeledes deltog relevante parter ved inspektorbesøget, om end Sundhedsstyrelsen også her gerne så en bredere repræsentation af uddannelseslæger.
- Temascoringen er overordnet set ganske positiv, dog væsentligt mere positiv i selvevalueringen, der i alt vurderer 12 temaer som ”Særdeles god” og 4 temaer som ”Tilstrækkelig”. Inspektorerne vurderer i alt 9 temaer som ”Særdeles god” og 9 temaer som ”Tilstrækkelig”.
- Inspektorerne beskriver at der i afdelingen er et rart og trygt læringsmiljø med en flad struktur. Endvidere er der stor interesse for den lægelige videreuddannelse, hvilket bakkes op af ledelsen. Inspektorerne fremhæver særligt, at afdelingens prioritering af brug af vikarer til vagtdækning sikrer læring i dagstiden, hvilket Sundhedsstyrelsen finder positivt.
- Afdelingen og inspektorerne har indgået aftale om fem indsatsområder med en tidshorisont på 3-24 mdr. Flere af disse indsatsområder skal sikre fastholdelse af og videreudvikle de allerede fint iværksatte tiltag fra sidste inspektorbesøg. Sundhedsstyrelsen støtter disse indsatsområder og tilhørende tidshorisonter.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg primo 2023 eller snarest muligt derefter.
Arbejdsmedicinsk Overafdeling, Aarhus Universitetshospital ved besøg d. 31. januar 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinebesøg på en arbejdsmedicinsk afdeling med uddannelsesansvar over for 1 læge i introduktionsforløb og 3 læger i hoveduddannelse. Derudover har afdelingen 1 læge ansat i en uklassificeret stilling. Indsatsområderne fra sidst er alle implementeret.
- Ved selvevalueringen deltog relevante parter, herunder alle afdelingens uddannelseslæger. Ved inspektorbesøget deltog ligeledes relevante parter inkl. repræsentanter fra hospitalsledelsen.
- Temascoringen er i både selvevalueringen og af inspektorerne vurderet ganske positiv og med nogenlunde overensstemmelse. Begge scoringer har i alt vurderet 10 temaer som ”Særdeles god” og 6 temaer som ”Tilstrækkelig”.
- Inspektorerne beskriver, at der i afdelingen er et godt og trygt læringsmiljø samt et højt fagligt ambitionsniveau. Der beskrives en velfungerende vejlederordning med ugentlige møder, individuelt tilpassede introduktionsprogrammer og god fleksibilitet ift. arbejdstilrettelæggelse. Herudover er stort set alle uddannelseslæger forskningsaktive.
- Sundhedsstyrelsen finder det desuden positivt, at de yngre læger deltager aktivt i afdelingens undervisning, møder og konferencer, både som oplægsholdere og mødeledere.
- Afdelingen og inspektorerne har indgået aftale om fire nye indsatsområder fremadrettet. Herunder tiltag, der skal bedre supervision, kompetencevurdering og træning i vejlederrollen. Sundhedsstyrelsen kan ikke forholde sig til intern organisatoriske anliggender, men støtter de øvrige indsatsområder og tilhørende tidshorisonter.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg primo 2023 eller snarest muligt derefter.
Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital ved besøg d. 28. februar 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinebesøg på en klinisk farmakologisk afdeling, der varetager uddannelse for 3 læger i introduktionsstilling og 2 læger i hoveduddannelse.
- Indsatsområdet fra sidste besøg er opfyldt, idet alle uddannelseslæger har en uddannelsesplan efter en ensartet skabelon.
- Ved selvevalueringen deltog relevante parter. Dog er antallet af deltagere ikke angivet. Ligeledes deltog alle relevante parter ved inspektorbesøget, herunder var sygehusledelsen repræsenteret ved den lægefaglige direktør.
- Temascoringen er overordnet set meget positiv. Fraset temaet ”Forskning”, som vurderes ”Særdeles god” af afdelingen hhv. ”Tilstrækkelig” af inspektorerne, er der fuldkommen overensstemmelse mellem afdelingens og inspektorernes scoring. Inspektorerne vurderer i alt 5 temaer som ”Tilstrækkelige” og 11 temaer som ”Særdeles god”.
- Inspektorerne bemærker at afdelingens organisation og ansættelsesforhold er ganske kompliceret, da afdelingen har delte funktioner, inkl. lægelig videreuddannelse, med den klinisk farmakologiske afdeling på Ålborg Universitetshospital. Det er dog inspektorernes vurdering, at organisationen ikke har ugunstig indflydelse på uddannelsesmiljøet.
- Inspektorerne fremhæver afdelingens opdeling af arbejdsfunktionerne i 4 teams, hvilket opleves læringsfremmende af uddannelseslægerne. De har desuden angivet, at uddannelseslægerne oplever god tilgængelighed af speciallæger ift. supervision og faglige diskussioner.
- Vi finder det positivt, at alle uddannelseslæger deltager aktivt i post- og prægraduat undervisning, samt at alle speciallæger og hoveduddannelseslæger har vejlederkursus og –funktion.
- Afdelingen og inspektorerne har aftalt to indsatsområder, der vedrører afdelingens organisation og samarbejde med eksterne institutioner, hvilket Sundhedsstyrelsen ikke kan forholde sig til. Vi ser dog naturligvis positivt på alle initiativer, der tilsigter en styrkelse af uddannelsesområdet.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg primo 2023 eller snarest muligt derefter.
Mave- Tarm Kirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital ved besøg d. 21. marts 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Genbesøg på en mave-tarm kirurgisk afdeling, der siden sidste besøg er blevet fusioneret fra to afdelinger. Afdelingen varetager uddannelse for 4 læger i KBU, 4 læger i introduktionsforløb og 11 læger i hoveduddannelse. Indsatsområderne fra sidste besøg er stort set alle blevet implementeret.
- Ved selvevalueringen deltog relevante parter, herunder et bredt udsnit af afdelingens uddannelseslæger. Ved inspektorbesøget deltog ligeledes alle relevante parter inkl. repræsentation fra hospitalsledelsen.
- Inspektorernes temascoring er overordnet set meget positiv og noget mere positiv end selvevalueringens. Inspektorerne vurderer i alt 11 temaer som ”Særdeles god” og 5 temaer som ”Tilstrækkelig”, mens selvevalueringen vurderer 14 temaer som ”Tilstrækkelig” og temaerne ”Konferencernes læringsværdi” og ”Arbejdstilrettelæggelse” som ”Utilstrækkelig”. Af selvevalueringen fremgår det dog, at der er opmærksomhed på forbedring af disse to temaer.
- Inspektorerne bemærker at der siden sammenlægningen er sket betydelige uddannelsesmæssige forbedringer i afdelingen, herunder særligt ift. arbejdstilrettelæggelse om end der fortsat er forbedringsmuligheder. Der er i afdelingen en god uddannelseskultur og et stort uddannelsesteam med UAO og 3 UKYL, der hver har klart afgrænsede ansvarsområder og skemalagt tid til mødeafholdelse. Sundhedsstyrelsen finder det desuden positivt, at alle uddannelseslægerne oplever et højt fagligt niveau og god mulighed for supervision på alle niveauer samt tværfagligt.
- Afdelingen og inspektorerne har indgået aftale om fire nye indsatsområder fremadrettet med en tidshorisont på 2-30 måneder. Herunder er tiltag, der tilsigter yderligere forbedring af arbejdstilrettelæggelsen samt konferencernes læringsværdi. Sundhedsstyrelsen kan ikke forholde sig til uddannelsesforløbsmæssige anliggender, men støtter de øvrige fremsatte indsatsområder og tilhørende tidshorisonter.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg primo 2023 eller snarest muligt derefter.
Klinik Anæstesi, Regionshospital Nordjylland ved besøg d. 11. april 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinebesøg på en travl anæstesiologisk afdeling, der varetager uddannelse for 7 læger i introduktionsforløb og 3 læger i hoveduddannelsesforløb.
- Ved selvevalueringen deltog relevante parter. Dog bemærkes det, at uddannelseslægerne blot har drøftet temaerne, men ikke set det endelige temascoringsskema. Ved inspektorbesøget deltog ligeledes relevante parter, herunder var der repræsentanter fra hospitalsledelsen og en anden faggruppe.
- Temascoringen er overordnet set meget positiv og med nogenlunde overensstemmelse mellem afdelingens og inspektorernes vurdering. Dog er selvevalueringen mere positiv end inspektorernes med i alt 11 temaer vurderet som ”Særdeles god” og 5 temaer som ”Tilstrækkelig”. Inspektorerne vurderer i alt 8 temaer som ”Særdeles god”, 7 temaer som ”Tilstrækkelig” og temaet ”Arbejdstilrettelæggelse” som ”Utilstrækkelig”, hvilket begrundes med en forkortet introduktion (der dog ved rapportens indsendelse igen er planlagt til oprindelige 7 uger) samt at OP kompetencer nedprioriteres til fordel for andre aktiviteter ofte pga. travlhed.
- Inspektorerne beskriver afdelingen som et særdeles godt og fagligt bredt uddannelsessted med et stort engagement på uddannelsesområdet fra flere personalegrupper. Særligt UAO bliver fremhævet for sin indsats. Alle speciallæger og HU-læger fungerer som vejledere og stort set alle læger i afdelingen har vejlederkursus. Vejledningen i afdelingen er således sat godt i system og relevante funktioner ift. uddannelse bliver tænkt ind i den daglige planlægning. Der foreligger detaljerede introduktionsprogrammer og individuelle uddannelsesplaner. Sundhedsstyrelsen finder det desuden positivt, at der i vid udstrækning tages hensyn til den enkelte uddannelseslæges karriereplaner og –ønsker samt sikres kompetenceopnåelse i de tilfælde, hvor det ikke er opnået tidligere.
- Der er i afdelingen en aktiv forskningsenhed og fokus på at alle uddannelseslæger også er forskningsaktive. Ligesom der er fokus på, at uddannelseslægerne skal undervise. Inspektorerne beskriver, at der i det daglige foregår meget uformel, løbende undervisning og sparring. Dog er der ingen fast planlagt undervisning i afdelingen. Inspektorerne bemærker også, at afdelingen er presset pga. travlhed og besparelser, hvilket særligt går ud over I-lægernes OP kompetenceopnåelse.
- Sundhedsstyrelsen erfarer desværre, at indsatsområderne fra sidste inspektorbesøg ikke er blevet implementeret. To ud af tre nye indsatsområderne lægger sig da også op ad de tidligere, nemlig dedikeret tid og funktionsbeskrivelse til UAO og UKYL samt mere struktureret formel undervisning. Desuden er større vægtning af OP kompetencer ift. intensiv for I-lægerne aftalt som indsatsområde fremadrettet. For de tre nye indsatsområder er der fastsat en tidshorisont på 3-12 mdr. Sundhedsstyrelsen støtter de fremsatte indsatsområder og tilhørende tidshorisonter.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg medio 2023 eller snarest muligt derefter.
Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital ved besøg d. 15. maj 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinebesøg på en tand-, mund- og kæbekirurgisk afdeling, der varetager uddannelse for 1 tandlæge i introduktionsforløb og 5 tandlæger i hoveduddannelsesforløb. Indsatsområderne fra sidste inspektorbesøg er overvejende blevet implementeret.
- I selvevalueringen deltog relevante parter, heraf dog kun halvdelen af afdelingens uddannelsestandlæger. Ligeledes deltog relevante parter ved inspektorbesøget, herunder var der deltagelse fra hospitalsledelsen samt øvrige faggrupper.
- Der er fuld overensstemmelse mellem inspektorernes og afdelingens temascoring. I alt er 8 temaer vurderet som ”Særdeles god”, 7 temaer som ”Tilstrækkelig” og 1 tema (”Arbejdstilrettelæggelse”) som ”Utilstrækkelig”. Overordnet set således meget positiv. Scoringen af temaet ”Arbejdstilrettelæggelse” som ”Utilstrækkelig” begrundes med at travlhed betyder, at uddannelsestandlægerne overvejende passer de almene ambulatorier og oplever meget lidt fleksibilitet ift. at kunne gå fra til andre uddannelsesrelevante aktiviteter samt har begrænset mulighed for at se patienter i de højt specialiserede ambulatorier.
- Inspektorerne beskriver, at der i afdelingen tilbydes en særdeles udbytterig uddannelse og der fra alle personalegruppers side er et fint fokus på uddannelse. Der foreligger uddannelsesprogrammer og individuelle uddannelsesplaner for alle uddannelsestandlægerne. Uddannelsestandlægerne står desuden for planlægning af ugentlig undervisning og journal clubs der beskrives med stor uddannelsesværdi. Sundhedsstyrelsen finder det desuden positivt, at der er god supervision og systematiseret feedback ifm. operationer i GA.
- Dog har en nylig udflytning betydet, at flere seniore tandlægers operationsaktivitet er flyttet langt væk fra stamafdelingen, hvilket har reduceret muligheden for supervision af uddannelsestandlægerne i ambulatorierne. Der har desuden været udfordringer ift. kompetenceopnåelse på det 1-årige ophold på Kæbekirurgisk Afdeling, Aalborg Sygehus.
- Afdelingen og inspektorerne har indgået aftale om fire nye indsatsområder fremadrettet med en tidshorisont på 3-9 mdr. Indsatsområderne adresserer ovennævnte udfordringer med sigte på at forbedre supervisionen i ambulatorierne, reducere den ambulante arbejdsbyrde og bedre kompetenceopnåelsen på det 1-årige ophold i Aalborg. Desuden skal der fortsat være fokus på at øge kontinuiteten i patientforløbene. Sundhedsstyrelsen støtter de fremsatte indsatsområder og tilhørende tidshorisonter.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg medio 2023 eller snarest muligt derefter.
Røntgen og Skanning, Aarhus Universitetshospital ved besøg d. 12. juni 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rapporten vedrører rutinebesøg på en uddannelsesaktiv afdeling med mere end 40 uddannelseslæger.
- Afdelingen er dannet ved udflytning til det nye universitetshospital. Såvel flytning som afsnit med adskilte placeringer og funktionsområder opleves som en udfordring der arbejdes aktivt med.
- Inspektorerne scorer stort set samstemmende med selvevalueringen, dog med en markering af at temaet ”Forskning” findes utilstrækkeligt opfyldt.
- På det grundlag har afdeling og inspektorer aftalt, at der fremover arbejdes med at synliggøre mulighederne for forskning i afdelingen. Endvidere arbejder afdelingen med at bedre såvel supervision som formaliseret undervisning ligesom struktureret kompetencevurdering skal gennemføres på alle afsnit.
- Sundhedsstyrelsen støtter denne plan og planlægger med at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg i 2023 eller snarest muligt derefter.
Røntgen og Skanning, Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Silkeborg ved besøg d. 12. juni 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rapporten vedrører rutinebesøg på en afdeling med få uddannelseslæger, og som prioriterer uddannelse højt.
- Ved besøget deltog såvel uddannelseslæger som speciallæger og repræsentanter for ledelsen.
- Inspektorerne finder et godt uddannelsesmiljø med mange speciallæger ift uddannelseslæger.
- Ved besøget finder inspektorerne at alle de seksten temaer er opfyldt i tilstrækkelig eller særdeles god grad.
- At inspektorerne fremhæver mulighederne for at rumme flere uddannelseslæger, ifald de kan rekrutteres, ligger uden for Sundhedsstyrelsens ressort, men vi ser naturligvis positivt på alle muligheder, der tilsigter at styrke uddannelsesområdet.
- For det fremtidige arbejde peger inspektorerne på 5 indsatser, herunder at fokusere på fast og systematisk kompetencevurdering samt vejlederuddannelse til de kliniske vejledere og UAO.
- Sundhedsstyrelsen støtter de aftalte indsatser og planlægger med at næste inspektorbesøg finder sted som rutine besøg i 2023 eller snarest muligt derefter.
Urinvejskirurgisk afdeling, Hospitalsenheden Vest ved besøg d. 20. juni 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rapporten vedrører besøg på en afdeling dannet ved fusion af to, hvoraf den ene var planlagt til opfølgende besøg.
- Ved besøget deltog 11 af 17 uddannelseslæger, 7 af 19 speciallæger samt lægefaglig direktør.
- Inspektorerne fandt at temaet Arbejdstilrettelæggelse var utilstrækkeligt udfyldt, og de øvrige 15 temaer var tilstrækkeligt eller særdeles godt opfyldt.
- De aftalte indsatsområder fokuserer således også på hvordan effekten af arbejdstilrettelæggelsen kan ændres til fordel for den lægelige videreuddannelse i afdelingen. Yderligere aftales at brugen af systematisk kompetencevurdering fremmes.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg i 2023 eller snarest muligt derefter.
Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest, Regionshospitalet Horsens ved besøg d. 25. juni 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rapporten vedrører rutinebesøg fire år efter sidste besøg.
- Ved besøget mødtes inspektorerne med 11 af afdelingens 23 uddannelseslæger, 7 af de 14 speciallæger, samt repræsentanter for ledelsen.
- Inspektorerne vurderer de 16 temaer noget mere positivt end selvevalueringen, og en del bedre end ved forrige besøg. Kun to temaer vurderes tilstrækkeligt, øvrige 14 som særdeles godt opfyldt.
- Inspektorerne har aftalt med afdelingen at der fortsat fokuseres på forskningsformidling og anbefaler rutinebesøg om 4 år.
- Sundhedsstyrelsen støtter dette og planlægger med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg i 2023 eller snarest muligt derefter.
Bilag
23. Orientering: Status fra Følgegruppen for de generelle kurser
Følgegruppen for de generelle kurser indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
På mødet i Rådet den 6. marts 2017 havde Rådet en temadrøftelse vedr. de generelle obligatoriske kurser i den lægelige videreuddannelse. En del af konklusionen fra mødet blev, at Rådet fremover ønskede en årlig præsentation af evalueringerne, fra de obligatoriske generelle kurser. Dertil mulighed for at se på udviklingen i evalueringerne over tid og på tværs af kurser.
Følgegruppen for de generelle kurser har efterfølgende arbejdet på at ensarte evalueringsspørgsmålene på tværs af de generelle kurser, såvel som kurserne der udbydes til vores uddannelsesgivere (UAO-kurser, tutorlægekursus og vejlederkursus). Denne er trådt i kraft med årsskiftet 2018/2019. Dette betyder også, at evalueringerne fra 2018 følger de tidligere evalueringsskemaer, hvor der, på tværs af kurserne, ikke stilles de eksakt samme spørgsmål.
Grundlæggende fik de generelle kurser i 2018 flotte evalueringer, der ligger over middel. Langt de fleste evalueringsspørgsmål besvares på en skala fra 1-5, hvor 5 er mest positivt. Ingen spørgsmål, der skal besvares på denne skala har fået en gennemsnitlig evaluering under værdien 3. Enkelte spørgsmål skal besvares på en skala hvor middelværdien er mest positiv. Dette gør sig blandt andet gældende for spørgsmålet vedr. det faglige niveau, hvor der skal svarer "For lavt" (1), "Passende" (3), "For højt" (5). Alle spørgsmål der stilles efter denne skala scorerede i 2018 mellem 2,9 og 3,2.
Selvom kurserne i 2018 ikke har stillet de eksakt samme spørgsmål, har de fleste dog spurgt ind til det faglige indhold, anvendeligheden og hvorvidt kurserne lever op til formålet. Resultaterne fra 2017 og 2018 ser herunder. Hvis et kursus ikke fremgår i figuren, skyldes det, at der i evalueringerne fra kurset ikke bliver stillet spørgsmål til pågældende emne.
Kursets faglige niveau (Gennemsnit af 1-5, hvor 3=passende)
Anvendelighed og relevans i hverdagen (Gennemsnit af 1-5, hvor 5=I meget høj grad)
Lever kurset op til formålet (Gennemsnit af 1-5, hvor 5=I meget høj grad)
Følgegruppen er opmærksom på at evalueringer for SOL 1 og delvist SOL 3, skiller sig ud fra de øvrige kurser, med laverer evalueringer ift. de øvrige kurser. Af samme årsag gennemgik SOL 1 en større revidering i 2016 og 2017. Dertil udvikles kurset forsat og følgegruppen følger nøje med i udviklingen. Den nationale følgegruppen for de generelle kurser, har desuden nedsat en separat arbejdsgruppe, der skal se på, hvorledes SOL-kursernes kan og skal sammensættes i fremtiden.
Udover arbejdet med en fælles evalueringsramme og revisionen af SOL 1 kurset har følgegruppen for de generelle kurser, på de to møder, der har været afholdt i 2018 og 2019, arbejdet med følgende
- Revision af akutkurserne som følge af ny målbeskrivelse for KBU-uddannelsen. Den nye målbeskrivelse medførte bl.a. at der skal forgå egentlig kompetencevurdering under akutkurset. Dette er blevet implementeret godt på begge kurser.
- Følgegruppen har taget hul på, hvilke krav vi kan og skal stille til vores undervisere på kurserne, og hvordan vi understøtter udviklingen af disse. Dette arbejde pågår fortsat.
- Følgegruppen har bidraget med input til behovsanalysen vedr. fremtidens generelle kurser, hvilket Bente Malling har stået i spidsen for på vegne af den nationale følgegruppe for de generelle kurser.
- Revideret kommissorium for følgegruppen.
- Forretningsorden for følgegruppen.
Herunder planlægger følgegruppen, at den fra og med marts 2020 årligt afrapporterer til Rådet på Rådets første møde i året (marts). Dermed vil Rådet få de mest tidstro og aktuelle data vedr. evaluering af kurserne.
24. Orientering: Status fra Udvalget for udvikling af uddannelsesgivende
Udvalget for Udvikling af Uddannelsesgivende indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Den 10. december 2015 godkendte Rådet oprettelsen af Udvalget for udvikling af uddannelsesgivende (UUU) og det dertilhørende kommissorium. Dertil besluttede Rådet, at udvalget skulle evalueres efter et år. Den 8. december 2016 præsenterede Bente Malling status for UUU, hvorefter Rådet besluttede at fastholde UUU. Et af områderne UUU allerede arbejdede med i 2016 var ideen omkring at kompetenceudviklingsforløb for UKYL'er og DYNAMU'er.
UUU har arbejdet videre med dette og præsenterede i september 2018 Rådet for resultaterne fra UUUs behovsafdækning vedr. et kompetenceudviklingstilbud til UKYL'er og DYNAMU'er i Videreuddannelsesregion Nord. Rådet besluttede at bakke op om, at der skulle arbejdes videre med forslaget og der skulle afsøges muligheder for mulig finansiering. Der er nu fundet midler til et pilotforsøg og UKO Berit Toftegaard har indvilget i at stå i spidsen for projektet. Dertil har ledende lektor fået tilsagn fra flere klinikkere, der gerne vil indgå i projektet. Endvidere deltager AC-fuldmægtig Trine Kirkegaard fra VUS. Det næste skridt bliver nedsættelse af arbejdsgruppen.
Herudover har UUU beskæftiget sig med følgende:
- Revision af Vejlederkurset for speciallæger. Dette har blandt andet medført, at alle deltagere forud for kurset skal udfylde et læringsskema, hvilket der følges op på, på sidste dag på kurset. Derudover er der indarbejdet nye øvelser og modeller, blandt andet den retningsstyret samtale og SWOT-analyse. Desuden er der skabt mere sammenhæng mellem kursets forskellige emner, ved at "trække tråde" frem og tilbage i løbet af kurset.
- Hvorledes vi på kurserne for uddannelsesgivende kan være med til at understøtte en åben og konstruktiv kultur omkring brugen af evaluer.dk.
- Drøftelser omkring, hvilke krav man kan og skal stille til undervisere på de kurser UUU fungerer som kursusråd for. Hertil hvorledes man kan understøtte rekrutteringen af undervisere til kurserne. Dette arbejde er fortsat i gang. Et element bliver bl.a. en afdækning af, hvilke undervisere vi har ift. uddannelse og erfaring. Dertil en eventuel kravspecifikation ift., hvilke kompetencer en underviser skal have eller tilegne sig i forbindelse med jobbet som underviser.
- En fælles spørgeramme for kursusevalueringerne, således det er muligt at følge udviklingen i evalueringerne over tid og på tværs af kurser. Spørgerammen for kurserne under UUU svarer til spørgerammen for de generelle obligatoriske kurser. Den nye spørgeramme er blevet implementeret i løbet af 2018.
UUU har desuden beskæftiget sig med indholdet i kursusevalueringerne. Kurserne modtager flotte evalueringer og der opleves stor tilfredshed med kurserne.
Tutorlægekurset i Region Nordjylland anvender i øjeblikket ikke et spørgeskema, men modtager feedback ved kursets afslutning. Herfra oplyses det, at der er tilfredshed med kurset og tilrettelæggelsen. Tutorlægekurser i Region Midtjylland oplyser, at de efter en større revision for 2 år siden modtager positive evalueringer og oplever, at de leverer det rigtige indhold.
Kursusledelsen fra Vejlederkurset oplyser, at de fleste deltagere er meget tilfredse med indhold, niveau og brugbarhed i hverdagen. De emner, kursisterne gennemgående finder mest brugbare er: Samtale med retning, Når det er svært og Kompetencevurdering.
Kursusledelsen fra UAO kurset oplyser, at kursisterne udtrykker, at de har et stort udbytte af kurset, og at kurset rammer de mål, der er for kurset. Dertil oplyser kursusledelsen, at kurset udvikles løbende. Til næste hold har man bl.a. valgt at afprøve en workshop med et redskab til arbejdsgangsanalyse og forsøger at koble det med udarbejdelsen af uddannelsesprogrammerne.
Det varierer fra kursus til kursus, hvor mange, der besvarer evalueringerne. UAO kurset har i særdeleshed en høj svarprocent, hvilket skyldes en meget vedholdende kursusledelse, der bl.a. udsender rykkere. Vejlederkurset har arbejdet med svarprocenten og har fra 2018 til 2019 formået at øge svarprocenten fra 33 % til 50 %.
Herunder fremgår de gennemsnitlige scorer for nogle af de centrale parametre i evalueringerne; niveau, udbytte og opfyldelse af forventninger.
Spørgsmålene er besvaret på en skala fra 1 til 5, hvor 5= Helt enig.
Note:*Der er svaret på en skala fra 1-5, hvor 3= passende
Note:*baseret på 4 besvarelser
Efter denne statusorientering planlægger UUU at give en årlig afrapportering til Rådet. Dette på Rådets første møde i pågældende år. Første gang bliver marts 2020, lige som følgegruppen for de generelle kurser.
25. Orientering: Behandling af uddannelsesprogrammer i UGUP
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer(UGUP) har afholdt møde den 28. juni 2019
Ved mødet blev 21 programmer vurderet.
To HU-programmer fra anæstesiologi blev ikke godkendt. De to programmer indeholder hver to delansættelser, hvoraf det kun var den ene delansættelse, der indgik i programmerne.
De øvrige 19 uddannelsesprogrammer blev godkendt eller betinget godkendt.
Resterende møder i UGUP i 2019:
13. september 2019
29. oktober 2019 (ekstra møde)
13. december 2019
Afleveringsfrist for uddannelsesprogrammer til vurdering er en måned før mødedato.
26. Orientering: mødedatoer i DRRLV 2020
Sagsfremstilling
Videreuddannelsessekretariatet foreslår følgende datoer til møder i DRRLV i 2020
Mødedato | Sted |
9. marts | Aarhus |
27. maj | Aalborg |
30. september | Viborg |
10. december | Aarhus |
DRRLV bedes venligst tilkendegive, hvis nogle af ovenstående datoer giver store problemer ift. mødeafholdelse i 2020.,
27. Eventuelt (10 min. kl. 17.20-17.30)
Beslutning
Der er blevet udarbejdet tre-timers rapport for Aalborg UH.
28. Deltagere
Sagsfremstilling
Deltagere
Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør Regionshospitalet Randers, formand
Ditte Hughes, afdelingschef, suppleant for den regionale administration, Region Midtjylland
Claus Thomsen, lægefaglig direktør Aarhus Universitetshospital, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Susanne Nøhr, uddannelseskoordinerende overlæge Aalborg Universitetshospital, uddannelsesgivende læger, Region Nordjylland
Inge Marie Møller, PKL i Gynækologi og obsetetrik, Regionshospitalet Randers, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Line Agger Kolstrup, 1. reservelæge, Hospitalsenheden Vest, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland
Tue Kruse Rasmussen, reservelæge Aarhus Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland
Søren Prins, praktiserende læge, almen praksis, Region Midtjylland
Peter Grydehøj, uddannelsesansvarlig overlæge Psykiatrien Region Midtjylland, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Jonas Bruun Kjærsgaard, reservelæge almen praksis, uddannelsessøgende læger, Region Nordjylland
Lisbet Hørslev Pedersen, specialkonsulent, suppleant for den regionale administration, Region Nordjylland
Berit Skjødeberg Toftegaard, uddannelseskoordinerende overlæge, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Inger Brødsgaard, ledende overlæge Klinik Psykiatri Syd, uddannelsesgivende læger, Region Nordjylland
Thomas Larsen, lægefaglig direktør, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland
Anne Ramlov, 1. reservelæge Aalborg Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland
Morten Kjølbye, uddannelseskoordinerende overlæge Psykiatrien, Suppleant for hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland
Jens Peter Nielsen, uddannelseskoordinerende overlæge Hospitalsenhed Midt, Suppleant for hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Fra VUS
Mads Skipper, sekretariatschef
Trine Kirkegaard Petersen, sagsbehandler
Maja Bertz Hansen, sagsbehandler
Maria Langschwager, 1. reservelæge/sagsbehandler
Bertil Selde Krogh, sagsbehandler
Kasper Hedegaard Clausen, sagsbehandler
Mette Dahl Jacobsen, sagsbehandler, referent
Gæster
Torkil Lawaetz, sekretariatschef, Lægeforeningen Region Midtjylland
Ulrik Tarp, Konstitueret Ledende overlæge Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland
Simon Ladehoff Thomsen, Uddannelsesansvarlig overlæge, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland
Sten Larsen, Ledende overlæge, Ortopædkirurgi, Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland
Claus Möger, Uddannelsesansvarlig overlæge, Ortopædkirurgi, Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland
Jens Ulrik Brahe, UKYL, Ortopædkirurgi, Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland
Svend Erik Østgaard, PKL i Ortopædkirurgi, Region Nordjylland
Mikkel Seneca, formand, Lægeforeningen, Region Midtjylland
Afbud
Bente Malling, ledende lektor, postgraduat lægelig kompetenceudvikling
Tina Gram Larsen, lægefaglig direktør, Psykiatrien, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland
Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør Hospitalsenhed Midt, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør Aalborg Universitetshospital hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland
Rikke Skou Jensen, vicedirektør, den regionale administration, Region Midtjylland
Thea Heide Faaborg, 1. reservelæge Regionshospital Nordjylland, uddannelsessøgende læger, Region Nordjylland
Ina Houmann Jensen, Næstformand i Yngre Læger i Region Nordjylland, på vegne af Lægeforeningen i Region Nordjylland
Peter Thaysen Laurberg, uddannelsessøgende læger, Lægeforeningen, Region Nordjylland
Søren Pihlkjær Hjortshøj, institutleder på Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
Gurli Lauridsen, uddannelseschef, den regionale administration, Region Nordjylland
Ikke til stede:
Per Höllsberg, studieleder for medicin, Health - Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, Aarhus Universitet
Jens Friis Bak, lægefaglig direktør Hospitalsenheden Vest, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Christine Kroer Nielsen, uddannelsessøgende læger, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland