Det Regionale Råd For Lægers Videreuddannelse. 05. december 2019 (Referat)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse
Her finder du dagsordener og referater for møder i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer
Dagsordener og referater fra møder i Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer offentliggøres ikke.
Hvilke uddannelsesprogrammer, der er blevet godkendt af udvalget fremgår af dagordnen til møderne i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
til
mødet i
den 5. december 2019 kl. 14:00
i Konferencerum, OPA 15 (908728290), Regionshuset Aarhus, Olof Plames Alle 15, 8200 Aarhus N
1. Godkendelse af dagsorden (5 min. kl. 14.00-14.05)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender dagsordenen. |
Sagsfremstilling
Dagsordenen er vedlagt som bilag.
Dagsordenspunkterne 15 til 22 er orienteringspunkter, der kun behandles på mødet, såfremt et medlem af Rådet ønsker dette. Såfremt et punkt ikke aktivt behandles på mødet, godkendes indstillingen per automatik.
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
Der var ingen ønsker om at omlægge skriftlige orienteringspunkter til mundtlig drøftelse.
2. Godkendelse af referat (5 min. kl. 14.05-14.10)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender referatet. |
Sagsfremstilling
Referatet er vedlagt som bilag.
Der er ikke indkommet skriftlige bemærkninger til referatet.
Beslutning
Der var ingen kommentarer til referatet .
Referatet blev godkendt.
3. Oplæg til kvalitetsmodel (30 min. kl. 14.10-14.40)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager præsentationen af kvalitetsmonitoreringsmodellen til orientering, og |
at | Rådet godkender kvalitetsmodellen samt foreslået plan for afrapportering. |
Sagsfremstilling
På møde d. 6. december 2018 i DRRLV blev kvalitetsmonitorering behandlet som temadrøftelse. Her blev der også præsenteret et overblik over de mulige områder indenfor kvalitetsmonitorering i Videreuddannelsesregion Nord. Det blev besluttet, at DRRLV på et senere møde skulle præsenteres for et oplæg omhandlende relevante fokusområder/inspiration og mulige datakilder relateret hertil.
CESU og VUS har i fællesskab udarbejdet en kvalitetsmonitoreringsmodel samt et årshjul/oversigt for opgaverne, som knytter sig hertil.
Oplæg kl 14.10-14.25: Temadrøftelsen indledes med et oplæg med præsentation af modellen v/Bente Malling:
- Den forudgående proces for udarbejdelse af modellen
- Formål med kvalitetsmonitorering og gevinster heraf
- De forskellige områder, der monitoreres på og hvordan
Der vil i forbindelse med oplægget være mulighed for at stille spørgsmål og evt. kommentere på specifikke elementer i modellen.
På baggrund af modellen foreslår CESU og VUS følgende årshjul for afrapportering til DRRLV:
- Marts-møde i DRRLV, skriftlig orientering: Kvaliteten i den teoretiske uddannelse af øvrigt faculty (UUU)
- Maj-møde i DRRLV, skriftlig orientering: De generelle kurser og forskningstræning
- September-møde i DRRLV, skriftlig orientering: PUF, Forskning og udvikling
- December-møde i DRRLV, skriftlig orientering: Struktur og formelle rammer, andet
Afrapporteringen vil altid tage udgangspunkt i de 12 måneder forud for afrapporteringen.
Derudover foreslås det, at der behandles en overordnet opsamling på hele kvalitetsmodellen på et særskilt dagsordenspunkt på det årlige december-møde i DRRLV. Her vil der også være mulighed for, at Rådet drøfter det overordnet perspektiv på kvalitetsmonitoreringen og udviklingen fra år til år. Der vil som baggrund til drøftelsen årligt blive udarbejdet en samlet rapport, som behandler al data indsamlet fra samme tidsperiode.
Indsamling og strukturering af data er endnu ikke systematiseret. Dette vil ske løbende i 2020. Efter et fuldt afrapporteringsår vil der ske en evaluering af modellen og tilgangen til afrapportering til DRRLV.
Drøftelse kl. 14.25-14.40:
På baggrund af ovenstående ønskes en kort drøftelse i plenum med henblik på godkendelse af den fremlagte kvalitetsmonitoreringsmodel og årshjul for afrapportering til DRRLV.
Beslutning
Punktet blev indledt med et oplæg af Ledende lektor Bente Malling med præsentation af den aktuelle kvalitetsmonitoreringsmodel. Derudover fremgik baggrunden for udarbejdelse af modellen af oplægget.
- Det blev pointeret, at det må betragtes som meget meningsfyldt, at DRRLV systematisk drøfter uddannelseskvaliteten i videreuddannelsesregionen, da et af hovedformålene med at etablere DRRLV er at sikre høj kvalitet i den lægelige videreuddannelse jf. rådets forretningsorden.
- Der planlægges med en evaluering af/status på modellen efter det første år med afrapportering for at tage temperaturen på, hvordan modellen og dataindsamlingen fungerer.
Der blev udtrykt bekymring for, hvorvidt indførsel af kvalitetsmonitoreringsmodellen betyder en øget arbejdsbyrde omkring indrapportering af data og det blev klarlagt at data i forvejen indsamles, men vil blive systematiseret i højere grad med modellen, også ift. afrapportering til DRRLV. Arbejdsbyrden med at fremlægge data/kvaliteten på meningsfuld og gennemsigtig facon placeres hos VUS og CESU.
Kvalitetsmonitoreringsmodellen vil ikke erstatte hospitalernes årsrapporter om den lægelige videreuddannelse.
Det blev drøftet, at det kan være meningsfyldt at tage en drøftelse af fælles standarder for UAO'ernes kompetenceniveau, den bedst mulige udnyttelse af UAO'ernes faglighed og udbuddet kompetenceudvikling til UAO'erne på tværs af videreuddannelsesregionens hospitalsenheder på et marts-møde i DRRLV. Dette emne kan ikke indeholdes i afrapporteringen af faculty development, men er bestemt relevant.
DRRLV godkendte den fremlagte kvalitetsmonitoreringsmodel. Det blev aftalt, at DRRLV efter et års afrapportering drøfter, om der er behov for evt. justeringer/tilpasninger af modellen. I forbindelse med denne status vil det også være muligt at frembringe bekymringer, hvis erfaringerne viser, at modellen giver en unødig øget arbejdsbyrde.
Bilag
4. Temadrøftelse: Dimensioneringsplan 2021-2025 (60 min. kl. 14.40-15.40)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet drøfter høringssvar til Sundhedsstyrelsen vedrørende dimensioneringsplanen for 2021-2025 |
Sagsfremstilling
Det regionale Råd for Lægers Videreuddannelse er høringspart i forhold til den kommende dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen. Der er lagt op til en dimensioneringsplan for perioden 2021-2025.
Der ønskes en drøftelse af hovedbudskaber i Videreuddannelsesregion Nords høringssvar.
På baggrund af Rådets drøftelse udarbejder Videreuddannelsessekretariatet et endeligt høringssvar.
Tidsplan for punktet på mødet
- Punktet indledes af sekretariatschef, Mads Skipper (ca. 10 min.). Præsentationen vil indeholde en beskrivelse af processen og uddybe nedenstående udkast til hovedbudskaber.
- Åben runde (ca. 20. min.), hvor rådets medlemmer har mulighed for at komme med kommentarer, spørgsmål og eventuelt andre forslag til hovedbudskaber.
- Rådet drøfter (ca. 30. min.), hvilke hovedbudskaber der skal indgå i høringssvaret.
Status og proces
1. oktober 2019 fremsendte Sundhedsstyrelsen høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelsen af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2021-2025. Høringsfristen til Sundhedsstyrelsen er 3. februar 2020.
De to politiske regioner – Region Nordjylland og Region Midtjylland – i Videreuddannelsesregion Nord er på nuværende tidspunkt i gang med at forberede deres respektive høringssvar. I den forbindelse har der i Region Nordjylland været en høring af regionens hospitalsenheder. I Region Midtjylland har der været en høring af regionens hospitalsenheder og de tværfaglige specialeråd.
Lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør Lone Winter Jensen og kontorchef Mads Skipper indgår via en national arbejdsgruppe under Danske Regioner i forarbejdet til høringssvar fra Danske Regioner. Høringssvaret fra Danske Regioner bliver politisk godkendt december 2019.
Til orientering er vedlagt tidligere høringssvar fra Videreuddannelsesregion Nord til dimensioneringsplanen 2018-2021 (den nuværende).
Arbejdsspørgsmål fra Sundhedsstyrelsen
1: Hvordan opleves den nuværende balance mellem udbuddet og efterspørgslen på speciallæger? Er der forskel på regionsniveau?
2: Er der særlige kommunale og/eller regionale forskelle i efterspørgslen og udbuddet, som den kommende dimensioneringsplan skal tage højde for?
3: Vurderes udviklingen i efterspørgslen af speciallæger de kommende år at være større eller mindre end det forventede udbud, jf. hovedscenariet Figur 10? Med hvilken begrundelse?
4: Hvilke faktorer forventes at kunne få indflydelse på behovet for speciallæger?
Udkast til hovedbudskaber i høringssvar
I det forberedende arbejde på området har Videreuddannelsessekretariatet været i dialog med en lang række interessenter, været direkte involveret i høringsprocessen i de to politiske regioner og været med i den nationale arbejdsgruppe under Danske Regioner. På baggrund af dette arbejde og tidligere input fra drøftelser i DRRLV 27. maj 2019 er der nedenfor præsenteret et udkast til hovedbudskaber i det tiltænkte høringssvar.
- VUR Nord ønsker, at det samlede antal hoveduddannelsesforløb på nationalt plan fastholdes.
- Der er fortsat ubesatte stillinger i videreuddannelsesregion Nord.
- Den nuværende ramme sikrer stigning i antallet af speciallæger.
- Dimensioneringsplanen sikrer styring på tværs af videreuddannelsesregionerne.
- VUR Nord ønsker, at den nationale styring via en dimensioneringsplan fastholdes, med en mulighed for fleksibilitet.
- Dimensioneringsplanen er et redskab til at arbejde for lighed i sundhed.
- Dimensioneringsplanen er en mulighed for at sikre balance mellem specialer.
- Dimensioneringsplanen er en mulighed for nationalt at foretage prioriteringer og se på helhedsløsninger på tværs af landet.
- Fleksibiliteten skal sikre mulighed for at kunne tilpasse i en plan, der rækker mange år frem.
- Fleksibiliteten skal sikre regionale muligheder for at øge dimensioneringen for særligt trængte specialer, hvis rekrutteringssituationen forbedres.
- VUR Nord anbefaler, at uddannelsesstrukturen på sigt gøres mere fleksibel med henblik på større agilitet i forhold til opgavevaretagelsen.
- Nye og anderledes arbejdsopgaver påvirker kompetencekravene (ændret patientpopulation).
- Der skal løbende arbejdes med generalist versus specialist kompetencer.
- Ændringer i organisering stiller nye krav (eksempelvis øget samarbejde med primærsektor).
Beslutning
Temadrøftelsen blev indledt med et oplæg af sekretariatschef Mads Skipper med primært fokus på den foreløbige proces med høring af dimensioneringsplan og indkomne inputs til et samlet høringssvar fra Videreuddannelsesregion Nord:
- Processen har været udfordret af den korte høringsperiode på Sundhedsstyrelsens udsendte materiale i forhold til mødekadencer i relevante beslutningsfora, herunder rådet. Der er høringsfrist d. 3. februar 2020, hvilket kræver udarbejdelse af høringssvaret snarest, så der ikke skal afholdes ekstraordinære møder i de relevante mødefora.
- Dimensioneringen har været drøftet i besluttende fora i de to driftsregioner og der vil blive udarbejdet separate høringssvar fra driftsregionerne, VUR Nord og Danske Regioner
- Der rettes i forbindelse med høringssvaret en særlig opmærksomhed på akutmedicin- , som på nuværende tidspunkt ikke er indeholdt i dimensioneringsplanen, og de dimensionerede stigninger i almen medicin ift. udfordringer med især uddannelseskapacitet.
- Centrale temaer i drøftelserne til nu har bl.a. været: Efterspørgsel og behov, økonomi, uddannelseskapacitet, lighed i sundhed ift. øst/vest dilemma med antal speciallæger per indbygger samt dimensioneringsplan som styringsredskab. Det kan være en svær udfordring med stam styring ift. at forudse det kommende behov for fremtidens sundhedsydelser.
På baggrund af sagsfremstillingen og oplægget på mødet drøftede DRRLV det kommende høringssvar. Drøftelsen tog udgangspunkt i hovedbudskaberne opstillet i sagsfremstillingen. I drøftelsen var der en række tilkendegivelser, der er samlet nedenfor i nogle forskellige temaer. Temaerne er udtryk for de tilkendegivelser, der blev givet på mødet.
Fleksibilitet
Det blev tilkendegivet, at en evt. fleksibilitet skal følges af en national styring. Der blev udtrykt bekymring for, at det kunne give en større national skævvridning ift. lighed i sundhed, hvis fleksibiliteten var lokalt forankret uden en national styringsramme. Muligheden for at udnytte fleksibiliteten som rekrutteringsmulighed til lægedækningstruede områder blev nævnt.
Uddannelseskapacitet og andre ressourcer
Vigtigheden i at sikre tilstrækkelig uddannelseskapacitet til uddannelseslægerne indeholdt i dimensioneringsplanen blev drøftet. Det blev italesat, at der udover speciallægekapacitet i fremtiden også kan være udfordringer med, at der er relevante patientgrupper til at sikre uddannelseskvaliteten. Det blev betragtet som centralt ikke at uddanne flere læger, end det er muligt at sikre den uddannelsesmæssige kvalitet for.
Der blev orienteret om, at PLO vurderer det nødvendigt at øge dimensioneringen indenfor almen medicin i en tidsbegrænset periode for derefter at nedskalere til den nuværende dimensionering igen. Der blev fra DRRLV udtrykt bekymring for, om der under en øget dimensionering vil være tilstrækkelig med uddannelseskapacitet til at sikre en tilstrækkelig god kvalitetsmæssig uddannelse til alle. Det blev italesat, at manglende uddannelseskapacitet generelt er en stigende udfordring.
Optag til medicinstudiet på universiteterne
Med mindre dimensioneringen øges betydeligt, vil der i den kommende dimensioneringsperiode komme en situation, hvor der alt andet lige vil være flere potentielle ansøgere til hoveduddannelsesstillingerne, end der er stillinger til. DRRLV anbefaler, at der kigges på, om der skal optages færre på medicinstudiet. Derudover blev det nævnt, at nyuddannede ofte slår sig ned i det lokalområde, hvor de er uddannet fra og dette evt. burde tages i betragtning ift. evt. justeringer på optaget på medicinstudiet for at sikre en balanceret national lægedækning.
Fremtidens sundhedsvæsen
Det var vurderingen i DRRLV, at den nuværende dimensioneringsramme antalsmæssigt sikrer den nødvendige stigning af speciallæger, som der vil være et fremtidsmæssigt behov for. Der var derudover en drøftelse af, at en øget dimensionering af introduktionsstillingerne i en tidsbegrænset periode evt. kan sikre et tilstrækkeligt rekrutteringsgrundlag til hoveduddannelsesstillingerne. Heri blev det betragtet som vigtigt med en bred minimum-maksimum dimensioneringsramme på nationalt plan.
Behovet for og mulighederne for at udarbejde en fremtidig efterspørgselsprognose blev drøftet. Det blev foreslået, at det kommende høringssvar indeholder en anmodning om udarbejdelsen af en efterspørgselsprognose. Det blev også drøftet, at tidsperioden for den kommende dimensioneringsplan er forholdsvis lang (fem år), hvilket kan gøre det vanskeligt at imødegå evt. ændringer i sundhedsvæsenet/de fremtidige sundhedsydelser. Heri kan det også være svært på langt sigt at forudse, hvordan evt. opgaveglidninger imellem afdelinger eller faggrupper kan påvirke fremtidige behov. Dimensioneringsplanen kan også have udfordringer med ændrede samfundsmæssige forhold, teknologiudvikling med mere.
Derudover blev det italesat, at DRRLV generelt oplever en øget interesse fra uddannelseslægerne for at arbejde på deltid. Dette kan udfordre det uddannelsesmæssige indhold i et uddannelsesforløb.
Formanden skitserede en opsamling på de samlede drøftelser i DRRLV
Følgende opmærksomhedspunkter blev især betragtet som centrale i det kommende høringssvar:
- Anbefaling om at fastholde den nuværende dimensioneringsramme på landsplan for at sikre en tilstrækkelig stigning i antal speciallæger. Rammen skal være fastlagt efter efterspørgslen/behovet for læger.
- Anbefaling om at undersøge det nødvendige optag af medicinstuderende ift. lægedækningen på landsplan.
- Det er afgørende, at dimensioneringsplanen også fremadrettet understøtter, at der er et passende udbud af speciallægeuddannelser fordelt geografisk og på specialer. Dimensioneringsplanen skal i videst muligt omfang tage højde for forventet efterspørgsel, uddannelseskapacitet og uddannelseskvalitet.
- Det kan være anbefalingsværdigt at indføre en form for fleksibilitet i Videreuddannelsesregionen kombineret med et nationalt styringsredskab fx for at sikre agilitet i lægedækning i lægedækningstruede områder eller indenfor bestemte specialer.
- Akutmedicin skal medtages i dimensioneringsplanen på lige fod med de andre specialer.
- DRRLV er indforstået med, at der foreligger et arbejde med at komme med anbefalinger på nedjusteringer af specialer, hvis akutmedicin bliver indskrevet i den nuværende dimensioneringsramme. VUR Nord forventer, at Sundhedsstyrelsen angiver en retning for, hvor det vil være formålstjenstlig at nedjustere.
- Det kan være en fordel at arbejde med en kortere tidsperiode for dimensioneringsplanen end fem år.
Det blev aftalt, at Videreuddannelsessekretariatet udarbejder et høringssvar, som sendes til formanden (og evt. nogle få andre rådsmedlemmer, udstukket af formanden) til kommentering på vegne af et samlet DRRLV.
Bilag
6. Evalueringsrapport om vejledningskurset for intro-læger (15 min. kl. 15.50-16.05)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager oplæg vedr. evalueringsrapport til orientering. |
Sagsfremstilling
Rapporten 'Fra vejlederkursus til daglig uddannelsespraksis' udkom i 2019 og er en forskningsbaseret evalueringsrapport om vejlederkurset for læger i introduktionsuddannelsen i Videreuddannelsesregion Nord - med særligt fokus på projektdagen. Rapporten er udarbejdet af Antropolog, Ph.d. og adjunkt Pernille Andreassen og Ledende Lektor Bente Malling. Undersøgelsen er finansieret af Region Midtjylland og Region Nordjylland i fællesskab.
Undersøgelsens formål har været at belyse intro-lægernes udbytte af kurset og især projektdagen samt handleplaner. Derudover har undersøgelsen haft til formål at belyse, hvordan projektdag og handleplan modtages på intro-lægernes ansættelsessteder og den eventuelle indflydelse, som projektdag og handleplan har på udbredelse af kompetencevurdering de involverede steder.
Punktet består af et oplæg omhandlende rapporten v/Ledende Lektor Bente Malling
Beslutning
Punktet udgik pga. tidsnød.
7. Bekymringsbrev ang. kvaliteten af den lægelige videreuddannelse i psykiatrien (30 min. kl. 16.05-16.35)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse drøfter bekymringsbrevet fra psykiatrien, herunder den videre proces i forhold til at håndtere bekymringerne |
Sagsfremstilling
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg i psykiatri har formuleret et bekymringsbrev angående den lægefaglige uddannelse i psykiatri i Videreuddannelsesregion Nord.
Bekymringsbrevet beskriver de lægefaglige problemer, som uddannelseslæger og uddannelsesansvarlige overlæger i psykiatrien oplever.
Afsenderne af brevet anfører, at formålet med brevet er, at få problemerne italesat overfor psykiatriledelserne i Videreuddannelsesregion Nord samt at få budskabet sendt videre til det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse. Brevet er blandt andet udarbejdet i forlængelse af, at det specialespecifikke uddannelsesudvalg i psykiatri i Videreuddannelsesregion Øst har ytret deres bekymringer i forhold til uddannelseskvaliteten i psykiatrien over for deres Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.
Bekymringsbrevet kan ses i bilag.
PKL, Morten Kjølbye deltager under dette punkt
Beslutning
Baggrunden for udarbejdelsen af bekymringsbrevet og ønsket om behandling af dette i DRRLV blev kort gennemgået:
- Bekymringerne for kvaliteten af den lægelige videreuddannelse i psykiatri er blevet behandlet i det specialespecifikke uddannelsesråd.
- I brevet bliver der anført manglende tid og mulighed til at uddanne lægerne, idet drift fylder meget på afdelingerne pga. speciallægemangel og opgaveglidning.
- Videreuddannelsesregion Øst har også nedsat en Psykiatri Task-force gruppe, som i øjeblikket arbejder med mulige løsningmodeller, som der kan hentes inspiration fra.
Det blev italesat, at der siden udsendelsen af bekymringsbrevet er kommet et større ledelsesmæssigt fokus på de uddannelsesmæssige vilkår på afdelingerne samt et øget nationalt fokus på Psykiatrien. Der er iværksat flere forskellige konkrete tiltag fx praksis med at "koble dagens uddannelsespar" sammen for at fremme mesterlære. DRRLV fandt det relevant at følge de konkrete tiltag for at være bevidst om udviklingen af den uddannelsesmæssige kvalitet på hospitalsenheder.
Det blev konkluderet, at bekymringsbrevet behandles ved førstkommende lejlighed i videreuddannelsesregionens egen Psykiatri Task-force gruppe, som opstartes på ny efter en periode med pause pga. udskiftning på de ledelsesmæssige stillinger. DRRLV vurderede det umiddelbart ikke relevant at medtage bekymringsbrevet til Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse, da løsningerne skal findes indenfor Videreuddannelsesregionen, men vil afvente en afrapportering fra Task-force gruppen til sommeren 2020, før der tages endelig beslutning herom.
8. Karkirurgi Hoveduddannelse - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl. 16.35-16.40)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender ny lægefaglig indstilling |
Sagsfremstilling
Grundet ændring af de karkirurgiske funktioner mellem Hospitalsenhed Midt, Regionshospital Viborg og Aarhus Universitetshospital, er der behov for en ændring af den lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen i Karkirurgi.
Hovedårsagen hertil er, at den centrale aorta kirurgi nu er samlet på Aarhus Universitetshospital, samt at der ikke længere indgår vagtforpligtelse for HU-læger i første del af uddannelsen i Viborg.
Derfor indstilles det, at hoveduddannelsesforløbene i karkirurgi, der involverer Karkirurgisk Afdeling på Regionshospital Viborg ændres, således delansættelsen på Karkirurgisk Afdeling i Viborg fremover er vagtfri og placeres først i hoveduddannelsesforløbene.
Samtidigt flyttes et årsværk fra Hospitalsenhed Midt, Regionshospital Viborg, Karkirurgisk Afdeling til Aalborg Universitetshospital, Karkirurgisk Afdeling.
PKL og uddannelsesudvalget er opmærksomme på, at dette påvirker fordelingen af årsværk mellem de to politiske regioner, såvel som fordelingen mellem regionshospitaler og universitetshospitaler. PKL og det specialespecifikke uddannelsesudvalg har dog vurderet, at den nye indstilling udnytter uddannelseskapaciteten på de tre uddannelsesafdelinger bedst muligt, mens der bevares mest muligt uddannelse på Hospitalsenhed Midt, Regionshospital Viborg med den nye fordeling af funktioner.
Fordelingen mellem Region Midtjylland og Region Nordjylland ændres som anført herunder.
Region | Nuværende | Fremtidig | Pejlemærke |
Region Nordjylland | 30 % | 40 % | 33,3 % |
Region Midtjylland | 70 % | 60 % | 66,7 % |
Den gældende dimensioneringsplan fastholdes med to hoveduddannelsesforløb årligt i Videreuddannelsesregion Nord.
Beslutning
Baggrunden heriblandt omlægningen af de karkirurgiske funktioner i videreuddannelsesregionen blev kort gennemgået. Uddannelsestiden på Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Viborg vil ikke blive vagtfri, da Sundhedsstyrelsen har udstukket retning for, at der fortsat skal være et vagtberedskab på matriklen.
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
Bilag
9. Klinisk Basisuddannelse - godkendelse af lægefaglig indstilling Aalborg UH (5 min. kl. 16.40-16.45)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender ny lægefaglig indstilling for KBU på Aalborg Universitetshospital. |
Sagsfremstilling
Den lægefaglige indstilling for KBU på Aalborg UH ønskes udvidet med ansættelseskombinationen:
- Urologisk afd - Almen medicin
- Neurologisk afd. – Almen medicin
Udvidelsen ønskes da Urologisk og Neurologisk afd. begge vurderes som afdelinger, der kan bidrage til opgaven med uddannelse af KBU læger. Tidligere har afdelingerne bidraget ved at indgå som anden delansættelse, men efter de somatiske afdelinger er udgået af anden delansættelsesforløb under KBU forløbene, ønskes afdelingerne nu godkendt som første delansættelse. Begge afdelinger er i forvejen godkendte til at have KBU delansættelser i den nuværende lægefaglige indstilling – dog kun som anden delansættelser.
Urologiske og Neurologiske afdelinger er i forvejen indskrevet som mulige afdelinger til 1. delansættelse i notatet 'Rammer og retningslinjer for tilrettelæggelse af den kliniske basisuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord'.
Uddannelsesprogrammerne for de to nye forløbstyper forventes at være UGUP i hænde inden deres næste møde.
Den nye lægefaglige indstilling er indstillet af de uddannelseskoordinerende overlæge ved Aalborg UH og Psykiatrien i RN, Susanne Nøhr og Morten Kjølbye. Der er ikke ansat en PKL indenfor KBU i VUR Nord.
Beslutning
Det blev drøftet, hvorvidt de to pågældende afdelinger har stor nok patientvolumen af akutte patienter til at opfylde optimale uddannelsesbetingelser for KBU-læger i 1. halvår af KBU-forløbet. Rådet fandt, at dette måtte være tilfældet jf. den lægefaglige indstilling i forhold til at opnå de målbeskrevne KBU kompetencer.
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
DRRLV ønskede, at der efter en passende tidsperiode bliver evalueret på/gjort status for erfaringerne med de pågældende KBU-forløb.
10. Klinisk genetik introduktionsuddannelse - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl. 16.45-16.50)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i klinisk genetik. |
Sagsfremstilling
Den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i kliniske genetik ændres som følge af "Dimensioneringsplan 2018-2020", da der i VUR Nord er et maksimum på 6 introduktionsstillinger om året i klinisk genetik.
Ansættelsessted | Nuværende antal introduktionsårsværk | Fremtidigt antal introduktionsårsværk | ||
Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum | |
Klinisk Genetisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital | 2,5 | 3 | 2,5 | 3,5 |
Klinisk Genetisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital | 1,5 | 2 | 1,5 | 2,5 |
I alt | 4 | 5 | 4 | 6 |
Der var enighed i uddannelsesudvalget om ændringen. PKL deltager ikke under dagsordenspunktet.
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
11. Almen Medicin Introduktionsuddannelse Region Nordjylland - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl 16.50-16.55)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i Almen medicin i Region Nordjylland. |
Sagsfremstilling
Region Nordjylland indstiller, at den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i Almen medicin ændres fra fastnormeret 56 stillinger i 2019 til minimum 51,1 stillinger og maksimum 78,7 stillinger i 2020. Ændringen fra en fastnormeret dimensionering til en minimum og maksimum dimensionering sker efter et ønske om mere fleksibilitet fra Region Nordjylland til at styre, hvor mange stillinger der skal opslås.
Fordelingen af stillinger sker ud fra en aftale om en tredjedel til Region Nordjylland og to tredjedel til Region Midtjylland af den gældende dimensioneringsplan fra Sundhedsstyrelsen. Ifølge dimensioneringsplanen skal der opslås minimum 153,4 og maksimum 236 introduktionsstillinger i almen medicin i VUR Nord.
Beslutning
Baggrunden for den nye lægefaglige indstilling blev kort fremlagt:
- Ændringen bunder i et ønske om større fleksibilitet i den lægefaglige indstilling med indføringen af et minimum og maksimum antal stillinger for hurtigere at kunne ansætte relevante kandidater til introduktionsstillingerne.
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
12. Almen Medicin Hoveduddannelse Region Nordjylland - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl. 16.55-17.00)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i Almen medicin i Region Nordjylland. |
Sagsfremstilling
Med indgåelse af aftale mellem Regeringen og Danske Regioner "Aftale om regionernes økonomi for 2020" fremgår det, at der på landsplan skal etableres 100 ekstra hoveduddannelsesforløb i specialet Almen medicin fordelt med 50 forløb med start i 2020 og 50 forløb med start i 2021 på landsplan. Øgningen med 50 ekstra hoveduddannelsesforløb på landsplan i 2020 er fordelt efter den fastsatte fordelingsnøgle baseret på befolkningstal med 23 ekstra forløb i Øst, 11 ekstra forløb i Syd og 16 ekstra forløb i Nord. Det er aftalt mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland, at de 16 forløb til Nord fordeles efter vanlig fordelingsnøgle med 1/3 til Region Nordjylland svarende til 5 forløb og 2/3 til Region Midtjylland svarende til 11 forløb.
Det betyder, at der i 2020 skal implementeres 5 ekstra hoveduddannelsesforløb i Region Nordjylland.
Den lægefaglige indstilling har været i høring på de involverede hospitaler og i Psykiatrien. Regionshospitalet Nordjylland og Aalborg Universitetshospital har ingen bemærkninger, der skal fremlægges for Rådet. Psykiatrien har kommenteret, at AP-lægernes ophold i Psykiatrien fordeler sig ujævnt hen over året. Der arbejdes i Region Nordjylland på at udjævne flowet i alle delforløbene.
Der indstilles derfor til, at Rådet godkender den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i Almen medicin i Region Nordjylland.
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
13. Almen medicin introduktionsuddannelse Region Midtjylland - godkendelse af lægefaglig indstilling (5 min. kl. 17.00-17.05)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i almen medicin i Region Midtjylland |
Sagsfremstilling
Antal årlige hoveduddannelsesstillinger i almen medicin skal i alt øges med 16 i 2020 i Videreuddannelsesregion Nord. Region Midtjylland og Region Nordjylland er blevet enige om en fordeling med 11 forløb til Region Midtjylland og fem forløb til Region Nordjylland. Udvidelsen sker på baggrund af Regeringen og Danske Regioners 'Aftale om regionernes økonomi for 2020'.
For at sikre tilstrækkeligt med ansøgere til det øgede antal hoveduddannelsesforløb foreslås det at øge det årlige antal introstillinger fra 108 til 114 i Region Midtjylland fra og med 1. maj 2020. Det foreslås, at de 6 ekstra årlige introduktionsstillinger i almen medicin i Region Midtjylland placeres med
- fire forløb i kommunerne Aarhus og Syddjurs
- to forløb i kommunerne Skive, Viborg og Silkeborg
Forslaget om placeringen af de seks introduktionsstillinger er udarbejdet på baggrund af en anbefaling fra uddannelsesudvalget i almen medicin i Region Midtjylland bestående af PKL'er, almen medicinske uddannelseskoordinatorer og yngre almen medicinske uddannelseskoordinatorer. Anbefalingen bygger på en spørgeskemaundersøgelse, der har afdækket tutorlægekapaciteten i Region Midtjylland samt uddannelsesudvalgets vurdering af hvor, der er bedst mulighed for at få forløbene besat.
Klinikforum og Koncernøkonomi, Strategisk Styring og Analyse – Lægedækning har også været inddraget i forslaget.
Region Midtjylland er indenfor almen medicin opdelt i tre distrikter. Forslag til placeringen af de i alt 114 årlige introduktionsstillinger ses i nedenstående tabel 1:
Antal introduktionsstillinger | |||
Distrikt | Ansættelsessted | Antal introduktionsstillinger | |
|
| Før | Efter |
Distrikt Øst | Aarhus og Syddjurs | 20 | 24 |
Randers, Norddjurs og Favrskov | 20 | 20 | |
Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg | 20 | 20 | |
Distrikt Midt | Viborg, Skive og Silkeborg | 24 | 26 |
Distrikt Vest | Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Lemvig og Struer | 24 | 24 |
| I alt | 108 | 114 |
PKL, Søren Prins forventes at deltage under dette punkt
Beslutning
Den lægefaglige indstilling blev godkendt.
14. Almen medicin hoveduddannelse Region Midtjylland - godkendelse af lægefaglig indstilling (15 min. kl. 17.05-17.20)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender, at de fem ekstra årlige hoveduddannelsesforløb placeres med: |
- to forløb med hospitalsansættelse ved Aarhus Universitetshospital og praksisansættelse i kommunerne Syddjurs og Aarhus
- et forløb med hospitalsansættelse ved Regionshospitalet Randers og praksis ansættelse i kommunerne Randers, Favrskov og Norddjurs
- et forløb med hospitalsansættelse ved Hospitalsenheden Midt med praksisansættelse i kommunerne Viborg, Skive og Silkeborg
- et forløb med hospitalsansættelse ved Hospitalsenheden Vest med praksisansættelse i kommunerne Lemvig, Struer, Holstebro, Herning, Rinkøbing-Skjern og Ikast-Brande
Sagsfremstilling
Sundhedsstyrelsen har på baggrund af Regeringen og Danske Regioners 'Aftale om regionernes økonomi for 2020', udmeldt at der på landsplan skal etableres 100 ekstra hoveduddannelsesforløb i almen medicin fordelt med 50 forløb i 2020 og 50 forløb i 2021. Af udmeldingen fremgår det, at Videreuddannelsesregion Nord skal etablere 16 forløb i 2020(se bilag).
Region Midtjylland og Region Nordjylland er blevet enige om en fordeling med 11 forløb til Region Midtjylland og fem forløb til Region Nordjylland i 2020.
Seks af de 11 hoveduddannelsesforløb i Region Midtjylland er allerede vedtaget, hvilket betyder, at der skal placeres fem årlige hoveduddannelsesforløb i Region Midtjylland i 2020. Det foreslås, at de fem ekstra årlige hoveduddannelsesforløb i almen medicin søges placeret med:
- to forløb med hospitalsansættelse ved Aarhus Universitetshospital og praksisansættelse i kommunerne Syddjurs og Aarhus
- et forløb med hospitalsansættelse ved Regionshospitalet Randers og praksis ansættelse i kommunerne Randers, Favrskov og Norddjurs
- et forløb med hospitalsansættelse ved Hospitalsenheden Midt med praksisansættelse i kommunerne Viborg, Skive og Silkeborg
- et forløb med hospitalsansættelse ved Hospitalsenheden Vest med praksisansættelse i kommunerne Lemvig, Struer, Holstebro, Herning, Rinkøbing-Skjern og Ikast-Brande
Forslaget til placeringen af de fem hoveduddannelsesforløb bygger på en anbefaling fra uddannelsesudvalget i almen medicin i Region Midtjylland bestående af PKL'er, almen medicinske uddannelseskoordinatorer og yngre almen medicinske uddannelseskoordinatorer. Klinikforum og Koncernøkonomi, Strategisk Styring og Analyse, Lægedækning er også inddraget i forslaget.
Forslaget til placeringen af de fem hoveduddannelsesforløb bygger endvidere på en spørgeskemaundersøgelse, der har afdækket tutorkapaciteten i Region Midtjylland samt uddannelsesudvalgets vurdering af hvor, der er bedst mulighed for at få forløbene besat.
De to forløb, der er forankret ved Aarhus Universitetshospital, opslås første gang med ansættelsesstart henholdsvis 1. maj 2020 og 1. august 2020. Forløbet forankret ved Regionshospitalet Randers opslås med ansættelsesstart 1. november 2020. Forløbet forankret ved Hospitalsenheden Midt opslås første gang 1. august 2020 og forløbet forankret ved Hospitalsenheden Vest (Herning) opslås første gang 1. maj 2020.
Fra og med 2020 vil de indgå i en fast opslagskadence. Der opslås hoveduddannelsesforløb fire gange om året, hvilket betyder, at fordelingen af forløb for hver ansættelsesrunde vil se således ud for alle fem områder i Region Midtjylland(tabel 1):
Område | 1. halvår 1. opslag | 1. halvår 2. opslag | 2. halvår 1. opslag | 2. halvår 2. opslag | I alt |
Aarhus UH | 4 | 5 | 5 | 4 | 18 |
RH Randers | 4 | 3 | 3 | 4 | 14 |
RH Horsens | 4 | 3 | 3 | 3 | 13 |
HE Midt | 3 | 4 | 4 | 4 | 15 |
HE Vest | 3 | 5 | 4 | 4 | 16 |
| 76 |
Der henledes en opmærksom på, at forløbet forankret ved Hospitalsenheden Vest har medicinsk ansættelse i Herning.
Der er sendt høringsbreve ud til de berørte hospitalsenheder og Psykiatrien Region Midtjylland med svarfrist den 28. november. Der er indkommet høringssvar fra Aarhus Universitetshospital, Psykiatri og Social samt Regionshospitalet Randers (vedhæftet som bilag). Aarhus UH har indsendt direkte dissens, hvilket bedes behandles under dagsordenspunktet.
PKL, Søren Prins forventes at deltage under dette punkt.
Beslutning
Dissens indgivet af Aarhus Universitetshospital blev drøftet. Dissensen vedrører modtagelse af flere pædiatriske delforløb, da der ikke er uddannelseskapacitet nok i afdelingen (Børn og Unge) til at rumme øgningen af AP-læger. På baggrund heraf har VUS forespurgt de resterende hospitalsenheder med børn og unge-afdelinger i Region Midtjylland om, hvorvidt der er uddannelseskapacitet til at placere de to pædiatriske forløb tiltænkt AUH på nogle af de andre enheder.
AUH har mulighed for at modtage de øvrige AP-delforløb, som ikke er placeret på Børn og Unge afdelingen.
Der er ikke vurderet uddannelseskapacitet nok på Regionshospitalet Randers og Hospitalsenheden Vest. Hospitalshed Midt har uddannelseskapacitet til at modtage et pædiatrisk forløb fra år 2021 eller 2022.
Den lægefaglige indstilling blev godkendt på betingelse af, at det sidste pædiatriske delforløb kan placeres på en af hospitalsenhederne i Region Midtjylland ved efterfølgende behandling i Klinikforum.
Efter placering af det sidste delforløb tilrettes den lægefaglige indstilling i overensstemmelse hermed og vil ikke blive fremlagt for DRRLV igen.
Bilag
15. Orientering: Udpegning af medlemmer til følgegruppen for de generelle kurser
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Den 26. september 2019 godkendte Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregionen Nord et nyt revideret kommissorium, som bl.a. inkluderer en ny sammensætning af følgegruppen, hvor der er tilføjet en repræsentant fra Almen praksis.
I henhold til det nye kommissorium skal Følgegruppen bestå af:
- 1 Formand (Formandsposten varetages af den postgraduate ledende lektor)
- 1 Repræsentant for hver af kursusudbyderne
- 1 Uddannelseskoordinerende overlæge fra hver af de to politiske regioner
- 1 Repræsentant fra Almen praksis (evt. AMU eller PKL)
- 1 Repræsentant fra Yngre Læger.
På baggrund af ovenstående nyudpeges følgegruppen. Videreuddannelsessekretariatet har stået for processen, hvor de involverede parter er blevet bedt om at udpege hver deres repræsentant. Følgende står for udpegning af de enkelte medlemmer
- De uddannelseskoordinerende overlæger udpeges af den pågældende politiske region.
- Repræsentanterne fra kursusudbyderne udpeges af kursusudbyderen.
- Repræsentanten fra Almen praksis udpeges af de to regioner efter indstilling fra Lægeforeningen.
- Repræsentanten fra Yngre Læger udpeges af Yngre Læger.
Følgende er udpeget til Følgegruppen for de generelle kurser:
- Formand: Bente Vigh Malling
- Repræsentanter fra kursusudbydere:
- Region Midtjylland, Center for kompetenceudvikling: Vicekontorchef Thorkil Munch
- Region Nordjylland, Læring, ledelse og uddannelse: Uddannelseschef Gurli Lauridsen
- Uddannelseskoordinerende overlæger:
- Region Midtjylland: UKO Gitte Eriksen
- Region Nordjylland: UKO Susanne Nøhr
- Repræsentant fra Almen praksis: PKL og praktiserende læge Søren Prins
- Repræsentant fra Yngre Læger: YL har allerede tidligere har udpeget 1. reservelæge Maj Lesbo. Gen-/nyudpegning er i proces.
Beslutning
DRRLV tog orienteringen til efterretning.
16. Orientering: Forretningsorden for Følgegruppen for de generelle kurser
Videreuddannelsessekretariatet indstiller
at | Rådet tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Følgegruppen for de generelle kurser har i forbindelse med revisionen af følgegruppens kommissorium udarbejdet en forretningsorden med henblik på at understøtte gennemsigtighed og fælles forståelse for arbejdet i følgegruppen. Det reviderede kommissorium blev godkendt af Rådet den 26. september 2019.
Følgegruppen godkendte forretningsordenen på deres seneste møde den 28. oktober 2019.
Forretningsordenen er vedhæftet.
Beslutning
DRRLV tog orienteringen til efterretning.
17. Orientering: Inspektorrapporter
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Såfremt medlemmer af Rådet ønsker at drøfte nedenstående inspektorrapporter, bedes dette meddelt Videreuddannelsessekretariatet snarest muligt med henblik på, at afdeling og hospitalsledelse får mulighed for at udtale sig og eventuelt deltage i mødet under dette punkt.
Videreuddannelsessekretariatet har fået tilsendt følgende inspektorrapporter siden seneste møde i DRRLV:
- Ortopædkirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital - 3 ud af 16 temaer vurderes som 'tilstrækkelig. De resterende 13 temaer vurderes som 'særdeles god'.
- Onkologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital - 3 ud af 16 temaer vurderes som 'utilstrækkelig', 3 temaer vurderes som 'særdeles god' og de resterende 10 temaer vurderes som 'tilstrækkelig'.
- Klinik Psykiatri Nord, Psykiatrien i Region Nordjylland - 2 ud af 16 temaer vurderes som 'utilstrækkelig', 3 temaer vurderes som 'særdeles god' og de resterende 11 temaer vurderes som 'tilstrækkelig'.
- Kirurgisk afdeling, Regionshospital Horsens - 5 ud af 16 temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende 11 temaer vurderes som 'særdeles god'.
- Øre-Næse-Hals afdelingen, Regionshospitalet Holstebro, Hospitalsenheden Vest - 7 ud af 16 temaer vurderes som 'særdeles god' og de resterende 9 temaer som 'tilstrækkelig'.
Ortopædkirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital ved besøg d. 18. juni 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinebesøg efter fire år på en ortopædkirurgisk afdeling, der varetager uddannelse for fem KBU-læger, fem læger i introduktionsstilling og fem læger i hoveduddannelsesstilling.
- Ved selvevalueringen deltog et bredt udsnit af uddannelseslæger samt speciallæger. Ved inspektorbesøget deltog relevante parter inklusiv uddannelseslæger, speciallæger og repræsentanter fra sygehusledelsen.
- Der er god overensstemmelse mellem inspektorrapporten og selvevalueringen. Både inspektorer og afdelingen vurderer alle parametre ”særdeles gode” eller ”tilstrækkelige”. Inspektorerne vurderer 13 delelementer ”særdeles god” og 3 delelementer ”tilstrækkelig”.
- Inspektorerne roser afdelingen for de mange tiltag, som afdelingen har gennemført siden sidste besøg i 2015. Disse tiltag samt de særlige initiativer har forbedret uddannelsesmiljøet kraftigt. Inspektorerne noterer sig, at afdelingen igennem de seneste år har gennemgået en udvikling, hvor uddannelse vægtes på lige fod med øvrig produktion og forskning. Ligeledes er det positivt, at introduktionen til afdelingen er velstruktureret, og at vejledersamtaler prioriteres højt og bliver lagt ind i arbejdstiden.
- På alle uddannelsesniveauer er der god mulighed for faglig sparring og udvikling. KBU-lægerne arbejder især i skadestuen, her er der mulighed for god supervision fra især mellemvagter. På eget initiativ har de yngre læger indført en ordning med feedback via Mini-CEX, som gøres minimum én gang dagligt i skadestuen med mellemvagt.
- Intro-lægerne og fase 1 HU-læger fungerer som mellemvagter, og har i skadestuen god mulighed for at udvikle lederrollen bl.a. som supervisor for KBU-læger. Der er desuden en bagvagt tilstede hele døgnet, så der er mulighed for supervision også i vagten.
- Derudover beskrives gode mulighed for operativ oplæring. Uddannelseslægerne beskriver, at de kunne ønske sig endnu flere operative indgreb og funktioner i de enkelte fagområder.
- HU-læger rykkes op i bagvagtslaget halvvejs i forløbet og har løbende tilknytning til de enkelte fagområder, så de især kan udvikles under den ”medicinske ekspert”.
- Uddannelseslægerne sidder i selvstændige ambulatorier med mulighed for supervision fra en speciallæge i tandemambulatorium. Speciallægerne har ambulatorier med et nedsat antal patienter, således at der er tid til supervision af uddannelseslægen.
- Inspektorerne vurderer, at der er systematisk uddannelse for alle uddannelseslæger, og dette resulterer i et trygt lærings- og arbejdsmiljø.
- De tidligere indsatsområder vurderes at være opfyldt til fulde.
- Inspektorerne og afdelingen har fastlagt to nye indsatsområder, som Sundhedsstyrelsen kan støtte.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg medio 2023 eller snarest muligt derefter.
Onkologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital ved besøg d. 20. juni 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinebesøg efter fire år på en onkologisk afdeling, der varetager uddannelse for seks læger i introduktionsstilling og 14 læger i hoveduddannelse.
- Ved selvevalueringen deltog ca. halvdelen af uddannelseslægerne samt godt halvdelen af speciallægerne på afdelingen. Ved inspektorbesøget deltog alle relevante parter herunder uddannelseslæger, speciallæger, øvrigt personale fra afdelingen, samt repræsentanter fra sygehusledelsen.
- Indsatsområderne som blev aftalt ved sidste inspektorbesøg er i det store hele opfyldt.
- Afdelingen vurderer alle punkter ”tilstrækkelige” undtagen ”forskning”, som vurderes ”utilstrækkelig”. Inspektorerne vurderer tre punkter ”særdeles gode”, 10 punkter ”tilstrækkelige” og tre punkter ”utilstrækkelige”. De utilstrækkelige punkter er hhv. forskning, arbejdstilrettelæggelsen og introduktion til afdelingen. De punkter som fremhæves som ”særdeles gode” er uddannelsesprogram og uddannelsesplan samt det generelle læringsmiljø på afdelingen.
- Overordnet vurderes afdelingen at have et godt uddannelsesmiljø, og der beskrives mange positive tiltag fra den nye ledende overlæge og nye uddannelsesansvarlig overlæge.
- Afdelingen holder bl.a. som noget nyt rundbordsevalueringer efter ønske fra de yngre læger. Her evalueres alle uddannelseslæger ved speciallægemøder og får herefter feedback fra vejleder.
- Den dårlige scoring i ”arbejdstilrettelæggelse” skyldes primært, at afdelingen har haft dårlig bemanding på forvagter. Således har især I-lægerne haft en del overarbejde, som skulle afspadseres, og de har dermed meget få arbejdstimer i dagtiden, dette er gået ud over uddannelsen. Der er dog en forventning om, at dette pres på afdelingen vil være ændret fra efteråret, da alle stillinger er besat, og afspadseringen forventes afviklet.
- Scoringerne og kommentarerne udmønter sig i en række indsatsområder, hvor vi kan tilsluttes os de tre fuldstændigt, den sidste inddrager aspekter som vedrører arbejdstilrettelæggelsen, som vi ikke har bemærkninger til, selv om vi generelt støtter alle initiativer der direkte eller indirekte understøtter afdelingens videreuddannelsesindsats. I rapporten mangler der en tidsramme for to af de fire indsatsområder, men Sundhedsstyrelsen regner med at afdelingen allerede har påbegyndt arbejdet for at imødekomme indsatsområderne.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg medio 2023 eller snarest muligt derefter.
Klinik Psykiatri Nord, Psykiatrien i Region Nordjylland ved besøg d. 27. august 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Opfølgende besøg på en psykiatrisk afdeling, som varetager uddannelsesfunktion. Dog er det desværre ikke muligt ud fra selvevalueringen at se, hvor mange uddannelseslæger, der er tilknyttet afdelingen.
- Ved selvevalueringen deltog et udsnit af afdelingens speciallæger, ledende overlæge / uddannelses ansvarlig overlæge (er indtil 1/10 samme person) og klinikchef. Dog var der kun to uddannelseslæger med til selvevalueringen.
- Ved inspektorbesøget deltog ledende overlæger, repræsentanter fra sygehusledelsen, et udsnit af afdelingens speciallæger og syv uddannelseslæger.
- Sundhedsstyrelsen finder det beklageligt, at ikke flere uddannelseslæger deltog i selvevalueringen, da uddannelseslægernes vurdering af afdelingen i denne sammenhæng er helt central. Men det er positivt, at et udsnit af uddannelseslægerne deltog i inspektorbesøget.
- Temascoringen i selvevalueringen og inspektorrapporten stemmer nogenlunde overens, dog er selvevalueringen mere positiv. Inspektorerne vurderer to temaer ”utilstrækkeligt”, 11 temaer ”tilstrækkeligt” og tre temaer ”særdeles gode”. Afdelingen vurderer syv temaer ”særdeles gode”.
- De punkter, som inspektorerne fremhæver som særdeles gode er uddannelsesplan, undervisning samt læring og kompetencevurdering. De utilstrækkelige punkter er hhv. sundhedsfremmer og forskning.
- Inspektorerne har et positivt indtryk af centret og vurderer overordnet, at centret har udviklet sig markant siden sidste inspektorbesøg. Således står uddannelse nu højt på dagsordenen og de forskellige initiativer har både høj kvalitet og prioriteres på lige fod med andre driftsmål.
- Uddannelseslægerne var meget tilfredse med uddannelsesmiljøet, arbejdsmiljøet og muligheden for at få individuelle ønsker imødekommet.
- Ved sidste inspektorbesøg blev der listet ni indsatsområder, hvoraf de fleste er blevet helt eller delvist implementeret. De øvrige punkter er blevet indarbejdet som nye indsatsområder for afdelingen, som bl.a. omhandler at videreudvikle akademiker og sundhedsfremmer rollerne samt højne forskningsniveauet. Alle tiltag som Sundhedsstyrelsen kan støtte op om og med en tidshorisont, som vurderes realistisk. Indsatsområde 1 som vedrører intern planlægning, kan vi ikke forholde os til, men vi ser naturligvis positivt på alle løsningsforslag, der tilsigter at styrke uddannelsesområdet.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg ultimo 2023 eller snarest muligt derefter.
Kirurgisk afdeling, Regionshospital Horsens ved besøg d. 3. september 2019
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinemæssigt besøg på en kirurgisk afdeling, som varetager uddannelsesfunktion for fire KBU-læger, tre introduktionslæger og fem læger i hoveduddannelse.
- Ved selvevalueringen deltog et bredt udsnit af både uddannelseslæger og speciallæger. Ved inspektorbesøget deltog relevante parter inklusiv uddannelseslæger, speciallæger, enkelte afdelingssygeplejersker og repræsentanter fra sygehusledelsen.
- Der er god overensstemmelse mellem inspektorernes vurdering af afdelingen og afdelingens selvevaluering. Inspektorerne vurderer fem ”tilstrækkeligt” og 11 ”særdeles godt”. De særdeles gode emner, der bliver fremhævet, er bl.a. introduktion til afdelingen, uddannelsesprogrammer og uddannelsesplaner, lærings- og kompetencevurdering og arbejdstilrettelæggelse.
- Generelt er inspektorerne meget positive. De beskriver et trygt og godt uddannelsesmiljø. De yngre læger står aldrig alene og kan altid få hjælp af en erfaren kollega. Det er nyt for afdelingen, at de har KBU-læger, og de er derfor i gang med at finde et passende ansvarsområde for disse.
Uddannelsesansvarlig overlæge gør et stort arbejde med koordinering og planlægning, og vejledersamtaler samt uddannelsesplaner gennemføres for alle uddannelseslæger. - Afdelingens tidligere indsatsområder er opfyldt og de nye indsatsområder består af bedre arbejdstilrettelæggelse og strukturering af uddannelsesugen, tiltag som Sundhedsstyrelsen bakker op om. Derudover nævnes et indsatsområdet med efteruddannelse af speciallæger. Da inspektorordningen er til for at sikre tilstrækkelig og god uddannelse under speciallægeuddannelsen, kan Sundhedsstyrelsen ikke kommentere på det sidste indsatsområde. Sundhedsstyrelsen bakker dog generelt op om tiltag, som forbedrer uddannelsesmiljøet for uddannelseslæger.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg ultimo 2023 eller snarest muligt derefter.
Øre-Næse-Hals afdelingen, Regionshospitalet Holstebro, Hospitalsenheden Vest
Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:
- Rutinemæssigt besøg på en Øre-Næse-Hals afdeling, som varetager uddannelsesfunktion for tre læger i introduktionsstilling og otte læger i hoveduddannelse.
- Ved selvevalueringen deltog et bredt udsnit af både uddannelseslæger og speciallæger. Ved inspektorbesøget deltog relevante parter inklusiv uddannelseslæger, speciallæger, enkelte andre faggrupper og en repræsentant fra sygehusledelsen.
- Der er god overensstemmelse mellem inspektorernes vurdering af afdelingen og afdelingens selvevaluering. Inspektorerne vurderer ni temaer ”tilstrækkelige” og syv temaer ”særdeles gode”. De særdeles gode temaer er bl.a. introduktion til afdelingen, forskning, undervisning og konferencernes læringsværdi.
- Generelt er inspektorerne meget positive. De beskriver en afdeling, hvor læring og uddannelse er i fokus, og hvor der er et godt tværfagligt samarbejde med gensidig respekt faggrupperne imellem. Det fremhæves, at der er særdeles gode muligheder for forskning og at vejledersamtalerne afholdes systematisk. Derudover afholdes ugentlig undervisning og uge-quiz, som begge er meget velfungerende og lærerige tiltag.
- De uddannelsessøgende er generelt meget tilfredse med afdelingen, men efterspørger mere struktureret oplæring særligt på det kirurgiske område og mere systematisk uvarslet supervision, således at der ikke kun superviseres, når de kalder på hjælp.
- Tidligere indsatsområder er til dels opfyldt. Der er afholdt simulationstræning i tracheostomi, men regelret simulationstræning ved introduktion forefindes ikke. Dog forventes der at være et løft i uddannelsen på dette område, når afdelingen skal flyttes, idet der vil være adgang til et nyt simulationscenter og en forskningsenhed.
- Der er fremsat et nyt indsatsområde, som omhandler mere struktureret supervision mhp. kvalitetssikring af den uddannelsessøgende, et tiltag som Sundhedsstyrelsen bakker op om.
- Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg ultimo 2023 eller snarest muligt derefter.
Beslutning
DRRLV tog orienteringen til efterretning.
Bilag
18. Orientering: PKL
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Velkommen til de nye PKL'er:
- Annette Schlemmer er per 7. oktober ansat som PKL i Reumatologi
- Dorte Balle Rubak er per 1. november ansat som PKL i Samfundsmedicin
- Lars Bjørn Stolle er per 1. november ansat som PKL i Plastikkirurgi
Stillingen som PKL i Oftalmologi har været i opslag i oktober 2019.
Beslutning
DRRLV tog orienteringen til efterretning.
19. Orientering: Midlertidige introduktionsstillinger ud over maksimum
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse d. 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger. Som opfølgning på denne beslutning skal der på hvert rådsmøde gives en kort status for udviklingen.
Siden seneste møde i DRRLV har Afdeling for Depression og Angst, Aarhus Universitetshospital Psykiatri har fået godkendelse til en midlertidig udvidelse på 4 I-stillinger udover maksimums dimensioneringen i perioden:
- d. 01-08-2019 til 31-07-2020
- d. 01-09-2019 til 31-08-2020
- d. 01-10-2019 til 30-09-2020
- d. 01-11-2019 til 31-10-2020
Beslutning
DRRLV tog orienteringen til efterretning.
20. Orientering: Behandling af uddannelsesprogrammer i UGUP
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer(UGUP) har afholdt møde den 13. september og 19. oktober 2019.
Ved møderne blev i alt 10 programmer vurderet, hvoraf alle blev godkendt eller betinget godkendt.
Resterende møder i UGUP i 2019:
13. december 2019
Møder i UGUP i 2020:
31. januar 2020
3. april 2020
5. juni 2020
4. september 2020
30. oktober 2020
27. november 2020
Afleveringsfrist for uddannelsesprogrammer til vurdering er en måned før mødedato.
Beslutning
DRRLV tog orienteringen til efterretning.
21. Orientering: Indberetning af Hoveduddannelsesstillinger per 1. september 2019
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Videreuddannelsessekretariatet har per 1. september 2019 indberettet det foreløbige antal opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i VUR Nord til Sundhedsstyrelsen. Opgørelsen er vedhæftet som bilag til Rådets orientering.
Opgørelsen omhandler 2. halvår 2019 og indeholder bl.a. antal opslåede hoveduddannelsesforløb, antal ansøgere, antal besatte forløb og antal ubesatte forløb i forhold til opslåede forløb og korrigeret dimensionering. Ved korrigeret dimensionering forstås der antallet af dimensionerede forløb ifølge gældende dimensioneringsplan plus eventuelle ekstra midlertidige dimensionerede forløb udmeldt af Sundhedsstyrelsen eller justeringer aftalt mellem Videreuddannelsesregionerne.
Indberetningen har haft deadline, før alle ansættelsesrunder for 2019 var gennemførte. Derfor kan der i visse specialer være en højere andel af ubesatte forløb, end det reelt er tilfældet.
Antal opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger vil blive indberettet til Sundhedsstyrelsen igen til maj 2020.
Beslutning
DRRLV tog orienteringen til efterretning.
22. Orientering: Status for implementering af lægedækningsudvalgets anbefalinger
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Videreuddannelsessekretariatet har den 28. oktober 2019 fremsendt vedhæftet status for implementering af lægedækningsudvalgets anbefalinger i Videreuddannelsesregion Nord til Danske Regioner.
Anmodningen om status kommer fra Sundhedsministeriet, der har anmodet Danske Regioner om bidrag fra regionerne og Danske Regioner vedr. status på implementeringen af anbefalingerne.
I besvarelsen fra Videreuddannelsesregion Nord er der kun beskrevet status for de punkter, der ligger indenfor ressortområdet. Eksempelvis anbefalinger vedrørende placering af uddannelsestid uden for universitetsbyerne og sammenhængende uddannelsesforløb.
For de øvrige anbefalinger i rapporten har de to politiske regioner udarbejdet særskilte svar.
Danske Regioner udarbejder en samlet status på de regionale initiativer.
Sekretariatet udarbejdede en lignende status i november 2017
Beslutning
DRRLV tog orienteringen til efterretning.
Bilag
23. Eventuelt (10 min. kl. 17.20-17.30)
Beslutning
Der var ingen punkter til eventuelt.
24. Deltagere
Sagsfremstilling
Deltagere
Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør Regionshospitalet Randers, formand
Ditte Hughes, afdelingschef, suppleant for den regionale administration, Region Midtjylland
Susanne Nøhr, uddannelseskoordinerende overlæge Aalborg Universitetshospital, uddannelsesgivende læger, Region Nordjylland
Inge Marie Møller, PKL i Gynækologi og obstetrik, Regionshospitalet Randers, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Line Agger Kolstrup, 1. reservelæge, Hospitalsenheden Vest, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland
Søren Prins, praktiserende læge, almen praksis, Region Midtjylland
Jonas Bruun Kjærsgaard, reservelæge, Aalborg Universitetshospital uddannelsessøgende læger, Region Nordjylland
Lisbet Hørslev Pedersen, specialkonsulent, suppleant for den regionale administration, Region Nordjylland
Berit Skjødeberg Toftegaard, uddannelseskoordinerende overlæge, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Thomas Larsen, lægefaglig direktør, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland
Anne Ramlov, 1. reservelæge Aarhus Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland
Per Höllsberg, studieleder for medicin, Health - Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, Aarhus Universitet
Jens Friis Bak, lægefaglig direktør Hospitalsenheden Vest, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Bente Malling, ledende lektor, postgraduat lægelig kompetenceudvikling
Tina Gram Larsen, lægefaglig direktør, Psykiatrien, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland
Rikke Skou Jensen, vicedirektør, den regionale administration, Region Midtjylland
Sten Rasmussen, vice-institutleder for uddannelse på Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
Gurli Lauridsen, uddannelseschef, den regionale administration, Region Nordjylland
Gitte Eriksen, uddannelseskoordinerende overlæge, Aarhus Universitetshospital, suppleant for hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Inger Brødsgaard, ledende overlæge Klinik Psykiatri Syd, uddannelsesgivende læger, Region Nordjylland
Tue Kruse Rasmussen, reservelæge Aarhus Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland
Fra VUS
Mads Skipper, sekretariatschef
Trine Kirkegaard Petersen, sagsbehandler
Bertil Selde Krogh, sagsbehandler
Maria Langschwager, 1. reservelæge/sagsbehandler
Sanne Steenfeldt Tipsmark, sagsbehandler
Kasper Hedegaard Clausen, sagsbehandler
Mette Dahl Jacobsen, sagsbehandler, referent
Gæster
Britt Lindegaard, Lægeforeningen Region Midtjylland
Ina Houmann Jensen, Næstformand i Yngre Læger i Region Nordjylland, på vegne af Lægeforeningen i Region Nordjylland
Morten Kjølbye, uddannelseskoordinerende overlæge, Psykiatrien, Region Nordjylland
Phuong le Reisinia, lægefaglig direktør, Psykiatrien, Region Midtjylland
Afbud
Thea Heide Faaborg, 1. reservelæge Regionshospital Nordjylland, uddannelsessøgende læger, Region Nordjylland
Claus Thomsen, lægefaglig direktør Aarhus Universitetshospital, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Peter Grydehøj, uddannelsesansvarlig overlæge Psykiatrien Region Midtjylland, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør Hospitalsenhed Midt, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør Aalborg Universitetshospital hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland